Ház, táj blog

Lehet, hogy rosszul gondolom…

Agrofórum Online

Előre bocsájtom, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetőivel és az ottani sajtó munkatársaival kifejezetten jó a szakmai kapcsolatom - szinte barátinak tekinthető. Ennek ellenére van valami, ami nem fér a bögyömbe.

 

Arról tájékoztatott a minap a NAK illetékes munkatársa, hogy vannak bizonyos fizetési kötelezettségeim, illetve elmaradásaim 2013-tól 2015-ig bezárólag. Értetlenkedtem, mint ahogy gondolom számosan, akik ugyanebben a cipőben járnak.

A tények: 2016-ban kaptam értesítést a NAK-tól, hogy a tevékenységem alapján ne az Iparkamarának fizessem a regisztrációs díjat, miután a NAK-nak vagyok a tagja, hanem nekik fizessem be a ….. összegű díjat. Ezt megtettem. (Amióta – valamikor évekkel ezelőtt – az Iparkamara felszólított, oda fizetem az évi 5000 Ft-ot – megjegyzem azt is értelmetlenül -, amit 2016-ban is megtettem, mielőtt a NAK értesítést megkaptam volna.)

2017-ben már csak a NAK-nak fizettem a díjat.

Ezután jött a hideg zuhany.
1. 2016-ban tudtam meg, hogy regisztrált NAK tag vagyok 2016-tól, 2013-2015-ben erről senki nem tájékoztatott.
2. Az iparkamarai befizetéseimet azóta sem térítették vissza.

Lehet, hogy rosszul gondolom, de ésszel nem tudom felfogni, hogy milyen módon lehetséges az, hogy a 2016. évi értesítést megelőző időszakokra (állítólag ekkortól vagyok – bár akkor még nem – regisztrált NAK tag) bármiféle díjat fizessek.

Lehet, hogy rosszul gondolom, de ez a téma megérne egy Alkotmánybírósági állásfoglalást.

A fenti példából kiindulva, bármelyik hatóság utólag megállapíthat valamit, pl.: hogy 2017-től besoroltak (regisztráltak) a szemüvegesek közé, de miután negyven éve van szemüvegem, ezért visszamenőleg fizessem meg az elmaradt szemüveg viselésére jogosító ESZEK (Egyéni Szemüvegesek Kamarája) tagsági díjat.

Lehet, hogy rosszul gondolom, de ez már sok. Annak ellenére, hogy minden tiszteletem a NAK munkatársait illeti, ezt nem tudom megemészteni, még akkor sem, ha a barátság szálai a zsörtölődésem miatt esetleg meglazulnak.

De lehet, hogy csak rosszul gondolom.

A tábla széléről – Bódis László

November 30-ig szavazhatunk a 2026-os Év Fájára!

2025. november 29. 05:40

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium kezdeményezésére és szervezésében már tizenkettedik alkalommal kerül sor az online nyílt szavazásra.

Mi a különbség a mikrozöld és a csíra között?

2025. november 22. 05:40

A csíráztatás és a mikrozöldek nevelése fenntartható és egészséges alternatívát jelent a lecsökkent zöldség- és gyümölcsválaszték idején.

Ökológiai sövény gondozása

2025. november 14. 06:10

Mivel az ökológiai sövény számos cserjefajból áll, azt várnánk, hogy jelentős figyelmet kell szentelni a gondozására. Pedig éppen ellenkezőleg!

Az ökológiai sövény növényei

2025. november 13. 05:40

A sövények kiterjedt lehetőséget adnak menedékként a kertünk hasznos állatainak az időszakos vagy hosszabb ideig tartó nyugalmi időszakokhoz.

A megreformált élelmiszerláncokról – Helyi termék rendezvénysorozat indul

2023. április 3. 14:55

2023. április 25. és május 11. között négy helyszínen „Helyi termék” címmel szerveznek rendezvénysorozatot.

AM: országjáráson készítik fel a gazdákat az új támogatási időszakra

2023. február 15. 10:48

Az új Közös Agrárpolitika Stratégia Tervvel változnak a területalapú támogatások szabályai, új támogatási formák is megjelennek, és indul az agrár-ökológiai program is, éppen ezért fontos, hogy a gazdák felkészülten várják a tavaszt.

Meghosszabbodott a kútmoratórium

2020. június 2. 15:13

A Kormány 2023 végéig meghosszabbította az illegális kutak bírságmentes fennmaradásának 2020. december 31-én lejáró határidejét. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyszerű és költséghatékony eljárást javasol az engedély nélküli kutak legalizálására.

Egyre többen keresik a minőségi szaloncukrokat

2022. november 21. 12:32

A szaloncukor az adventi időszak hagyományos terméke. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint egy magyar háztartás évente átlagosan 1 kilónyi szaloncukrot vásárol. A legkedveltebb hagyományosan a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes.