25℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Ház, táj blog

Lehet, hogy rosszul gondolom…

Agrofórum Online

Előre bocsájtom, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetőivel és az ottani sajtó munkatársaival kifejezetten jó a szakmai kapcsolatom - szinte barátinak tekinthető. Ennek ellenére van valami, ami nem fér a bögyömbe.

 

Arról tájékoztatott a minap a NAK illetékes munkatársa, hogy vannak bizonyos fizetési kötelezettségeim, illetve elmaradásaim 2013-tól 2015-ig bezárólag. Értetlenkedtem, mint ahogy gondolom számosan, akik ugyanebben a cipőben járnak.

A tények: 2016-ban kaptam értesítést a NAK-tól, hogy a tevékenységem alapján ne az Iparkamarának fizessem a regisztrációs díjat, miután a NAK-nak vagyok a tagja, hanem nekik fizessem be a ….. összegű díjat. Ezt megtettem. (Amióta – valamikor évekkel ezelőtt – az Iparkamara felszólított, oda fizetem az évi 5000 Ft-ot – megjegyzem azt is értelmetlenül -, amit 2016-ban is megtettem, mielőtt a NAK értesítést megkaptam volna.)

2017-ben már csak a NAK-nak fizettem a díjat.

Ezután jött a hideg zuhany.
1. 2016-ban tudtam meg, hogy regisztrált NAK tag vagyok 2016-tól, 2013-2015-ben erről senki nem tájékoztatott.
2. Az iparkamarai befizetéseimet azóta sem térítették vissza.

Lehet, hogy rosszul gondolom, de ésszel nem tudom felfogni, hogy milyen módon lehetséges az, hogy a 2016. évi értesítést megelőző időszakokra (állítólag ekkortól vagyok – bár akkor még nem – regisztrált NAK tag) bármiféle díjat fizessek.

Lehet, hogy rosszul gondolom, de ez a téma megérne egy Alkotmánybírósági állásfoglalást.

A fenti példából kiindulva, bármelyik hatóság utólag megállapíthat valamit, pl.: hogy 2017-től besoroltak (regisztráltak) a szemüvegesek közé, de miután negyven éve van szemüvegem, ezért visszamenőleg fizessem meg az elmaradt szemüveg viselésére jogosító ESZEK (Egyéni Szemüvegesek Kamarája) tagsági díjat.

Lehet, hogy rosszul gondolom, de ez már sok. Annak ellenére, hogy minden tiszteletem a NAK munkatársait illeti, ezt nem tudom megemészteni, még akkor sem, ha a barátság szálai a zsörtölődésem miatt esetleg meglazulnak.

De lehet, hogy csak rosszul gondolom.

A tábla széléről – Bódis László

Segítsünk a sünökön! – Magukra maradt fiatal sünöket találtam, mi a teendőm?

2025. szeptember 5. 05:40

Egy fenntartható kertben nem ritka látvány az újszülött sün. Mit tegyünk, ha fészket találunk? Hogyan állapítsuk meg, hogy kell-e a segítségünk?

Segítsünk a sünökön! - Beteg vagy sérült sünt találtam! Mi a teendő?

2025. augusztus 29. 05:40

Cikkünkben ismertetjük, hogy miként tudunk segíteni akkor, ha láthatóan beteg vagy sérült sünt találunk?

Mindent a keleti sünről

2025. augusztus 23. 05:40

A sünhöz számos közkedvelt mese, északi hiedelem fűződik, és gyakori vendég lehet a kertünkben, nem árt egy-két dolgot tudnunk róla.

Szőlő aranyszínű sárgaság betegség – amit a kerttulajdonosoknak is tudniuk kell!

2025. augusztus 21. 05:40

A szőlő aranyszínű sárgaság betegség jelenti a legnagyobb veszélyt jelenleg a magyar szőlőtermesztés számára. A hatékony védekezéshez elengedhetetlen minden érintett közreműködése.

Középpontban a vadkárfelmérési útmutató

2018. november 30. 09:11

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos gazdatájékoztató rendezvénysorozatot szervez az új vadkárfelmérési útmutatóról.

Digitális Agrárakadémia: cél a digitális technológia megismertetése a gazdálkodókkal

2021. április 3. 11:27

A kormány a Digitális Agrárakadémia működtetésére 2027-ig biztosított forrást az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Digitális Jólét Nonprofit Kft. (DJ Nkft.) számára.

A fiatal gazdák készen állnak – Mérföldkőhöz érkezett az agrárium

2023. március 18. 09:42

Az agrárium stratégiai jelentőségű ágazat, a generációváltás pedig kulcsfontosságú az elöregedő mezőgazdaságban.

Az élelmiszeripar fejlődésének kiemelt területei: minőség, élelmiszer-biztonság, nyomonkövethetőség

2019. január 23. 10:58

A fogyasztói megítélés helyreállításakor a feldolgozókon kívül a termékpálya egyéb szereplőire is ki kell terjeszteni a folyamatban megvalósuló törekvéseket, hiszen a legfontosabb, hogy megfelelő minőségű és élelmiszer-biztonsági szempontból kockázatmentes élelmiszer kerüljön a kosárba.