Ház, táj blog

Mérgező lágyszárú növények a kertben

Agrofórum Online

Mi sem időszerűbb most, január és február hónapokban, mint végiggondolnunk, milyen növényeket szeretnénk idén vásárolni, vagy saját magunk szaporítani a kertünkbe. A növényfajok és -fajták kiválasztása alapjaiban is többtényezős kérdés, hát még ha otthonunk kíváncsibb lakóinak „kóstoló kedvével” is számolnunk kell. Gyermekeink, háziállataink és házi kedvenceink védelme érdekében tisztában kell lennünk azzal, vajon mely növények, illetve azoknak mely része(i) és mennyire mérgező(ek).

Azokban az időkben, amikor kertészetben dolgoztam, kisgyermekes családok kertjének tervezésénél mindig, minden esetben felmerült a kérdés: mely növények mérgezők (az már sokszor nem is volt fontos, melyik része és mennyire), mert azoknak a telepítését/ültetését nem akarták vállalni a szülők. Voltak nem kevesen, akik a 20. növény felsorolása után már megállítottak, és megkérdezték, hogy viccelek-e velük, mert ezt nem hiszik el, hogy ennyi növényfaj, ami mellett ők maguk is felnőttek, az emberi szervezet számára mérgező. Megint mások egyenesen haragudtak a növényre, hogy miért kell ezeknek a gyönyörűségeknek mérgező anyagokat tartalmazniuk. Akkor döntöttem el, hogy szükség lesz egy összesítőre, ahol a legfontosabb, kertben és házon belül előforduló dísz- és gyomnövényfajok felsorolásra kerülnek, így legalább egy előzetes képet kaphatunk arról, mely növények eshetnek ki a tervekből.

A cikksorozat első részében a rövid bevezető után azok a lágyszárú növényfajok kerülnek felsorolásra, amelyeknek valamely vagy minden része mérgező.

A növények méreganyagai

A növényekben található és azokból kivont hatóanyagokból számos terméket készítünk, köztük gyógyszereket és kozmetikai termékeket. A növények hatóanyagai között azonban számos más, szervezetekre mérgező hatású anyag is előfordul.

A fekete hunyor minden része halálosan mérgező

A növények méreganyagai a legtöbb esetben elsősorban saját védekező mechanizmusuk legfontosabb részét jelentik. Ezek az anyagok a növényi kórokozók (gombák, baktériumok), valamint állatok (rovarok, emlősök) távoltartására, vagy annak megakadályozására szolgál, hogy a kórokozó megfertőzze, vagy az állat megkóstolja a növényt. Ezeket az anyagokat (pl.: alkaloidok, glikozidok, szaponinok stb.) mérgező hatásukat tekintve kategóriákba sorolhatjuk. Az egyik legelterjedtebb felosztási érték a gyógyszerhatástanban és a toxikológiában az LD50 érték (medián halálos adag, az angol név – lethal dose – rövidítéséből), amely megadja, hogy az anyag hány mg/testtömeg kilogrammra (mg/ttkg) számított értéke okozza a kísérleti állatok (legtöbb esetben patkány) 50%-ának halálát. Minél kisebb ez az érték, annál mérgezőbb a hatása az adott anyagnak.

A növényi méreganyagokat és az általuk kiváltott mérgező hatást számos tulajdonságuk alapján csoportosíthatjuk, itt a teljesség igénye nélkül álljon hatféle szempont:

  • a növény rendszertani besorolása szerint (pl.: egyes növénycsaládokra vagy növényegyedekre jellemző anyagok, úgymint a tiszafa taxin alkaloidja vagy taxatin glikozidja);
  • a növény méreganyagot tartalmazó része szerint (pl.: a kecskerágó-, madárbirs- és tűztövis-fajok termése, vagy a hérics- és hunyorfajok, illetve a tiszafa minden része mérgező);
  • a mérgezés időbeli kialakulása szerint (akut vagy krónikus);
  • a mérgező hatás megnyilvánulási helye szerint (helyi vagy szisztémás);
  • a mérgezés lefolyása szerint (enyhe, súlyos, életveszélyes, halálos);
  • a kiváltott tünetek szerint (pl.: remegést, gyenge pulzust, ájulást vált ki a tiszafa taxin alkaloidja, a tűztövis amigdalin tartalma általános sejtméreg stb.).

Enyhén mérgező barátaink az iszalagfajok (lágy- és fásszárúak is léteznek)

Mérgező lágyszárú növények a kertben

A felsorolást a halálosan mérgező növényfajok nyitják, ezeket a fajokat követik sorban a nagyon mérgező, a mérgező és az enyhén mérgező növényfajok. A kategóriák nevei az egyes szakirodalmakban lehetnek árnyaltabbak vagy szerepelhetnek más név alatt (pl.: gyengén = enyhén = kissé mérgező, vagy nagyon = kifejezetten mérgező). A növények hatóanyagaitól függ, pontosan milyen hatást váltanak ki az emberi szervezetben az elfogyasztásuk után.

A halálosan mérgező lágyszárú növényfajok közé tartoznak a közkedvelt gyöngyvirág, ami a hozzá igen hasonló medvehagyma szedési időszakában jelent nagy veszélyt, a különleges fekete hunyor, a kikericsfélék, a sisakvirág- és gyűszűvirágfélék stb. Ezen növényfajok mindegyikére jellemző, hogy minden részük halálosan mérgező.

Név

(Magyar és tudományos)

Mérgező része
Fekete hunyor

Helleborus niger

A növény minden része
Gyöngyvirág

Convallaria majalis

A növény minden része
Gyűszűvirág-fajok

Digitaria spp.

A növény minden része
Kikericsfélék

Colchicum spp.

A növény minden része
Őszi sisakvirág

Aconitum carmichaelii

A növény minden része
Ricinus

Ricinus communis

A növény minden része

A nagyon mérgező lágyszárú fajok közé tartoznak a fekete hunyort leszámítva a hunyorfajok, a kökörcsinfajok, a foltos kontyvirág és a tőzegrozmaring.

Név

(Magyar és tudományos)

Mérgező része
Foltos konytvirág

Arum maculatum

A növény minden része
Hunyorfajok

Helleborus spp.

A növény minden része
Kerti (mindignyíló) begónai

Begonia semperflorens

A növény minden része
Kökörcsinfajok

Pulsatilla spp.

A növény minden része
Közönséges tőzegrozmaring

Andromeda polifolia

A növény levele, virága

 

A pompás kökörcsin nagyon mérgező

A mérgező lágyszárúak közt is számos ismerős fajjal találkozhatunk, mint például a boglárka, a gyöngyike, a pünkösdi rózsa, a tűztövis vagy a szarkaláb.

Név

(Magyar és tudományos)

Mérgező része
Ázsiai boglárka

Ranunculus asiaticus

A növény minden része
Csillagfürt

Lupinus spp.

A növény levele, hajtása, termése
Díszdohány-fajok

Nicotiana spp.

A növény minden része
Fürtös gyöngyike

Muscari neglectum

A növény minden része
Kerti szarkaláb

Consolida ajacis

A növény minden része
Kutyatej-fajok

Euphorbia spp.

A növény tejnedve
Pünkösdi rózsa

Paeonia officinalis

A növény gyökere, magja, virága
Szellőrózsa-fajok

Anemone spp.

A növény minden része

 

A kerti szarkaláb a mérgező fajok közé sorolható

Az enyhén mérgező növényfajok között tartják számon a hóvirágot, a körömvirágot, a haranglábat, a nárciszt, az iszalagfajokat stb.

Név

(Magyar és tudományos)

Mérgező része
Díszpipacs

Papaver orientale

A növény minden része
Ernyős madártej

Ornithogallum umbellatum

A növény minden része
Hóvirág

Galanthus nivalis

A növény hagymája
Iszalagfajok (lágy- és fásszárúak is léteznek)

Clematis spp.

A növény minden része
Japán kövérke

Pachysandra terminalis

A növény minden része
Kereklevelű kapotnyak

Asarum europaeum

A növény levele, hajtása, gyöktörzse
Kerti harangláb

Aquilegia vulgaris

A növény hajtása és magja
Körömvirág

Calendula officinalis

A növény virága
Madársóska

Oxalis

A növény levele
Nárcisz fajok

Narcissus spp.

A növény hagymája
Orvosi szappanfű

Saponaria officinalis

A növény gyökere
Sárgaviola

Erysimum cheiri

A növény magja

A kerttervezéshez türelmet, a megvalósításhoz szép időt és sok energiát kívánok mindenkinek!

 

Osztálykirándulás az élelmiszer-biztonság jegyében – tudatosságra int a Nébih

2025. június 20. 05:42

A cikkben szereplő praktikus tanácsok segítenek azoknak, akik otthon készítik elő az útravalót az egy- vagy többnapos kalandokra.

Szelíd óriások a kertben – ne bántsuk őket!

2025. június 15. 05:40

Három csodás, őshonos rovarunkat mutatjuk be: az óriás tőrösdarazsat, a mezei tücsköt és a kék fadongót, melyektől egyáltalán nem kell tartanunk.

Növényfelismerő applikációk – mit érdemes tudni a használatukról?

2025. május 27. 05:40

Kézenfekvő megoldás, hogy a mindig nálunk lévő mobiltelefonokra letöltsünk egy növényfelismerő applikációt, hiszen gyorsan elővesszük, készítünk egy fényképet a kérdéses növényről, és várjuk az alkalmazás segítségét: a fajmeghatározást.

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Élelmiszer-tárolás okosan I. – Fagyasszuk le!

2023. január 20. 05:38

A karácsonyi és újévi összejövetelek alkalmával mindig eszembe jut, mennyire megkönnyítik az életünket a hűtőszekrény fagyasztórekeszei, vagy akár egy nagyobb fagyasztóláda. A nagy lakomákat követően számos étel még tárolható fagyasztva annak érdekében, hogy elkerüljük a kidobásukat. Lássuk, milyen ételek kerülhetnek a fagyasztóba!

Baconbe tekert cukkinigondolák

2019. augusztus 11. 11:22

Számomra nagy kedvenc a cukkini, mert egy univerzális zöldség. Készíthetünk belőle édesebb előételt, pikáns főételt, de ajánlom uzsonnára rántva is.

Mindent a kávéról - világnapja van!

2020. szeptember 29. 08:36

Mi mindent nem tudunk arról a növényről, amelynek feldolgozásából megszületik a minden napunkat segítő élvezeti ital, a kávé. Hol és milyen fajtáit termesztik? Milyen eljárásokkal készül? Milyen alternatívája lehet, és pontosan mi az a gyöngykávé?

Örökké zölden – örökzöld növényeink gondozása és védelme hónapról hónapra III. rész

2018. május 31. 05:30

A tavasz végi és nyári hónapokban fokozottan kell ügyelnünk az örökzöld növényeinket fertőző kórokozókra.