Ház, táj blog

Mindent a csiperkéről

Agrofórum Online

Miben különbözik a mezei és az erdőszéli csiperke? Hogyan termeszthetők, és hol találjuk meg őket a természetben? Miért fontos rendszeresen fogyasztanunk csiperkét? Hogyan használjuk fel, és hogyan tároljuk?

A csiperkék (Agaricus) gombanemzetségbe kb. 300 faj tartozik, amelyek közül sok faj emberi fogyasztásra alkalmas. Közeli rokonságban van a szintén jól ismert őzlábgomba nemzetséggel. A csiperke másik elterjedt neve a sampinyon, ami franciául (champignon) gombát jelent.

A nemzetség két leggyakoribb faja a mezei vagy kerti csiperke (Agaricus campestris) és az erdőszéli csiperke (Agaricus arvensis).

Egy kis történelem

A gombák fogyasztása, ízesítőszerként való használata az emberi társadalmakkal egyidős. Tápértékét a görögök és a rómaiak fedezték fel, Kelet-Ázsiában pedig már kétezer éve termesztenek ehető gombafajokat (az a forrásokból nem tisztázott, hogy melyik fajokról van szó), hogy olyan, gyógygombákból készült készítményeket nyerjenek velük, amelyek elsősorban az immunrendszer erősítését célozzák.

A hagyományos kínai gyógyászat évszázadok óta használja a gombákat gyógyításra. Kínából a mikoterápia (vagyis a gombákkal való gyógyítás) az egész kontinensen elterjedt eljárás, és különösen Japánban talált termékeny talajra. Azóta komoly kutatások folynak mind a mai napig a gombák gyógyhatásának kiderítésében.

Megjelenésük

A mezei csiperke kalapja fiatalon selymesen fehér, formája domború, de később ellaposodik és enyhén megsárgul. A kalap átmérője elérheti a 10-12 cm-t is. Lemezei rózsaszínűek, később barnára, feketére színeződnek. A gombaspórák feketésbarnák. Tönkjén gallért találunk, illata pedig jellegzetes, kellemes (ez utóbbi tulajdonsága nagyon fontos, mert ez különbözteti meg az enyhén mérgező sárguló csiperkétől.

A mezei csiperke kalapja fiatalon selymesen fehér, átmérője elérheti a 10–12 cm-t is
A mezei csiperke kalapja fiatalon selymesen fehér, átmérője elérheti a 10-12 cm-t is

Az erdőszéli csiperke kalapja nagyobb, elérheti a 10-15 cm-t is, színe fehér, idővel krémsárgásra változik, és nyomásra kissé sárgul. Felülete sima vagy finoman pelyhes, sűrű lemezei szabadon állnak. Húsa vastag. A tönk tövében színe kissé sárgás lehet, idősebb korában szürkülhet. Íze kellemes, kissé diószerű vagy édeskés; illata erős, ánizs- vagy mandulaszerű.

Termesztése

A csiperkét viszonylag könnyű termeszteni, valószínűleg ennek köszönhető több évszázados termesztési múltja és két évezredes fogyasztása az emberi társadalom körében.

A csiperke termesztéséhez nincs szükség fényre, éppen ezért hazánkban hosszú időn keresztül a talaj felszíne alatti földes pincéket és egyéb sötét helyiségeket használtak erre a célra.

Azok a földbevájt pincék, amelyek felett vastag földtakaró volt, lecsökkentették az időjárás kellemetlenségeit, kiegyenlítették az ingadozásait, ezért remekül beváltak erre a célra a jól megközelíthető, de elhagyott bányajáratok, mészkőbarlangok üregei.

Ahogy a csiperkére egyre nagyobb lett az igény, és nagyobb mennyiségekre volt szükség, előtérbe kerültek a talaj felszínére épített gombatermesztő létesítmények, amelyek komolyabb beruházást jelentettek, de jobb feltételeket biztosítottak a gombatermesztéshez.

Az erdőszéli csiperke kalapja nagyobb, elérheti a 15 cm-t is
Az erdőszéli csiperke kalapja nagyobb, elérheti a 15 cm-t is

Hol találkozhatunk csiperkével?

Egész nyáron számíthatunk a csiperkék megjelenésére, főként esők utáni, meleg, párás éjszakákat követően tömegesen jelennek meg réteken, szántókon, legelőkön, és még füves kertekben is megtalálhatók. Lomb- és fenyőerdőben egyaránt előfordulnak, de inkább a tölgyesekben, bokros helyeken, főként meszes talajon találjuk meg ezeket a fajokat.

A csiperke beltartalma és fogyasztása

A gombák jelentősége a táplálkozásunkban egyre növekszik, mert tápláló (nagy a telítőértéke), de nem hizlaló, nem tartalmaz koleszterint, ellenben magas a fehérjetartalma. Ezek a fehérjék összetételükben az állati fehérjéhez hasonlíthatók, így húspótlóként is használható. Ezenkívül zsírokat, szénhidrátokat, ásványi sókat, vitaminokat, íz- és zamatanyagokat, glutaminsavat is tartalmaz.

Magas tápértékén kívül a csiperkének gyógyhatása is jelentős. Számos kutatással támasztották alá, hogy rendszeres fogyasztása segíthet a mellrák megelőzésében azzal, hogy megakadályozza a szervezetben lévő ösztrogén szintjének túlzott megemelkedését. Ezenkívül az alábbi vitaminokat és nyomelemeket tartalmazza:

  • B2-vitamin,
  • B3-vitamin,
  • B5-vitamin,
  • réz,
  • szelén,
  • foszfor.

A szelén jelentős segítséget nyújt a szervezetben, különösen a vastagbélrák megelőzésében, és a hormonrendszer egészséges működésében is fontos szerepe van. A réz hosszú távon a reumás megbetegedések kockázatát képes csökkenteni, mivel olyan enzimek működését aktiválja, amelyek a csontok, az érfal, az ízületek rugalmasságát és erősségét biztosítják.

A csiperke felhasználása

A csiperkét felhasználhatjuk nyersen salátákba, valamint levesnek, pörköltnek, mártásnak, vajban párolva, fokhagymával ízesítve, vagy akár kalapját kivájva, húsos töltelékkel megtöltve és kisütve, ezenkívül rántva is kitűnő.

Ahogy nőtt az igény a csiperkére, előtérbe kerültek a  gombatermesztő létesítmények
Ahogy nőtt az igény a csiperkére, előtérbe kerültek a gombatermesztő létesítmények

Ha konzerv vagy mirelit csiperkét használunk fel a konyhában, akkor mindenképpen kövessük a használati útmutatóját.

A csiperke tárolása és tartósítása

A csiperke legfeljebb 2-3 napig tárolható, száraz, hűvös helyen. Ezalatt az idő alatt terítsük minél jobban szét a gombákat, hogy ne nyomják össze egymást!

A gombatermő vidékeken elterjedt tartósítási eljárása a gombáknak a szárítás, ami a csiperkénél is remekül alkalmazható. Ha szárított gombát használunk, első lépésként mindig folyó víz alatt kell gyorsan megmosni, majd néhány órára beáztatni. Az áztatólevet az ételhez bátran használjuk fel, mert értékes anyagokat tartalmaz a gomba áztatása után oldott formában.

Jó tudni!

Felhasználás előtt a csiperkét nem szükséges meghámozni, elegendő alaposan megmosni. Mivel magas a víz- és fehérjetartalma, ezért gyorsan romlik, és a kórokozók gyorsan elszaporodnak benne.

A romlott gomba súlyos mérgezést okozhat, az ehető gombák is, ezért mindig csak frissen fogyasszuk!

A csiperke gyűjtése

A gombák gyűjtésével egy másik cikk kiterjedten foglalkozik, ezért most csak a legfontosabb tudnivalókat emelném ki.

Csiperke (és bármilyen gombafaj) szedésekor csak a kifejlett, friss és egészséges termőtesteket szedjük le. Az elöregedett, ázott, fagyos, férges, rágott, penészes vagy romlott gombákat ugyanúgy ne vigyük magunkkal, mint az apró, nagyon fiatal egyedeket! A gomba termőtestét finoman válasszuk el a talajtól, majd a keletkezett mélyedést temessük be vagy takarjuk be avarral, hogy a szabaddá vált gombafonalak ne száradjanak ki! Így nagyobb eséllyel nő újabb gomba a leszedett helyére.

A gombákat tartalmazó ételeket mihamarabb fogyasszuk el
A gombákat tartalmazó ételeket mihamarabb fogyasszuk el!

Nem védett állami erdőkben egy személy 2 kg gombát szedhet egy nap alatt, külön engedély nélkül.

Célszerű a begyűjtött gombákat még a gyűjtőhelyen megtisztítani a rátapadt földtől törmelékektől és növényi maradványoktól annak érdekében, hogy ne piszkoljuk össze a többi, már kosarunkban lévő gombát.

Nagyon fontos tudni, hogy könnyen összetéveszthető a fehér lemezű, mérgező galócákkal, például a gyilkos galócával.

A sárguló csiperkék enyhén mérgezők. Onnan ismerhetők fel, hogy húsuk sérülésre, törésre, bevágásra megsárgul, és ilyenkor kellemetlen, vegyszerre hasonlító (karbol, fenol) szagot árasztanak.

Kapcsolódó cikkek:

Elődeink tudása – ízelítő a népi gyógyászatból I.

2025. január 29. 05:40

Általában nem könnyű kikeveredni mostanság a vírusos megbetegedésekből, emiatt is kezdtem el utánanézni a régi, növényi alapú recepteknek, amik talán segíthetnek.

Mit kell tudni a komposztteáról?

2025. január 22. 05:40

Miből lehet elkészíteni a komposztteát? Miért jó megoldás a kertben a növények tápanyag-utánpótlására?

Mitől nőnek kalaposgombák az udvar gyepén?

2025. január 19. 05:40

A kertünk gyepén megjelenő, egyedülálló vagy csoportosan növő kalaposgombákról érdemes tudni, hogy jót vagy rosszat jeleznek, mit kezdhetünk velük, és ha el kell őket távolítanunk, azt hogyan tegyük.

Minden fontos tudnivaló a télen elvégzett metszésről

2025. január 8. 05:40

Ha betartjuk a téli metszés szabályait, és a megfelelő növényeket a megfelelő módon metsszük meg, akkor gyümölcstermő növényeink bőtermők, dísznövényeink pompásak és egészségesek lesznek.

A metrafenon hatása a csiperketermesztésben megjelenő gomba kórokozókra

2020. május 29. 04:36

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben csiperkegombát fogyasztunk, aminek nagy előnye, hogy nem szezonális termék, termesztése az év 12 hónapjában folyamatosan zajlik. Ez a termesztési mód azonban kedvez a gomba károsítóinak a felszaporodásban.

A pókhálós penész elleni védekezés lehetőségei 

2019. szeptember 1. 15:23

A csiperkegomba termesztésben egyre gyakoribb a pókhálóspenész betegség fellépése, amit a takaróföld felületén élő parazita gomba okoz. Hazánkban két faj károsít. Problémát jelenthet, hogy a Magyarországon hosszú ideig egyedül forgalomban lévő prokloráz-Mn komplex hatóanyag, a termesztők elmondásai szerint, már nem fejt ki kellő hatást a kórokozó ellen. A csiperke pókhálóspenész elleni védekezési lehetőségekről, egy újonnan engedélyezett hatóanyaggal szerzett tapasztalatokról számolnak be a szerzők.

Laskagomba és csiperke gombatermesztés házilag

2021. december 19. 06:38

A gombatermesztés nagyon izgalmas és látványos folyamat még akkor is, ha csak kicsiben, otthon magunknak termesztgetünk. Szerencsére jó ideje kaphatók már a gombatermesztő dobozok is, de akár piacon is vásárolhatunk laskatönköket már beoltva gombász szakembertől.

Nőtt a hazai gombatermesztés

2017. szeptember 18. 11:26

A magyarországi gombatermesztés a 2008-as 18 ezer tonnáról csaknem 30 ezer tonnára nőtt 2016-ra.