Ház, táj
Ház, táj

Gombagyűjtési szabályok I.

Gombagyűjtési szabályok I.

Agrofórum Online

Milyen alapvető szabályokat kell betartanunk, ha gombászni indulunk? Mikor és hol gyűjtsünk gombát? Mely területeken kerüljük a gombagyűjtést? A cikksorozat első részében ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk.

Általános, írott és íratlan szabályok

Amennyiben árusítás vagy kereskedelmi forgalomba hozatal a célja a gombagyűjtésnek, illetve magántulajdonú erdőben szeretnénk gombát gyűjteni, minden esetben engedélyt kell kérni az illetékes erdőgazdálkodótól. Ilyen körülmények között számíthatunk arra, hogy a természetvédelmi őrszolgálat munkatársa átvizsgálja a kosarunkat, és kéri az engedélyünket is.

Magyarország védett természeti területein a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges a gombaszedéshez (is)! Nem védett állami erdőkben egy személy 2 kg gombát szedhet egy nap alatt, külön engedély nélkül.

Hazánkban jelenleg 58 gombafaj (Magyar Mikológiai Társaság nyilvántartása alapján 2022 áprilisában) jogszabályi védelmet élvez, természetvédelmi értékük egyedenként 5.000 – 10.000 Ft is lehet! Szigorú büntetésre számíthat, aki védett gombafajt szed!

Fontos, hogy ne csak étkezési szempontból tekintsünk a gombákra, hiszen létfontosságú szerepük van az erdei életközösség működésében és működtetésében: lebontják a holt faanyagot, táplálékul szolgálnak az erdei állatoknak, gyökérkapcsolatban állnak az erdő fáival, és mindezzel nagymértékben hozzájárulnak a növények egészségéhez és az erdei tápláléklánc egyensúlyi működéséhez.

Mikor induljunk útnak?

Ha figyelünk az időjárásra és nyitott szemmel járunk az erdei ösvényeken vagy autózunk az erdőt átszelő utakon, akkor az év több szakaszában is eredményes gombagyűjtést szervezhetünk. Ilyenkor tavasszal akadhatunk rá az ízletes kucsmagombára, de találhatunk őzlábgombát vagy pöfeteget is.

A gombagyűjtés során is tartsuk be a természetjárás alapvető szabályait

A gombagyűjtés főszezonja a nyár végi időszak és az ősz első fele, de kellő csapadék és a spórák terjedésének, valamint a termőtestek fejlődésének megfelelő időjárás esetén az év bármely szakaszában találhatunk ehető gombafajokat.

Hol keressünk gombát?

Gombával sokféle élőhelyen találkozhatunk: fenyőerdőben, lombhullató erdőben, vegyes erdőkben, mezőn, legelőn, talajon, korhadt fán, fatuskón, kertekben és parkokban is. Amennyiben kosarunkat jó minőségű étkezési gombával szeretnénk megtölteni, akkor jó gombatermő helyeket kell keresnünk.

A fenyőerdőkben ilyenkor tavasszal viszonylag kevés gomba terem, ezért inkább nyár végén vagy ősszel érdemes felkeresni ezeket az erdőket. Keressünk fenyőtinórut, rizikét vagy fenyő-pereszkét!

Mindig alaposan nézzünk körül a holtfák környékén

Lombhullató erdőkben sok ehető gombát lelhetünk fel a savanyú talajú erdőrészeken. Ezekre a területekre jellemző, hogy kevesebb a lágy szárú aljnövényzet, és nagyobb arányban vannak jelen a különböző mohafajok. Tölgy- és bükkfák alatt mindig érdemes keresgélni. Megfelelő időben rókagombát és vargányát is találhatunk.

Legelőkön is érdemes keresgélni, ugyanis a trágyázott, tápanyagban bővelkedő talaj többféle ehető gombának biztosít életteret. Innen csiperkét és szegfűgombát vihetünk haza.

Akárhol járunk is, mindig alaposabban vizsgáljunk meg egy-egy kidőlt fát és korhadó fatuskót is. Számos ehető gombafaj terem meg rajtuk, például a laskagomba, vagy az én személyes kedvencem, a tuskógomba.

A lombhullató erdők gyakori lakója a tuskógomba

Hol NEM gyűjthetünk vagy NE gyűjtsünk gombát?

Ne menjünk gombászni mezőgazdasági és ipari területeken, és azok környezetében sem! Ezeken a területeken sokféle vegyszert alkalmaznak, ebből kifolyólag a környezetszennyezés mértéke is magas lehet.

Kerüljük az autópályák és forgalmas utak környékét, mert számos faj nagy mennyiségű nehézfémet képes megkötni a talajból és a levegőből is! Éppen ezért a városokban és környezetükben se menjünk gombászni a nagyobb mértékű légszennyezettség miatt!

Ne szedjünk gombát temetőben, elhagyott laktanya területén, szeméttelep közelében és ezekhez hasonló környezetben, mert a gombák képesek felszívni és elraktározni az élőhelyről származó káros anyagokat.

Mindezeken kívül fokozottan védett (természetvédelmi) területeken sem gombászhatunk, mert szigorúan tilos bármiféle erdei „termék” gyűjtése!

Mindezeken túl soha ne felejtsük el, hogy a természetben mi vendégek vagyunk – a mezőn, az erdőben és a hegyvidéki területeken is! A gombagyűjtési túrák során ne tapossuk szét a gombákat (még a férgeseket és beteg termőtesteket sem), és ne dúljuk fel az élőhelyüket! Tartsuk be a természetjárás alapvető szabályait is: ne szemeteljünk, ne hangoskodjunk, ne bántsuk a növényeket!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - II. rész

2024. május 8. 05:40

Ki gondolta volna, hogy a fűzfakérget nemcsak teába, a napraforgóolajat nemcsak a serpenyőbe, a konyhasót nemcsak ételízesítésre használhatjuk, hanem a növényvédelemben is?

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - I. rész

2024. május 5. 05:40

Nem csak mítosz a csalánlé, az ecet vagy a szódabikarbóna sikeres alkalmazása a növényvédelemben. Ha nem hisszük, járjunk utána! Mire használhatjuk a kertben ezeket az egyszerű anyagokat?

Hazánk kincsei VI. rész – Az Alcsúti Arborétum

2024. május 1. 05:40

Újabb élménnyel gazdagodtam idén tavasszal, amikor ellátogattunk József nádor egykori birtokára, ahol gyönyörű klasszicista kastélyának parkjába ma 540 fa- és cserjefaj él. Az angolpark jelenlegi formájában Alcsúti Arborétumként várja a látogatóit.

Milyen illatok riasztják el a szúnyogokat?

2024. április 19. 06:40

Ahogy a ruhamoly ellen hatásos a levendulazsákocska a szekrényben, úgy a szúnyogokat is számos illattal távolt tudjuk tartani. Riasszuk el a szúnyogokat természetes növényi illatokkal!

A megfelelő növényt a megfelelő helyre! I. rész – a talaj kémhatása

2019. január 9. 08:07

Hogy is szokott zajlani a legtöbb esetben az udvarunkba, kertünkbe kerülő növények megvásárlása? Elmegyünk a kiválasztott/bejáratott árudába félig kiforrt elképzelésekkel arról, hogy mit is szeretnénk, majd a meglátni és megszeretni varázsában a kosarunkba, majd kertünk talajába kerül a növény.

Szobanövények védelme növényápoló szerekkel

2019. augusztus 30. 04:36

Szobanövényeink védelme érdekében alkalmazott készítményekkel ugyanúgy körültekintően kell eljárnunk, mint a növényvédő szerek kiskerti alkalmazásánál, hogy növényünk, otthonunk, családunk és a magunk egészségét ne veszélyeztessük. Ebben a rövid összefoglalóban a legfontosabb tudnivalók kerültek leírásra.

Borkrémleves

2018. december 19. 03:47

Mi mással is indíthatnánk a karácsonyi menüt, mint egy jó levessel? Márpedig ha karácsony és leves egy mondatba kerül, akkor az egyik első dolog, ami eszembe jut, az a borkrémleves.

Saslikparti

2019. szeptember 13. 04:39

Használjuk ki az ősz napsütéses hétvégéjét egy kerti sütögetésre, melynek egyik közkedvelt fogása az egyszerű, de nagyszerű rablóhús, más néven saslik.