Ház, táj blog

Mit jelent a rebarbara erőltetése?

Agrofórum Online

A rebarbarát ismét kezdjük felfedezni és egyre többen ültetjük a kiskertjeink veteményeseibe. Nemcsak ízletes és egészséges zöldségnövényünk, de impozáns mérete és különleges megjelenése miatt díszítőértékéért is becsülik. Termesztése nem bonyolult, és bizonyos trükkökkel befolyásolni is tudjuk a növekedését.

A rebarbarát hallottam már a régi idők mostohanövényének is emlegetni – szerencsére nem azért, mert kiirthatatlan, mint a csicsóka, vagy áthatolhatatlan, mint egy madárberkenye, egyszerűen csak szokatlanul nagy mérete miatt nem egy szomszédját ki tudja szorítani a veteményesben. Éppen ezért már a helyének kijelölésénél megfontoltnak kell lennünk, hogy ki tudja szolgálni az akár két méter szélességű helyigényét is! Ezt a méretet évekbe telik a rebarbarának elérni, megfelelő víz-és tápanyag-ellátás mellett, de nem árt már az elején tudni!

Kicsit speciálisabb igényei vannak a többi ágyáslakó zöldségnövényhez képest, de ez nem teszi bonyolultabbá a kiskerti termesztést, sőt kifejezetten szívós növénnyel van dolgunk.

Dióhéjban a rebarbaráról

A rebarbara lágyszárú évelő növény. Levélszárai felfelé törnek, ezért a 1,5-2 méteres magasságot is elérheti a többéves növény. Impozáns színei és tömegesen növő, óriási, élénkzöld színű, tenyeres levelei, és pirosló, hosszú levélnyelei miatt jelentősen kirí a többi zöldségnövény közül. És akkor még nem említettük magasra emelkedő, sárgásfehér virágzatát.

Nagyméretű gyökértörzsén rostszerű főgyökereket és kiterjedt mellékgyökérzetet nevel. A gyökértörzsön található hajtásrügyekből évente tőrózsa és magszár fejlődik. Tőlevelei rendkívül nagy méretűek, elérhetik a 30-45 cm-es hosszúságot is. Alakjuk hosszúkás, enyhén hullámosak, simák, színük élénkzöld.

A rebarbarának szüksége van a téli hidegre
A rebarbarának szüksége van a téli hidegre

Levélnyelei 25-40 cm hosszúak, zöldesfehér vagy piros színezetűek, húsosak. Virágzati szárának magassága elérheti a 120-200 cm-t is. Bogas fürtvirágzatán sárgásfehér virágokat nevel. Termése kerek, szárnyas (lependékes) makkocska termés.

A rebarbarának magas a foszfor-, a magnézium- és a vas-, valamint a K-, C- és E- vitamin-tartalma, emellett jelentős rostforrás és antioxidáns hatása is jelentős. Az ókorban gyógyászati célokra alkalmazták, ma már élvezeti értéke miatt fogyasztjuk. Készíthetünk belőle többek között finom kompótot, levest, lekvárt és süteményeket, de a rebarbarával ízesített csokoládé is nagyon finom.

Fontos tudni!

A rebarbara évelő, fagytűrő növényünk, és a téli hónapokban igényli a hideget a nyugalmi időszakhoz: 4 oC alatti levegőhőmérsékletre van szüksége ahhoz, hogy át tudjon telelni. Az ősszel megmaradt levelei elszáradnak, de a gyöktörzsén található hajtásrügyek segítségével már februárban elkezdheti hozni az új hajtásokat.

A rebarbarának lédús szárát fogyasztjuk, a levele pedig kiváló komposzt-alapanyag. Ám az ültetést követő első évben még ne szüreteljünk a növényről, hagyjuk, hogy a gyökerei meg tudjanak kicsit erősödni! Ugyanez vonatkozik egy különleges trükkjére is, a rebarbara erőltetésére.

A rebarbara erőltetésével a növény színei halványabbak lesznek, a beltartalma pedig gazdagabb
A rebarbara erőltetésével a növény színei halványabbak lesznek, a beltartalma pedig gazdagabb

Mit jelent a rebarbara erőltetése?

A rebarbara „erőltetése” azt jelenti, hogy a napfényigényes növényt letakarjuk egy vödörrel, cseréppel vagy erősebb kartondobozzal, hogy semmilyen fény ne jusson el hozzá. 6-8 héten keresztül kell a „barlangban” maradnia, ezt követően szüretelhetjük is. De mire jó ez?

A növény számára ez egy jelentős stresszhatás, hiszen gátoljuk a fotoszintetizálást. Ezáltal a növény biokémiai folyamatai megváltoznak, és a következő hatásokat váltja ki a növényből:

  • gyorsabban nőnek a hajtásai;
  • halványabb színű lesz a levél és a levél szára;
  • jóval édesebbek és zsengébbek lesznek a szárak.

Ezzel a technikával mindenképpen várjuk meg, hogy a növény kellően megerősödjön, és legalább 3 évet fejlődjön a kertünkben. Nagyon fontos, hogy minden évben sem szabad élni ezzel a módszerrel, legfeljebb 2-3 évente, mert ez eléggé kimeríti és megviseli a növényt.

Kapcsolódó cikkek:

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Elődeink tudása II. – köhögés és gyógynövények

2025. április 30. 05:40

A leggyakoribb „lábon kihordott” betegségeknek a különböző súlyosságú megfázások számítanak, amik miatt nem feltétlenül maradunk ki az iskolából vagy a munkából. A gyógyulásunkat, sőt még a betegség megelőzését is sok növény teája segítheti.

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

Kapcsolódjunk be a Tavaszi természetles programba!

2025. április 12. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület április 1-től ismét elindította a Tavaszi természetles országos programot, amelynek keretein belül önkéntesen becsatlakozhatunk az Egyesület munkájába.

Idén is mintegy 1600-1800 tonna zöldséget takaríthatnak be a termesztők

2019. július 26. 08:03

A legtöbb zöldséget augusztus és október között takarítják be, egyelőre a zöldborsó és a spárga betakarítása fejeződött be.

Csomagolás nélkül odalesznek a zöldségek és gyümölcsök – átgondolatlan a szigorítás?

2023. december 4. 07:10

Vajon mi lesz a több tízezer embert foglalkoztató csomagoló-ágazattal, ha a Parlamentben és az Európai Tanácsban úgy döntenek, hogy a csomagolóanyagoknak veszniük kell?

Élelmiszerek népszerűsítését finanszírozza az Európai Unió

2018. október 23. 14:37

Az Európai Bizottság 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte – közölte az uniós bizottság.

Miért lila a paprika termése?

2023. október 6. 04:39

Kérem válaszukat: miért lila ősszel a paprika termése?