8℃ 3℃
december 11. Árpád, Árpádina, Damazusz
Ház, táj blog

Rögös utak

Agrofórum Online

Tizenévvel ezelőtt sem volt sokkal jobb a helyzet, mint az idén, bár akkor azt írtuk; a terméskilátások nem túl bíztatók, de a piaci árak kifejezetten jók. 

Na, ez utóbbitól most igencsak messze vagyunk.

A magasba vivő utak mindig keskenyek és rögösek. Az utat szegélyező elszáradt fűcsomók mellett elhaladva ritkás, bozótos részre érünk, ahonnan már nincs messze a kilátó. Lassan, szuszogva felkapaszkodunk a kissé korhadt, nyikorgó falépcsőkön. Körülnézünk.

– Na, milyen a kilátás?

– Hát az attól függ, mire értjük…

Érdekes ez a magyar nyelv. Hányféle értelme lehet egy szónak! Nézzük csak az iménti „kilátás”-t!

Terméskilátás, piaci kilátások – és már el is rugaszkodtunk a távoli hegyek szemet, lelket nyugtató, kéklő messzeségétől, hogy egészen másfajta kilátásokon töprengjünk.

Aratás ideje van. Ha a termésátlagokat nézzük, akkor nem túl bíztató a helyzet, mert elég rosszak a kilátásaink, de ha a piaci árakat vizsgáljuk, akkor meg kifejezetten jók. A piac már csak ilyen; mindig a termésszinthez igazodik, de a lényeg, hogy az idén a kalászosokkal így sem, úgy sem járunk jól. Kivételt képeznek persze azok a szerencsés vidékek, ahol – valamilyen különleges légáramlatok folytán – elegendő csapadék volt ahhoz, hogy ami a növényben genetikailag (meg a talajban mint tápanyag) benne volt, ott, az ki is teljesedjék egy kedvező, átlag feletti termés formájában.

Másutt viszont, sajna, az alacsony termést a magas ár nem tudta olyan szinten kompenzálni, hogy a termesztést nyereségessé tette volna.

Július van. Készülünk az aratásra, bár amilyen előrehaladott állapotban voltak a repce meg a kalászosok egy hónappal ezelőtt, lehet, hogy mire ez a lapszám megjelenik, már végeztek is az aratásokkal a gazdaságok, és itt-ott már a búza betakarítása is javában folyik.

Ismét megkörnyékeznek bennünket a gondok. A gondok, hogy miből mennyi terem és milyen minőségben.

A gondok, hogy milyen időjárásra számíthatunk. Olyan lesz-e, mint amilyennel manapság egyre sűrűbben találkozunk, és amely két egymáshoz kapcsolt igekötővel jellemezhető: össze-vissza?

Lehet eső napokig, meg jég is, de lehet hőguta is, amikor szinte izzik a levegő, és a messzi tájak igen csak reszketnek a párahomályban.

A gazda szétmorzsolja tenyerében a kalászt, lefújja a pelyvát, és a Krisztus-arcú búzaszem töppedten mered rá.

Úgy látszik, az idén sem lesz valami nagy termésünk, akár csak 2003-ban. Bár a minőség az még jó lehet.

Biztos valamit elmulasztottál – ágaskodik fel benne a kétség.

Ugyan mit? – megadtam a növényeimnek, meg a földnek is, amit tudtam, meg amire futotta. Az eredmény mégis bizonytalan.

Erre azt mondja a múltkor egyik ismerősöm:

Tudod ez a ti szakmátok nem egy életbiztosítás!

Tudom – válaszoltam – sőt, sokkal inkább létbizonytalanság.

Mondok rá egy konkrét példát. Évfolyam-találkozónk volt – igencsak sokadik. Az egyik „gyerek” megkínált pálinkával. Jópofa felirat volt az üvegen: „Pálinkum hungarikum”. Azt mondja:

Na, ilyet sem iszunk jövőre!

Miért? – kérdem.

Mert május elején olyan jégverés volt Kecskeméten meg a környékén, hogy csutára verte a 14 hektáros szilvaültetvényemet. Ráadásul ugyanúgy gondozhatom egy éven át, mintha teremne is valamit. A költség meg van, de haszon semmi.

Itt azért már elakad az ember szava, és azt kérdi meghasonlott önmagától: Mitől is szép ez a mezőgazdaság? Miért is gyönyörű ez a szakma? Miért is nem cserélnénk senkivel?

A válasz valahol odabent van. Talán a lélek egyik félreeső zugában. És mégis van ereje ahhoz, hogy lábhoz parancsolja a gondok sokasodásával előlopakodó kétségeinket.

A tábla széléről 2007-ben – Dr. Bódis László

Vigyázzunk a tűzifacsalókkal!

2025. december 11. 05:40

Tűzifa vásárlás előtt erősen javasolt, hogy minden esetben ellenőrizzük a hirdetésben vagy a hirdető weboldalán feltüntetett adatokat.

Segít a Nébih Maradék nélkül adagkalkulátora – tervezzük meg tudatosan az ünnepi menüt!

2025. december 6. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül program és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége adagkalkulátorral segíti a karácsonyi menütervezést.

November 30-ig szavazhatunk a 2026-os Év Fájára!

2025. november 29. 05:40

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium kezdeményezésére és szervezésében már tizenkettedik alkalommal kerül sor az online nyílt szavazásra.

Mi a különbség a mikrozöld és a csíra között?

2025. november 22. 05:40

A csíráztatás és a mikrozöldek nevelése fenntartható és egészséges alternatívát jelent a lecsökkent zöldség- és gyümölcsválaszték idején.

Őszi sült Camembert

2019. november 9. 09:15

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én teljesen odavagyok az őszért. Szeretem a csípős reggeleket, a gyönyörű őszi napsütésben pompázó színes leveleket, a kora esti sétákat a naplementében, és még sorolhatnám.

Kovászosuborka-krémleves ropogós szalonnával

2019. augusztus 3. 04:36

Ha a nagy hőségben egy hűsítő levesre vágyunk, ezzel nem lőhetünk mellé.

Őszi terméshatározó III. rész – tapadó vadszőlő, kökény, közönséges boróka

2019. október 9. 04:37

A természetben a ritkábban előforduló kék árnyalatok igazán egyedivé, különlegessé teszik egy növény megjelenését. Az ősszel érő, kékes színű termésüket leszámítva a tapadó vadszőlő, a kökény és a közönséges boróka igen különböznek egymástól, de érdemes kicsit közelebbről megismerkedni velük.

Szent Iván hava

2018. június 8. 07:47

A kétezres évek közepén talán még kevésbé látszottak azok a klimatikus változások, mint napjainkban. Télből nyár, nyárból vagy korai ősz, vagy késői tél. Most június első felében már érik az őszi árpa, a borsó és méteres a kukorica, meg a napraforgó és a repce napjai is meg vannak számlálva.