Házikert

Hogyan legyen sokáig szép a vágott fenyő a lakásban?

Agrofórum Online

A vágott fenyőből is több faj, fajta van, érdemes viszont mindegyiket megfelelő módon kezelni ahhoz, hogy vízkeresztig, netán még utána is szép maradjon és illatozzon a lakásban.

A hideg pincéből, teraszról egyszer csak bekerül a fűtött, meleg lakásba a karácsonyra vásárolt fenyőfa, ami igazából sokként éri. A sokk oka a hirtelen hőmérsékletváltozás lesz, amit tudunk csökkenteni, ha ügyesen bánunk a fával és előrelátók vagyunk.

Fő a fokozatosság!

A dézsás, konténeres fenyőnél sokan tudják már, de a vágottnál is fontos lenne a fokozatosság. Az, hogy nem rögtön 20-30 fokkal melegebbe tesszük át a fát, hanem először csak a fűtött folyosóra, majd onnan a meleg szobába kerül. Így nem hirtelen lesz melegben a fa, nem is veszít annyira hirtelen sok nedvességet sem, ami az élethosszát is növelheti.

A vágott fenyő is öntözhető?

A gyakori kérdések listájának élén szerepel az, hogy vajon kell-e a vágott fenyőt öntözni?

A válasz talán egyszerűnek tűnik, és sokan rá is vágnák, hogy persze hogy nem. Pedig kell!

Manapság már kaphatók is víztározós fenyőtalpak, melyek megtöltése ugyanúgy működik, mint nyáron a napernyőnél, hogy a vízbe állítjuk bele a fát.

Ha a vágott fenyővel körültekintően, ügyesen bánunk, hosszabb ideig lehet dísze a lakásunknak

A vágott fenyőt (és a konténereset is) érdemes lehet időnként nedvesíteni. Ehhez használhatunk kézi spriccelőt is.

FONTOS: az elektromos áramra, így a karácsonyfaizzókra is minden esetben oda kell figyelni! Az elektromos berendezéseket nem érheti víz!

Mitől lesz sokáig jó illata a fenyőfámnak?

Ha a gyakori kérdésekről listát kéne írjak, akkor ez lenne a második legtöbbször hozzám intézett kérdés a vágott fenyőkkel kapcsolatban. A válasz nagyon egyszerű és nagyon logikus is!

A növények illata, és ezzel együtt a fenyőfáké, örökzöldeké is attól függ többek között, hogy mennyire nedvesek a szöveteik. Tehát, ha teljesen kiszáradnak, akkor az illatanyagokként jelen levő illóolajok és gyantafélék illata is gyengül, elpárolog, lebomlik. Ha viszont nedvesen tudjuk tartani a tűleveleket, nem hagyjuk kiszáradni – ehhez praktikus a víztározós fenyőfatalp -, akkor a fenyőfa egész karácsonykor kellően illatos lesz a lakásban.

Amarillisz öntözése: itt rontják el a legtöbben

2025. december 25. 11:10

A túl sok és a túl kevés víz is végzetes lehet az amarillisz számára, de van biztos megoldás.

Karácsonyi növénytrendek biztonságosan: szobanövény gyerek és állat mellé

2025. december 24. 11:10

Nem minden karácsonyi szobanövény való kisgyerek vagy kisállat mellé. Mutatjuk, mire figyeljünk a választásnál.

Madáritató használata fagyban – hogyan segítsünk a madaraknak télen?

2025. december 24. 05:40

A madarak téli vízellátása legalább olyan fontos, mint az etetés. Egy szakszerűen működtetett madáritató egész évben nélkülözhetetlen segítség számukra.

Örökzöldek szerepe a téli kertben – miért nélkülözhetetlenek?

2025. december 23. 05:40

Az örökzöldek nélkül a téli kert sokkal sivárabb lenne. Jelenlétük állandóságot, karaktert és életet visz a hideg hónapokba.

A leander ápolása teleltetés előtt

2023. október 2. 05:40

Elkezdődött a “mikor vihetem be a leandert?” szezon, vagyis egyre többen dilemmáznak a leander teleltetése miatt. Nézzük is sorra a legfontosabb tudnivalókat!

Hogyan védekezhetünk a josta levélbetegsége ellen?

2023. augusztus 15. 04:36

Egyéves jostabokron jelentek meg a képen látható levélbetegségek. Mit tudok tenni a növény védelmében, mit tanácsolnak?

Vannak kockázatok, de kínálkoznak megoldások is

2019. október 1. 05:45

Számos kockázattal kell szembenézniük a kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztéssel foglalkozó gazdálkodóknak. Ezeknek az ismert, illetve kevésbé ismert kockázatoknak az elemzésével foglalkozott a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növénytudományi Intézetének tanácskozása, amelyre szeptember 4-én került sor.

Mit tehetünk az uborka kesernyés íze ellen?

2023. augusztus 14. 13:10

Bár hazánkban talán a paradicsom és a paprika a legnépszerűbb zöldségféleség, nem sokkal mögöttük, dobogós helyen áll az uborka is. Néha azonban megesik, hogy a saját termesztésű uborkánk kesernyés. Miért van ez, és mit tehetünk ellene?