Egy friss virágcsokor azonnal vidámságot és színeket visz az otthonunkba, de sajnos sokszor hamar elhervad.
Néhány egyszerű trükkel azonban meghosszabbíthatjuk az élettartamukat, így sokáig élvezhetjük szépségüket.
A váza tisztasága
A vázát minden új csokor előtt alaposan mossuk el forró vízzel és mosogatószerrel. A baktériumok és szennyeződések elősegítik a rothadást, ezért fontos a rendszeres tisztítás.
Keskeny vázákhoz használjunk palackmosó kefét vagy egy marék rizst vízzel, amit összerázva eltávolíthatjuk a szennyeződéseket.
Ha lehet, tegyük a vázát mosogatógépbe – a magas hőfok elpusztítja a baktériumokat.
A szárak helyes vágása
A friss vágás segíti a vízfelvételt, mert a szár vége a levegővel érintkezve eltömődhet. Kemény szárú virágokat (pl.: rózsa, liliom) ferdén vágjunk, hogy nagyobb vízfelvevő felületet kapjanak. Puhaszárú virágokat (pl.: tulipán, gerbera) egyenesen vágjuk le.
Ne használjunk ollót! Az összeroppanthatja a szárat, így nehezebben szívja fel a vizet. Olló helyett metszőolló vagy éles kés használata javasolt.

Távolítsuk el az alsó leveleket!
A vízbe lógó levelek gyorsan rothadásnak indulnak, ami rontja a víz minőségét. Távolítsuk el az alsó leveleket, hogy a növény inkább a virágokra tudja irányítani az energiát. Az alsó leveleket kézzel vagy egy késsel távolíthatjuk el.
A megfelelő hely kiválasztása
Ne tegyük a vázát közvetlen napfényre vagy fűtőtest közelébe, mert a meleg gyorsítja a hervadást. Kerüljük a huzatos helyeket is, mert a levelek és a szirmok gyorsabban kiszáradhatnak.
A virágok hűvös helyen tovább frissek maradnak, éjszakára tehetjük őket pl. folyosóra, pincébe vagy egy hűvös helyiségbe.
A víz sem mindegy
Langyos vizet használjunk, mert a hideg víz sokkot okozhat a virágoknak. Ha kemény a csapvíz, érdemes lágyítani. Adjunk hozzá egy kis citromlevet vagy használjunk vízszűrőt. A vizet cseréljük 2 naponta, hogy elkerüljük a baktériumok elszaporodását.
Kerüljük a gyümölcsök közelségét!
Ne tegyük a vázát gyümölcskosár mellé, mert a gyümölcsök etiléngázt bocsátanak ki, ami gyorsítja a virágok hervadását.
Különleges gondoskodás egyes virágoknál
Kemény szárú vagy tejnedvet tartalmazó virágok esetében egy rövid forró vizes áztatás segíthet a jobb vízfelvételben.
A nárciszok nyálkás anyagot termelnek, amely más virágok hervadását okozhatja, ezért külön vízbe kell őket helyezni, mielőtt másokkal egy vázába tennénk.
A rózsákat ferdén kell vágni, és sok vizet igényelnek. Ha a rózsák hervadni kezdenek, egy éjszakára teljesen merítsük őket vízbe (pl. fürdőkádba), hogy visszanyerjék frissességüket!
A tulipánokat egyenesen vágjuk, és csak kevés vízben tartsuk, mert a túl sok víz miatt megnyúlhatnak.
Érdemes-e házi praktikákat használni?
Az antibakteriális hatású réz lassíthatja a baktériumok szaporodását, de a hatása minimális. A cukor kis mennyiségben segíthet, mert energiát ad a virágoknak, de túl sok cukor elősegíti a baktériumok elszaporodását. A fájdalomcsillapító nem hosszabbítja meg a virágok élettartamát.