4℃ 3℃
november 26. Virág, Szvetlana, Konrád, Viktória, Milos
Házikert

Kapormag: mikor és hogyan gyűjtsük be?

Agrofórum Online

A kapor nemcsak frissen, hanem mag formájában is sokáig hasznosítható a konyhában. Ha egyszer megtanuljuk, hogyan kell helyesen gyűjteni és tárolni a magját, mindig kéznél lesz ez a jellegzetes aromájú fűszer. Ráadásul a házi gyűjtéssel nemcsak pénzt spórolhatunk, hanem biztosak lehetünk a minőségben is. Mutatjuk, mikor, hogyan és hová érdemes tenni a kapormagot, hogy sokáig megőrizze erejét.

A kapor (Anethum graveolens) magja nyár végére, általában augusztusban kezd beérni. Akkor ideális a gyűjtés, amikor a virágernyők kiszáradnak, és a magok barnás árnyalatot kapnak, de még nem hullanak le maguktól. Ilyenkor a legnagyobb a magban lévő illóolaj-tartalom, amely meghatározza a fűszer aromáját. Fontos, hogy száraz, napos időben történjen a betakarítás, mert a nedves mag hajlamos a penészesedésre.

Hogyan gyűjtsük a magokat?

Vágjunk le egy-egy teljes virágernyőt, és fejjel lefelé akasszuk fel egy jól szellőző, árnyékos helyen! Alá tegyünk egy tiszta vászondarabot vagy papírt, hogy felfogja a kihulló magokat! Ha gyorsítani szeretnénk a folyamatot, a virágokat papírzacskóban is száríthatjuk: ebben az esetben a zacskó alján összegyűlik a mag. A teljes száradás 5-7 napot vesz igénybe, utána már könnyedén kipergethetők a magok a virágokból.

Akkor ideális a gyűjtés, amikor a virágernyők kiszáradnak, és a magok barnás árnyalatot kapnak

A szárítás titkai

A teljesen kiszáradt kapormag roppanós, színe barna, állaga kemény. Kerüljük a közvetlen napsütést, mert az illóolajok könnyen elpárologhatnak. A szárítás után érdemes átszitálni a magokat, hogy a szármaradványokat, szennyeződéseket eltávolítsuk. Egy utolsó szárítókúrával – például egy tálcán terítve pár napig – tovább növelhetjük a tárolhatóságát.

Tárolás: így marad tartós a kapormag

A szárított magokat jól zárható üvegbe, papírzacskóba vagy vászonzsákba helyezzük. A tárolásra legalkalmasabb hely száraz, hűvös és fénytől védett. Az aromák megőrzése érdekében ne tegyük ablak közelébe vagy meleg konyhai polcra! Megfelelő körülmények között a kapormag akár 2–3 évig is megőrzi fűszeres erejét.

Mire használható a házi kapormag?

A saját gyűjtésű kapormag kiválóan alkalmas savanyúságok, kovászos uborka, halételek és mártások ízesítésére. Emellett gyógynövényként is megállja a helyét: puffadás, emésztési panaszok esetén teaként is fogyasztható. A házilag gyűjtött mag nemcsak frissebb, hanem mentes mindenféle adaléktól, így biztosak lehetünk benne, hogy tiszta, természetes alapanyag kerül az ételbe.

Képek: Pixabay.

Idei tapasztalatok az aszályos kertből – Mit tanulhatunk a szélsőséges időjárásból?

2025. november 26. 05:40

Az idei aszályos év sok kertben okozott kihívást, de egyúttal rendkívül értékes tanulságokkal is szolgált.

Ne hagyja ott! A diófa levele gondot okozhat

2025. november 25. 11:10

A diófa alatt hagyott lomb nemcsak a talajéletet gyengítheti, hanem betegségek forrása is lehet a következő szezonban.

Őszirózsák az őszi kert szépségei – A szezon utolsó nagy színrobbanásai

2025. november 25. 05:40

Az őszirózsák nem csupán szépek, de ellenállók, hosszú életűek, és kevés gondozást is igényelnek – így méltán kedveltek az őszi kertekben.

Hogyan élik túl a kerti tó növényei a telet?

2025. november 24. 08:10

A kerti tavak növényei komoly kihívással néznek szembe télen, de megfelelő előkészítéssel biztonságban vészelik át a fagyokat.

Fűszerszüret: citromfű, menta és bazsalikom

2022. július 19. 06:38

A fűszereknél nemcsak a szüretelés helyes módja és ideje a fontos, hanem a tárolás, feldolgozás is, hogy megmaradjanak az értékes illatanyagok, aromák, színek.

Hogyan lehet vetőmagnak kinyerni a magot a paradicsomból?

2022. augusztus 20. 04:36

Hogyan lehet vetőmagnak kinyerni a magot a paradicsomból, hogyan járjak el? Van valami különleges módja?

Költséghatékony és sokoldalú az új, plug-and-play szárítókonténer

2021. február 28. 20:23

Az univerzális „plug-and-play” szárítókonténer általános rendeltetésű, tehát szinte mindenféle növény szárítására alkalmas, köztük gyógynövényekre, magokra, zöldségekre vagy gyümölcsre, de olyan, szemes terményekre is, mint például a búza vagy a kukorica.

Gépinfo Videó

Hogyan tároljuk a diót, hogy sokáig elálljon?

2024. november 22. 04:36

Az idei évben először termett a diófánk nagyobb mennyiséget. Hogyan tároljuk a diót, hogy sokáig elálljon? Mire kell leginkább odafigyelni?