Házikert

Kapormag: mikor és hogyan gyűjtsük be?

Agrofórum Online

A kapor nemcsak frissen, hanem mag formájában is sokáig hasznosítható a konyhában. Ha egyszer megtanuljuk, hogyan kell helyesen gyűjteni és tárolni a magját, mindig kéznél lesz ez a jellegzetes aromájú fűszer. Ráadásul a házi gyűjtéssel nemcsak pénzt spórolhatunk, hanem biztosak lehetünk a minőségben is. Mutatjuk, mikor, hogyan és hová érdemes tenni a kapormagot, hogy sokáig megőrizze erejét.

A kapor (Anethum graveolens) magja nyár végére, általában augusztusban kezd beérni. Akkor ideális a gyűjtés, amikor a virágernyők kiszáradnak, és a magok barnás árnyalatot kapnak, de még nem hullanak le maguktól. Ilyenkor a legnagyobb a magban lévő illóolaj-tartalom, amely meghatározza a fűszer aromáját. Fontos, hogy száraz, napos időben történjen a betakarítás, mert a nedves mag hajlamos a penészesedésre.

Hogyan gyűjtsük a magokat?

Vágjunk le egy-egy teljes virágernyőt, és fejjel lefelé akasszuk fel egy jól szellőző, árnyékos helyen! Alá tegyünk egy tiszta vászondarabot vagy papírt, hogy felfogja a kihulló magokat! Ha gyorsítani szeretnénk a folyamatot, a virágokat papírzacskóban is száríthatjuk: ebben az esetben a zacskó alján összegyűlik a mag. A teljes száradás 5-7 napot vesz igénybe, utána már könnyedén kipergethetők a magok a virágokból.

Akkor ideális a gyűjtés, amikor a virágernyők kiszáradnak, és a magok barnás árnyalatot kapnak

A szárítás titkai

A teljesen kiszáradt kapormag roppanós, színe barna, állaga kemény. Kerüljük a közvetlen napsütést, mert az illóolajok könnyen elpárologhatnak. A szárítás után érdemes átszitálni a magokat, hogy a szármaradványokat, szennyeződéseket eltávolítsuk. Egy utolsó szárítókúrával – például egy tálcán terítve pár napig – tovább növelhetjük a tárolhatóságát.

Tárolás: így marad tartós a kapormag

A szárított magokat jól zárható üvegbe, papírzacskóba vagy vászonzsákba helyezzük. A tárolásra legalkalmasabb hely száraz, hűvös és fénytől védett. Az aromák megőrzése érdekében ne tegyük ablak közelébe vagy meleg konyhai polcra! Megfelelő körülmények között a kapormag akár 2–3 évig is megőrzi fűszeres erejét.

Mire használható a házi kapormag?

A saját gyűjtésű kapormag kiválóan alkalmas savanyúságok, kovászos uborka, halételek és mártások ízesítésére. Emellett gyógynövényként is megállja a helyét: puffadás, emésztési panaszok esetén teaként is fogyasztható. A házilag gyűjtött mag nemcsak frissebb, hanem mentes mindenféle adaléktól, így biztosak lehetünk benne, hogy tiszta, természetes alapanyag kerül az ételbe.

Képek: Pixabay.

Miért hullajtja a leveleit a Ficus benjamina?

2025. november 5. 14:10

Huzat, túlöntözés, fényhiány – a fikusz érzékeny mindenre, de ha megértjük, mitől szenved, újra zöldbe borulhat.

A 4 legjobb beltéri pálma, ha trópusi hangulatot szeretnénk otthonra

2025. november 4. 14:10

A pálmák nemcsak díszei a lakásnak, hanem javítják a levegőt és nyugalmat árasztanak. Nézzük, melyik négy faj érzi legjobban magát beltérben!

Kell-e a kertbe geotextil valójában?

2025. november 4. 05:40

A geotextil használata elsőre kényelmes megoldásnak tűnhet, de a talajélet szempontjából komoly hátrányokkal jár. 

Méhkímélő kert ősszel is – hogyan segíthetünk a beporzóknak?

2025. november 3. 11:10

Ne zárjuk le a szezont a beporzók nélkül! Őszi kertünk is lehet élő, zümmögő és természetbarát – csak néhány apróságra kell figyelnünk.

Nem vész kárba: tippek a kerti felesleg feldolgozásához

2025. június 29. 13:10

Túl sok termett a kertben? Mutatjuk, hogyan őrizheti meg, dolgozhatja fel vagy cserélheti el a felesleget – ötletesen és kíméletesen.

Hamarosan szedhető a csipkebogyó: így tárolhatjuk be télire

2024. október 3. 05:40

A dér által megcsípett csipkebogyó elkezd megpuhulni és könnyebb is lesz feldolgozni, akár gyógyteának, akár lekvárnak használnánk fel.

Fűszerszüret: citromfű, menta és bazsalikom

2022. július 19. 06:38

A fűszereknél nemcsak a szüretelés helyes módja és ideje a fontos, hanem a tárolás, feldolgozás is, hogy megmaradjanak az értékes illatanyagok, aromák, színek.

Tartósítás konzervek és hűtőberendezések nélkül

2021. március 27. 13:13

Az élelmiszer tartósításának a kialakulása egyidősnek tekinthető az emberiség történetével. Hagyományos értelemben véve az „ősi” tartósító eljárások közé sorolhatjuk a szárítást, az aszalást, a besűrítést, a füstölést, a sózást, a savanyítást, az erjesztést vagy akár a természetes hűtést is.