Házikert

Kihozhatom már a leandert? – Mediterrán növények a kertben

Agrofórum Online

Gyakori kérdések között szemezgettem, és most aktuális a kérdés újra, ami szezonról szezonra felmerül: kivihetem már a leandert?

A leander mellett gyakorlatilag ez a kérdés az összes mediterrán növényre igaz lehetne, mégis valahogy évről évre a leanderen van a fő hangsúly. Pedig ugyanígy a citromfától kezdve a bougainvilleáig sok mindent érinthetnénk, ha mediterrán növényekről van szó. Tehát kivihetjük már a leandert?

Mikor esedékes a mediterrán növények kiköltöztetése?

Mikor ezeket a sorokat írom, már javában tavasz van, mégis éjjelente igen cudar az időjárás. Most éppen tombol a szél és éjjelre -5 fokot mondanak. Amikor ezt a cikket olvassák, kezeljék némi fenntartással a szép idő és a tavasz fogalmakat, mert szeszélyes időjárásunknak hála ez a kitavaszodott-e már vagy sem, minden országrészben eltérő, és akár még megye szinten is más és más lesz az időjárás hétről hétre.

A mediterrán növények nem kedvelik az ilyen változékony időjárást, mi több az éjjeli fagyokat sem, tehát éjjelre mindenképpen érdemes őket bevinni még pár hétig.

Éjjelre mindenképpen érdemes bevinni még pár hétig a leandert (fotó: Pixabay)

Fő a fokozatosság!

Mint mindenben, itt is fő a fokozatosság. A növények levelei, hajtásai a téli időszakban elszoknak a közvetlen fénytől, így érdemes őket visszaszoktatni a kinti napsütéshez. A napsütés tavasszal is igen erős tud lenni és a levelek ezáltal megéghetnek, ha hirtelen a tűző napra kirakjuk a dézsás mediterrán növényeinket.

Először mindig félárnyékba tegyük vagy árnyékba, majd pár órára a napra, majd újra visszavisszük a teleltetőbe. Pár hét alatt szépen újra hozzászoknak a növények a kinti fényviszonyokhoz és már bátran kint is lehet hagyni őket – már, ha az időjárás engedi.

Mi várható hosszú távon?

A leanderek általában a kisebb fagyokat elviselik, így ha nem akarjuk ki-be hurcolni a dézsákat, akkor úgy -4 fokig akár kint is hagyhatjuk ilyenkor a növényeket, de lehetőleg szélvédett helyen, akár házfalhoz közel, hogy a falakból áradó meleg még kicsit segítse a növényt.

A bougainvillea és a citromfélék viszont ilyenkor rendre költözzenek csak vissza, hiszen a fagyra sokkal érzékenyebbek.

Például, ha hideg a talpa a dézsának, vagyis fagyásnál a talaj is lehűl és fázik a növény alulról, akkor akár a virágokat is elrúghatja, ami termő mediterrán növényeknél, gyümölcstermőknél egyáltalán nem szerencsés.

Chili termesztése otthon: vetéstől a termésig

2025. március 10. 08:10

A chilik – akárcsak a paprikák – eredetileg Dél-Amerikából származnak, ezért természetüknél meleg- és fényigényesek.

Kora tavaszi metszés: mihez ne nyúljunk még?

2025. március 9. 13:10

Vannak növények, amelyeket vagy más évszakban kell metszeni, vagy egyáltalán nem igényelnek rendszeres visszavágást.

Hogyan maradhatnak tovább frissek a vágott virágok?

2025. március 9. 11:10

A frissen vásárolt virágok sokszor néhány nap után hervadni kezdenek. Ha betartunk néhány szabályt, hosszabb ideig élvezhetjük őket.

Tőzeg kontra kókuszrost: fenntarthatósági kérdések

2025. március 9. 05:40

Nézzük meg, mennyi érdekességet lehet tudni a tőzegről és a kókuszrostról, hiszen ez a két leggyakoribb közeg a kertészeti termesztésben!

Péntek hajnalban több helyen süllyedt 0 fok alá a hőmérséklet

2023. április 28. 11:54

Péntek hajnalban több helyen süllyedt 0 Celsius-fok közelébe vagy az alá a hőmérséklet, a Nógrád vármegyei Zabarban kerekítve mínusz 4 fokot mértek.

A hőmérsékleti ingadozások növelik a gabonatermesztési kockázatokat

2023. február 4. 10:42

Az elmúlt hetek hőmérsékleti ingadozásai miatt gyengülhet a termés minősége és mennyisége.

Agrometeorológia: a komoly fagyok ártanak a kultúrnövényeinknek

2018. március 20. 10:04

Bár nem példa nélküli, hogy március második felében kemény, téli időjárás uralkodjon a Kárpát-medencében, de nem is átlagos.

Burgonyatermesztés: új megközelítés szükséges

2021. július 26. 05:38

Egy közvélemény-kutatásban az agrárszakemberek 90%-a a klímaváltozás okozta változó környezeti körülményeket jelölte meg, mint a burgonyatermelést hátráltató tényezőket az elmúlt 10 év során.