Címke: Időjárás

időjárás

Az időjárás tanulmányozásával a meteorológia foglalkozik. A légkör adott helyen és adott pillanatban fennálló állapota a meteorológiai értelemben vett idő. Az időjárás fontosabb fizikai jellemzői: légnyomás, nedvességtartalom, szélerősség, szélirány, hőmérséklet, felhőzet. Az aktuális időjárásról és az előrejelzésekről tájékozódhat az Agrofórum Online Időjárás rovatából.

Agrárhírek / Életmód

Boldog új évet, Kedves Olvasóink!

2024. január 1.

Trendfordulót él a mezőgazdaság a szakértők szerint, akik kihívásokkal teli esztendőnek jósolják 2024-et. De ezzel ma még ne törődjünk, optimistán kívánunk mindenkinek boldog új évet – az utóbbi hónapokban született legolvasottabb cikkeinkkel. BÚÉK!

Agrárhírek / Agrárgazdaság

Az El Niño hatása a magyar mezőgazdaságra

2023. december 21.

Az El Niño hatása a mezőgazdasági ágazatban különösen 2024-ben lesz érzékelhető, mivel az árutermelések nagymértékben függnek az időjárási viszonyoktól (hőség, csapadék).

Agrárhírek / Időjárás

La Niña helyett El Niño: mit jelent ez nekünk?

2023. december 20.

2020 óta La Niña állapot uralkodott a trópusi Csendes-óceán térségében, mely jelentős befolyást gyakorolt a légköri nedvesség eloszlására, ezzel hozzájárulva a globális szárazság és aszály kialakulásához, ami többek közt Magyarországon is jelentkezett.

Agrárhírek / Időjárás

Átáztak a földek, de még két napig szakad az eső

2023. december 1.

Átmeneti szárazabb időszak után kedden ismét csapadékosabbra fordult időjárásunk, és november utolsó napjaiban az igazi tél is beköszöntött már. Az Alföld déli és keleti tájain egyre nő a belvízzel elöntött területek nagysága, ami nem tesz jót az őszi vetéseknek.

Szaktanácsadás

A cseresznyefát lehet ősz végén metszeni?

2023. november 29.

Cseresznyefát lehet most metszeni? Vagy várjam meg a tavaszt ezzel a munkával? Két termő fám van.

Agrárhírek / Terményárak

Durván bezuhant a búza ára a héten

2023. november 18.

Amerikában mínuszokat, míg Európában vegyes összképet lehetett látni a terménypiacokon a hét utolsó kereskedési napján.

Agrárhírek / Agrárgazdaság

Szélsőségek a kukorica árában: továbbra is nagy a bizonytalanság

2023. november 11.

Nagyon emlékezetes év lesz 2023 a magyar gazdálkodók számára. Egy év alatt a tények és remények mondhatni megjárták a mennyet és a poklot. A klímaváltozásból adódó időjárási anomáliák, a globális világ gazdasági és politikai hatásai nem kerülték el Magyarországot sem, soha nem látott bizonytalanságot, szélsőséges gazdálkodási környezetet teremtve a mezőgazdasági termelők számára. Ennek eredményei pedig a kukoricatermesztésben is megjelentek.

Agrárhírek / Időjárás

Miért jósolnak olyan gyakran esőt a meteorológusok?

2023. november 11.

Elő-előfordul, hogy felháborodunk, amikor az „időjósok már megint nem találják el”, hogy milyen idő lesz aznap: ragyogó napsütésre készül a gazda a betakarításhoz, és leszakad az ég, vagy épp ellenkezőleg, kiszórja a gyomirtót némi bemosó csapadékra számítva, ám az végül nagy ívben elkerüli a földjét. De mit is jelent az, hogy bizonyos százalék a csapadék valószínűsége?

Agrárhírek / Állattenyésztés

Hogyan jósolja meg Márton napja a téli időt?

2023. november 7.

Mi köti össze hazánkat és a tours-i püspököt? És a libákat, pontosabban a libacombokat? És mi köze van mindenhez az újbornak? Ideje mindezt áttekinteni, így Márton-nap előtt.