Címke: Időjárás

időjárás

Az időjárás tanulmányozásával a meteorológia foglalkozik. A légkör adott helyen és adott pillanatban fennálló állapota a meteorológiai értelemben vett idő. Az időjárás fontosabb fizikai jellemzői: légnyomás, nedvességtartalom, szélerősség, szélirány, hőmérséklet, felhőzet. Az aktuális időjárásról és az előrejelzésekről tájékozódhat az Agrofórum Online Időjárás rovatából.

Agrárhírek / Növénytermesztés

A betakarítást nehezíti a csapadékos időjárás Zala megyében

2019. november 5.

Az esőzések miatt a gazdálkodók leálltak a betakarítással, de minőségi problémák eddig nem fordultak elő, és abban bíznak, hogy az időjárás később sem okoz kárt a kukoricatermésben.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

A jelenlegi időjárás segíti az aszúsodást

2019. október 21.

Az idei kifejezetten jó évjáratnak tűnik, az eddig bejött tételek szép egyensúlyt mutatnak, a szőlőknek kiváló az érettségi fokuk, a beltartalmi értékek sem vesztek el a nyári melegben.

Agrárhírek / Agrárközélet

Négyszáz melegrekord dőlt meg nyáron

2019. október 10.

Az északi féltekén ebben az időszakban több mint 1200 olyan hely volt, ahol az adott hónapban a legmelegebbet mértek az feljegyzések kezdete óta.

Agrárhírek / Terményárak

Az időjárási kilátások miatt drágult a kukorica

2019. október 8.

A kukorica 0,5 százalékkal 386,88 dollárcentre drágult vékánként, de a kereskedés közben 387,62 dollárcenten is kötöttek üzletet. Az időjárás-előrejelzések szerint az Egyesült Államokban az észak-nyugati kukoricaövezetben fagy várható, ami felfelé hajtotta az árupiaci árakat.

Agrárhírek / Életmód

Szőlő szentek, kápolnák a Balaton régióban

2019. szeptember 14.

A Balaton környékén a szőlőtermesztés már több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Az emberek a kezdetektől próbálták megjósolni az időjárást, s így keletkeztek a különböző népszokások és rigmusok, illetve védelemért fohászkodtak Istenhez és a különböző szentekhez; tiszteletükre szakrális építményeket állítva.

Agrárhírek / Növénytermesztés

A repce vetésének kedvezett a csapadékos idő

2019. szeptember 11.

Országszerte zajlik a repce vetése, a csapadékos időjárás kedvező hatással van a magok fejlődésére.

Blog / Ház, táj

A szabadföldön termesztett paradicsom hiánybetegségei és élettani károsodásai

2019. augusztus 15.

Miért fontos a hiánybetegségek és élettani károsodások ismerete? Mik lehetnek a kiváltó tényezők? Hogyan jelentkezhetnek a szabadföldön termesztett paradicsomon a talaj- és időjárási tényezőkből, valamint a tápanyag-ellátásból adódó károsodások?

Agrárhírek / Agrárközélet

Az időjárás és a kereskedelmi konfliktus miatt csökkent a BASF agrárrészlegének eredménye

2019. augusztus 11.

Az üzletág romló eredményét az időjárás miatti visszaesés és a globális kereskedelmi konfliktus miatt feszültségekkel magyarázta a BASF. Emellett a megszerzett vállalkozások integrációja is jelentősen rombolta az üzemi eredményt.

Agrárhírek / Terményárak

Ötéves csúcsra drágult a kukorica

2019. július 16.

A kukorica piacán az elmúlt időszak túlságosan is meleg és száraz időjárása okozott aggodalmakat. A kedvezőtlen időjárás hajtotta felfelé az árakat.

Agrárhírek / Agrárközélet

Jobb, ha megszokjuk a szélsőséges időjárást

2019. július 11.

Ezek az ellentétes éghajlati anomáliák – az Európa északi részén tapasztalt forró szárazság és a déli viharos esőzések – azonos időben nem fordultak elő az elmúlt 500 év során.