Házikert

Vigyázat, mérgező lehet! Mely részeit fogyaszthatjuk a rebarbarának?

Agrofórum Online

A rebarbara sokak számára ismerős lehet, mint az édességek elengedhetetlen összetevője. Ez a zöldségként termesztett (Rheum rhabarbarum vagy Rheum x hybridum) növény fanyar ízével és friss, ropogós állagával egyedülálló ízélményt nyújt.

Legyen szó pitékről, lekvárokról vagy süteményekről, a rebarbara mindig garantálja az ízek tökéletes egyensúlyát. Bár a rebarbara fanyar íze tökéletes ellensúlyozását nyújtja az édes gyümölcsöknek, fontos megjegyezni, hogy óvatosan kell kezelni a felhasználását.

Kevesen tudják, hogy a rebarbara levelének fogyasztása nem ajánlott, mivel nagy mennyiségű oxálsavat tartalmazhat, ami potenciálisan mérgező lehet. Ezért fontos, hogy csak a növény szárát használjuk fel, és mindig megfelelően előkészítsük a fogyasztás előtt.

Nevelése kiskertben

A rebarbara számára optimális környezet napos elhelyezést és tápanyagban gazdag talajt jelent. A magokat legjobb április végén vetni, és a palántákat a májusi fagyok elmúltával átültetni végleges helyükre, ha tőosztással kívánjuk szaporítani, ezt március végén érdemes megtenni.

Általában 3 év alatt fejlődnek ki szép, nagy tövek. Bár a palánták kezdetben apróknak tűnhetnek, fontos megjegyezni, hogy ideális esetben 1 méteres távolságot kell tartani közöttük.

A növény szinte teljesen ellenálló a kártevőkkel és a betegségekkel szemben, úgyhogy különösebb növényvédelmi intézkedésekre nincs szükség, amely nagy öröm lehet kezdő kertészként, emellett csak rendkívül száraz tavaszi időszakokban van szükség öntözésre.

A rebarbara levélnyelvének fogyasztása általában biztonságos, azonban fontos tudni, hogy a levelekben enyhén mérgező anyagok halmozódhatnak fel, ezért csakis a levélnyelet fogyasszuk el.

Szára akkor a legjobb minőségű, ha lédús, friss és könnyen átszakítható, amikor a levélnyél megpirosodik, érdemes levágni, mivel a túl fiatal vagy öreg szárakban magasabb lehet az oxálsav tartalom. Leveleit nem szükséges vágni, hanem inkább csavarva le kell törni, hogy megóvjuk a rügyeit a sérülésektől.

Gyógyhatásai

Antioxidánsokban, köztük az antociánokban és proantocianidinekben gazdag, melyeknek számos egészségügyi előnye lehet. Az antociánok, amelyek a szár vöröses színéért felelősek, erős antioxidánsok, védik a sejteket a káros szabad gyökök ellen, és hozzájárulhatnak az egészséges öregedéshez és a betegségek megelőzéséhez.

Az úgynevezett proantocianidinek antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, hozzájárulhatnak a fertőzések leküzdéséhez és a gyulladásos betegségek enyhítéséhez. Ezenkívül rákellenes hatásuk is lehet, ami fontos szerepet játszhat a daganatos megbetegedések megelőzésében.

A rebarbara további értékes tápanyagokban is gazdag. A-, C-, E- és K-vitaminokban, amelyek fontosak az immunrendszer erősítésében és a sejtek egészségének megőrzésében. Emellett jelentős mennyiségű káliumot, magnéziumot, mangánt és folsavat tartalmaz, amelyek szintén fontosak szervezetünk számára.

Végül telis-tele van rostokkal, amelyek elősegítik az emésztést, csökkentik a koleszterinszintet és hozzájárulnak a telítettség érzéséhez, így segítve a testsúly kontrollját és a cukorbetegség kezelését.

Érdemes azonban vigyázni, mert az antranol-glikozidokat tartalmaz a gyökere, amelynek aglikonja hashajtó hatású.

Kökörcsin a kertben – egyszerű gondozás

2025. október 18. 11:10

Napos hely, laza talaj és kevés gondoskodás – ennyi kell ahhoz, hogy a kökörcsin a tavasz legszebb virága legyen.

Használjuk ki az őszt! Kerttervezés lépésről lépésre

2025. október 18. 08:10

Október az év legjobb hónapja a kerttervezéshez – most látszik, mit és hová érdemes ültetni tavasszal.

Így locsoljuk ősszel a kaktuszt – ha életben akarjuk tartani

2025. október 17. 08:10

Ősszel a kaktuszok vízigénye drasztikusan megváltozik. A túlöntözés ilyenkor halálos hiba lehet – mutatjuk, hogyan kerülhetjük el.

Mi legyen a lombbal? - 5 érv a komposztálás mellett

2025. október 17. 05:40

Szakcikkünkben 5 nyomós érvet sorakoztatunk fel, hogy miért érdemes az őszi leveleket a komposztálóba tenni.

Mérgező lágyszárú növények a kertben

2020. február 24. 04:36

A növényfajok és -fajták kiválasztása alapjaiban is többtényezős kérdés, hát még ha otthonunk kíváncsibb lakóinak „kóstoló kedvével” is számolnunk kell. Gyermekeink, háziállataink és házi kedvenceink védelme érdekében tisztában kell lennünk azzal, vajon mely növények, illetve azoknak mely része(i) és mennyire mérgező(ek).

Milyen növényt válasszak, ami túléli a tartós kánikulát?

2023. augusztus 31. 09:10

A tavalyi nyáron országos átlagban a július és az augusztus középhőmérséklete is 23 fok felett alakult, szeptemberben pedig már tudható volt, hogy 2022 a legmelegebb év volt a mérések kezdete óta. Viszont most, augusztus végén, amikor még az esti órákban is 30 oC körül van a hőmérő higanyszála, határozottan úgy tűnik, hogy trónfosztás történt.

Mérgező-e a babérmeggy?

2024. augusztus 17. 16:10

A 18-19. században a kutatóorvosok kedvenc növénye volt, ma már inkább a parfümkészítő laboratóriumokban találkozhatunk vele.

Gyakori mérgező szobanövények, melyeket gyerekszobába véletlenül se tegyünk!

2024. december 1. 05:40

Bár a gyermekek nem butusok, de rettentően kíváncsiak és játékosak, ami miatt fokozottan oda kell figyelni a mérgező szobanövények vásárlására.