4℃ -4℃
február 22. Gerzson, Margit, Zétény
Házikert

Vigyázat, mérgező lehet! Mely részeit fogyaszthatjuk a rebarbarának?

Agrofórum Online

A rebarbara sokak számára ismerős lehet, mint az édességek elengedhetetlen összetevője. Ez a zöldségként termesztett (Rheum rhabarbarum vagy Rheum x hybridum) növény fanyar ízével és friss, ropogós állagával egyedülálló ízélményt nyújt.

Legyen szó pitékről, lekvárokról vagy süteményekről, a rebarbara mindig garantálja az ízek tökéletes egyensúlyát. Bár a rebarbara fanyar íze tökéletes ellensúlyozását nyújtja az édes gyümölcsöknek, fontos megjegyezni, hogy óvatosan kell kezelni a felhasználását.

Kevesen tudják, hogy a rebarbara levelének fogyasztása nem ajánlott, mivel nagy mennyiségű oxálsavat tartalmazhat, ami potenciálisan mérgező lehet. Ezért fontos, hogy csak a növény szárát használjuk fel, és mindig megfelelően előkészítsük a fogyasztás előtt.

Nevelése kiskertben

A rebarbara számára optimális környezet napos elhelyezést és tápanyagban gazdag talajt jelent. A magokat legjobb április végén vetni, és a palántákat a májusi fagyok elmúltával átültetni végleges helyükre, ha tőosztással kívánjuk szaporítani, ezt március végén érdemes megtenni.

Általában 3 év alatt fejlődnek ki szép, nagy tövek. Bár a palánták kezdetben apróknak tűnhetnek, fontos megjegyezni, hogy ideális esetben 1 méteres távolságot kell tartani közöttük.

A növény szinte teljesen ellenálló a kártevőkkel és a betegségekkel szemben, úgyhogy különösebb növényvédelmi intézkedésekre nincs szükség, amely nagy öröm lehet kezdő kertészként, emellett csak rendkívül száraz tavaszi időszakokban van szükség öntözésre.

A rebarbara levélnyelvének fogyasztása általában biztonságos, azonban fontos tudni, hogy a levelekben enyhén mérgező anyagok halmozódhatnak fel, ezért csakis a levélnyelet fogyasszuk el.

Szára akkor a legjobb minőségű, ha lédús, friss és könnyen átszakítható, amikor a levélnyél megpirosodik, érdemes levágni, mivel a túl fiatal vagy öreg szárakban magasabb lehet az oxálsav tartalom. Leveleit nem szükséges vágni, hanem inkább csavarva le kell törni, hogy megóvjuk a rügyeit a sérülésektől.

Gyógyhatásai

Antioxidánsokban, köztük az antociánokban és proantocianidinekben gazdag, melyeknek számos egészségügyi előnye lehet. Az antociánok, amelyek a szár vöröses színéért felelősek, erős antioxidánsok, védik a sejteket a káros szabad gyökök ellen, és hozzájárulhatnak az egészséges öregedéshez és a betegségek megelőzéséhez.

Az úgynevezett proantocianidinek antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, hozzájárulhatnak a fertőzések leküzdéséhez és a gyulladásos betegségek enyhítéséhez. Ezenkívül rákellenes hatásuk is lehet, ami fontos szerepet játszhat a daganatos megbetegedések megelőzésében.

A rebarbara további értékes tápanyagokban is gazdag. A-, C-, E- és K-vitaminokban, amelyek fontosak az immunrendszer erősítésében és a sejtek egészségének megőrzésében. Emellett jelentős mennyiségű káliumot, magnéziumot, mangánt és folsavat tartalmaz, amelyek szintén fontosak szervezetünk számára.

Végül telis-tele van rostokkal, amelyek elősegítik az emésztést, csökkentik a koleszterinszintet és hozzájárulnak a telítettség érzéséhez, így segítve a testsúly kontrollját és a cukorbetegség kezelését.

Érdemes azonban vigyázni, mert az antranol-glikozidokat tartalmaz a gyökere, amelynek aglikonja hashajtó hatású.

Selyemakác: gyorsan növő, egzotikus díszfa látványos virágokkal

2025. február 22. 08:10

A selyemakác egzotikus megjelenésű lombhullató fa, amely napfénykedvelő, és egyre népszerűbb a mediterrán hangulatú kertekben.

Mire figyeljünk oda, ha átterveztetjük a kertet?

2025. február 22. 05:40

Akár a meglevő kertet szeretné átalakítani, akár egy teljesen új koncepciót kialakítani, a cikkben bemutatásra kerülő szempontok segítségével biztosíthatja, hogy az eredmény hosszútávú és kielégítő legyen.

Miért nem virágzik az orchidea? – Hibák és megoldások

2025. február 21. 14:40

Az orchidea virágzásának elmaradása sokszor apró, de könnyen orvosolható gondozási hibákra vezethető vissza.

Ha mindig üde növényekre vágyik, így öntözze őket!

2025. február 21. 08:10

Kiemelten fontos egy rendszeres és a növény igényeihez igazított öntözési rutin kialakítása, amely a napszakokat is figyelembe veszi.

Hogyan gyűjtsünk vetőmagot ősszel?

2024. szeptember 26. 05:40

Nem feltétlen pénz kérdése a virágos kert, hiszen vetőmagot magunk is tudunk gyűjteni.

A ricinus mérgező növény - nem veszélyes a házikerti nevelése?

2025. február 7. 04:39

Nagyon tetszik a ricinusnövény, viszont úgy tudom, hogy mérgező. Kertben nem veszélyes a nevelése? Milyen gondozást igényel?

Hogyan lehetne egy legelőt mentesíteni a csattanó maszlagtól?

2022. december 6. 04:38

Egyik ismerősöm lovakat tart egy 2-3 hektáros területen, ahol nagyon sok a csattanó maszlag. A lovak karámja egy füves terület. Idén már több száz magtermő növény is volt rajta. Hogyan lehetne a területet mentesíteni, mivel a lovakra mérgező ez a növény. Gondolkodtam gyomirtó szeres kezelésen és „gyomláláson" is. Mit tanácsolnak?

Mérgező lágyszárú növények a kertben

2020. február 24. 04:36

A növényfajok és -fajták kiválasztása alapjaiban is többtényezős kérdés, hát még ha otthonunk kíváncsibb lakóinak „kóstoló kedvével” is számolnunk kell. Gyermekeink, háziállataink és házi kedvenceink védelme érdekében tisztában kell lennünk azzal, vajon mely növények, illetve azoknak mely része(i) és mennyire mérgező(ek).