25℃ 17℃
szeptember 5. Viktor, Lőrinc, Ofélia
Házikert

Vigyázat, mérgező lehet! Mely részeit fogyaszthatjuk a rebarbarának?

Agrofórum Online

A rebarbara sokak számára ismerős lehet, mint az édességek elengedhetetlen összetevője. Ez a zöldségként termesztett (Rheum rhabarbarum vagy Rheum x hybridum) növény fanyar ízével és friss, ropogós állagával egyedülálló ízélményt nyújt.

Legyen szó pitékről, lekvárokról vagy süteményekről, a rebarbara mindig garantálja az ízek tökéletes egyensúlyát. Bár a rebarbara fanyar íze tökéletes ellensúlyozását nyújtja az édes gyümölcsöknek, fontos megjegyezni, hogy óvatosan kell kezelni a felhasználását.

Kevesen tudják, hogy a rebarbara levelének fogyasztása nem ajánlott, mivel nagy mennyiségű oxálsavat tartalmazhat, ami potenciálisan mérgező lehet. Ezért fontos, hogy csak a növény szárát használjuk fel, és mindig megfelelően előkészítsük a fogyasztás előtt.

Nevelése kiskertben

A rebarbara számára optimális környezet napos elhelyezést és tápanyagban gazdag talajt jelent. A magokat legjobb április végén vetni, és a palántákat a májusi fagyok elmúltával átültetni végleges helyükre, ha tőosztással kívánjuk szaporítani, ezt március végén érdemes megtenni.

Általában 3 év alatt fejlődnek ki szép, nagy tövek. Bár a palánták kezdetben apróknak tűnhetnek, fontos megjegyezni, hogy ideális esetben 1 méteres távolságot kell tartani közöttük.

A növény szinte teljesen ellenálló a kártevőkkel és a betegségekkel szemben, úgyhogy különösebb növényvédelmi intézkedésekre nincs szükség, amely nagy öröm lehet kezdő kertészként, emellett csak rendkívül száraz tavaszi időszakokban van szükség öntözésre.

A rebarbara levélnyelvének fogyasztása általában biztonságos, azonban fontos tudni, hogy a levelekben enyhén mérgező anyagok halmozódhatnak fel, ezért csakis a levélnyelet fogyasszuk el.

Szára akkor a legjobb minőségű, ha lédús, friss és könnyen átszakítható, amikor a levélnyél megpirosodik, érdemes levágni, mivel a túl fiatal vagy öreg szárakban magasabb lehet az oxálsav tartalom. Leveleit nem szükséges vágni, hanem inkább csavarva le kell törni, hogy megóvjuk a rügyeit a sérülésektől.

Gyógyhatásai

Antioxidánsokban, köztük az antociánokban és proantocianidinekben gazdag, melyeknek számos egészségügyi előnye lehet. Az antociánok, amelyek a szár vöröses színéért felelősek, erős antioxidánsok, védik a sejteket a káros szabad gyökök ellen, és hozzájárulhatnak az egészséges öregedéshez és a betegségek megelőzéséhez.

Az úgynevezett proantocianidinek antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, hozzájárulhatnak a fertőzések leküzdéséhez és a gyulladásos betegségek enyhítéséhez. Ezenkívül rákellenes hatásuk is lehet, ami fontos szerepet játszhat a daganatos megbetegedések megelőzésében.

A rebarbara további értékes tápanyagokban is gazdag. A-, C-, E- és K-vitaminokban, amelyek fontosak az immunrendszer erősítésében és a sejtek egészségének megőrzésében. Emellett jelentős mennyiségű káliumot, magnéziumot, mangánt és folsavat tartalmaz, amelyek szintén fontosak szervezetünk számára.

Végül telis-tele van rostokkal, amelyek elősegítik az emésztést, csökkentik a koleszterinszintet és hozzájárulnak a telítettség érzéséhez, így segítve a testsúly kontrollját és a cukorbetegség kezelését.

Érdemes azonban vigyázni, mert az antranol-glikozidokat tartalmaz a gyökere, amelynek aglikonja hashajtó hatású.

Szobanövénykalauz 2025-re: mi most a divat?

2025. szeptember 5. 13:10

A hetvenes évek klasszikusai, a strapabíró zöldek és az apró hibridek egyaránt uralják a 2025-ös szobanövénydivatot.

Segítsünk a sünökön! – Magukra maradt fiatal sünöket találtam, mi a teendőm?

2025. szeptember 5. 05:40

Egy fenntartható kertben nem ritka látvány az újszülött sün. Mit tegyünk, ha fészket találunk? Hogyan állapítsuk meg, hogy kell-e a segítségünk?

5 perc alatt elsajátítható módszer a növényszaporításhoz

2025. szeptember 4. 11:10

A dugványozás olcsó, egyszerű és megbízható módszer, amellyel muskátlitól a hortenziáig sokféle dísznövény szaporítható otthon is.

Mi legyen a sok leszüretelt zöldséggel?

2025. szeptember 4. 05:40

Szerencsére számos praktikus, ízletes és hosszú távon is fenntartható megoldás létezik a zöldségek tartósításához. Nézzük is sorra!

A 10 leghorrorisztikusabb növény a világon – a botanikusok szerint

2023. augusztus 30. 14:10

Mindannyian ismerünk néhány furcsa növényt, de vajon melyek a növényvilág valódi „rosszfiúi”? Mely fajok azok, amelyek úgy viselkednek vagy olyan tulajdonságokkal bírnak, hogy a hátunkon is feláll tőlük a szőr? A kérdés egy online fórumon röppent fel a szakmabeliek között – a botanikusok pedig megdöbbentő válaszokat adtak.

Seprűzanót: Minden, amit tudni érdemes

2021. december 23. 04:36

A seprűzanót vagy seprőzanót hazai karrierje egy amerikai mesével kezdődött, majd a különleges téli dekorációt igénylők bejárati ajtajánál folytatódott. Mit kell tudnunk a növényről? Hogyan gondozzuk, hogy év közben a kertünket díszítse?

Gyakori mérgező szobanövények, melyeket gyerekszobába véletlenül se tegyünk!

2024. december 1. 05:40

Bár a gyermekek nem butusok, de rettentően kíváncsiak és játékosak, ami miatt fokozottan oda kell figyelni a mérgező szobanövények vásárlására.

Ne tévessze össze: így különbözik az indiai szamóca!

2025. május 18. 11:10

Első pillantásra földi epernek tűnik, valójában azonban egy dísznövény, amely gyakran összezavarja a kertbarátokat. Az indai szamóca Ázsiából származó, terjedő tövű évelő növény.