13℃ 10℃
november 17. Hortenzia, Gergő, Dénes
Házikert

Mi legyen a vágott fenyővel? Ünnepek utáni tippek

Agrofórum Online

Ha vágott fenyőt vettünk karácsonykor, akkor jóval könnyebb dolgunk van, mint a konténeressel. Ha igazán okos megoldásban gondolkodunk, akkor a vágott fenyő is felhasználható ünnepek után számos egyéb módon.

Gyűjtőhelyre vihető, kitehető

Egyes településeken fix helyre gyűjtik évről-évre, más helyeken elég csak a kapuba kitenni és egyszerre elszállítják pár napon belül a többi kidobott fával együtt. Többnyire ezeket a fákat ledarálják és fűtőanyagként élnek tovább vagy nonprofit szervezetek komposztálják be és a végén a közterületeket fenntartókhoz kerül már talajkeverékek formájában. Természetesen nem azonnal, ugyan úgy mint a házikertben, ez sem egyik napról a másikra történik.

Komposztáljuk be!

A fenyőféléket ugyanúgy bekomposztálhatjuk, mint bármi más nővényi maradékot, viszont érdemes külön komposztdombot készíteni erre a célra, mert a végeredmény egy savanyúbb talaj lesz.

A fenyőfélék amúgy is lassabban tudnak lebomlani a gyantatartalmuk miatt, viszont kiváló plusz talajunk lesz a savanyú talajokat kedvelő növényeink számára. Így akár azáleaféléket, hortenziát, áfonyát is nevelhetünk ezzel a keverékkel majd.

Mulcsként használható?

Ha luc fenyőnk volt, akkor várhatóan már le is potyogott lassan róla az összes tűlevél. Mulcsként a tűlevelek miatt nem célszerű használni a vágott fenyőt, csak akkor, ha olyan fenyőféle, melynek a tűlevelei nem a szúrós fajták közé tartoznak. Ilyenkor mulcsnak bedarálhatjuk a fát és az is a mulcskészítés mellett szól, hogy a magas gyantatartalom miatt nehezen fog elkomposztálódni, tehát egészen sokáig alkalmas talajtakarásra.

De itt is felhívnám a figyelmet, hogy a fenyő savanyítja a talajt még mulcsként is, tehát főleg a savas talajokat kedvelő növények alá tegyük!

Dekorációba építve, ha még zöldek a tűlevelek

Sok fenyőfélének sokáig szép zöldek maradnak a tűlevelei, így téli kültéri dekorációkba is alkalmasak lesznek. Balkonládás növényösszeültetésekhez a téli hangulatért vagy akár nagyobb hajtásokra, gallyakra vágva az évelőágyásra rá is fektethető, mert az enyhe időjárás miatt sok növény elkezdett már beindulni és akkor a gallyakkal kicsit védhetők lesznek.

Őszi kertgondozás: nagy hiba lehet az ásás

2025. november 16. 11:10

Az ásás ősszel régi kertészeti rutin, de a modern talajtani kutatások szerint sokszor többet árt, mint használ.

Biztonságos a madáretetés madárinfluenza idején?

2025. november 15. 07:10

A madárinfluenza miatt sok kerttulajdonos bizonytalan, folytatható-e a téli madáretetés. A szakértők szerint a lakott területek énekesmadarai jelenleg nem veszélyeztetettek.

El sem hinné, hogyan vészelik át a telet a növények!

2025. november 14. 08:10

A tél a túlélésről szól – a növények saját stratégiákat fejlesztettek ki, hogy a hideg hónapokat épségben átvészeljék.

Ökológiai sövény gondozása

2025. november 14. 06:10

Mivel az ökológiai sövény számos cserjefajból áll, azt várnánk, hogy jelentős figyelmet kell szentelni a gondozására. Pedig éppen ellenkezőleg!

Megvették a karácsonyfát, jókora meglepetés érkezett vele

2023. december 23. 07:10

Váratlan meglepetést ért egy családot az egyesült államokbeli Kentucky államban. A karácsonyfájukon ugyanis egy kisméretű bagoly, valószínűleg egy keleti lármáskuvik lakott, akit négy napig még a saját kutyáik sem vettek észre.

Karácsonyfa cserépben: így marad sokáig szép

2024. december 15. 08:10

A nagyobb hőmérséklet-különbségek elkerülése érdekében javasolt fokozatosan hozzászoktatni a karácsonyfát a meleghez.

Így lesz kreatív karácsonyfád néhány gally segítségével

2020. december 9. 16:50

Csupán néhány, főként a kertből összegyűjthető alapanyag, valamint egy barkácseszköz kell ahhoz, hogy minden kreativitásunkat latba vetve egy teljes mértékben fenntartható és igazán látványos karácsonyi dekorációt készítsünk.

Tudta, hogy a kivágott fenyő 3-4 liter vizet is felszív naponta?

2024. december 16. 08:10

Amennyiben nem díszítené fel még a fát, addig is – ha van rá lehetősége – tartsa hűvös helyen!