Házikert

Miért érdemes borsót vetni?

Agrofórum Online

Bár nem egy kiadós zöldségféle, mégis borsót érdemes a kiskertbe vetni, hogy legalább pár főzelékrevaló legyen belőle.

Mit tud a borsó, ami miatt érdemes vetni?

A veteményborsó, zöldborsó vagy fejteni való borsó – ki hogyan nevezi, azért egy jó növény, mert gyökérgümőink nitrogéngyűjtő baktériumokat nevelnek, ezzel is segítve nemcsak magát a borsó növényt, de a többi környező növényt is. Próbaképp érdemes vetni akár virágágyásba is pár szemet, hagyni szépen bebokrosodni és nézzük meg, mennyire jót tesz a környező dísznövényeknek is!

A másik előnye, hogy jó pár korai fajtát (Rajnai törpe, Debreceni vagy Újmajori korai…) akár tél alá is vethetünk. Így már igen korán tavasszal élvezhetjük a friss borsó zamatos ízét.

A borsó gyökérzete óvja a talajt, hogy a téli időszakban a szél és az esőzések ne tudják tönkretenni, így fontos szerepe van a vetésforgóban is.

Illetve a borsó tipikusan az a zöldségünk, ami minimálisat vesz ki a talajból, szinte csak hozzáad.

A borsóban sok ásványi anyag és vitamin található

Az ásványi anyagok mellett B1-, B2- és C-vitamint is tartalmaz (20 g/100 g). Bár szénhidrát tartalma jelentős, a burgonyához képest háromszor annyi fehérjét tartalmaz.

Kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium és cinktartalma is jelentős. Éppen ezért tudott a mai konyhába is beépülni akár levesekbe, akár főzelékekbe, vagy pürék formájában.

Termesztése

A borsó az, amit már gyermekkorban megtanulunk termesztgetni, mert könnyen csírázik, így a bab mellett jó környezetórai anyag volt a csírázási kísérleteknél.

A borsónak több alakköre van, melyből a cukorborsó az, amit hüvelyestül fogyasztunk, mert egy édes borsó, a gyermekek kedvence.

A kifejtő borsó egy sima magvú, a cukortartalmuk hamar keményítővé alakul, így rövid idő van a betakarításokra is. Ide tartoznak az étkezési száraz zöld vagy sárga magvú borsók is.

A velőborsó cukortartalma viszont lassan alakul át keményítővé, így hosszabb a betakarítási idő is, hosszabb ideig marad zsenge.

A borsót március-áprilisban szakaszosan vetjük. Talajban nem válogat, tápanyag-, vízigénye közepes, ha a téli csapadék bőséges volt, akkor csak a virágzásakor öntözzük.

Magaságyásban sokkal kiegyenlítettebb lesz a termésmennyisége, mint szabadföldön, pont a kiegyenlítettebb vízmennyiségnek köszönhetően.

A betakarítási időt viszont gondosan kell megválasztani, hogy friss és zsenge termés szüretelhessünk róla. Védve a gyökérgümőknél élő nitrogéngyűjtő baktériumokat a hajtást csak vágjuk le, de ne húzzuk ki a növényt tövestül.

Ettől lesz gyönyörű a szegfű: metszési tanácsok lépésről lépésre

2025. július 25. 16:10

A szegfű bőséges virágzásához elengedhetetlen a metszés. Mutatjuk, mikor és hogyan vágja vissza, hogy egész szezonban díszítsen!

Ezért nem virágzik a leander – 7 gyakori hiba

2025. július 24. 11:10

Hiába a gondos öntözés és buja lomb, ha a leander nem virágzik? Mutatjuk, mi állhat a háttérben, és hogyan virágoztathatja meg!

Vertikális kert és ehető ágyás – így kertészkedünk idén

2025. július 23. 08:10

A kertészkedés nemcsak hasznos, de idén is divatos: bemutatjuk, mely trendek formálják a kerti terek jövőjét a szakértők szerint.

Július 25-ig szavazhatunk! Melyik faj legyen a 2026-os Év madara?

2025. július 23. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) "Év madara" programjának célja, hogy a jelölt madárfajok, és végül a győztes faj életmódjával, szokásaival és élőhelyével közelebbről megismerkedjen a nagyérdemű.

Egyszerre fertőzi a borsót a lisztharmat és a rozsda! - Mit tehetünk?

Gy. Rozália kérdése: Szennyes fehér bevonat van a borsó levelén. Megfogtam, hogy megnézzem és vörös lett az ujjam hegye. Mitől?

Mi károsíthatja az érőfélben lévő borsókat a hüvelyben?

2022. június 9. 04:36

Kérem szépen tájékoztatásukat a borsó kártevőivel kapcsolatban! Mi károsíthatja a borsószemeket a hüvelyben?

Megjelent a Nufarmer Magazin 32. száma!

2022. április 5. 10:37

Magazinunkban azokat a gyomirtó, gomba- és rovarölő termékeket, valamint technológiákat mutatjuk be, amelyek tavasszal hatékonyan használhatók a szántóföldi kultúrákban, szőlőben és gyümölcsösökben.