Házikert

Mit ültetne a nagymamánk? Régi fajták újra divatban

Agrofórum Online

Ahogy egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, drágább a boltban a zöldség és a gyümölcs, illetve egyre nagyobb az igény a természetesebb ízekre, a házikertekben is sokan újra rátalálnak a régi tájfajtákra.

Ezek a fajták nem a hipermarket-polcok világbajnok hozamait célozzák – hanem az alkalmazkodóképességet, az ízt, a beltartalmat és a családi emlékeket. A kérdés így már nem az, hogy mit ültessünk, hanem az, hogy mit ültetne a nagymamánk?

Miért érdemes régi fajtát választani?

A régi, sokszor helyi szelekcióból származó fajták évszázadok alatt alkalmazkodtak a magyar klímához, talajtípusokhoz, vízellátáshoz és betegségekhez. Ezek a növények nemcsak ízletesek, hanem gyakran ellenállóbbak is. Persze nem tökéletesek: nem egyszerre érnek, nem bírják a hosszú szállítást, de cserébe hónapokig frissen szedhetők, és otthoni felhasználásra verhetetlenek.

Zöldségek, amiket ma is megéri ültetni

Sok régi zöldségfajta máig népszerű választás a házikertészek körében. A cseresznyepaprika például nemcsak dekoratív, hanem jól beérik szabadföldön is, miközben enyhén csípős ízével kiváló savanyúságalap. A lóbab, amely mára kicsit háttérbe szorult, újra egyre népszerűbb: korán vethető, bőtermő és kiváló fehérjeforrás. Nemcsak ízben, hanem tápértékben is felveszik a versenyt.

A lóbab korán vethető, bőtermő és kiváló fehérjeforrás
A lóbab korán vethető, bőtermő és kiváló fehérjeforrás

Gyümölcsfajták, amik még mindig tartják magukat

A régi almafajták, mint a batul, a húsvéti rozmaring vagy a téli pogácsaalma, nemcsak ízletesek, de sok esetben jól tárolhatók és ellenállók is. A meggyfajták közül is akadnak, amelyek térségi jellegűek, és a mai napig termesztik őket, még ha a boltban ritkán is találkozni velük. A fekete berkenye, naspolya vagy birs is egyre népszerűbb a tudatos, önellátásra törekvő kerttulajdonosok körében.

A naspolya is egyre népszerűbb
A naspolya is egyre népszerűbb

Vetőmag-kihívások és megoldások

Régi fajtát beszerezni nem mindig egyszerű, de egyre több civil szervezet, magbörze és génbanki program segít abban, hogy ezek a növények ne tűnjenek el. A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ, a Magház vagy különböző helyi gazdaközösségek is foglalkoznak fajtamegőrzéssel. Fontos, hogy ezek a magok nem mindig kaphatók kiskereskedelmi forgalomban, de a házikerti termesztésre alkalmasak, és segítenek megőrizni a genetikai sokféleséget.

Régi fajták, új szemlélet

A régi fajtákhoz való visszatérés nemcsak a múlt iránti nosztalgia, hanem a jövőbe mutató törekvés is. Ezek a növények változatosabb önellátási lehetőséget és jobb alkalmazkodóképességet biztosítanak. Egy-egy régi fajta elültetése nemcsak termést hoz, hanem tudást, hagyományt és értéket is továbbad a következő generációnak.

3 növény, amit a nagymamánk is ültetett volna

  1. Szentesi Kosszarvú paprika
    Hosszúkás, enyhén csípős, kiváló ízű paprika. Szabadföldi termesztésre ajánlott, bőtermő fajta.
  2. Kecskeméti 3 F1 paradicsom
    Középkorai érésű, húsos, ízletes paradicsomfajta. Jól alkalmazkodik a hazai klímához, friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas.
  3. Makói bronz hagyma
    Klasszikus, száraz héjú vöröshagyma, jól tárolható, karakteres ízű. Hosszú tenyészidejű, de ellenálló, és a hazai kiskertek egyik legmegbízhatóbb hagymafajtája.

Képek: Pixabay

Őszi színorgia a kertben: hasznos növényekkel

2025. szeptember 22. 09:10

Ősszel a kertek sokszor kiürülnek, pedig ekkor is lehet színpompás. A cékla, a mángold, az őszi saláták és a krizantém mellett a díszkáposzta vagy az árvácska is segít ebben.

Növények a fesztiválok középpontjában II.

2025. szeptember 22. 05:40

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Ebben a cikkben a káposzta, a burgonya és a paprika főbb hazai ünnepeit ismertetjük.

Így gondozza a kálát a szezon végén!

2025. szeptember 21. 14:10

A kála szezonvégi gondozása a következő évi virágpompát alapozza meg – így készítse fel a gumókat a télre!

Őszi veteményezés titkai: mit érdemes most elültetni?

2025. szeptember 21. 05:40

Az őszi veteményezés kiváló módja annak, hogy kertje ne maradjon üresen a hidegebb hónapokban sem.

Ne a szájpadláson csattanjon a pálinka!

2021. május 22. 08:36

A Báró Harruckern Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.-ről, a termékeiről, névadójáról, a pálinkaszektor helyzetéről beszélgettünk Fabulya Attila okleveles pálinkabírálóval, a kóstolóház vezetőjével.

Gyümölcsök, amelyeket nem ajánlott együtt fogyasztani

2023. november 14. 16:40

A gyümölcsök jótékony hatásairól hosszú ódákat lehetne írni, és mi is megtettük már nemegyszer. Az azonban okozhat meglepetést, hogy vannak gyümölcsök, amelyek együtt kifejezetten kellemetlen tüneteket idézhetnek elő.

Miért kell meghámozni a gyümölcsöket és zöldségeket?

2024. augusztus 28. 07:10

Egy nem meghámozott alma akár 332%-kal több K-vitamint, 142%-kal több A-vitamint, 115%-kal több C-vitamint tartalmaz.

A tavaszi fagykár elvitte a gyümölcs ötödét tavaly

2021. július 7. 05:17

A gyümölcsfélék termése több mint ötödével maradt el az előző évitől, 573 ezer tonnát takarítottak be.