6℃ 4℃
december 12. Gabriella, Johanna, Franciska
Házikert

Mit ültetne a nagymamánk? Régi fajták újra divatban

Agrofórum Online

Ahogy egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, drágább a boltban a zöldség és a gyümölcs, illetve egyre nagyobb az igény a természetesebb ízekre, a házikertekben is sokan újra rátalálnak a régi tájfajtákra.

Ezek a fajták nem a hipermarket-polcok világbajnok hozamait célozzák – hanem az alkalmazkodóképességet, az ízt, a beltartalmat és a családi emlékeket. A kérdés így már nem az, hogy mit ültessünk, hanem az, hogy mit ültetne a nagymamánk?

Miért érdemes régi fajtát választani?

A régi, sokszor helyi szelekcióból származó fajták évszázadok alatt alkalmazkodtak a magyar klímához, talajtípusokhoz, vízellátáshoz és betegségekhez. Ezek a növények nemcsak ízletesek, hanem gyakran ellenállóbbak is. Persze nem tökéletesek: nem egyszerre érnek, nem bírják a hosszú szállítást, de cserébe hónapokig frissen szedhetők, és otthoni felhasználásra verhetetlenek.

Zöldségek, amiket ma is megéri ültetni

Sok régi zöldségfajta máig népszerű választás a házikertészek körében. A cseresznyepaprika például nemcsak dekoratív, hanem jól beérik szabadföldön is, miközben enyhén csípős ízével kiváló savanyúságalap. A lóbab, amely mára kicsit háttérbe szorult, újra egyre népszerűbb: korán vethető, bőtermő és kiváló fehérjeforrás. Nemcsak ízben, hanem tápértékben is felveszik a versenyt.

A lóbab korán vethető, bőtermő és kiváló fehérjeforrás
A lóbab korán vethető, bőtermő és kiváló fehérjeforrás

Gyümölcsfajták, amik még mindig tartják magukat

A régi almafajták, mint a batul, a húsvéti rozmaring vagy a téli pogácsaalma, nemcsak ízletesek, de sok esetben jól tárolhatók és ellenállók is. A meggyfajták közül is akadnak, amelyek térségi jellegűek, és a mai napig termesztik őket, még ha a boltban ritkán is találkozni velük. A fekete berkenye, naspolya vagy birs is egyre népszerűbb a tudatos, önellátásra törekvő kerttulajdonosok körében.

A naspolya is egyre népszerűbb
A naspolya is egyre népszerűbb

Vetőmag-kihívások és megoldások

Régi fajtát beszerezni nem mindig egyszerű, de egyre több civil szervezet, magbörze és génbanki program segít abban, hogy ezek a növények ne tűnjenek el. A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ, a Magház vagy különböző helyi gazdaközösségek is foglalkoznak fajtamegőrzéssel. Fontos, hogy ezek a magok nem mindig kaphatók kiskereskedelmi forgalomban, de a házikerti termesztésre alkalmasak, és segítenek megőrizni a genetikai sokféleséget.

Régi fajták, új szemlélet

A régi fajtákhoz való visszatérés nemcsak a múlt iránti nosztalgia, hanem a jövőbe mutató törekvés is. Ezek a növények változatosabb önellátási lehetőséget és jobb alkalmazkodóképességet biztosítanak. Egy-egy régi fajta elültetése nemcsak termést hoz, hanem tudást, hagyományt és értéket is továbbad a következő generációnak.

3 növény, amit a nagymamánk is ültetett volna

  1. Szentesi Kosszarvú paprika
    Hosszúkás, enyhén csípős, kiváló ízű paprika. Szabadföldi termesztésre ajánlott, bőtermő fajta.
  2. Kecskeméti 3 F1 paradicsom
    Középkorai érésű, húsos, ízletes paradicsomfajta. Jól alkalmazkodik a hazai klímához, friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas.
  3. Makói bronz hagyma
    Klasszikus, száraz héjú vöröshagyma, jól tárolható, karakteres ízű. Hosszú tenyészidejű, de ellenálló, és a hazai kiskertek egyik legmegbízhatóbb hagymafajtája.

Képek: Pixabay

Mikulásvirág helyett bombabiztos téli társak: ezekkel nem lőhetünk mellé!

2025. december 12. 11:10

Ha a mikulásvirág nálunk minden évben tönkremegy, itt az idő olyan növényeket választani, amelyek tényleg bírják a lakásunk téli klímáját.

Sport és kert - Hogyan alakítsunk ki kertet sportos családhoz?

2025. december 12. 05:40

A sportos családnak kialakított kert nem csupán mozgástér: egy multifunkciós környezet, ahol mindenki megtalálja a számára fontos helyet.

Mit tegyünk a kilógó orchidea léggyökerekkel?

2025. december 11. 11:10

Sokan azonnal levágják az orchidea kilógó gyökereit, pedig ezzel épp a növényt sodorják veszélybe. Kiderült, miért hibáznak ekkorát.

Vigyázzunk a tűzifacsalókkal!

2025. december 11. 05:40

Tűzifa vásárlás előtt erősen javasolt, hogy minden esetben ellenőrizzük a hirdetésben vagy a hirdető weboldalán feltüntetett adatokat.

Ne a szájpadláson csattanjon a pálinka!

2021. május 22. 08:36

A Báró Harruckern Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.-ről, a termékeiről, névadójáról, a pálinkaszektor helyzetéről beszélgettünk Fabulya Attila okleveles pálinkabírálóval, a kóstolóház vezetőjével.

(Gyümölcs)húsba vágó vizsgálatok

2021. május 21. 07:37

A gyümölcsöket érő terhelések sokaságában az ismétlődő terhelés az egyik legjelentősebb veszélyforrás, ami gyakran a szállítás közben fellépő rezgésekből adódik.

Gyümölcsök, amelyeket nem ajánlott együtt fogyasztani

2023. november 14. 16:40

A gyümölcsök jótékony hatásairól hosszú ódákat lehetne írni, és mi is megtettük már nemegyszer. Az azonban okozhat meglepetést, hogy vannak gyümölcsök, amelyek együtt kifejezetten kellemetlen tüneteket idézhetnek elő.

A világ 8 legveszélyesebb élelmiszere, amelyek után nem mindenki áll fel az asztaltól

2023. december 8. 11:10

Vannak olyan különleges, keresett fogások, amelyek, helytelen elkészítés esetén, garantáltan halállal sújtják az azokat kipróbáló vendégeket. Ennek ellenére az emberek előszeretettel készítik el és fogyasztják el ezeket, noha pontosan tudják, a végén nem mindenki éli túl őket.