Hogyan előzhető meg a gyümölcsök moníliás rothadása?

Hogyan előzhető meg a gyümölcsök moníliás rothadása?

Agrofórum Online

Gyümölcsfáimon évről évre megjelenik a termések moníliás rothadása. Mit tehetek a probléma megelőzése érdekében?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsök rothadását több monilíniafaj, mint a Monilinia laxa, M. fructigena, M. fructicola is okozhatja. A fejlődő termések már korán, a kötődést követően megfertőződhetnek, de a fertőzésveszély egészen a szüreti időszak végéig fennáll. A betegség kezdetét a gyümölcsön apró, kerek barna folt jelzi. A foltok főként a kórokozó számára optimális, párás, valamint csapadékos időjárás esetén a termések nagyobb, akár egész felszínét beboríthatják.

A kórokozók az ép felületen nem, hanem sebzésen keresztül jutnak be a gyümölcsökbe. Kivéltelt képez a M. fructicola megjelenése, hiszen ez a gombafaj sebzés nélkül is képes a fertőzésre, valamint az egymás mellett növekvő és összeérő terméseknél egyaránt megfigyelhető terjedésük sebzések nélkül. Idővel a fertőzött termések teljes rothadása bekövetkezik, fokozatosan veszítenek nedvességtartalmukból, végezetül pedig szürkésfekete múmiává aszalódnak össze. Az ilyen termések egy része lehull, másik része pedig a fán marad mumifikálódott állapotban.

Moníliás alma

A betegség kialakulásának megelőzése érdekében kiemelt jelentősége van a védekezés megtervezésének. Először is a fán maradt beteg gyümölcsöket a szüret végeztével, vagy legalább a metszés alkalmával szükséges eltávolítanunk. A földre hullott terméseket is gyűjtsük össze és semmisítsük meg, vagy forgassuk a talajba, hiszen ezen beteg részekről indul el következő év tavaszán a fertőzés. A gomba fertőző képletei légmozgással vagy a víz segítségével kerülnek a gyümölcsök felületére. A bejutásukat elősegítő sebzések leggyakrabban rovarok által keletkeznek, de kialakulhatnak mechanikai sérülés, pl. fagy vagy jégeső hatására is. Ezért a vegetációs időszakban a kártevők elleni védekezés a gyümölcsökön megjelenő monília elleni védekezés egyik alapjának tekinthető.

A kémiai védekezés esetében több készítmény közül is választhatunk, előtte a kultúrában való alkalmazhatóságáról, élelmezés-egészségügyi várakozási idejéről tájékozódni szükséges (pl. pentiopirad, ciprodinil, fludioxonil, fenhexamid, réz-oxiklorid). A fertőzött fák kérgén, rákos sebein fennmaradó képletek ellen alapos, nagy lémennyiséggel végzett lemosó kezelés alkalmazása egyaránt elengedhetetlen a nyugalmi időszakban.

Miért kell eltávolítani a fákról a gyümölcsmúmiákat?

2019. szeptember 9. 13:11

G. Szabolcs kérdése: Miért kell eltávolítani a fákon maradt összeaszalódott gyümölcsöket, gyümölcsmúmiákat?

Miként permetezhetjük a virágzó kajszit monília ellen?

2024. március 18. 04:40

Szeretném megtudni, hogy hogyan permetezhetem le a virágzó kajszit monília ellen?

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: kedvez az időjárás a tafrina kialakulásának

2023. március 29. 08:45

Remélhetőleg túl vagyunk a zord március végi napokon, és áprilisra visszatér a tavaszias idő.

Mit tehetünk, hogy ne legyen kukacos és ne hulljon le a szilva?

2023. augusztus 28. 11:38

A szilvafa termései kukacosak, könnyeznek, és egymást fertőzve nagyon gyorsan megromlanak, megaszalódva lehullanak. Szakértelem hiányában van-e esély a károk elhárítására?