A hideg időben az olajos magok kiváló csemegék lehetnek, akár egyenesen a kertből. Akár diákcsemegét is készíthetünk házilag, ha kedvünk van hozzá.
Bár az utóbbi időben a dióra rájár a rúd és egyre nehezebb a növényvédelme is, azért a minőségi dió nem hiányozhat a téli konyhából sem, a karácsonyi süteményekből sem, de még a mikulászsákok is rejtenek mindenhol pár szem diót.
A dió
A dióburok fúrólégy ellen már egyre hatékonyabb megoldások ismertek, bízzunk benne, hogy akár a talajtakarás, akár a vegyszeres megoldások kellően hatékonyak lesznek a jövőbe, hogy a dióültetvények pusztulását megállíthassuk.
A dió igazi téli vitaminbomba!
A dióbél gazdag A- és E-vitaminban, többféle B-vitamint is tartalmaz. Ideg- és izomvédő hatásairól is beszámoltak már, így nem hiába tartják rendkívül fontos téli csemegének.
Ha a diót magunk szedjük a kertben, akkor először kiterítve szárítsuk meg a kemény dióburkot, hogy a téli tárolás idején ne tudjon bepenészedni. Amikor megszáradt, mehet egyenesen raschel-zsákokba. Száraz, hűvös helyen tárolva egészen sokáig tárolható. Mindig csak az egészségesnek tűnő terméseket tároljuk be.
Mandula, a házi marcipánért
Hazánkban főleg a Balaton-felvidéken termesztik, ebben a térségben a legideálisabb a klíma a mandulának. Balaton-felvidéken a mandulavirágzás idején még fesztiválokat is tartanak, ahol az előző évi termést ünneplik a mandulavirágzás mellett.
A mandula a cukrászipar egyik kedvelt alapanyaga is, hiszen a valódi marcipán fő összetevője. Kedvelt süteménydíszítő magvunk, emellett likőrje rendkívül illatos, még tésztákat is lehet vele illatosítani.
Értékes nyomelemeket, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Emiatt a kozmetikai ipar is hamar alapösszetevőként használja a mandulaolajat.
Mivel a mandula hamar megavasodik, így mindig csak annyit törjünk meg, amennyit belátható időn belül fel is használunk. A mandula akkor érett, ha a puha, ezüstszál szőrökkel borított puha bélből kifordul. Ennek ideje fajtafüggő. Az érett mandulát gyűjtsük be és a dióhoz hasonlóan tároljuk szellőző zsákokban, hűvös, száraz helyen.
Mogyoró, ami kell a diákcsemegéhez
Az akár 4-5 méteres bokorrá növekedő cserje már kora tavasszal virágzásával üdvözli az első napsugarakat. Érdemes több fajtát is ültetni, nemcsak a biztosabb termésmennyiségért, hanem az átporzás miatt is. A mogyoró szélporzású, így ha kicsi a kertünk, akkor akár a szomszédokkal is összeállhatunk pár bokor telepítése érdekében, hogy mindenki ültessen egy-egy tövet és biztos lesz a siker.
A mogyorót szeptembertől szüreteljük és főleg a téli időszakban kezdjük el megtörni, amikor a téli csemegék, házi készítésű diákcsemegék készülnek.
A mogyoróbél rostokban és olajokban gazdag, így mindig belőle is csak annyit törjünk, amennyit biztosan el is fogyasztunk, mert hamar megavasodhat.
Receptötlet olajos magokra
Ha nem csak simán diákcsemegének kevernénk össze 1:1 arányban a diót, mogyorót és mandulát, netán kis mazsolával, akkor készítsünk belőlük fűszeres csemegét! Egy serpenyőbe tegyünk egy kevés olajat vagy vajat, bele a fűszereket (szerecsendió, bors, cayanne-bors, wasabi por, vagy édesszájúaknak cukor, vaníliáscukorral és fahéjjal). Adjuk hozzá a feltört magvakat és jól keverjük össze a mázzal. Ha kihűlt, akkor fogyasszuk csak, mert a magok igen forróak lehetnek közvetlen elkészítés után. Hidegen ráadásul befőttesüvegbe téve még akár gasztroajándéknak is kiváló lesz!