„Akikre büszkék vagyunk”

„Akikre büszkék vagyunk”

Agrofórum Online

Sokszor, sokhelyütt találkozhattunk ezzel az idézett elismeréssel, leginkább egy letűnt korszak faliújságain.

Mi valóban büszkék vagyunk azokra a kollégákra, akik a hazai agrárium érdekében „valamit” – nem is keveset – letettek az asztalra.

Az augusztus 20-i Szent István államalapító királyunk ünnepe alkalmából Dr. Nagy István agrárminiszter kitüntetéseket adott át.

Szent Istvánt Kós Károly országépítőként mutatta be, már a regénye címében is, utalva az akkori viszonyok között nem mindennapi „vállalkozásra”.

A rangos kitüntetések átadására keresve sem lehetne jobb időpontot találni, mint augusztus 20-a, hiszen mindazok, akik a mezőgazdaság bármelyik ágát hivatásszerűen és magasszinten művelik, Ők a jelenkor országépítői. Mindannyiuknak gratulálunk!

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott Bíró János, a Syngenta Kft. kelet-európai növényvédelmi vezetője a hazai növénytermesztés területén végzett, nemzetközileg is számon tartott technológiafejlesztői és oktatói munkája elismeréseként;

Darányi Ignác Díjban részesült Dr. Kozma Pál szőlőnemesítő, a Pécsi Tudományi Egyetem Szőlészeti Borászati Kutatóintézetének osztályvezetője a szőlő biológiai alapjainak megőrzésében, fejlesztésében, génmegőrzésében végzett elkötelezett tevékenységéért.

Fleischmann Rudolf Díjat kapott Dr. Bóna Lajos kalászosgabona-nemesítő. A Gabonakutató Nonprofit Kft. innovációs és pályázati tanácsadója több mint négy évtizedes búza-, tritikále-, árpa-, zab- és tönkölybúza fajták nemesítésében végzett munkájáért, publikációs tevékenységéért vehette át a díjat.

*

Ruskó József, a Duna-R Kft. ügyvezető igazgatója a paprika és uborka hibridek nemesítésében végzett munkájáért, oktatási tevékenységéért részesült elismerésben;

Harsányi József részére, az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet nyugalmazott osztályvezetőjének a magyar és nemzetközi gyümölcs fajtavizsgálatok szolgálatában, a fajtavizsgálati rendszerek fejlesztésében végzett munkájáért adta át a díjat a tárcavezető;

Dr. Hoffmann Borbála egyetemi docens, a Pannon Egyetem Georgikon Kar Növénytudományi és Biotechnológiai Tanszék nyugalmazott vezetője az agrár-felsőoktatás megújításában végzett innovatív munkájáért, növénytermesztői tevékenységéért részesült díjazásban.

*

Dr. Pénzes Béla részére az Életfa Emlékplakett Bronz fokozata elismerést adományozta az agrárminiszter, a Szent István Egyetem, Kertészettudományi Kar, Rovartani tanszék nyugalmazott egyetemi tanárának a hazai növényorvosképzésben végzett iskolateremtő munkájáért, kutatói és publikációs tevékenységéért.

A számos díjazott közül, a lapunkkal szoros kapcsolatban álló kollégákat emeltük ki. Ezúttal csak a laudációban elhangzottak ismertetésére volt módunk.

Terveink között szerepel, hogy havi rendszerességgel, egy-egy interjú keretében beszélgetünk a díjazottakkal az életpályájukról, a munkásságukról.

ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen