2019. október

Ízelítő a tartalomból

Hogyan állunk ma a bodzával?

A piaci kereslet növekedése és a növény viszonylag egyszerű termeszthetősége miatt az utóbbi időszakban sok új bodzaültetvény létesült. A legutóbbi…

Csorba Virág

A nagygazdaságok számára ajánlom ezt a traktort

Talán stílszerűnek is mondható, hogy nem is olyan távolban hazánk legnagyobb hegycsúcsa a Kékestető magasodott, a gazdaság udvarán pedig a…

Hatala László

Búzáról és repcéről az őszi vetési szezon előtt

A klímaváltozás hatása az őszi vetésű növényekre, és az ezzel kapcsolatos világpiaci hatások témakörére terjedt ki Dr. Gyuricza Csabának, a…

Dr. Princzinger Gábor
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Zabhegyező
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

Gondolatok a növényvédőszer-engedélyezés szerepéről – régen és ma (holnap?)
(Tóth Ágoston)
Vitaindító, gondolatébresztő írásában a szerző az európai uniós növényvédőszer-engedélyezés folyamatának hátterében húzódó, annak következtében kialakuló folyamatokat elemzi.

FÓKUSZBAN A TALAJMŰVELÉS

Adhatók-e okszerű válaszok az időjárás kihívásaira?
(Dr. Birkás Márta)
A Szerző a cikk első részében áttekinti az időjárási jelenségeket és következményeit az elmúlt év szeptemberétől máig, majd a talaj művelőinek napjaink fontos feladatait foglalja össze, vagyis a tarlógondozás szükségességét, s száraz időszakok okszerű kihasználását, a nedves talajok művelési lehetőségeit, a művelést könnyítő beavatkozásokat és a kísérleti eredmények főbb következtetéseit. Az írás végén azokat az új kihívásokat ismerthetik meg (pl. klímakár csökkentés, takarónövény használat, sávos művelés, precíziós művelés) Olvasóink, amelyek részben az időjárási változásokkal kapcsolatosak, részben pedig új talajhasználati módokról szólnak.

Talajművelési tapasztalatok és az őszi alapművelést megelőző dilemmák
(Kauser Jakab, Magyaros Tibor)
Írásukban a Szerzők visszatekintenek a nyáron lekerült növények utáni, őszi vetéseket megelőző talajmunkákra, illetve az őszi alapművelés módjának és idejének megválasztásához egy-két szempontot, kísérleti eredményt mutatnak meg.

„Mélyenszántó” gondolatok az őszi talajművelésről
(Dr. Jóri J. István)
Az őszi talajművelés aktuális feladatai különbözőek, attól függően, hogy őszi vetésű, vagy tavaszi vetésű növények talaj-előkészítéséről beszélünk. A növények magágyigénye kisebb-nagyobb mértékben különbözik. Az előveteményt több tekintetben is figyelembe kell venni. A betakarítás ideje a művelésre rendelkezésre álló időt, a tarlómaradványok mennyisége pedig a művelés módját szabja meg. Az agrotechnikai követelmények az idők során nem sokat módosultak, de a gazdasági, valamint talaj- és környezetvédelmi elvárások komoly változásokat hoztak.
Az összefoglalóban a forgatásos és a forgatás nélküli talajművelés gépeit mutatja be a Szerző.

NÖVÉNYVÉDELEM

Keléstől (x)
Az idei ősz időjárása kedvezett a repce vetésének, szeptember közepéig mégis a vetésterület csökkenését jósolták az előrejelzések. A várakozást igazoló, vagy cáfoló hivatalos statisztikára még várni kell, aki viszont repcét vetett az a védekezéssel és az állomány télre történő felkészítésével nem várhat. Decis Mega, Proteus a kártevők, Folicur Solo és Tilmor a betegségek ellen a Bayer kínálatában.

Kalászos gabonák őszi állományvédelme
(Hertelendy Péter)
Az ősz folyamán a helyi gyomflórától függő őszi gyomosodást leszámítva még számos potenciális kártevő, valamint kórokozó leselkedik a gabonaállományokra. Egyre nagyobb a veszélye annak, hogy az egyre hosszabbodó ősz folyamán nemkívánatos vendégek jelennek meg a kalászosok állományaiban. A Szerző sorra veszi, hogy milyen virózisokkal, milyen gombás betegségekkel találkozhatunk a következő időszakban a kalászosokban, illetve kitér a csócsárlóval kapcsolatos tudnivalókra is.

Box-R Pack – Új őszi kalászos gyomirtó szer csomag (x)
(Tóth Csantavéri Szilvia)
Nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, egynyári perje. Sok gazda életét megkeseríti a fűfélék felszaporodása. Új hatóanyag érkezik az idei őszi szezonban a kalászosok őszi gyomproblémáinak megoldására. A Syngenta új őszi kalászos gyomirtószer-csomagja a Box-R Pack (Boxer + Alliance 660 WG), amely kitűnő kombináció a kalászosok őszi gyomirtására, széles spektrumának köszönhetően megoldást nyújt a legfontosabb gyomnövények ellen, szelektív, korai gyomkikapcsolást biztosít, kitűnő a tartamhatása, kezelhető a vetésváltás.

Ismét egy küzdelmes év a szőlőben . Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
Idén is augusztus első hetében került sor Mogyoródon a Mogyoródi Hegyközségnek és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezetének szokásos szőlővédelmi tanácskozására és bemutatójára. A rendezvényen a szakmai előadást követő szabadföldi bemutatón a közreműködő cégek növényvédelmi és tápanyag-ellátási technológiai ajánlásait ismerhették meg a résztvevők.

A Corteva cégcsoport ez évi újdonságairól . Beszámoló
(Hertelendy Péter)
A Corteva cégcsoport négy helyszínen tartott, döntően a termesztők számára összeállított országjárást rendezett a nyár végén. E Road Show negyedik, utolsó állomásán, Debrecen mellett, a Látóképi kísérleti területen tekintettük meg a szervezők által a népes érdeklődő társaság számára bemutatott újdonságokat, új kukorica és napraforgó hibrideket.

Kertészeti károsítók előrejelzése (14 .) A kaliforniai pajzstetű előrejelzésének lehetőségei
(Dr. Hári Katalin)
A kertészeti károsítók előrejelzése című sorozatunkban ezúttal kaliforniai pajzstetű jelentőségére, életmódjára hívja fel a Szerző a figyelmet, valamint a kártevő megelőzésének, előrejelzésének és az ellene való leghatékonyabb védekezés módszereiről osztja meg a legfontosabb tudnivalókat.

A dóziscsökkentésre adott gyakorlati válaszlehetőségek a gyomirtásban
(Szabó Roland)
Az európai uniós hatóanyag felülvizsgálatok végkimenetele nem kizárólag negatív vagy abszolút pozitív lehet; előfordul, hogy az relatíve pozitív eseményként fogalmazódik meg. Ilyen eset az, amikor a felülvizsgálat során a hatóanyag elbírálása pozitív, de annak – az eddigi gyakorlattól eltérően – a hektáronként kijuttatható maximuma oly mértékben csökken, hogy ez a negatív változás eredményezheti az adott hatóanyag önálló felhasználásának korlátait. E döntésekre készülve került vizsgálat középpontjába néhány olyan megvalósítható eljárás, anyag és módszer; amelyekkel ezek a hatások ellensúlyozhatók a gyakorlatban már rövid- vagy középtávon.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Precíziós megoldások a mezőgazdaságban – Röpítőtárcsás műtrágyaszórók (x)
(Petrás Gábor)
A GPS alapú automata kormányzás (AutoTrac) által nyújtott előnyök a tápanyag-utánpótlásnál is kamatoztathatók. A röpítőtárcsás műtrágyaszóróknál a nagy szórásszélességek miatt jelentősek lehetnek az átfedések és kihagyások különösen az alaktalan táblák esetében. A Rauch gépek megoldása a folyamatos szakaszvezérlés. A John Deere önjáró műtrágyaszórók speciális lehetősége, hogy a műtrágyatartály két részre osztható.

Kibővített szervizszolgáltatás a zökkenőmentes üzemeltetésért (x)
A John Deere telematikai rendszerét bemutató cikksorozat következő és egyben utolsó fejezetéhez értünk, melyben a KITE Zrt. minőségi szervizszolgáltatását támogató gyári eszközöket mutatjuk be.

Áldás vagy átok? Robotok a mezőgazdaságban (2 .) Szőlő- és gyümölcstermesztés
(Dr. Husti István)
Cikksorozatunkban példákkal alátámasztva mutatjuk be, hogy a mezőgazdálkodás különböző területein milyen robotokkal találkozhatunk, amelyek közül néhány, akár már a közeli jövőben is megjelenhet a hazai gazdaságokban is. Sorozatunk első részében a zöldségtermesztésben alkalmazott robotok közül mutattunk be néhányat, jelen cikkben pedig a szőlő- és gyümölcstermesztésben alkalmazható robotok közül szemezgetünk.

HORSCH Maestro – a sokoldalú és precíz szemenkénti vetőgép (x)
(Szász Zoltán)
A HORSCH már bemutatta az Agritechnikára megjelenő újdonságait, és ezek között van a megújult Maestro is. A fejlesztés során nagy hangsúlyt fektettek az egyszerűségre, arra, hogy   a vetőgép legyen egyszerűen kezelhető, kezelőbarát.
Első körben a Maestro CC került átformálásra és lesz belőle két gép: a DV és CV.

Gépriport . A nagygazdaságok számára ajánlom ezt a traktort
(Hatala László)
A pásztói Agroprodukt Kft.-nél jártunk, ahol vendéglátónk Micsutka András a vállalkozás növénytermesztési ágazatvezetője a már általa két éve használt erőgépről, a Fendt Vario 1050-esről osztotta meg tapasztalatait.

Egy kétéves traktort eladni őrültség, de a FENDT 1050-esért megérte . Riport
(Gribek Dániel)
Keresztes Krisztián édesapjával Bodmér térségében mintegy 500 hektáron folytat szántóföldi növénytermesztést. A klasszikus családi gazdaságban már 20 éve csak FENDT traktorok dolgoznak, néhány hete pedig megérkezett a legújabb erőgépük is, egy 1050-es típus, amit az alkalmazott technológia indokolt – némi érzelemmel fűszerezve.

Nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítás Szlovéniában
(Dr. Magó László)
Augusztus 24. és 29. között került megrendezésre a szlovéniai muraparti városban, Gornja Radgonán az 57. AGRA Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás. A rendezvény a régió egyik kiemelkedő mezőgazdasági kiállításának mondható, hiszen több mint hét hektár kiállítási területen 32 országból, mintegy 1850 kiállító mutatta be termékeit.

Ne kockáztasson! – Válassza a KITE védjeggyel ellátott John Deere kenőanyagokat! (x)
Az erőgép szíve a motor, amelynek hatékony és biztonságos üzemeléséhez professzionális védelemre van szükség, amit többek között a gépgyártó közreműködésével fejlesztett, megfelelő jóváhagyásokkal rendelkező kenőanyagok biztosítanak. Arról, hogy miért érdemes a hologramos védjeggyel ellátott prémium John Deere kenőanyagot választani, e havi lapszámunkban olvasható.

Ki a szabadba! – Kia Sorento 2 .2 CRDi GT Line teszt
(Stefanits Csaba)
A Sorento a Kia legnagyobb, hazánkban forgalmazott szabadidőautója. A Sorento meghódította Nyugat-Európát, Amerikát, és nálunk is egyre népszerűbb. Arra voltunk kíváncsiak, hogy miért.

Az AGRI CS az új Case IH importőr
(Stefanits Csaba)
A Case IH növekedési stratégiájának megvalósítása érdekében úgy döntött, hogy új importőrrel dolgozik a magyar piacon, és ezt hivatalosan a Bábolnai Gazdanapokon jelentette be CNH csoport, illetve az Agrofert Group. Az AGRI CS Magyarország Kft. augusztusban kezdte meg az értékesítést, a szervizelést és az alkatrészek kereskedelmét .

Amazone telephelyavató Debrecenben . Tudósítás
( Szöőr Bea)
Mintegy egyhektáros területen alakította ki Debrecenben a telephelyét az Amazonen-Werke Kft. A megnyitó ünnepségen a partnerek, illetve a sajtó képviselői számára bemutatták a szerelőcsarnokból, az alkatrészraktárból, és a bemutatóközpontból álló 1400 m2-es épületegyüttest. A megnyitó ünnepséget, amelyen részt vett többek között Christian Dreyer cégtulajdonos is, gépbemutató követte.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK!

„Akikre büszkék vagyunk”
(Dr. Bódis László)
Az augusztus 20-i Szent István államalapító királyunk ünnepe alkalmából Dr. Nagy István agrárminiszter kitüntetéseket adott át.

A számos díjazott közül, a lapunkkal szoros kapcsolatban álló kollégákat emeltük ki. Ezúttal csak a laudációban elhangzottak ismertetésére volt módunk.

A gazdálkodás változó praktikái
(Nagy Zoltán)
Visszatekintést olvashatnak a magyar agrárium elmúlt három évtizedét meghatározó fontos állomásokról – rendszerváltás, EU-csatlakozás –, valamint a szerző a jövő tendenciáit, kormányzat törekvéseit osztja meg az Olvasókkal.

Jubileum Kecskeméten . Beszámoló
(Dr. Oláh István)
XV. Alföldi Kenyér, Szőlő és Bor konferencia és bemutató összefoglalóját ajánljuk Olvasóink figyelmébe.

„Szemesnek áll a világ” – meg a silónak is . Beszámoló
(Dr. Bódis László)
A Martonvásári kukoricabemutatóról készült beszámolóban szó esik többek között a kukoricatermesztés versenyképességének alakulásáról, az MTA-ATK hibridkínálatáról, de emellett – mivel a vetésidő küszöbén állunk – a búza sem maradhatott ki a programból.

Búzáról és repcéről az őszi vetési szezon előtt . Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
Őszi búza és repcetermesztési tanácskozást tartott augusztus végén Szegeden a Gabonakutató Kht. a Yara, az UPL OpenAg és a BASF közreműködésével az őszi felkészülés jegyében az aktuális szakmai teendőkről.

Hagyomány és fejlődés: újra kukorica- és cirokbemutató Kiszomboron . Beszámoló
(Dr. Somogyi Norbert és mtsai)
Az idei évben is a hónap első hetében, szeptember harmadikán tartotta a Gabonakutató Kht. a hagyományos kukorica-, cirok- és szójabemutatót, amin tavaly óta már a napraforgó is szerepet kapott. A megjelentek a szántóföldi bemutató mellett megismerkedhettek a nemesítési irányokkal, célokkal, valamint a kérdéses kultúrák piaci helyzetével, de kora ősz lévén az idén is szó volt a GK őszi kalászos kínálatáról.

AgroFIELDshow . Sajtóközlemény
Az Agrofil-SZMI Kft. hagyományteremtő szándékkal 2019. szeptember 2-6. között, 3 helyszínen rendezte meg az AgroFIELDshow rendezvénysorozatot.

Fajták, technológiák, innovációk – a KWS rendezvényén . Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
Szakmai tanácskozásra és szántóföldi bemutatóra hívta termesztő partnereit a KWS Magyarország Kft. augusztus közepén Jászkisérre, hogy már az őszi szezonra való felkészülés jegyében ismertesse kalászos, kukorica, repce és napraforgó fajtakínálatát. A szervezők „fajsúlyos” közreműködőkkel is erősítettek az FMC-Agro Hungary Kft. és a KITE Zrt. felkért szakemberei által, akik az említett kultúrákhoz kapcsolódó egyéb technológiai újdonságokkal és ajánlásokkal gazdagították a rendezvény programját

Vannak kockázatok, de kínálkoznak megoldások is . Beszámoló
( Szöőr Bea)
Számos kockázattal kell szembenézniük a kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztéssel foglalkozó gazdálkodóknak. Ezeknek az ismert, illetve kevésbé ismert kockázatoknak az elemzésével foglalkozott a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növénytudományi Intézetének tanácskozása, amelyre szeptember 4-én került sor.

Az alga ereje (x)
(Sklánicz Rudolf)
Neosol, a vörösalga-tartalmú prémium talajjavító termék az IMPAVIDUS kínálatában.

Kalászos találkozó a Dunakanyar szívében . Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
A Sumi Agro Hungary Kft. 2019. szeptember 5-én és 6-án a visegrádi Silvanus hotelben tartotta hagyományos, immár XIX. Kalászos Gabona Fórum című rendezvényét, amelyen a szakmai előadások mellett idén hangsúlyozottan szerepelt a japán kultúra és gasztronómia értékeinek bemutatása. Ez utóbbira dupla jubileum kínált alkalmat. Egyrészt a japán anyacég, a Sumitomo Corporation 2019-ben ünnepli alapításának 100. évfordulóját, másrészt a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok idén pontosan 150 éves múltra tekintenek vissza. A szakmai tanácskozáson Wirth László a Sumi Agro Hungary Kft. ügyvezetőjének megnyitóját követő előadások három nagyobb témakört öleltek fel.

Középpontban a szója! Tudósítás
(Bányai Tibor)
Az idei évben is hat helyszínen – Mohácson, Sátorhelyen, Kiszomborban, Prügyön, Bakon és Héderváron – került megrendezésre a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület szója fajtabemutató sorozata. A rendezvényeket dr. Nagy István agrárminiszter nyitotta meg Mohácson. Beszédében kiemelte, hogy az Európai Unió a fehérjetartalmú takarmánynövényekből kevesebbet termel, mint amennyit felhasznál, így az igényei kétharmadát importból fedezi. A kormány célja, hogy az alaptörvénynek megfelelően csak fenntartható módon megtermelt, biztonságos élelmiszerek legyenek a magyar boltok polcain, a családok asztalán.

Biztos indítás a frissen telepített ültetvényekben!
A burkolt tápanyagokat tartalmazó termékek különleges feltáródási technológiával rendelkező alapműtrágyák. A technológia lényege, hogy a tökéletesen vízoldható műtrágyaszemcsék speciális burkolattal vannak körülvéve, ez a burkolat megakadályozza, hogy a feloldódott műtrágya azonnal a talajoldatba jusson, és csak lassan engedi feltáródni a tápanyagokat. A kiáramlás időtartama a burkolat vastagságától függ, és több hónapig tart. Szőlő- és gyümölcstelepítések alaptrágyázása burkolt, szabályozott tápanyagleadású műtrágyával költséghatékony és környezetkímélő megoldás.

Csemegekukoricáról a Syngentától . Beszámoló és interjú
(Dr. Princzinger Gábor)
Ez év augusztusában sem maradhatott el a Syngenta immár hagyományos csemegekukorica-termesztési bemutatója és tanácskozása Hajdúszoboszló határában az Irrifarm Kft. területén. Az érdeklődés idén sem csökkent: a nagyszámú hazai résztvevő mellett népes külföldi csoport is ismerkedett a fajtákkal a parcellákon, és követte az előadáson elmondottakat a Silver major rendezvénytermében.

Corteva Agriscience: új struktúra, új csávázószer és új befektetés
(öá . Stefanits Csaba)
A Corteva Agriscience végleg levált a DowDuPont-tól, június 3-tól, vagyis az amerikai tőzsdei bevezetésétől kezdve önálló mezőgazdasági vállalatként tevékenykedik. Eközben új vetőmagcsávázási terméket jelentettek be, illetve egy agrobiológiai vállalatban is részesedést szereztek.

A KITE ismét választ adott a szélsőségek szorítására . Sajtóközlemény
Már hagyományosan Dalmandon és Nádudvaron tartotta meg a KITE Zrt. a fajtabemutatóját. Nyár vége lévén most az őszi betakarítású növényekről esett szó. De ahogy megszokhattuk, nemcsak a növényállományokat láthattuk a szántóföldön, hanem a technológiai hátteret is megismerhettük.

Mikro-vállalkozás a kertkultúráért . Beszélgetés ifj . Ádám Csabával
(Nagy Zoltán)
Riportot olvashatnak a Gyulakeszin működő Ádám-kert Kft. cégtulajdonosával, ifj. Ádám Csaba kertészmérnökkel, aki bemutatja dísznövény-kertészeti mikro-vállalkozását, beszél a kezdetekről, a mai napig bejárt út fontos állomásairól és a külföldi trendeket is figyelembe véve mesél a jövőbeli terveiről.

Az őszi kalászosok többre képesek
( Dr. Zsom Eszter)
A szerző a kalászos gabonák magnézium- és kénellátásának fontos sarokpontjait foglalja össze.

Gazdálkodj jogosan. A mező- és erdőgazdasági földek kisajátításának sajátosságai
(Dr. Kovács László, Orlovits Zsolt)
Mező- és erdőgazdasági hasznosítású földek közérdekű, jellemzően beruházási célból történő igénybevétele miatt gyakran hallhatunk kisajátításról. Ez az eljárás a magántulajdon egyik legjelentősebb korlátozásaként is felfogható, amely a tulajdonjog teljeskörű elvonását jelenti a tulajdonostól az állam, a helyi önkormányzat, vagy valamely, törvényben rögzített közérdekű célt megvalósító szervezet részére. A szerzők azt mutatják be, hogy milyen célból, milyen feltételek esetén és milyen kártalanítás mellett folyhat a kisajátítás.

Egész évben kiskert
(Tóthné Bogdányi Franciska)

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

A szójatermesztés sikerének egyik fontos kulcsa…
(Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete)
E lapszámban adjuk közre a NÉBIH és a Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezetének közös szója vizsgálatának, eddig még nem publikált tavalyi eredményeit.

AGRÁRGAZDASÁG

Szója – világpiaci trendek
(Dr. Tikász Ildikó Edit, Dr. Molnár Zsuzsa)
Az északi féltekén szeptemberben elkezdődött a szója betakarítása. A növény globális termése az előző szezonhoz képest 18-21 millió tonnával (–5-6%) lehet kevesebb, várhatóan 341-344 millió tonna körül alakul a szeptemberben kezdődött, 2019/2020. gazdasági évben. A visszaesés elsősorban az USA termelésének nagymértékű csökkenésével magyarázható. Ezzel egy időben minden korábbinál több termény maradt a tárolókban a 2018/2019. évi szezon végén, így az új gazdasági év 110 millió tonna készlettel nyitott. Azaz, a globális kínálat várhatóan a múlt szezon rekord mennyiségét megközelítő szinten, 454 millió tonna körül alakul.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

A vaszabi, a japán vízitorma és termesztése
(Szukács Gergely és mtsai)
A japán vízitorma vagy vaszabi termeszthetőségének nehézsége főként különleges környezeti igényeinek, valamint a termesztéstechnológiájának üzleti titokként való kezelésének köszönhető, ebből adódóan a világ legdrágább zöldségnövényei közé sorolható. Az írás összefoglalja a szaporításának lehetséges módszereit és termesztésének technológiai változatait.

VIII . Paprika Nap Derecskén . Beszámoló
( Pék Miklós)
2019. szeptember 4-én a KITE Zrt. Derecskei Kertészeti telephelyén a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a KITE Zrt. és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös rendezvényeként került sor a VIII. Paprika Napra. Ez évben a paprika hidegfóliás és intenzív szabadföldi termesztéstechnológiája, valamint a paprikatermesztés ökonómiája volt a fő téma Derecskén.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS           

Hogyan állunk ma a bodzával?
(Csorba Virág)
A bodzát sokan a magyar gyümölcstermesztés sikernövényeként tartják számon. A piaci kereslet növekedése és a növény viszonylag egyszerű termeszthetősége miatt az utóbbi időszakban sok új bodzaültetvény létesült. A legutóbbi években azonban már a túltermelés jelei mutatkoznak. A cikkben a bodzatermesztés jelenlegi helyzetét a termőterület, a költség-jövedelem viszonyok és a fajtahasználat tükrében elemzi a Szerző

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

Egy ország, ahol az autochton szőlőfajták termesztését részesítik előnyben . Úti beszámoló
(Dr. Nagy Zóra Annamária és mtsai)
Beszámoló egy montenegrói tanulmányi útról, amelyben a résztvevők bemutatják az ország egyik legnagyobb szőlészeti-borászati vállalatát, megosztják a magánpincészetekben szerzett tapasztalataikat, továbbá a szőlő nemesítésének és növényvédelmének legfontosabb pontjait is érintik.

KITEKINTÉS

A hagyomány és az innováció találkozása a román mezőgazdaságban . Úti beszámoló
(Stefanits Csaba)
Sok hasonlóságot fedezhetünk fel a román és a volt szocialista országok mezőgazdaságában, hiszen ugyanazokkal problémákkal küzdenek: kiöregedő gazdatársadalom, előnytelen birtokszerkezet, a multinacionális vállalatok térhódítási kísérletei és a fogyasztói passzivitás a hazai, illetve a helyben termelt termékek irányába. A problémákra adott válaszok azonban sokszor eltérnek a keleti blokk megoldásaitól, és az uniós források észszerű felhasználásával Romániának jó esélye van arra, hogy a közeli jövőben a térség meghatározó mezőgazdasági szereplőjévé váljon.

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter)
Az arbuszkuláris mikorrhiza gombák a vizek védelmében is jó szolgálatot tehetnek
Nutria inváziótól tartanak Kaliforniában
Hiperspektrális képalkotás szerepe a burgonya Y vírus tünetek            felismerésében
Öntözés nélkül nem fog menni – vízhiány a kukoricaövben
Extra fotoszintetikus aktivitású kukorica
A 100 millió ember élelmiszer-ellátását veszélyeztető gyom

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Jegyzet (nem csak) gazdálkodóknak. Az Élelmezési Világnap kapcsán
(Kurucz Miklós)
E havi jegyzetünk központi témája az élelmiszer. Az írásban szó esik az élelmiszerpiramisról, a helyes táplálkozásról, az élelmiszerpazarlásról és a legújabb, vitákat kiváltó kezdeményezésekről, mint pl. a rovarevés vagy a műhús-fogyasztás.

Agrármúltunk nagyjai. Horn Miklós (1899-1965)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjai című rovatunkban e hónapban Horn Miklós növénynemesítő életútját és pályaképét mutatjuk be.

 

További ajánlataink

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

6500 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

4500 Ft

2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

4500 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7000 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

1500 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6000 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

6500 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen