Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (11. rész)

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (11. rész)

Agrofórum Online

14. Cseresznye és meggy

2019-es esztendő enyhe tele, korai kitavaszodása kedvezett a kórokozók és kártevők áttelelésének. Az áprilisi száraz és meleg tavasz hatására a gyümölcsfák korai rügyfakadással reagáltak és mintegy kéthetes előnyre tettek szert. A májusban lehullott bőséges csapadék némileg pótolta az előző ősszel, télen és tavasszal összeszedett igen jelentős csapadékhiányt, valamint a sok eső miatt a növények fejlődésében tapasztalt előny is elveszett.

Meggy moníliás fertőzése

A cseresznyére és a meggyre már évek óta oly veszélyes, virágfertőző meggy monília szempontjából járvány közeli helyzet alakult ki a májusi csapadékos időben. Néhány moníliára érzékeny fajtán a télvégi lemosó és további permetezések ellenére a virágzás után rövid időn belül megjelentek a hajtások és vesszők hervadásszerű tüneteivel járó elhalások. A betegség terjedésére kedvező klíma miatt jóval a virágzás befejeződése után is lehetett friss fertőzéseket látni a cseresznyén és meggyen kívül a kajszi-, őszibarack- és szilvafákon, de néhány ebbe a családba tartozó dísznövényen is. A járványveszélyes helyzet csak a júniusi meleg visszatértével múlt el.

Cseresznye gyümölcsmonília

A korai tavasz nemcsak a virág- és hajtásfertőző moníliának, hanem a cseresznyelégy átlagosnál korábbi rajzáskezdetének is kedvezett. Az első imágók már jóval a korai cseresznyefajták zsendülése előtt megjelentek, és a további egyedek rajzása egészen az érés utáni időszakig kitartott. A sárga ragacsos fogólapok még július legvégén, augusztus elején is fogtak közönséges és keleti cseresznyelegyet.

Cseresznyelégy

A májusi – júniusi párás időjárás hatására a fiatal hajtásokon rövid időn belül megjelent a levéltetű-fertőzés is, ami a szüreti időszakra teljesedett ki, jelentős minőségi kárt okozva. A megsebzett gyümölcsöket 2019-ben sem kerülte el a gyümölcsmoníliás fertőzés, ami most is jelentős károkat okozott az érőfélben lévő termésben. Időnként visszatérő problémaként néhány tájegységben megjelent a meggyfúró ormányos is, de ez a kártevő most kisebb gondot okozott, mint 2018-ban.

Fekete levéltetvek cseresznyén

Meggyfúró ormányos – Anthonomus rectirostris

A szüret utáni időszak fő problémája, szinte már visszatérően a sztigminás- és blumeriellás levélfertőzés nagyfokú megjelenése, abban az esetben, ha megfeledkeznek a szüret utáni lombvédelemről a termelők. Emiatt a két kórokozó miatt most is idő előtti lombsárgulást és levélhullást lehetett tapasztalni az ültetvények egy részében. A korai lombvesztés természetesen ezeknél a fáknál kihat a következő évi termés mennyiségére és minőségére is, mert negatív hatással van a rügyek differenciálódására.

Blumeriella korai lombhullás cseresznyén

A mostani hosszúra nyúlt ősz és az enyhének tűnő tél miatt a kórokozók és a kártevők eddig zavartalanul teleltek, ezért különösen nagy jelentősége lesz a télvégi lemosó permetezéseknek. A tavaszi metszések során távolítsuk el a moníliás fertőzés miatt elhalt ágakat, ezzel is csökkentve a fertőzés veszélyét. Helyezzük ki időben a sárgalapos cseresznyelégy csapdákat is, mert erős légyrajzásra kell felkészülni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A dió növényvédelme: a nyugati dióburok-fúrólegyek már a ragacslapon

2024. június 15. 06:40

Vajon a tél végi lemosást követően hol tartanak a kezelésekkel a növényorvos kollégák? Június első hetéig, szilvában, őszibarackban, kajsziban és meggyben, cseresznyében 5-6 alkalommal permeteztek. Körtében és szőlőben a megkérdezettek a 4. fordulót fejezték be, birsben és almában pedig 7-8 alkalommal permeteztek eddig.

Reped és rothad a cseresznye és a meggy – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 13. 10:10

Az egymással érintkező gyümölcsök azonnal megfertőzik egymást. Védekezésre csak a később érő fajtáknál van lehetőség.

Mi lesz a jégveréssel letarolt állományokkal? – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 11. 17:10

Az őszi kalászos gabonák érése felgyorsult, az árpa az aszályos tájegységekben aratásra érett, de a búza is a viaszérés állapotában van.

Fokozódott a varasodás fertőzésének esélye - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 5. 09:40

Az alma- és körteültetvényekben a varasodás-fertőzés terjedési veszélye az elmúlt napok esőzései miatt jelentősen megnőtt.

Tarra rágott bokrok: még rajzik a puszpángmoly

2018. szeptember 19. 10:15

Az elmúlt hét időjárását a csendes, nyugodt nyárvégi napok jellemezték. Eső nem hullott, így semmi sem zavarta a betakarítási és talaj előkészítési munkákat. Az alma és a körte szüretelése javában tart, a szőlőé pedig a finiséhez közelít.

Országszerte erős a kukoricamoly fertőzés, kevesebb a gyapottok bagolylepke

2019. július 23. 09:36

Az elmúlt időszakban nyugodtabbra vált nyári időjárást csak helyenként zavarták meg kisebb- nagyobb helyi zivatarok. Az kalászos gabonák aratása lassan a végéhez közelít, már a zab betakarítása is tart. A jó ütemben folyó aratáshoz képest kissé lemaradt a szalma bálázása, elhordása és a tarlóhántás.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: még mindig okoz fejfájást a zöld vándorpoloska

2023. augusztus 29. 17:10

Az elmúlt hét időjárását főként a hőség jellemezte. A nappali hőmérséklet rendre meghaladta a 30 Celsius-fokot, éjszakánként pedig nem süllyedt 20 fok alá. Csapadék alig hullott, elsősorban a Nyugat Dunántúlon, másutt a szántóföldi és kertészeti növények érése gyorsult fel.

Nagyon magas a kukoricamoly fertőzőttség

2018. szeptember 19. 09:42

Az elmúlt időszak időjárását a csendes, nyugodt, évszakhoz képest kissé melegebb idő jellemezte. A körülmények kedveztek az aktuális betakarítási munkáknak és az őszi talaj előkészítésnek.