2019. január 6.
A szerző bemutatja Kocsis Pál életútját, szőlőnemesítői tevékenységét, a munkásságához köthető fajtákat, továbbá felsorolja főbb szakmai elismeréseit.
2019. január 5.
Hazánk vízkészletének három forrása van: a csapadék, a felszíni, valamint felszín alatti vízbázisokból származó vízkontingensek. A tervezett fejlesztési beruházásokkal a vízkínálat által az öntözött területek nagyságának hatásterülete többszörösére növelhető.
2019. január 5.
A tartamkísérleteket bemutató cikk második részéből többek között megtudhatjuk azt is, hogy a megfelelő tápanyagellátás jelentősen befolyásolja a szántóföldi növények vízhasznosítását. A tartamkísérleti eredmények felhasználásával növényi modellek (extenzív, mérsékelt, átlagos, intenzív) alakíthatók ki, melyek összehasonlítását mutatja be a Szerző búzánál és kukoricánál.
2019. január 5.
A magágykészítő eszközökről tanult elmélet és gyakorlati tapasztalatok alapján foglalhatjuk össze a tapasztalatokat.
2019. január 5.
A 19. századi gépesítés előtt a kártoló eszközökben a takácsmácsonya szárított virágzatát használták. A növény virágzatában – a nemesítés és a domesztikáció során – a szúrós vacokpelyvák csúcsai visszahajlottak, egyúttal ruganyossá váltak, ami alkalmassá tette a posztó borzolására.
2019. január 5.
Nemrégiben kifejlesztésre került egy nem feromonos, hanem táplálkozási csalogatóanyagos, úgynevezett biszex (mivel nemcsak a hímeket, hanem a nőstényeket is csalogatja) kukoricamoly-csapda, amellyel a kukoricamoly rajzása megbízhatóan nyomon követhető. Az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat osztják meg a szerzők.
2019. január 4.
Megkezdődött a 2018-as évre vonatkozó állati melléktermékkel kapcsolatos jelentési időszak. A jelentési időszak 2019. március 1-ig tart.
2019. január 4.
2018. december 27-én kihirdetésre kerültek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kezdeményezett, a földforgalmat és az agrárium versenyképességét érintő törvénymódosítások.
2019. január 4.
A Miniszterelnökség a kifizetések mielőbbi megkezdése érdekében módosította a Gazdálkodási napló elektronikus benyújtásának időszakát.
2019. január 4.
Napjaink talán egyik legellentmondásosabb élelmiszer összetevői az élelmiszeripari adalékanyagok (E-számok). Számos, az interneten terjedő rémhír egyike a Düsseldorfi Orvosi Egyetem gyermekklinikájának megállapításai, amely öt csoportba sorolja az adalékanyagokat: semlegesek, gyanúsak, veszélyesek, egészségünkre károsak és rákkeltők.