31℃ 19℃
június 6. Norbert, Norberta, Cintia
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Olajos magvak piaca: kihívások és lehetőségek a repce, napraforgó és szója termesztésében

KITE Zrt.

Az olajos magvak piaca évről évre komoly kihívások elé állítja a termelőket. Az időjárási szélsőségek, a nemzetközi kereskedelmi folyamatok és a jogszabályi változások egyaránt befolyásolják a repce, a napraforgó és a szója termesztésének jövedelmezőségét.

A KITE Podcast legújabb epizódjában Hadászi László innovációs főigazgató beszélgetett Kovács István Dezső terménykereskedelmi üzletág-igazgatóval és Kiss Róbert kereskedelmi osztályvezetővel arról, milyen trendek és piaci hatások alakítják jelenleg az ágazatot.

Az elmúlt években a repce vetésterülete jelentős ingadozásokat mutatott, nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte is. A szélsőséges időjárás, különösen az aszályos periódusok, komoly kihívásokat jelentenek a termelők számára.

A beszélgetés során szakértőink kiemelték, hogy a biodízelipar továbbra is meghatározó szerepet játszik a piac alakulásában. A nemzetközi piacokon a magyar repce keresett termék, ugyanakkor az exportlehetőségek kihasználása nagyban függ a globális ármozgásoktól és az európai uniós szabályozásoktól.

Napraforgó: az ukrán napraforgóolaj nyugat-európai piacokon való jelenléte

A napraforgó esetében az egyik legégetőbb kérdés továbbra is az ukrán napraforgóolaj nyugat-európai piacokon való jelenléte és annak következményei. Az elmúlt években az ukrán termények jelentős mennyiségben áramlottak be az európai piacokra, ami nyomást gyakorolt a hazai árakra.

A beszélgetés során arra is kitértek, hogy milyen stratégiák segíthetik a magyar termelőket abban, hogy versenyképesek maradjanak. Az LO és HO napraforgó vetésterületének várható alakulása szintén kulcskérdés. Az időzítés szempontjából pedig felmerült a kérdés: előkötésben vagy inkább a betakarítás után érdemes értékesíteni a terményt?

Szója: új kihívások

A szója kapcsán előkerült többek között az is, hogy milyen lehetőségek vannak a magyar szója értékesítésére belföldön és nemzetközi szinten.A szakértők szerint a magyar szója értékesítési lehetőségei továbbra is adottak, ugyanakkor a minőségi követelmények egyre szigorúbbak. A vetésterületek alakulására és az árak várható mozgására vonatkozóan is megosztották előrejelzéseiket.

A teljes beszélgetést itt tekintheti meg:

Ha csak hallgatni szeretné, itt teheti meg:

KATTINTSON!

Búzapiaci nyomás és precíziós jövőkép Debrecenben

2025. június 1. 08:10

A XXXII. Búzatanácskozáson szó esett piacokról, versenytársakról, AI-megoldásokról és a klímaváltozás hatásairól is.

Szójabab a vetésforgóban

2025. május 27. 13:10

A vetésforgó a termelési kapacitások felhasználásának jól kiszámított tervszerű rendszere az erőforrások legjobb kihasználása érdekében.

Őszi káposztarepce fajták kísérleteinek beltartalmi eredményei

2025. május 26. 13:10

Az őszi káposztarepce fajtaösszehasonlító kísérletekben elengedhetetlen valamennyi beltartalmi tulajdonság meghatározása.

Olajfa a kertben: sikeres gondozás magyar klímán

2025. május 26. 08:10

A klímaváltozás kedvez az olajfatermesztésnek, de hazai körülmények között még mindig odafigyelést igényel. Íme a sikeres nevelés titkai!

Téli csemegék egyenesen a kertből, melyek ajándéknak is jók

2022. december 19. 06:37

Egy jól megtervezett és kivitelezett kertben minden évszakban van számunkra hasznos termés. Télen készíthetünk olajban eltett fűszereket, de még fűszervajat is gyárthatunk.

Az EU júliustól vámot vet ki az orosz és fehérorosz gabonára

2024. június 2. 16:10

Július 1-től az Európai Unió vámot vet ki az Orosz- és Fehéroroszországból származó gabonafélékre, olajos magvakra, hogy leállítsa a behozatalukat.

Kisebb profitra számít idén a Bunge

2020. május 7. 04:36

Az étkezési olajok, a cukor és a bioenergia területén is meredek csökkenésre számít a vállalat azt követően, hogy az etanol ára drámaian esett a piacon.

Olajos magvak pörkölése: így készítsünk egészséges rágcsálnivalót otthon!

2024. december 30. 14:10

Az olajos magvak pörkölése nemcsak az állagukat változtatja meg, hanem intenzívebbé teszi az ízüket is a Maillard-reakció révén, amely körülbelül 140 °C-on indul be.