Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Szakmai alapon választott mikrobiológiai készítményekkel a kapott támogatás sokszorosát éri az AÖP a gazdáknak!

Szakmai alapon választott mikrobiológiai készítményekkel a kapott támogatás sokszorosát éri az AÖP a gazdáknak!

IKR Agrár Kft.

A nitrogénműtrágya dózisának mérséklése a terméshozam romlása nélkül. Együtt túl szépnek tűnik, de igazából olyan, 2023-as szántóföldi kísérletsorozatokkal igazolt ígéret, amit minden olyan gazdálkodó veszni hagy, aki a bizonyított hatásfokú mikrobiológiai termékek helyett a legolcsóbb készítményekkel pusztán „lepapírozza” az AÖP 2 pontot.

Az IKR Agrár Kft. kínálatát az teszi egyedivé ilyen téren, hogy az Agro-Ökológiai Programhoz olyan CarbonFarms@HU technológiákat kínál, amelyekkel nemcsak bebiztosítható a maximum támogatás hektáronként, de azt, köszönhetően a termésveszteség nélkül csökkenthető termelési költségeknek, képes akár megsokszorozni a gazdáknak a szezon végére.

Az Agro-Ökológiai Programba illeszthető terméklehetőségeket, kísérleti eredményeket vesszük sorba Zsiga Ákos, az IKR Agrár Kft. Innovatív termékek kereskedelmi üzletágának igazgatóját kérdezve.

AÖP pályázat az IKR Agrárral

Nitrogénből kevesebbet, termésből és támogatásból többet – az IKR Agrár AÖP-ben használható mikrobiológiai készítményeivel együtt lehetséges!

Ahhoz, hogy az AÖP a mostani nehéz gazdasági helyzetben végül ne annyit jelentsen a termelőknek, hogy rádöbbennek, mit takar a régi mondás, miszerint „kár a lúdra szénát vesztegetni”, fontos, hogy az Agro-Ökológiai Programban is oksági alapon válasszanak talajbaktérium-termékeket, mikrobiológiai készítményeket. Zsiga Ákos szerint ugyanis hiba csak divatszóként tekinteni AÖP-re, a cégnél végzett átfogó kísérletek ugyanis feketén-fehéren igazolták saját termékeik hatékonyságát.

„Az Agro-Ökológiai Program több egy hívószónál. A célja nem kevesebb, mint hogy helyreállítsa a talajaink szervesanyag-készleteit, ezen keresztül javítva a terméspotenciált. Amely cégeknél komolyan veszik a termékfejlesztést, ott ma már elérhetőek olyan készítmények, amelyek visszakövethetően képesek természetes megoldásokkal csökkenteni a tápanyagveszteséget, javítják a vízvisszatartó képességet, talajkondicionálással elérik, hogy növekedjen a humusztartalom, vagy a talajok levegőzöttsége, illetve a nitrogénmegkötéshez olyan termékeket kínálnak, amelyek valóban képesek csökkenteni az ammóniaemissziót.”

Az IKR Agrár Kft. üzletágvezetője hangsúlyozza, a cégnél évtizedes küldetés, hogy javítsák a magyar mezőgazdaság termelékenységét, hiszen a cég nyeresége elválaszthatatlan a gazdák eredményeitől. Többek között ezért jött létre 2022. augusztus 1-gyel az Innovatív Termékek Kereskedelmi Üzletága is, ahol az EU Green Deal tervének előírásai találkoznak a talajreform-törekvésekkel.

European Green Deal

Mi teszi lépéselőnnyé a gazdáknak, ha az IKR Agrár Kft.-t választják partnernek az innovatív mikrobiológiai készítményekhez?

Az IKR Agrár Kft.-nél a bábolnai szellemiség kutatómunkáját ötvözték azokkal az erőforrásokkal, amelyeket saját cégcsoportjuk, az AGROFERT, Kelet-Közép-Európa legnagyobb agráripari cégegyüttese kínál a munkához. Az új innovatív termékek kereskedelmi üzletágán belül megkezdett munka három területen kínál egyedi előnyöket az AÖP-be illeszthető termékek terén a gazdáknak.

1. Minden ajánlott termék országos kísérletsorozatok részeként bizonyított

Az IKR Agrár Kft. szakmai csapata a partnerek bevonásával csak 2023-ban 235 helyszínen végzett kísérleteket az innovatív termékekkel, hogy valós eredmények alapján tudjon szaktanácsot adni.

„Ahhoz, hogy olyan termékeink legyenek, amelyek az AÖP-pontok lepapírozása helyett valós pluszt kínálnak a gazdáknak, országos kísérletsorozatokra, illetve az eredmények nyomon követésére van szükség. 2023-ban 12 növénykultúrában végeztünk átfogó kísérleteket az innovatív mikrobiológiai készítményeinkkel. Az eredmények kiértékeléséhez a növények gyökérszintig való leásásával épp úgy éltünk, mint levélszintű mintavételezéssel, vagy a helyszíni talajminták mikrobiológiájának elemzésével. A betakarítást ilyenkor mindig hozammérés és a termés beltartalmának, valamint toxintartalmának kiértékelése mellet végeztük.”

Az üzletág-igazgató hangsúlyozza, termelőknél valós körülmények között, saját technológiába iktatva elért eredmények sokkal beszédesebbek, mint bármely laborkísérlet.

„Számos kiemelkedő eredményt láthattunk a kísérleti munkának köszönhetően. Ezek közé tartoznak például azok a napraforgó-kísérletek Ságváron és Nyírmadán, ahol a nitrogénmegkötés mellett még számos pozitív tulajdonságot felmutató titaN készítményünket kombinálták a partnerek Hi Spore mikrobiológiai termékünkkel. Mindössze 15 kg/ha mikrogranulált starterműtrágya alkalmazása mellett is 4 t/ha terméseredmény felett zártak az állományok. Hasonlóképpen izgalmas, hogy a Ságváron, Nagylókon, Pécsen és Nyírmadán végzett kukoricakísérletek közül a 9-10 ha közötti ságvári kísérleti parcella esetében úgy értek el 12,8 t/ha feletti termést 14% víztartatlomra számítva, hogy mindössze 65 kg/ha nitrogén-hatóanyagot juttattak ki a mikrobiológiai anyagokon túl. Kalászosokban is egyértelműen pozitívak az eredmények, a titaN és Hi Spore-kezelések minden lényeges értékmérő tulajdonságát – fehérje, sikér, hektolitertömeg – emelte a 2023-as évben a gabonaféléknek.”

Mindez azt jelentheti, hogy az olyan készítmények, mint a talajban élő kártékony gombákat pusztító Hi Spore, képesek kiváltani a konvencionális készítményekkel végzett növényvédelmi kezeléseket?

Az üzletágvezető ennek megállapítását az eredmények tükrében a termelőkre bízza, annyit azonban hozzátesz, hogy „az adatok beszédesek”.

Szakmai pontosság

2. Könnyebb munka, kevesebb hatóanyagveszteség: egyedi formuláció az IKR Agrár mikrobiológiai készítményeinél

Zsiga Ákos kiemeli, termékeiknek nemcsak a hatásfoka kiváló, azokat úgy alkotta meg a gyártó, hogy alkalmazásuk is egyszerűbb legyen, mint a legtöbb versenytársé a piacon.

Szinte mindegyik mikrobiológiai készítményünket olyan formulációval gyártják, amelyek jobban ellenállnak a kedvezőtlen környezeti feltételeknek, UV sugárzásnak, így nem igényelnek azonnali bedolgozást. Ilyen téren kiváló példa a talajszerkezetet és a talaj tápanyagszolgáltató képességét egyaránt javító mIKRo-CELLszárbontó készítményünk, amely WP formulázásának köszönhetőena kijuttatott baktériumsejtek hetekig életképesek maradnak a szármaradványokon. Ez egyszerűsíti a gazdák dolgát épp úgy, mint az eltárolhatóság.”

3. Képzett, országos és egyre bővülő szaktanácsadói háttér az innovatív mikrobiológiai termékekhez

Az üzletág-igazgató az előnyökhöz sorolja a területtel foglalkozó szakembergárda nagyságát és képzettségét is, hiszen jelenleg 9 szaktanácsadó dolgozik a 60 fő területen dolgozó kolléga mellett.

„Végül, ami még plusz az IKR Agrár Kft.-nél, az a fejlesztés. Már év közben a jövőre készülünk, így tettünk tavaly is, melynek gyümölcseként idén új termékeket mutathatunk partnereinknek. Ezt a gyakorlatot folytatva már most elkezdtünk fejleszteni a 2025-ös évre, hogy újabb termékekkel bővülhessen az AÖP-ben használható portfóliónk.”

Mely AÖP-be illeszthető termékek biztosítják a legtöbb előnyt a magyar gazdáknak?

titaN: ingyen tápanyag a talajból és egészségesebb növények egyetlen talajbaktériummal

50 kg N hatóanyagot képes helyettesíteni a titanN

Hazai izolálású Bacillus mojavensis baktérium KN32 törzsének endospóráit tartalmazó készítmény bőven többet kínál 2 AÖP pontnál, amennyiben 1-2 kg/ha mennyiségben, 200-300 l/ha permetlémennyiséggel vetés vagy ültetés előtt kijuttatjuk, majd sekélyen beledolgozzuk a talajba.

  • Rendkívüli mértékben képes megkötni a légköri nitrogént – akár 50 kg nitrogén-hatóanyagot is kivált hektáronként.
  • Nemcsak nitrogénmegkötő baktérium, felvehetővé teszi a talaj a növények számára másként elérhetetlen, kötött foszforformáit is.
  • A hasznos baktériumok által termelt szurfaktint megakadályozza a patogén gombák és baktériumok kártételét. Emellett olyan auxitint is szintetizál, ami segíti a szár- és gyökérképződést, kulcsfontosságú a termésképződéshez – növelve ezzel a termésbiztonságot.

Általános állománykezelésként alkalmazva 1 AÖP pontot ér használata. A jelenlegi szabályozások értelmében a terméket az AÖP mikrobiológiai és növénykondicionáló készítmények szerlistájában annak első bejegyzett terméknevén is meg lehet találni amazoN név alatt. Ez azonos terméket jelöl, mint a titaN.

mIKRo-CELL: probléma helyett ingyenes trágyává formálja a szármaradványt

Szárbontás extrákkal

Ebben a gyors bedolgozást nem igénylő WP formában előállított szárbontó készítményben a Bacillus licheniformis baktérium segíti a növényi maradványok gyors hasznosulását. Kijuttatása felgyorsítja a szármaradványok lebontását, ami megelőzi például a Fusarium fennmaradását és szaporodását.

A kórokozók kiszorításával a készítmény biztonságosabbá teszi a forgatás nélküli talajművelést, ráadásul a cellulóz lebontásával felszabaduló energiát ezek a baktériumok is a légköri nitrogén megkötéséhez használják fel, tovább csökkentve ezzel a műtrágyaigényt.

Javasolt dózisa: 1 kg/ha.

Az AÖP szerlistában ez a készítmény is megtalálható biogeN-ként is.

Hi Spore: a gyökerénél vágja el a gombás betegségeket

A titaN-nal azonos dózisban és lémennyiséggel alkalmazandó mikrobiológiai termékben a Trichoderma asperellum gomba T1 törzse fejti ki jótékony hatását a növényekre.

A növények gyökerével szimbiózisban kiszorítja a kártékony baktériumokat és gombákat, felvehetővé teszi a kötött formában található foszfort, miközben általánosságban javítja a növény védekezőképességét is.

Javasolt dózisa 1-2 kg/ha, 200-300 liter permetlében feloldva.

Az AÖP szerlistában a következő név jelöli ugyanezt a készítményt: Fielder.

Az IKR Agrár Kft. teljes, AÖP-be illeszthető mikrobiológiai szerlistáját a cég külön kiadványban mutatja be a termelőknek.

IKR Agrár kiadvány

Mire ügyeljünk az IKR Agrár Kft. mikrobiológiai termékeinek sikeres alkalmazása kapcsán?

A mikrobiológiai szerek alkalmazása ugyan nem bonyolult, de van néhány beállítási szempont permetezőgépünk esetében, amit érdemes átolvasni, ha szeretnénk elkerülni egy esetleges dugulást.

A mikrobiológiai készítmények kijuttatásához minimum ISO 4 (piros) fúvókaméretet ajánlanak.

A lémennyiség minimum 200 l/ha, a javasolt 250 l/ha.

A fúvókaszűrőket távolítsuk el a kijuttatás előtt, a főszűrő legfeljebb 50 mesh (kék) finomságú legyen,  a WP készítmények 20-75 mikrométeres szemcséi ennél finomabb szűröknél ugyanis dugulást okozhatnak.

A termékek hatáscsökkenés miatt nem juttathatók ki tankkeverékben az alábbi anyagokkal:

titaNmIKRo-CELLHi Spore/mIKRo-SPORE
baktericid hatású készítményekkelbaktericid hatású készítményekkelfungicid hatású szerekkel
réztartalmú szerekkelréztartalmú szerekkeltalajfertőtlenítő szerekkel
más mikrobiológiai készítménnyel elemikén-tartalmú szerekkel
nitrogénoldattal más mikrobiológiai készítménnyel

A termékek alkalmazásával kapcsolatban az IKR Agrár Kft. innovatív termékek kereskedelmi üzletágának szaktanácsadói örömmel segítenek a gazdálkodóknak!

www.ikragrar.hu/kapcsolat

72–75 ezer forintos induló búzaárról szólnak idén a hírek

2024. május 26. 08:10

Az ukrán és az orosz búza is beszabadult az európai piacra, ami alapvetően változtatta meg a korábbi helyzetet.

Növelje a nitrogénfelhasználás hatékonyságát Best4N! repcehibridekkel

2024. május 24. 08:10

A nitrogénfelhasználás hatékonyságának optimalizálása a repcetermesztésben alapvető fontosságú az okszerű és költséghatékony tápanyagutánpótlás szempontjából.

Csökkentett műtrágyafelhasználást, a biodiverzitás védelmét szolgáló fejlesztések

2024. május 22. 15:40

A BlueN biostimulátor és Instinct nitrogén stabilizátor segítségével a gazdálkodók csökkenthetik a műtrágyafelhasználást.

A hatékony vetőmagkezelés hozzájárul a növények egészséges fejlődéséhez

2024. május 17. 16:10

A Corteva vetőmagkezelés fejlesztése során egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a biostimulátorok, amelyek mikroorganizmusokat, például gombákat és baktériumokat, valamint növényi és algakivonatokat tartalmazhatnak.

Tudomány a mezőgazdaság szolgálatában: ezért ilyen hatékonyak a szárbontó készítmények

2020. szeptember 21. 09:25

Cikkünkben részletesen bemutatjuk a Natur Agro Hungária Kft. szárbontó készítményeinek alkotóelemeit, melyek segítségével jelentős hozamnövekedés érhető el.

Eljött a szemléletváltás ideje...

2020. október 16. 06:36

A növénymaradványok jelentősége a legnagyobb, mert ezek felépítéséhez a növény a talajból vette fel a szükséges szervetlen makro-, mezo- és mikroelemeket, melyekből és a levegőből megkötött széndioxidból állított elő szerves anyagot. Ha bekeverjük a talajba, akkor a szemterméssel kivont tápelemek kivételével mindent visszajuttatunk, amit a növény onnan felhasznált.

Mikroorganizmusok a mezőgazdaság szolgálatában, a szárbontás jelentősége

2018. június 4. 04:45

Amikor talajkondicionálásról beszélünk, a talajállapotba avatkozunk be azzal a céllal, hogy javítsuk a talaj fizikai-biológiai állapotát és tápanyag-szolgáltató képességét. Ennek a külső beavatkozásnak számos formája ismert, legősibb módszere a szerves trágya kijuttatása.

Rendszerszintű szemlélet: hatékonyabb termelés

2023. március 22. 06:37

A 2022-es év nem volt könnyű az ország nyugati felében sem.