6℃ -2℃
február 5. Ágota, Ingrid, Etelka, Léda
Házikert

10 tipp a zöldségek téli tárolásához

Agrofórum Online

Nem mindegy, hogyan, milyen körülmények között tároljuk a nyár végén / ősszel betakarított zöldségeket. Ahhoz ugyanis, hogy minden terményünk friss és ropogós maradjon, megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat kell biztosítanunk számukra a tároló helyiségben, ahol a fogyasztásig elraktározzuk őket.

Az alábbi 10 tipp segítségével sokat tehet azért, hogy zöldségei kiváló állapotban maradjanak a hideg téli hónapok alatt, egészen a felhasználásig.

#1 Biztosítsuk a megfelelő hőmérsékletet

A zöldségek tárolásakor ez a szempont kiemelt fontosságú kell, hogy legyen, mivel ez nagyban befolyásolja a hosszú eltarthatóságot.

Ajánlott tárolási hőmérséklet és relatív páratartalom

A zöldségtároláshoz megfelelő hőmérsékletét lásd a fenti táblázatban.

A kertes házzal rendelkező emberek a 10-15 °C-os hőmérsékletet könnyen biztosíthatják nyáron is, ha rendelkeznek fűtetlen pincével, vagy szuterénben lévő fűtetlen kamrával. Nehézség akkor jelentkezik, amikor 4 °C körüli hidegre van szükség, hiszen a keményebb, fagyos napokon hazánkban bőven 0 °C alá kúszik a hőmérséklet. Ilyenkor a kisebb mennyiségű zöldséget a hűtőszekrényben tárolhatjuk – akár heteken át. Jó példa erre a káposzta, ami frissen-tartó zacskóban csodásan eláll a hűtőben, akár több hónapig is.

Van, aki a garázsára/padlására esküszik, hiszen ott is el tud állni a hagyma, a burgonya, de még a téli tök is, ám ez esetben minden zöldséget gondosan be kell bugyolálni papírba/rongyokba, és egymástól elszeparálva rekeszekben, ládákban kell, letakarva tárolni, hogy megvédjük őket a fagytól. Érdemes a ládákat az épület falához/ajtajához közel tenni, így védettebb helyre kerülnek, és könnyebben el is érjük, amikor fel akarjuk használni őket.

További lehetőség a pince egy részének leválasztása, így biztosíthatjuk, hogy az elszeparált rész valamivel hűvösebb legyen, mint a helyiség többi része, de megoldás lehet a földbe vájt gyökérpince/föld pince is, amely hidegen tartja a gyökérnövényeket.

#2 Tárolás előtt hagyjunk időt az érlelést igénylő zöldségeknek

Ide tartozik a burgonya, a fokhagyma, a hagyma, az édesburgonya és a téli tök. Az érlelés megkeményíti a héjat, és lehetővé tesz a hosszabb tárolási időt

  • A hagymának a betakarítást követően 3-5 napra van szüksége a napos helyen történő érleléshez.
  • A burgonyát 10 napig sötét, párás, jól szellőző helyen kell érlelni.
  • Az édesburgonyának magas páratartalomra és melegre van szüksége az érleléshez, de tartsuk őket távol a közvetlen napfénytől.
  • A fokhagymát általában egy hétig a napon érlelik, de van, aki inkább az árnyékos teraszán vagy házfalán érleli őket, ahol, ahol füzérek délelőtt napfényt, délután pedig árnyékot kapnak.
  • A téli sütőtök számára az a legjobb, ha 2 hétig napfényben érlelődik.

#3 Tartsuk szellősen a raktárhelyiséget

Bár nem mindenki rendelkezik gyökérpincével, sokat tehetünk azért, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk a rendelkezésünkre álló tárolóhelyiségekből. A szellőztetés nagyon fontos szerepet játszik a zöldségeink élettartamának meghosszabbításában.

Egy ideális gyökérpince-elrendezésben a helyiség egyik falának alján és az azzal szemközti falon van egy hideglevegő-beszívó szellőzőnyílás, a tetején pedig egy meleglevegő-elvezető szellőzőnyílás. Így a legjobb a keresztirányú szellőzést megoldani.

Amennyiben egyik sincs beépítve a pincénkbe, de az fűtetlen, és nincs szorosan leválasztva a ház többi részétől, valamint rendelkezik némi szellőzési lehetőséggel (pl. egy bukóablakkal), az is jó megoldás lehet, bár nem a legideálisabb fajta. Segíthetünk a problémán egy ventilátor használatával, így egyenletesebben le tudjuk hűteni a helyiséget az ősszel érkező hideg napok előtt.

#4 Vágjuk le a zöldségek zöldjét

Ha rajta hagyjuk a leveles hajtásokat a zöldségeken, azok kiszívják a nedvességet a gyökerekből, amelyekkel még kapcsolatban állnak. A sárgarépa, a retek, a fehérrépa és a többi gyökérnövény fonnyadásnak indul és veszít a minőségéből, amíg a gyökerek csatlakoznak hozzájuk.

A zöldek tetejét közvetlenül a kiásás után vágjuk le, mielőtt a zöldségeket elraktároznánk.

#5 Ne mossuk meg a zöldségeket tárolás előtt

Ne törődjünk vele, hogy a betakarítás során egy kis föld ragadt a gyökérzöldségekhez, hisz ez teljesen természetes! Ilyenkor nem kell megmosni a zöldséget – mivel ha víz éri őket, csökken az eltarthatósági idejük.

Ha mégis nagyon zavar minket, hogy túl nagy földcsomók tapadnak mondjuk a sárgarépára, adjunk egy kis időt arra, hogy a föld kiszáradjon és magától lepotyogjon a zöldségről. Enyhe rázogatással egyébként a föld java lepotyog a termésről.

#6 Biztosítsuk a megfelelő páratartalmat

Egyes zöldségeknek magas, másoknak pedig alacsony páratartalomra van szükségük. Fontos tudni, hogy melyiknek mik az igényei, és megteremteni az annak megfelelő körülményeket. Egy egyszerű páratartalom- és hőmérő segíthet nyomon követni a pince/kamra hőmérséklet- és páratartalom adottságainak alakulását.

A gyökérpincékben a magas páratartalom könnyen elérhető, ha a helyiségben földpadló van. Ha nincs föld- vagy kavicspadlója a pincének, más eszközökkel (így például egy párásítóval) is biztosíthatjuk a szükséges páratartalmat.

Az olyan zöldségeket, mint a sárgarépa, a cékla és a paszternák, ládákba rendezett nedves fűrészporba vagy homokba dughatjuk. (Kivéve, ha a környezet hőmérséklete 4 °C felett van, mert ez penészproblémákat okozhat).

A padlóra vízzel teli edényeket állíthatunk, így a párologtatásnak köszönhetően folyamatosan párásítjuk a levegőt. Ha nem akarunk vizes edényeket használni, terítsünk nedves (nem csuromvizes) zsákvásznat a terményekre.

#7 Ne tároljunk sérült vagy rovarok által megrágott termékeket a többi között

Óvatosan takarítsuk be a terményeket, hogy elkerüljük azok sérüléseit. Csak a legjobb állagú betakarított terményeket tegyük el télire. Ha zúzódásokat vagy rovarok általi dézsmálást látunk a zöldségeken, válogassa ki az érintett darabokat és inkább fogyassza el, mert ezek nem fognak sokáig elállni.

#8 Tartsuk a zöldségeket a padlótól távol

Ha a zöldségek a padlón pihennek, könnyen megpenészedhetnek. Az a legjobb, ha kosarakban, rekeszekben, ládákban vagy polcokra rendezve tároljuk a zöldségeket.

#9 Biztosítsunk sötétséget a helyiségben

A fénnyel való érintkezés csökkenti a legtöbb zöldség eltarthatóságát. Bár a legtöbb ember tudja, hogy a burgonya a sötétet kedveli, kevesen tudják, hogy a többi zöldség is jobban eláll, ha sötétben tartjuk őket ahelyett, hogy azok minden nap nappali fényt kapnának.

#10 Gyorsan távolítsuk el a romlott terményeket

A zöldségek és gyümölcsök véletlenszerű rothadása a téli tárolás természetes velejárója, ám ez általában csak 1-1 darabot érint. Ha a zöldségeink tömeges rothadásnak indulnak, ki kell derítenünk a romlás okát.

Rendszeresen ellenőrizzük a zöldségeket, és ha azt látjuk, hogy egy-egy hagyma kicsírázik és felpuhul, vagy a tök löttyedt lesz, azonnal távolítsuk el az érintett példányokat. Érezni fogjuk a romlás szagát még akkor is, ha szemmel azon nyomban nem látszik, hol van a probléma a kamrában.

Van egy régi mondás, miszerint egyetlen rossz alma is képes elrohasztani az egész hordót – és ez nagyon is igaz. Ennek oka abban keresendő, hogy az érett gyümölcsök több etiléngázt bocsátanak ki, amelynek hatására a körülöttük lévő gyümölcsök is gyorsabban érnek meg. Ugyanez igaz a penészre is. A romlott zöldségből származó penész spórákkal terjed át a többi zöldségre, így azok is gyorsabban megromlanak, ezért fontos, hogy mindig eltávolítsuk a penészedésben érintett példányokat.

A cikket fordította: Ordódy Eszter



5 helytakarékos szobanövény

2025. február 5. 07:10

Cikkünkben 5 olyan kisméretű szobanövényt mutatunk be, amelyeknek biztosan talál majd egy kis helyet az otthonában.

Tippek a broméliák gondozásához: színpompa a lakásban

2025. február 4. 16:10

Világos, de közvetlen napsütéstől mentes helyet igényelnek. A reggeli vagy esti napfényt kedvelik, ami segíti a virágzást.

Csíráztatás és palántanevelés télen

2025. február 4. 13:10

A téli magvetés lehetőséget ad arra, hogy korán kezdjük el a kertészeti szezont, így már tavaszra erős és egészséges palántákkal gazdagíthatjuk a kertünket.

Árthat nekünk a köpködő pálma?

2025. február 4. 07:10

A köpködő pálma minden része erősen mérgező, ezért a nevelése során célszerű kesztyűt viselni. Kisgyermekes családokba nem ajánlott.

Melyik kertbe milyen fűnyíró ajánlott?

2022. június 14. 15:36

Fűnyírógép vásárlásakor sokaknak fejtörést okoz, hogy az adott gyepre milyen típusú és teljesítményű gépet válasszanak.

Rebarbara termesztési kisokos

2023. március 19. 08:42

Nincs is annál jobb, mint a vasárnapi ebédet egy tál forró rebarbarás pitével zárni. Vagy mit szólna egy finom rebarbara tortához, egy habos rebarbara desszerthez vagy egy üveg házi készítésű lekvárhoz?

Neveljünk télen díszkáposztát!

2024. december 12. 14:40

Virágkompozíciókban és karácsonyi dekorációkban a díszkáposzta csodásan fest, főként a nagyobb cserepekben, ládákban.

Mindent a madárberkenyéről

2022. december 14. 13:16

A madárberkenye bogyóit elsősorban a rigók és más, nagyobb testű énekesmadarak kedvelik.