Házikert

10 tipp a zöldségek téli tárolásához

Agrofórum Online

Nem mindegy, hogyan, milyen körülmények között tároljuk a nyár végén / ősszel betakarított zöldségeket. Ahhoz ugyanis, hogy minden terményünk friss és ropogós maradjon, megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat kell biztosítanunk számukra a tároló helyiségben, ahol a fogyasztásig elraktározzuk őket.

Az alábbi 10 tipp segítségével sokat tehet azért, hogy zöldségei kiváló állapotban maradjanak a hideg téli hónapok alatt, egészen a felhasználásig.

#1 Biztosítsuk a megfelelő hőmérsékletet

A zöldségek tárolásakor ez a szempont kiemelt fontosságú kell, hogy legyen, mivel ez nagyban befolyásolja a hosszú eltarthatóságot.

Ajánlott tárolási hőmérséklet és relatív páratartalom

A zöldségtároláshoz megfelelő hőmérsékletét lásd a fenti táblázatban.

A kertes házzal rendelkező emberek a 10-15 °C-os hőmérsékletet könnyen biztosíthatják nyáron is, ha rendelkeznek fűtetlen pincével, vagy szuterénben lévő fűtetlen kamrával. Nehézség akkor jelentkezik, amikor 4 °C körüli hidegre van szükség, hiszen a keményebb, fagyos napokon hazánkban bőven 0 °C alá kúszik a hőmérséklet. Ilyenkor a kisebb mennyiségű zöldséget a hűtőszekrényben tárolhatjuk – akár heteken át. Jó példa erre a káposzta, ami frissen-tartó zacskóban csodásan eláll a hűtőben, akár több hónapig is.

Van, aki a garázsára/padlására esküszik, hiszen ott is el tud állni a hagyma, a burgonya, de még a téli tök is, ám ez esetben minden zöldséget gondosan be kell bugyolálni papírba/rongyokba, és egymástól elszeparálva rekeszekben, ládákban kell, letakarva tárolni, hogy megvédjük őket a fagytól. Érdemes a ládákat az épület falához/ajtajához közel tenni, így védettebb helyre kerülnek, és könnyebben el is érjük, amikor fel akarjuk használni őket.

További lehetőség a pince egy részének leválasztása, így biztosíthatjuk, hogy az elszeparált rész valamivel hűvösebb legyen, mint a helyiség többi része, de megoldás lehet a földbe vájt gyökérpince/föld pince is, amely hidegen tartja a gyökérnövényeket.

#2 Tárolás előtt hagyjunk időt az érlelést igénylő zöldségeknek

Ide tartozik a burgonya, a fokhagyma, a hagyma, az édesburgonya és a téli tök. Az érlelés megkeményíti a héjat, és lehetővé tesz a hosszabb tárolási időt

  • A hagymának a betakarítást követően 3-5 napra van szüksége a napos helyen történő érleléshez.
  • A burgonyát 10 napig sötét, párás, jól szellőző helyen kell érlelni.
  • Az édesburgonyának magas páratartalomra és melegre van szüksége az érleléshez, de tartsuk őket távol a közvetlen napfénytől.
  • A fokhagymát általában egy hétig a napon érlelik, de van, aki inkább az árnyékos teraszán vagy házfalán érleli őket, ahol, ahol füzérek délelőtt napfényt, délután pedig árnyékot kapnak.
  • A téli sütőtök számára az a legjobb, ha 2 hétig napfényben érlelődik.

#3 Tartsuk szellősen a raktárhelyiséget

Bár nem mindenki rendelkezik gyökérpincével, sokat tehetünk azért, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk a rendelkezésünkre álló tárolóhelyiségekből. A szellőztetés nagyon fontos szerepet játszik a zöldségeink élettartamának meghosszabbításában.

Egy ideális gyökérpince-elrendezésben a helyiség egyik falának alján és az azzal szemközti falon van egy hideglevegő-beszívó szellőzőnyílás, a tetején pedig egy meleglevegő-elvezető szellőzőnyílás. Így a legjobb a keresztirányú szellőzést megoldani.

Amennyiben egyik sincs beépítve a pincénkbe, de az fűtetlen, és nincs szorosan leválasztva a ház többi részétől, valamint rendelkezik némi szellőzési lehetőséggel (pl. egy bukóablakkal), az is jó megoldás lehet, bár nem a legideálisabb fajta. Segíthetünk a problémán egy ventilátor használatával, így egyenletesebben le tudjuk hűteni a helyiséget az ősszel érkező hideg napok előtt.

#4 Vágjuk le a zöldségek zöldjét

Ha rajta hagyjuk a leveles hajtásokat a zöldségeken, azok kiszívják a nedvességet a gyökerekből, amelyekkel még kapcsolatban állnak. A sárgarépa, a retek, a fehérrépa és a többi gyökérnövény fonnyadásnak indul és veszít a minőségéből, amíg a gyökerek csatlakoznak hozzájuk.

A zöldek tetejét közvetlenül a kiásás után vágjuk le, mielőtt a zöldségeket elraktároznánk.

#5 Ne mossuk meg a zöldségeket tárolás előtt

Ne törődjünk vele, hogy a betakarítás során egy kis föld ragadt a gyökérzöldségekhez, hisz ez teljesen természetes! Ilyenkor nem kell megmosni a zöldséget – mivel ha víz éri őket, csökken az eltarthatósági idejük.

Ha mégis nagyon zavar minket, hogy túl nagy földcsomók tapadnak mondjuk a sárgarépára, adjunk egy kis időt arra, hogy a föld kiszáradjon és magától lepotyogjon a zöldségről. Enyhe rázogatással egyébként a föld java lepotyog a termésről.

#6 Biztosítsuk a megfelelő páratartalmat

Egyes zöldségeknek magas, másoknak pedig alacsony páratartalomra van szükségük. Fontos tudni, hogy melyiknek mik az igényei, és megteremteni az annak megfelelő körülményeket. Egy egyszerű páratartalom- és hőmérő segíthet nyomon követni a pince/kamra hőmérséklet- és páratartalom adottságainak alakulását.

A gyökérpincékben a magas páratartalom könnyen elérhető, ha a helyiségben földpadló van. Ha nincs föld- vagy kavicspadlója a pincének, más eszközökkel (így például egy párásítóval) is biztosíthatjuk a szükséges páratartalmat.

Az olyan zöldségeket, mint a sárgarépa, a cékla és a paszternák, ládákba rendezett nedves fűrészporba vagy homokba dughatjuk. (Kivéve, ha a környezet hőmérséklete 4 °C felett van, mert ez penészproblémákat okozhat).

A padlóra vízzel teli edényeket állíthatunk, így a párologtatásnak köszönhetően folyamatosan párásítjuk a levegőt. Ha nem akarunk vizes edényeket használni, terítsünk nedves (nem csuromvizes) zsákvásznat a terményekre.

#7 Ne tároljunk sérült vagy rovarok által megrágott termékeket a többi között

Óvatosan takarítsuk be a terményeket, hogy elkerüljük azok sérüléseit. Csak a legjobb állagú betakarított terményeket tegyük el télire. Ha zúzódásokat vagy rovarok általi dézsmálást látunk a zöldségeken, válogassa ki az érintett darabokat és inkább fogyassza el, mert ezek nem fognak sokáig elállni.

#8 Tartsuk a zöldségeket a padlótól távol

Ha a zöldségek a padlón pihennek, könnyen megpenészedhetnek. Az a legjobb, ha kosarakban, rekeszekben, ládákban vagy polcokra rendezve tároljuk a zöldségeket.

#9 Biztosítsunk sötétséget a helyiségben

A fénnyel való érintkezés csökkenti a legtöbb zöldség eltarthatóságát. Bár a legtöbb ember tudja, hogy a burgonya a sötétet kedveli, kevesen tudják, hogy a többi zöldség is jobban eláll, ha sötétben tartjuk őket ahelyett, hogy azok minden nap nappali fényt kapnának.

#10 Gyorsan távolítsuk el a romlott terményeket

A zöldségek és gyümölcsök véletlenszerű rothadása a téli tárolás természetes velejárója, ám ez általában csak 1-1 darabot érint. Ha a zöldségeink tömeges rothadásnak indulnak, ki kell derítenünk a romlás okát.

Rendszeresen ellenőrizzük a zöldségeket, és ha azt látjuk, hogy egy-egy hagyma kicsírázik és felpuhul, vagy a tök löttyedt lesz, azonnal távolítsuk el az érintett példányokat. Érezni fogjuk a romlás szagát még akkor is, ha szemmel azon nyomban nem látszik, hol van a probléma a kamrában.

Van egy régi mondás, miszerint egyetlen rossz alma is képes elrohasztani az egész hordót – és ez nagyon is igaz. Ennek oka abban keresendő, hogy az érett gyümölcsök több etiléngázt bocsátanak ki, amelynek hatására a körülöttük lévő gyümölcsök is gyorsabban érnek meg. Ugyanez igaz a penészre is. A romlott zöldségből származó penész spórákkal terjed át a többi zöldségre, így azok is gyorsabban megromlanak, ezért fontos, hogy mindig eltávolítsuk a penészedésben érintett példányokat.

A cikket fordította: Ordódy Eszter



A tél végi metszés alapozza meg a gyümölcsfák terméshozamát!

2025. március 14. 05:40

Íme néhány fő előnye, ami miatt javasolt a tél végi metszés!

Mi a tűzdelés (pikírozás) trükkje?

2025. március 13. 05:40

A tűzdelés (vagy pikírozás) egy kertészeti eljárás, amely során a zsúfoltan fejlődő palántákat külön ültetik tágasabb helyre.

A dús hortenzia titka: így metssze a bőséges virágzásért!

2025. március 12. 13:10

A hortenzia metszése elősegíti a növény egészséges növekedését, javítja a virágzást és fenntartja a növény formáját.

Talajjavítás: mennyire javítható fel a homoktalaj és hogyan?

2025. március 12. 05:40

A homoktalajokban az élet gyakorlatilag nullával egyenlő lehet, ha nem vigyázunk rá és nem ápoljuk megfelelően.

Japán borbolya nevelése hogyan?

2022. december 31. 07:34

A japán borbolya (Berberis thunbergii) egy szemet gyönyörködtető tövises lombhullató cserje, amely felfelé álló látványos ágrendszerrel dicsekedhet.

Homokolás a gyepen: mikor, mennyit, miért

2022. december 16. 14:24

Sok kérdés merül fel a gyep homokolásával vagy más néven felülszórásával kapcsolatban. Az alábbiakban a legfontosabb és leggyakoribb kérdésekkel foglalkozunk, valamint útmutatásokat adunk ahhoz, hogy minden zökkenőmentesen menjen a gyep homokkal történő feltöltése során.

A 10 legjobb társnövény az uborka számára

2022. június 30. 08:36

Szeretné elősegíteni az uborkapalántái növekedését? Mutatunk hozzá az tíz társnövényt!

Januári tennivalók a kertben

2023. január 2. 09:39

Január a kertészkedési év kezdete – az újrakezdés, a megújuló energiák és az előttünk álló tizenkét hónap nagyszabású terveinek ideje.