Házikert
Házikert

A bíborszínű szuhar

A bíborszínű szuhar

Agrofórum Online

A Földközi-tenger vidékein őshonos szuhar (Cistus) a mályvavirágúak rendjébe sorolt szuharfélék (Cistaceae) családjának névadó nemzetsége. A cserjét sűrű zöld lombozat, finom, papírszerű rózsaszín vagy fehér virágok és aromás illatú levelek jellemeznek. A szuhar a mediterrán virágok közül a legdíszesebbek közé tartozik.

Szárazságtűrő és a szélsőséges hőséget is jól tűrő cserje. Rossz minőségű talajon is jól fejlődik, és gyakran olyan helyeken is megél, ahol más növények nem maradnak életben. Nagyszerű kiegészítői lehetnek a sziklakerteknek, a szabadon álló kerti ágyásoknak és a száraz part menti területeknek egyaránt. A szuhart a legjobb kora tavasszal ültetni.

Hétköznapi elnevezéseSzuhar
Tudományos elnevezéseCistus spp.
CsaládSzuharfélék (Cistaceae)
NövénytípusCserje
Érett méret90-150 cm magas és széles
FényigényA napsütéses helyeket kedveli
TalajtípusJó vízelvezetésű
Talaj pHSavas, semleges, lúgos
Virágzás idejeNyár
A virágok színeRózsaszín, sárga, fehér
Őshonos területFöldközi-tengeri vidékek

A szuhar nevelése

A szuhar fajtától függően nőhet elterülő, talajtakaró jelleggel, vagy nagy, több méter magasra is megnövő halmokban. A növény ellenáll a nagy melegnek, az erős szélnek, a szárazságnak és akár a sós permetnek is, így a legtöbb észak-amerikai kertben is könnyedén megállja a helyét. A növényeket gyakran használják laza sövényekben, talajtakaró növényként vagy erózió elleni védelem céljából.

Kora tavasszal és nyáron minden egyes virág csak néhány órán át virágzik, mielőtt lehullana és helyet adna a következő virágcsoportnak. Ez a rövid virágzás a szuhar nemzetség egyik jellegzetes tulajdonsága.

Fény

A szuhar cserjéket olyan helyre ültesse, ahol naponta több órán át napsütés éri őket. Árnyékos helyen nem maradnak életben.

Talaj

A szuhar növények jól fejlődnek a rossz minőségű sziklás talajokon is, feltéve, hogy azok jó vízelvezetésűek. Válasszon mély fekvésű talajt, hogy a szuhar mély és szétterülő gyökereket tudjon ereszteni. A szuhar növények számára a sziklás és homokos környezet is megfelelő. A növény által leginkább kedvelt pH-tartomány 5,6 és 7,5 között van.

Öntözés

A szuhar jellemzően jó szárazságtűrő növény, amely a rendszeres esőzésen kívül nem igényel további öntözést. Az első növekedési időszakban azonban a szuhar növényeket hetente kell öntözni, hogy segítsük a növekedésüket és az egészséges gyökérzetük kialakulását. Öntözéskor ügyeljen arra, hogy mély, alapos öntözést biztosítson a növény számára, amely a teljes gyökérlabdát átnedvesíti a vitális növekedés elősegítése érdekében.

Hőmérséklet és páratartalom

A szuhar jól tűri a hőséget és általában véve a meleget, hideg klímájú területeken viszont nem érzi jól magát, és nem éli túl az erős fagyokat. A növény mérsékelten párás körülmények között is megél.

Trágyázás

A szuhar növények nem igényelnek rendszeres trágyázást, kivéve az első növekedési időszakban, ami segít a meghonosodásukban. Kora tavasszal egyszer trágyázzon általános célú, lassan oldódó műtrágyával, hogy beindítsa a növekedést. Miután a növények megtelepedtek, általában nincs szükségük műtrágyázásra.

A szuhar fajtái

A szuhar (Cistus) nemzetségben körülbelül 20 faj, valamint számos különleges szépségű hibrid létezik. Az alábbiakban bemutatjuk a legnépszerűbb fajtákat:

  • Orchidea/Bíbor szuhar (Cistus x purpureus), ez a fajta 60-120 cm magasra nő és széles, gyűrt hatású, belül vörös pettyes, rózsaszín virágokat hoz.
  • Hófehér szuhar (Cistus x corbariensis), a növény általában 60-150 cm magas és széles, a virágai porcelán-fehérek.
  • Rózsaszín (Bodorrózsa) szuhar (Cistus creticus), 90 cm magasra nő és babarózsaszín, látványos (4,5 cm átmérőjű) virágokat hoz. Ez a fajta nagyon változatos, és széles körben ismert dísznövénynek számít.
  • Balzsamos szuhar (Cistus ladanifer), kisebb cserje, amely 1-2 méter magasra nő. Hófehér virágai különlegesen szépek, a fehér szirmok tövét vércsepp-szerű bíbor-lila pettyek díszítik, a levelei örökzöldek, lándzsás alakúak.
  • Magenta szuhar (Cistus x pulverulentus „Sunset”), ez a faj 30-90 cm magasra és 180-240 cm szélesre nő. Virágai mély magenta színűek és rendkívül látványosak.

Metszés

A szuhar növények sűrű, bokros növekedésűek, ezért időnként metszést igényelnek, hogy megőrizzék tömör és egészséges formájukat. Nem viselik jól az erős visszavágást, ezért a metszésüket lehetőség szerint a minimumra kell szorítani.

A szuhar növényeket a virágzás befejezése után enyhén kell megmetszeni, hogy a rügyek megmaradjanak a következő évi virágzásra. Tavasszal szükség lehet a téli elhalások / sérült ágak eltávolítására és a növények formájának korrigálására, de ezt óvatosan kell elvégezni. A szuhar ágait soha nem szabad az utolsó levél alatt megmetszeni, mivel nem valószínű, hogy az érintett ág regenerálódni tud.

Szaporítás

Dugványokkal szaporítható az alábbi lépések szerint:

  • Késő tavasszal vagy kora nyáron válasszon ki néhány fiatal, egészséges, nem virágzó, körülbelül 15 cm hosszú hajtást.
  • Töltsön meg egy 10 cm-es edényt általános virágfölddel, és szúrjon lyukat a közepébe. A hajtás levágott végét mártsa gyökereztető hormonba, majd nyomja bele a virágföldbe, az előre kialakított helyre.
  • Helyezze a cserepet meleg és jó levegőjű, közvetlen napfénytől védett helyre. A gyökeresedési folyamat felgyorsításához ideális az alulról jövő meleg.
  • Tartsa egyenletesen nedvesen a talajt. A dugványok körülbelül egy hónap alatt gyökeresednek meg.
  • Hagyja az új növényeket néhány hétig növekedni, mielőtt átültetné őket kerti talajba vagy egy nagyobb edénybe.

Hogyan neveljük magról szuhart?

A szuhar vetőmagjait nem tudja megvenni a kertészeti áruházakban (mert ott nem árulnak ilyesmit), ha pedig hibridek magjait használja, azok nem fognak a szülőkhöz hasonló növényt eredményezni, ezért a magról történő szaporítás nem ajánlott.

Cserépbe ültetés és átültetés

A szuhar növényeket konténerben és kertben is lehet termeszteni. Mivel a száraz körülményeket kedvelik, általában nem érzik jól magukat, ha kis edényekbe ültetik őket, amelyek gyakori öntözést igényelnek. Ehelyett válasszon egy nagyobb konténert, hogy a talaj egyenletesen nedves maradjon, és a növényt ritkábban kelljen öntözni. A szuhar jól érzi magát, ha konténerből a kertbe ültetjük át, feltéve, hogy a gyökérzetét csak minimális mértékben bolygatjuk meg.

Teleltetés

A szuhart olyan helyre kell ültetni, amely a hideg széltől és az erős fagyoktól védett, mivel ezek erősen károsíthatják a növényt, ami hatással lehet a következő vegetációs időszakra. A mérsékelten hideg, száraz és rövid tél ideális a szuhar növények számára, mivel a mediterrán télhez vannak hozzászokva.

Ha az Ön éghajlatán túl hideg van ahhoz, hogy a szuhart egész évben a szabadban termessze, akkor nevelheti konténerben is, és októberben behozhatja a házba. Tartsa világos, hűvös helyen, és öntözze kíméletesen, éppen csak annyira, hogy a földje ne száradjon ki.

Gyakori kártevők és növénybetegségek

A szuharnak általában nem kell komoly kártevőkkel és betegségekkel megküzdenie, a levéltetvek azonban szívesen táplálkoznak belőle. A leveleket lisztharmat is beboríthatja időnként, de sem ez, sem a levéltetvek nem veszélyeztetik a növény életben maradását.

Hogyan lehet a szuhart virágzásra bírni?

A virágzás elmaradása általában a napfény hiányára vagy a nitrogénfeleslegre vezethető vissza, ami miatt a növény bőséges lombozatot növeszt, de virágot nem hoz. Táplálja a növényt magas foszfortartalmú, virágzásfokozó műtrágyával és megoldódik a probléma.

Gyakori problémák a szuharral kapcsolatban

A szuhar viszonylag kevés problémával küzdő növény. Amit el kell kerülni, az a rossz vízgazdálkodás, különösen a túl sok víz vagy öntözés, amit gyakran a nem megfelelő vízelvezetésű talaj okoz – ez ugyanis gyökérrothadáshoz vezethet. A szuhar növények száraz körülmények között érzik magukat a legjobban, ezért sosem szabad túlöntözni őket.

GYIK

Miért nevezik egyes helyeken „sziklarózsának” a szuhart?
A „sziklarózsa” elnevezés a nemzetség néhány legjellegzetesebb tulajdonságára utal: a virágok rózsaszerű megjelenésére és arra, hogy sziklás, rossz minőségű talajon is képesek megélni.

A szuhar virágai illatosak?
Habár a virágai nem illatosak, a szuhar lombja aromás illatú, hasonlóan az olyan mediterrán gyógynövényekhez, mint a levendula vagy a rozmaring.

A szuhar Texasban őshonos?
A Cistus nemzetségbe tartozó kövirózsa nem Texasban őshonos. A Texasban őshonos Pavonia lasiopetala a mályvavirágúak rendjének egy másik nemzetségébe tartozó faja.

Forrás: https://www.thespruce.com/rockrose-plant-profile-4842337

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így gondozzuk rózsakertünket a nyáron

2024. július 21. 08:10

A hőség, az erős napsütés és az esetleges vízhiány mind olyan tényezők, amelyek megterhelik a bokrok legszebb ékességét is, a virágot.

Mit ültessünk júliusban a zöldséges és fűszernövényes kertekbe?

2024. július 19. 13:10

Minden attól függ, hogy megtaláljuk-e a megfelelő fajtákat, amelyek még az első fagyok előtt képesek kifejlődni és termést adni az adott területen.

Így tartsd életben a kertet a legnagyobb hőségben

2024. július 19. 08:40

Bardóczi Sándor főtájépítész tanácsai az aszályban is túlélni képes kertről és a víztakarékos, mégis hatékony öntözésről.

Gyakori problémák a rózsák leveleivel

2024. július 19. 07:40

Ezek a rózsák levelein leggyakrabban előforduló betegségek tünetei, és tanácsokat adunk arra nézve, miként kell kezelni ezeket, hogy rózsái egészségesek maradjanak.

Hóvirág nevelési kisokos

2023. január 1. 09:22

A hóvirágok éteri küllemű, gyakran a hópaplan alól előbukkanó évelő virágok, amelyek nagyon kevés gondozást igényelnek, és amikor meghonosodnak, hófehér virágszőnyegként borítják be a talajt.

A rózsák átteleltetése cserépben és ágyásban

2022. december 2. 09:09

A törékeny rózsák különleges védelmet igényelnek a hideg hónapokban. Az alábbiakban megtudhatja, hogyan teleltetheti át sikeresen rózsáit az ágyásokban és a cserepekben.

A legszebb őszi virágok a kertben

2022. szeptember 9. 08:39

Hiszen, ha vége is van a nyári hónapoknak, miért ne élvezhetné még tovább a színpompás virágok és sárgás-vörösre váltó levelek semmihez sem fogható látványát?

A celózia, avagy magyarparéj nevelése

2023. február 10. 09:36

Akár tollas, akár kakastaréjos, a celózia (vagy magyarparéj) sokféle formában és színben pompázik. Valószínűleg ez teszi ezt a figyelemre méltó növényt olyan népszerűvé.