Házikert
Házikert

A mahónia nevelése

A mahónia nevelése

Agrofórum Online

A Mahonia nemzetségbe tartozó legtöbb cserje sűrű szerkezetű, szemet gyönyörködtető és dús lombozatú. Remekül illenek a kert árnyékos helyeihez, emellett sövényként is rendkívül népszerűek. Látványos, dekoratív megjelenésük miatt gyakran használják őket minimalista kerttervek kialakításához, nem csak az USA délebben fekvő államaiban, de Magyarországon is.

Ez az Észak-Amerikában őshonos erdei növény könnyen termeszthető, és már-már tropikus megjelenésű. Aranysárga, illatos, késő téli vagy kora tavaszi virágai – amelyek bugaszerű fürtvirágzatot alkotnak – erősen vonzzák a méheket és a pillangókat. Gömbölyded, mélykék bogyótermése a kertbe csalogatja a madarakat, amelyek az értékes táplálék mellett a növény sűrű, zöld lombozatában menedéket is találnak maguknak. A magasra törő örökzöld cserjék vonzerejéhez az is hozzátartozik, hogy egész évben érdekes látványt nyújtanak, és tüskésen fogas sötétzöld levelei ellenállnak az őzeknek. A mahóniákat tavasszal vagy ősszel célszerű elültetni, amikor a hőmérséklet már enyhébb.

Tudományos elnevezésMahonia aquifolium
CsaládBorbolyafélék (Berberidaceae)
NövénytípusCserje
Érett méret1,5 m magas/széles
FényigényKözepes (a félárnyékot kedveli)
TalajigényLaza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj
Talaj pH-jaVáltozó (savas, semleges – alapvetően lúgos)
VízigényKözepes
Virágzási időÁprilis-május
Virág színeSárga
ŐshazájaÉszak- és Közép-Amerika, Ázsia

A mahónia nevelése

A Mahóniáról köztudott, hogy lassan növő, szívós és kevés gondozást igénylő cserje. Nem szereti, ha áthelyezik, ezért nagy jelentőséggel bír számára a megfelelő termőhely kiválasztása. Télen óvja a jeges szelektől, mivel ezek komoly fagykárokat okozhatnak benne, és gondoskodjon arról, hogy a növénynek elegendő tér álljon a rendelkezésére a növekedéshez, mivel nem kedveli a zsúfolt helyeket.

Fény

A legtöbb mahónia elviseli a tűző napot és az árnyékot is, de a legjobban félárnyékos helyen érzik magukat. A túl sok árnyék néhány faj esetében „torz” növekedést eredményezhet: ez esetben a növény úgy nő, hogy nagyon hosszú szárakat hoz, amelyeknek csak néhány levél van a tetején, ahogy a növény növekedés közben fényt keres. Ha azonban olyan helyen nevelkedik a mahónia, ahol elegendő fényt kap, „normálisan” fejlődik.

Talaj

A mahóniafajok egyik előnye, hogy nem válogatósak a talaj típusát illetően. Általában jól érzik magukat a homokos, löszös és agyagos típusú talajokban, és különböző pH-értékek között egyaránt. A talajnak csupán nedvesnek és jó vízelvezetésűnek kell lennie.

Víz

A mahónia általában a rendszeres, mély öntözés mellett érzi magát a legjobban amíg meghonosodik (különösen az első évben), de a pangó víz okozta felázást kerülni kell. Ha már egyszer megtelepedett a növény, akkor meglehetősen jól tűri a szárazságot, és általában csak akkor van szüksége öntözésre, amikor forró, száraz időszakok követik egymást.

Hőmérséklet és páratartalom

A fagyos szél okozta sérülések veszélyétől eltekintve a mahóniák általában jól tűrik a hőmérséklet-ingadozást. A legalacsonyabb hőmérsékletet általában-15 Celsius-fokig képesek elviselni. Ha azonban a hőmérséklet ennél is alacsonyabbra csökken, a gyökerek védelme érdekében ősszel mulcsozásra van szükség a bokor körül.

Trágyázás

Ezek a növények nem igényelnek feltétlenül trágyázást. Elégséges lehet az éves tavaszi trágyázás lassan oldódó, alacsony nitrogéntartalmú műtrágyával vagy egy dús mulcsréteggel, illetve hal- és csontlisztet tartalmazó komposzttal.

A mahonia fajtái

A Mahonia nemzetség mintegy 70 növényfajjal rendelkezik, emellett számos hibridje létezik. Néhány népszerű, könnyen beszerezhető fajta:

 • Közönséges mahónia (Mahonia aquifolium): Más néven kerti mahónia, amely jellemzően körülbelül másfél méter magasra nő.
 • Kúszó mahónia (Mahonia repens): Sok mahóniafajtól eltérően ez egy alacsony növésű cserje, amely kb. 30 cm magasra nő és kiválóan használható talajtakaróként.
 • Sivatagi mahónia (Mahonia fremontii): Akár 2 méter magasra is megnőhet, levelei kevésbé fodrosak, mint a közönséges mahóniáé.
 • Dúsvirágú cserjés mahónia (Mahonia x media ‘Charity): Ez a magas, szívós és alkalmazkodó hibrid akár 2,5 méteres magasra is megnőhet, ezért gyakran használják természetes kerítésként a privát szféra megóvása érdekében.

Érdemes megjegyezni, hogy a Keleti mahónia (Mahonia bealei) korábban igen népszerű dísznövénynek számított, volt, de ma már számos déli államban erősen invazív fajnak minősül.

Metszés

A mahóniák nem igénylik a metszést. Néhány évente, kora tavasszal, a fagyok elmúltával végzett enyhe visszavágás azonban elősegítheti a lombozat egészséges növekedését. A rendezett megjelenés megőrzéséhez az is hozzájárulhat, ha a túlzsúfoltságot eredményező ágakat időnként megritkítjuk.

Ha a cserje árnyékos helyen növekedett, ami hosszúkás, göcsörtös növekedést eredményezett, vagy ha a magasabbra növő példányok a tövüknél csupaszak maradtak, a földig történő visszavágás segíthet a tömörebb, teltebb növekedés visszanyerése érdekében. Miután ily módon visszavágta, érdemes mulcsozni a bokor tövét, és enyhe tápoldattal ellátni a növényt, hogy ezzel is ösztönözze az új, egészséges növekedést.

Az is jó, ha a lassan és egyenletesen fejlődő növényből kihajtott hajtásokat időről időre megfékezzük. Ezeket érdemes eltávolítani, ha nem szeretnénk, hogy a kert ezen része túlzsúfolttá váljon a mahóniák miatt.

A mahonia szaporítása

A legtöbb mahóniafaj könnyen szaporítható késő nyáron vagy kora ősszel, a virágzás kezdete előtt levágott dugványokból. Az alábbi lépések betartásával növelhetjük a szaporítás sikerének esélyét:

 • Válasszon ki és vágjon le egy kb. 15 cm hosszúságú dugványt az aktuális szezon egyik növényéről.
 • Távolítsa el a leveleket a dugvány alsó feléről.
 • A vágás végét mártsa gyökereztető hormonba.
 • Ültesse át nedves, jó vízelvezetésű virágföldbe.
 • Tartsa meleg helyen, üvegházban vagy beltérben.
 • Fedje le fóliával, hogy megtartsa a nedvességet
 • Tartsa nedvesen, amíg a gyökerek meg nem kapaszkodnak.

Hogyan termesszük magról a mahoniát?

Ha magról szeretne új mahóniát termeszteni, próbálja meg betartani az alábbi lépéseket a tavaszi kiültetés érdekében:

 • Válassza le a magokat a húsos bogyókról.
 • Az összegyűjtött magokat legalább egy hónapig tartsa hidegen rétegezve.
 • Tegye a magokat melegebb helyre (kb. 18-21 °C), és hagyja őket még egy hónapig állni.
 • Vesse a magokat körülbelül 0,6 cm mélyen a virágföldbe.
 • Alternatív megoldásként ősszel közvetlenül a földbe is vetheti a magokat, csak aztán drukkoljon érte kellőképpen, hogy azok tavasszal csírázni is kezdjenek.

A mahonia cserépbe ültetése és átültetése

Széles terjeszkedési szokásai miatt a mahóniák általában nem alkalmasak arra, hogy konténerben neveljék őket. A biztos siker érdekében ragaszkodjon a növény talajban történő termesztéséhez, ahol bőven van hely a terjeszkedéshez.

Gyakori betegségek

A mahóniák robusztus fajok, így a kártevők és súlyos betegségek sem jelentenek gyakori problémát. Néha rozsdától vagy lisztharmattól (amely barna foltokat okoz a lombozaton) szenvedhetnek. Bár jellemzően ezek egyike sem halálos, azonban levélfoltosodást, hervadást vagy levélhullást is okozhatnak.

Ha nem a levelek fölött, hanem a növény tövénél öntözi a bokrokat, elkerüli a túlzott nedvességet, és eltávolítja a fertőzött növényi részeket, akkor minimálisra csökkentheti ezeket a problémákat. Gombaölő szerekkel is lehet védekezni, ha a probléma nehezen kezelhető. Nem árt tudni, hogy a Mahonia aquifolium különösen érzékeny a rozsdára.

GYIK

Milyen gyorsan nőnek a mahóniák?

A mahóniák növekedési sebessége a kiválasztott fajtától függ, de általában lassan és egyenletesen nőnek.

Milyen növények hasonlítanak a mahóniához?

Sok mahóniafaj fogazott, dús zöld lombozatával a magyalhoz hasonlít. A borbolya nemzetséggel is közeli rokonságban állnak, a szakértők azonban nem mindig értenek egyet abban, hogy ugyanahhoz a nemzetséghez sorolják-e őket vagy sem.

Meg lehet enni a mahónia bogyóit?

Számos mahóniafaj bogyói ehetőek és házi kedvenceknek sem ártanak, de alapvetően jobb, ha megfőzzük őket, mivel nyersen fogyasztva savanykás ízük lehet. A növény egyéb részeinek fogyasztását azonban jobb ha elkerüljük, ugyanis Berberint tartalmaz, amely nagy mennyiségben fogyasztva problémát okozhat.

A cikket fordította: Ordódy Eszter

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így tarthatjuk hosszantartóan üdén egynyári növényeinket

2024. július 12. 07:40

A rendszeres és alapos vízutánpótlás elengedhetetlen az egynyári növények esetében is.

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

2024. július 10. 13:10

Ahhoz azonban, hogy a sövények mindig a legjobb formájukat mutassák, rendszeres gondozásra és metszésre van szükségük.

Hogyan leheljünk új életet a kiégett gyepünkbe?

2024. július 9. 13:10

Ha a fűszálak megbarnultak, akkor segítségre van szükségük. Ha más problémára gyanakszik, orvosolja a helyzetet, mielőtt továbblépne.

Kerti teendők júliusban – nem csak az öntözés feladat!

2024. július 9. 10:10

Íme, néhány tipp és trükk, hogyan tartsa meg teljes szépségében a kertet, még a legnagyobb melegben is.

Téli öntözési tippek – a fákhoz

2022. november 11. 11:24

A fák évről évre megtapasztalják a zord időjárás okozta stresszt – bár ez nem mindig látszik meg rajtuk –, de általában a vízhiány okozza számukra a legnagyobb károkat.

Túl savas a tűleveles komposzt a zöldségeskertek számára?

2022. szeptember 2. 07:34

Vajon a tűleveles komposzt tápanyagokban gazdag „löketet” ad a kertjének, vagy épp ellenkezőleg: káros hatással van rá?

Októberi tennivalók a kertben

2022. október 1. 06:34

Október az őszi színkavalkád és az első fagyok legszebb hónapja. A tiszta kék ég alatt tölthető napsütötte napok kiválóan alkalmasak arra, hogy rendbe tegye a kertet és visszavágja a növényeket. Ha gyümölcsöt és zöldséget is termeszt, még mindig bőven van mit betakarítani és elraktározni az egyre közeledő hideg téli hónapokra.

Amit az évelő őszirózsa termesztéséről és gondozásáról tudni kell

2022. augusztus 28. 07:36

Az anyatermészet egyik legkegyetlenebb fricskája az, hogy a kertészeti szezon legideálisabb időjárása egybeesik a legtöbb virágzó növényfaj hervadásával.