Házikert

A rebarbara metszése 3 lépésben

Agrofórum Online

Kevesen ültetnek rebarbarát, pedig a növény nevelése könnyűszerrel megtanulható, felhasználása sokrétű, fogyasztása egészséges, ráadásul a növény a maga hatalmas, egyedülálló leveleivel és színeivel egyedi látványt nyújt a kertben.

A rebarbara egy olyan évelő zöldségféle, amelyet színpompás és zamatos szárai miatt termesztünk, és amelyet márciustól júniusig lehet betakarítani.

„A rebarbara nagyszerű választás, mivel miután a kertbe ültettük, tulajdonképpen meg is feledkezhetünk róla. Ráadásul egy csomó pénzt takaríthatunk meg vele, hiszen ahelyett, hogy a boltban vásárolnánk meg ezt az egyébként nem olcsó növényt, egyszerűen betakaríthatjuk eztán a kertünkből – fejtette ki Humaira Ikram kerttervező. – A rebarbarapalánták mindemellett kertépítészeti szempontból is lenyűgözőek.”

Évelő növényként a rebarbara szára és lombja késő ősszel, amikor a növény téli nyugalmi állapotba kerül, természetes módon elhal, hogy a következő tavasszal új hajtásokat hozzon.

Mikor kell megmetszeni a rebarbarát?

A rebarbarát azután kell visszavágni, hogy az aktuális idény hajtásai elfonnyadtak és elhaltak. Ez általában október-november körül következik be.

A rebarbara metszése meglehetősen egyszerű, ha követjük a növény visszametszésének egy igen egyszerű módját:

  • Az elhasznált lombozatot és a szárakat vágjuk vissza teljesen a növény tövéig.
  • Távolítsuk el a virágzó szárakat, hogy megakadályozzuk a rebarbara magvetését.
  • Dobjuk ki a régi leveleket (a tévhitek ellenére a komposztálásuk biztonságos).

Most azonban lássuk részletesen a teendőket!

1.) Vágjuk vissza az elhalt lombozatot!

Ha a rebarbara szára és levelei elhervadtak, eltávolíthatjuk őket a növényről, így a növény fejlődő részei szabadon maradnak. Ez történhet úgy, hogy a szárakat a növény tövéhez közel, egy éles metszőollóval vagy késsel levágjuk, vagy óvatosan lehúzzuk.

„Azt tanácsolnám, hogy a rebarbara levelek eltávolításakor próbáljuk meg a szárakat a növény tövétől leválasztani, ne vágjuk vagy törjük le őket, hacsak nem túl kemények – javasolja Dan Ori kertész-tanácsadó. – Ez segít megelőzni a rothadást és a korona károsodását. Ha nem távolítják el, az elhalt lombozat elkezd felpuhulni és rothadni, ami olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a gyökérrothadás.”

2.) Távolítsuk el a virágzó szárakat!

Bár nem túl gyakori, a rebarbarapalánták néha kivirágoznak a nyári hónapokban, különösen a hevesebb esőzések után. Ezek a virágzó szárak, amelyek végül magot hoznak, ha nem távolítják el őket, értékes energiát vonhatnak el, és ezáltal meggyengítik a növényt. A virágzó szárak eltávolításához egyszerűen vágjuk le a szárat a növény tövénél egy tiszta metszőollóval.

3.) A régi lombozat eltávolítása

A rebarbara esetében, mivel csak a növény szárai ehetők, gyakran felmerül a kérdés az emberekben, hogy ha a levelek nem fogyaszthatók, akkor hogyan adhatnák azokat a komposzthoz? Aggodalomra azonban semmi ok, mivel a komposztálás során a levelekben található oxálsav lebomlik, ami azt jelenti, hogy a levelek biztonságosan komposztálhatók.

Locsolni nincs idő? Válasszon túlélő növényeket!

2025. július 15. 08:10

Nem minden növény igényel napi öntözést. Bemutatjuk azokat a fajtákat, amelyek kevés gondozással is díszlenek, és jól bírják a nyári aszályt.

Miért hervadnak el a balkonvirágok? Öntözési hibák és megoldások

2025. július 14. 14:10

Naponta locsolja, mégis lekonyulnak a virágai? Nem biztos, hogy kevés a víz: összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat és azok megoldásait.

Túl sok a levél, kevés a füge? – így alakítsa a koronát nyáron!

2025. július 13. 13:10

A túlburjánzó fügelomb nyáron a termést is visszavetheti – mutatjuk, hogyan érdemes alakítani a koronát a jobb hozamért.

Nyári metszés – a júliusi kert karbantartása

2025. július 13. 08:10

A nyári metszés nemcsak esztétikai kérdés – segíti a növények egészségét, terméshozamát és ellenálló képességét is a forróságban.

Mikor szüretelhető a rebarbara?

2023. május 20. 04:36

Egy kérdéssel fordulok Önökhöz. Mikor szüretelhető a rebarbara?

Rebarbara: a tavasz legkorábbi zöldségnövénye

2021. április 28. 09:45

A rebarbara a tavasz legkorábbi zöldségnövénye, melynek savanykás-édes íze kiváló lekváralapanyag, dzsemek és ételek mellé kísérő mártásnak sem utolsó. De nézzük, mit érdemes tudni a rebarbaráról a kiskertben!

Rebarbaraszürettől az eperszezonig: veteményeskerti teendők

2025. június 23. 05:40

Lássuk, milyen teendők várják most, a nyár elején a kertészkedőket a veteményeskertben!

Mindent a rebarbaráról

2025. március 11. 05:40

Hogyan termeszthető eredményesen, és miként készíthetjük el a rebarbarát?