Mikor szüretelhető a rebarbara?

Mikor szüretelhető a rebarbara?

Agrofórum Online

Egy kérdéssel fordulok Önökhöz. Mikor szüretelhető a rebarbara?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) egy olyan évelő növényünk, mely évek alatt képes terjedelmes méretű bokrot képezni. Kertünkbe való telepítése azonban nemcsak felhasználása céljából történhet, hanem dekoratív jellege, hatalmas levelei és színes megjelenése miatt egyaránt. A rebarbara legszebben olyan talajban fejlődik, mely tápanyagokban gazdag.

Fényigénye nem nagy, árnyékos körülmények között is nagy leveleket fejleszt, fénnyel jobban ellátott körülmények között viszont vastagabb levélnyelet képez. Hőmérséklet szempontjából nem mondható igényesnek, hiszen a fagyokat is képes átvészelni, valamint a hőséggel is jól megbirkózik. Hatalmas levelei miatt vízigényes növényfajnak mondható, viszont mélyre, akár 40 cm-re a talajba hatoló gyökérzete miatt rendszeres öntözésben nem kell részesíteni. Bogas fürt virágzata meglehetősen feltűnő, hiszen magasra, akár két méteres nagyságra is megnyúlhat, benne található sárga vagy zöldes apró virágaival. A magszárat érdemes azonban eltávolítani, hiszen a levelektől sok tápanyagot von el.

A telepítés utáni második évtől szedhető a rebarbara levélnyele, gyengébb növekedés esetében érdemes azonban a harmadik évet megvárni a szedéssel. A fogyasztás szempontjából értékes levélnyele kb. 30-40 cm hosszúságú, vastagsága pedig 1-2 cm-es. A nagyon vastag levélnyélre jellemző, hogy rostosabb, rágósabb. A levélnyél alsó része vöröses vagy lilás színezetű. A szüretet általában már áprilisban el lehet kezdeni, majd július végéig folytatni, a környezeti feltételek függvényében heti egy vagy két alkalommal. Minden szedés alkalmával az alsóbb leveleket részesítsük előnyben, valamint egy alkalommal egyszerre lehetőleg négy levélnél ne szedjünk le többet a növény túlzott legyengülésének elkerülése érdekében. A levélnyelet egyszerű csavarással szedjük, mely által a közelében található rügyek sem sérülnek majd meg. Levélnyeléből kompót, valamint leves is készíthető, de egyesek akár kedvelik nyers állapotban történő fogyasztását is.

Miért lila a paprika termése?

2023. október 6. 04:39

Kérem válaszukat: miért lila ősszel a paprika termése?

Miért ritka a lombja a japánfűznek?

2023. május 15. 04:36

Van a kertemben két japánfűz, évente többször is visszametszem, de nem igazán tömörödnek, nem szépülnek. Mit kezdhetek velük, hogy olyanok legyenek, mint máshol?

Lehet-e talajt javítani vetés után vagy állományban?

2022. szeptember 26. 07:34

Gyakran merül fel, hogy lehet-e és érdemes-e állományban a talajokat javítani.

Vidd el most, fizess később!

2023. április 17. 08:34

Vulcan Hibrid 40 és Vulcan Hibrid 60 univerzális lombtrágyák.