Házikert
Házikert

Erdő-mező ehető kincsei augusztusban

Erdő-mező ehető kincsei augusztusban

Agrofórum Online

Augusztusban is sok elemózsiát rejt az erdő és a mező, ha szemfülesek vagyunk, és van időnk a természetben sétálva gyűjtögetni, böngészgetni. Nézzük sorra, mi mit gyűjtünk ilyenkor!

Medvehagyma-kapri

Míg kora tavasszal a medvehagyma levele a nagy kincs, majd nyáron a medvehagyma virágát és bimbóját szedjük, addig a nyár végén már a termését, melynek az egyik ismert neve a medvehagyma-kapri. Ez egy félkemény mag, melyből készülhet ugyanúgy olajban eltéve fűszerolaj, de tehetjük húsok mellé, pestókba, salátára is. Nyersen is igen finom, bátran rágcsáljuk el!

Gévagomba az öreg fákon

Tavasszal és augusztustól érdemes újra figyelni a gévagombákat. Most, hogy újra jön talán az esősebb, párásabb idő, így az öreg meggyfákon, idősödő ültetvények fáin és fűzligetes erdőkben is gyakori vendég lesz a gévagomba.

Nekünk nagy kedvencünk, hiszen az íze sütve és pörköltnek is könnyen összekeverhető a csirkehúséval, ami miatt alternatív megoldás is lehet a nem húsevős időszakokban.

Turbolyáról már lecsúsztunk, de csalán van bőven!

A turbolyáról lecsúsztunk már várhatóan, de csalán, zsurló lesz bőven! A gyógynövények között a két legismertebbet is megszedhetjük magunknak, ha szeretjük a gyógyteákat a téli időszakban, vagy terápiás céllal. Arra figyeljünk, hogy mindig tiszta, természetes helyről szedjük, ne utak mellett, ahol szennyeződhetnek, természetvédelmi területen pedig nem illendő szedni, bármennyire egészséges lenne.

Ehető virágokból sincs hiány

Kék búzavirágtól a bársonyvirágon át még a tökvirág is szedhető, bár ez utóbbival inkább házikertben fogunk találkozni. Viszont a vadrózsa sokfelé most újabban másodvirágzásban van, ami miatt a virágszirmokat is megszedhetjük még a csipkebogyógyűjtés előtt, ami majd az első fagyok után lesz csak izgalmas.

Vadrózsavirágot még szedhetünk

Vad fűszerek erdőn-mezőn

Az erdő és a mező is tele van finom fűszerekkel, ha ismerjük a növényeket annyira, hogy bátran gyűjthessünk. Egyik nagy kedvencem a hamarosan szedhető borókabogyó lesz, melyből ha eleget szedünk, leszárítva és jól záródó üvegbe téve, akár egy évre is betárolhatunk.

Sziklás társulásokon gyakran találhatunk kakukkfűfajokat, melyek szintén a vad fűszerek közé tartoznak. Ugyanígy gyakori a már kivadult rozmaring, borsikafű, oregánó és majoránna is. Főleg elhagyott tanyavilágban lehet ilyen kincsekre bukkanni.

Az aprószemű vadkörte és vadalma is az elhagyottabb tanyavilág gyümölcsei, de rejthetnek a bokrok szedret, málnát is akár.

A kökény még nem szedhető, erre még várni kell.

Sokfelé sétálva a természetben, fákra felfutott szőlőkbe is botlunk, gyakori a komló is, ami a sörgyártás egyik alapanyaga.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így tarthatjuk hosszantartóan üdén egynyári növényeinket

2024. július 12. 07:40

A rendszeres és alapos vízutánpótlás elengedhetetlen az egynyári növények esetében is.

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

2024. július 10. 13:10

Ahhoz azonban, hogy a sövények mindig a legjobb formájukat mutassák, rendszeres gondozásra és metszésre van szükségük.

Hogyan leheljünk új életet a kiégett gyepünkbe?

2024. július 9. 13:10

Ha a fűszálak megbarnultak, akkor segítségre van szükségük. Ha más problémára gyanakszik, orvosolja a helyzetet, mielőtt továbblépne.

Kerti teendők júliusban – nem csak az öntözés feladat!

2024. július 9. 10:10

Íme, néhány tipp és trükk, hogyan tartsa meg teljes szépségében a kertet, még a legnagyobb melegben is.

Erdészek a fenntarthatóságért - Erdei Vándortáborok és örökerdő gazdálkodás a Bakonyerdő Zrt.-nél

2019. július 20. 06:34

Az ország több más erdőgazdaságához hasonlóan a Bakonyerdő Zrt. is kiemelten fontos feladatának tartja a környezettudatos nevelést, amelynek az erdei iskolák mellett az Erdei Vándortáborok is fontos eszközei.

Függőleges erdő épült Milánóban

2024. május 15. 10:10

Egyre több helyen terveznek úgynevezett függőleges erdőket toronyházakra. A milánói zöld építészeti csodáról magyar nyelvű videó is elérhető.

Már ötszázötven hektár erdőt telepített a Pilisi Parkerdő

2020. április 25. 10:02

Az idei szezonban, ősztől tavaszig 550 hektár erdőt telepít a Pilisi Parkerdő Zrt., ebből 10 hektárt az országfásítási program keretében.

Ártéri gyümölcsös a táji adottságokhoz alkalmazkodó gazdálkodás feledőben lévő példája, egyben kultúrtörténeti érték és génbank

2019. szeptember 17. 04:36

Az ártéri gyümölcsösök fajai nemcsak az egykori tájgazdálkodás példájaként, de génbankként, a kultúrfajok diverzitásában nagyon fontos szerepet játszanak.