23℃ 14℃
július 11. Nóra, Lili, Nelli, Benedek
Házikert

Fűszerszüret: citromfű, menta és bazsalikom

Agrofórum Online

Eljött ez az időszak is, amikor már majdnem minden nap szüretelhetünk valamit a kertben, most épp a fűszernövényeken lesz a sor nálunk. A citromfű, a menta és a bazsalikom az aktuálisan szedhető a kertben.

Júniusban és aztán júliusban már egyre több mindent kell szüretelni, mert beindultak a fűszernövények is. A fűszereknél viszont nemcsak a szüretelés helyes módja és ideje a fontos, hanem a tárolás, feldolgozás is, hogy megmaradjanak az értékes illatanyagok, aromák, színek.

Kell egy jó szárítóhelyiség

Milyen a jó szárítóhelyiség? Talán az egyik legfontosabb, hogy meleg és sötét hely kell hozzá. A sötétet viszonylag könnyen kivitelezhetjük, de a meleget nehezebben, mert amit nagyon árnyékolunk, ott általában próbálunk hűvöset is tartani. De a legjobb – nem véletlen – a padlástér volt már régen is, ami most sem rossz opció, ha nincs más megoldásunk.

Nálunk a régi nyárikonyha van átalakítva szárításra és időszakos betárolásra a nagy szüretek idején, és mivel picike, szűk ablakai vannak, így a sötétet sem nehéz megoldani. A meleg azért kell, mert gyorsan megszárad a fűszercsokor, akár kötegeljük, akár szétterítjük. A sötét pedig a színek megtartásához kell, mert a napfény hamar kiszívja a fűszerek színét, és így még házi felhasználásra is gyenge minőség lesz.

Bazsalikom

Min szárítsunk fűszernövényt?

Régen kisebb kötegekbe kötötték a fűszereket és fellógatva a padláson fejjel lefelé szárították. Így a szín is megmaradt, a forma is valamelyest, és gyorsan kiszáradt. Másik mód a fektetve, kiterítve szárítás, de itt fontos, hogy minden irányból jól át tudjon szellőzni a lecsipegetett zöld növényi rész.

A nagy terítőkön való szárítást ezért nem javasolnám, mert itt nem tudja kellően átjárni a levegő a növényi részeket.

Készíthetünk szárítókereteket is, amihez négy lécre lesz szükség, egy erősebb tűzőgépre (kárpitos tűzőgép például) és egy nagyobb darab szúnyogháló kell még hozzá. Készítsünk a lécekből keretet és közé tűzzünk fel szúnyoghálót alaposan rögzítve! Így már alulról is szépen átjárja a levegő a növényi részeket és gyorsabban is szárad. Így felfektethetjük a ruhaszárítóra is akár.

Ha sokat használjuk a kereteket, akkor érdemes masszív anyagból készíteni, a szúnyoghálót pl. fürjhálóra cserélve.

Mit szüretelünk most?

A mentaleveleket, a bazsalikomleveleket és a citromfűleveleket egyesével lecsipegetve érdemes leszárítani. Mindegyiket külön kötegeljük, vagy külön tegyük a szárítókeretekre, hogy később könnyebb legyen a lecsomagolásuk is.

Ha elég meleg van a szárítóhelyiségben, akkor pár nap alatt leszáradnak a levelek és már mehet is jól záródó befőttesüvegekben a kamrapolcra. Ha a színét is megőriznénk a későbbiekben is a gyűjtött fűszereknek és nincsen sötét kamránk, akkor a befőttesüveget takarjuk körbe alufóliával! Így akár évekig megőrizhetjük a színt is az aromák mellett.

Sövénynyírás, ahogy a profik csinálják

2025. július 10. 08:10

Szeretné, hogy sövénye rendezett és egészséges maradjon? Megmutatjuk az ideális időpontot, technikát és eszközöket is!

Leander ápolása júliusban – tippek a bőséges virágzáshoz

2025. július 9. 08:10

A leander júliusban virágzik a legszebben – de ehhez vízre, tápanyagra és figyelmes gondozásra is szüksége van.

Varázslat a nappaliban: egyetlen estére nyílik ki

2025. július 8. 13:10

Az éjkirálynő-kaktusz virágzása ritka és múló pillanat, de a megfelelő gondozással ön is részese lehet ennek az éjszakai csodának.

Így védjük a kertet a hőség ellen!

2025. július 8. 05:40

A kertet a hőség ellen akkor tudjuk hatékonyan védeni, ha komplexen állunk hozzá a feladathoz. Ez a fenntartható kertek egyik alapszemlélete.

Elindult a szőlőszüreti ellenőrzés

2022. augusztus 26. 10:39

Idén a szőlőültetvények és a szőlőt feldolgozó borászati üzemek megszokott ellenőrzésén kívül külön ellenőrzik az alacsony alkoholtartalmú borok előállítóit.

Gondolatok a szüretről Szekszárdon - interjú Vesztergombi Csabával

2018. október 25. 03:37

A kialakult időjárási szélsőségek miatt talán nagyobb szerepet kapott idén a szőlők elhelyezkedése, a dűlők. Az biztos azonban, hogy a 2018-as évből lesz lehetőség prémium borok készítésére, akár kadarkából is.

Az almaszüretelő robot nem álom többé

2019. június 1. 22:50

Az almaszüret gépesítésének fejlesztése két irányvonalat követett. Egyrészt szüretelést segítő gépek kidolgozása került a fókuszba, másrészt a teljesen automatizált almaszedő robot kidolgozása volt a cél. Ez utóbbi fejlesztési tendencia eredményeként jött létre az amerikai Abundant Robotics cég teljesen automatizált almaszüretelő robotja.

A szüret utáni lombvédelem fontos!

2024. július 30. 16:40

A szüret utáni lombvédelemnek nagy jelentősége van a következő évi fertőzési források gyérítése, a növényeink védelme szempontjából. Nincs ez másképp a videó központjában álló kajszifa esetében sem, melynél a sztigmina már a levéllemezek akár 30%-át is károsította... ez az asszimilációs felület csökkenése, a tartalékok télire való felhalmozása szempontjából nagyon káros lehet.