Házikert

Fűszerszüret: citromfű, menta és bazsalikom

Agrofórum Online

Eljött ez az időszak is, amikor már majdnem minden nap szüretelhetünk valamit a kertben, most épp a fűszernövényeken lesz a sor nálunk. A citromfű, a menta és a bazsalikom az aktuálisan szedhető a kertben.

Júniusban és aztán júliusban már egyre több mindent kell szüretelni, mert beindultak a fűszernövények is. A fűszereknél viszont nemcsak a szüretelés helyes módja és ideje a fontos, hanem a tárolás, feldolgozás is, hogy megmaradjanak az értékes illatanyagok, aromák, színek.

Kell egy jó szárítóhelyiség

Milyen a jó szárítóhelyiség? Talán az egyik legfontosabb, hogy meleg és sötét hely kell hozzá. A sötétet viszonylag könnyen kivitelezhetjük, de a meleget nehezebben, mert amit nagyon árnyékolunk, ott általában próbálunk hűvöset is tartani. De a legjobb – nem véletlen – a padlástér volt már régen is, ami most sem rossz opció, ha nincs más megoldásunk.

Nálunk a régi nyárikonyha van átalakítva szárításra és időszakos betárolásra a nagy szüretek idején, és mivel picike, szűk ablakai vannak, így a sötétet sem nehéz megoldani. A meleg azért kell, mert gyorsan megszárad a fűszercsokor, akár kötegeljük, akár szétterítjük. A sötét pedig a színek megtartásához kell, mert a napfény hamar kiszívja a fűszerek színét, és így még házi felhasználásra is gyenge minőség lesz.

Bazsalikom

Min szárítsunk fűszernövényt?

Régen kisebb kötegekbe kötötték a fűszereket és fellógatva a padláson fejjel lefelé szárították. Így a szín is megmaradt, a forma is valamelyest, és gyorsan kiszáradt. Másik mód a fektetve, kiterítve szárítás, de itt fontos, hogy minden irányból jól át tudjon szellőzni a lecsipegetett zöld növényi rész.

A nagy terítőkön való szárítást ezért nem javasolnám, mert itt nem tudja kellően átjárni a levegő a növényi részeket.

Készíthetünk szárítókereteket is, amihez négy lécre lesz szükség, egy erősebb tűzőgépre (kárpitos tűzőgép például) és egy nagyobb darab szúnyogháló kell még hozzá. Készítsünk a lécekből keretet és közé tűzzünk fel szúnyoghálót alaposan rögzítve! Így már alulról is szépen átjárja a levegő a növényi részeket és gyorsabban is szárad. Így felfektethetjük a ruhaszárítóra is akár.

Ha sokat használjuk a kereteket, akkor érdemes masszív anyagból készíteni, a szúnyoghálót pl. fürjhálóra cserélve.

Mit szüretelünk most?

A mentaleveleket, a bazsalikomleveleket és a citromfűleveleket egyesével lecsipegetve érdemes leszárítani. Mindegyiket külön kötegeljük, vagy külön tegyük a szárítókeretekre, hogy később könnyebb legyen a lecsomagolásuk is.

Ha elég meleg van a szárítóhelyiségben, akkor pár nap alatt leszáradnak a levelek és már mehet is jól záródó befőttesüvegekben a kamrapolcra. Ha a színét is megőriznénk a későbbiekben is a gyűjtött fűszereknek és nincsen sötét kamránk, akkor a befőttesüveget takarjuk körbe alufóliával! Így akár évekig megőrizhetjük a színt is az aromák mellett.

Csigák télen a kertünkben? Igen, lehetséges!

2025. január 13. 14:40

A növényevő csigák, például a meztelencsigák kárt tehetnek a zöldségekben, virágokban és egyéb haszonnövényekben.

Klívia: így ápoljuk a gazdag virágzásért!

2025. január 13. 11:10

A klívia kedvelt növény, hiszen a panellakások száraz téli levegőjétől kezdve a családi házak párásabb és hűvösebb helyiségében is tartható.

Hagymások a lakásban? - Így virágoztassunk beltérben jácintot!

2025. január 13. 05:40

A jácint virágoztatása talán a legegyszerűbb a hagymások közül lakásban. Nézzük, hogyan valósítható meg!

Téli kertkompozíciók: mitől lesz a hideg évszakban is szép a kert?

2025. január 12. 05:40

A kertet minden évszakban széppé lehet varázsolni, és mindezt természetesen növényekkel.

Gondolatok a szüretről Szekszárdon - interjú Vesztergombi Csabával

2018. október 25. 03:37

A kialakult időjárási szélsőségek miatt talán nagyobb szerepet kapott idén a szőlők elhelyezkedése, a dűlők. Az biztos azonban, hogy a 2018-as évből lesz lehetőség prémium borok készítésére, akár kadarkából is.

Szőlőkombájn vagy kézi szüret? - Ebből lesz a Mészáros Pál Borház Merlot bora Szekszárdon

2019. október 27. 06:29

Lassan véget ér a szüret a hazai borvidékeken, a szekszári Baranya-völgy dűlőben is az utolsó bogyók kerültek a tárolókba, ezúttal a 2019-es évjáratú Merlot adott munkát embernek és gépnek egyaránt.

Elkezdődött a szüret a Villányi borvidéken

2020. augusztus 14. 12:26

Az Irsai Olivér szedésével megkezdődött a szüret Villány környékén is.

NÉBIH: ellenőrzik a mustfokot!

2021. szeptember 16. 11:09

A hatóságok 2021-ben, a szőlőszüret folyamán – a korábbi évekhez hasonlóan – ismét ellenőrzést végeznek a borászati üzemekben. Ennek alapvető célja a helyes szüreti gyakorlat kialakítása: az ellenőrök a szőlőfelvásárlások során a tisztességes piaci gyakorlatot vizsgálják - jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.