Házikert
Házikert

Fenntartható kert: divathóbort vagy valóban létezik?

Fenntartható kert: divathóbort vagy valóban létezik?

Agrofórum Online

A fenntartható kert fogalma sokaknak ismerős lehet, de vajon mit jelent az, hogy fenntartható? Az utóbbi időben egyre szélesebb a paletta a fenntartható kerti termékekből is. De vajon melyik a jó út?

Nagy port kavart az utóbbi időben, hogy egy műfüves cég a katalógusában azt írta, hogy a műfű fenntartható, hiszen nem kell nyírni, nem igényel karbantartást, és még sorolhatnánk a fura listát. Sokan neki is estek a témának, hiszen a kerti mikroműanyagoktól kezdve a burkolatok hőmérsékleti problémáin át igen sok kérdést felvet egy ilyen állítás. Nézzük is meg, hogy mit jelent kertészeti oldalon, ha valami fenntartható!

Fenntartható kertek, mint ökológiai rendszerek

Ha valami rendszerszinten fenntartható, akkor akár emberi beavatkozás és irányítás nélkül is képes túlélni, fejlődni, szaporodni, megújulni. Azt jelenti mindez, hogy ha én elmegyek két hétre az Adriára, akkor mikor hazaérkezem, ugyanúgy éli világát a kert.

A burkolatok is persze ilyenek, de nem erről van szó! A fenntartható kert nem a túldimenzionált robotfűnyíróról, az ezerfokos burkolatokról szól, és még csak nem is a tujákról vagy banánfákról.

A fenntartható kert egy igazi biodiverz kert, vagyis biológiai sokszínűség van benne. Ebbe beletartoznak a fák, bokrok, gyep, évelők, vadvirágok ugyanúgy, mint az állatok a rovaroktól kezdve a sünökig, de a talajlakó élő szervezetek is ide tartoznak például.

A fenntarthatóságba például kerti kérdésben nem fér meg az elektronikai mindenféle ketyere, mert ha az elromlik, akkor az kihatással van a kert működésére. Természetesen füvet lehet nyírni, de egy fenntartható kertben nem muszáj. A természetes gyep sok esetben nem igényli a nyírást sem.

A buja, fenntartható kertek otthont adnak rovaroknak, más állatoknak és nekünk embereknek
A buja, fenntartható kertek otthont adnak rovaroknak, más állatoknak és nekünk embereknek (fotó: Pixabay)

Azért írtam, hogy ökológiai rendszernek tekinthető, mert egy jól működő rendszer valójában. Saját maga szabályozza a kártevők, kórokozók mennyiségét a hasznos szervezetek arányához viszonyítva. Nem kell évente újratelepíteni egynyáriakkal, vannak benne örökzöldek és lombhullatók egyaránt.

A divathóbort és a valóság eltérése

Mint mindenben, itt is két egymástól nagyon távol eső értelmezése van ennek a fogalomnak. A közgazdaságtanból már ismerjük az “olló” fogalmát, amikor nyílik az olló és egyre távolabb kerül a két szár egymástól. Ez itt is pepitában ugyanígy megvan: míg a divatfenntarthatóságban egy műanyagvilágba menekülnek a nem-kertbarátok, addig a másik véglet a vad és buja kertek sokasága.

A nem-kertbarát csak rendelkezik a kertnek tekintendő földdarabbal, de a burkolattal elzárt talaj – jó esetben némi sövénnyel – messze nem elégíti ki ökológiai értelemben a kert fogalmát. Bár láttunk már nem egy ilyet, azért jó lenne, ha inkább az olló másik szára terjedne, ahol vad és buja kertek adnak otthont rovaroknak, más állatoknak és nekünk embereknek.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Áprilisi növényvédelmi teendők a kertekben

2024. április 22. 05:40

Az idei év meteorológiai meglepetései miatt meglehetősen sok kártevő és kórokozó a vártnál erőteljesebben, illetve a megszokottnál korábban jelent meg. Lássuk, milyen növényvédelmi teendőink lehetnek áprilisban!

Korai nyár, majd ismét hidegfront? Így készítsük fel kertünket a stabil felmelegedésre

2024. április 19. 11:10

A változékony időjárás lehetőséget teremt számunkra a kert gondozására és előkészítésére is a következő melegebb időszakra.

14 érdekesség a nefelejcsről

2024. április 19. 10:10

A nefelejcs a maga ártatlan, kék, apró szirmaival a rusztikus kertek kötelező virága. De tudta-e, hogy e bájos kis virág mérgező, vagy azt, hogy lehet akár rózsaszín vagy fehér is?

A talajminőséget és termékenységet javító talajművelési technikák

2024. április 18. 15:10

A megfelelő talajművelési technikák alkalmazása kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a talaj optimális állapotban legyen a növények számára, és hosszú távon fenntartható legyen a termelés.

Újfajta stratégiával megmenthetőek a méhek

2018. november 23. 17:47

Az élelmiszernövények több mint 80 százalékának szüksége van a beporzásra, ám az elmúlt években jelentős hanyatlásnak indultak a beporzó-populációk világszerte.

Biodiverzitás – áldás vagy átok a gazdálkodóknak?

2021. július 6. 10:04

Unos-untalan hallani, hogy a környezet pusztul, a biodiverzitás csökken, fajok tűnnek el. Ennek hatását a mindennapjainkban nem nagyon érezzük, sőt, a kártevők vagy a szúnyogok esetében például még szurkolunk is némi pusztulásnak. Mi tehát a helyzet, mi a szerepe a biodiverzitásnak, hogyan értelmezzük a történéseket?

Interjú egy robottal – a biodiverzitásról és a talajkímélő gazdálkodásról

2023. január 25. 06:34

Az Agrofórumban sokszor írtunk már a mezőgazdaság jövőjéről, az agrárium fenntarthatóságáról, és a robottechnológia rohamos fejlődéséről. De olyan még nem történt a lapunkban, hogy Mesterséges Intelligenciával készítsünk szakmai riportot.

Bemutatták az unió biodiverzitással kapcsolatos stratégiáit

2020. május 20. 16:03

A Közös Agrárpolitika és halászati politika új finanszírozási csatornákon keresztül fogja támogatni a termelőket a fenntartható gyakorlatokra való átállásban.