Házikert
Házikert

Hogyan készül a lepkebarát kert?

Hogyan készül a lepkebarát kert?

Agrofórum Online

Ki ne szeretné az élettel teli kertet? Hát még ha pillangókkal van tele! A lepkebarát kert manapság egyre divatosabb lett és sokkal egyszerűbb kialakítani, mint azt elsőre gondolnánk. Ehhez adunk most pár ötletet, milyen szempontoknak kell megfelelnie egy lepkebarát kertnek.

A lepkebarát kertnek számos előnye van, de legfőképpen a hangulatunkra van jó hatással. A pillangók látványa igazán üdítő, ráadásul természetközeli élményt ad a legkisebb kerttulajdonos számára is. Az előnyök mellett azért hátrány is van: a növényvédelemnél csúnyán melléfoghatunk, ha nem vagyunk elég óvatosak.

Ritka fajok visszatelepítése

Ahhoz, hogy különleges lepkefajokat csalogassunk vissza a kertbe, nem árt, ha ismerjük azok tulajdonságait és tápnövényeit. A lepkéknek fajra specifikusan megvannak a kedvelt tápnövényeik, egyes fajok ráadásul a peterakásban is igen válogatósak. A fecskefarkú lepke pár évtizeddel ezelőtt még minden kertben jelen volt, mára számuk eléggé megfogyatkozott. Mivel kedvenc tápnövényük a murok, kapor és petrezselyem, így rájuk is hatással volt a házikerti veteményesek számának csökkenése. Attól függően melyik lepkefajokat szeretnénk sűrűbben látni a kertben, annak megfelelő legyen a növénytársítás is. Természetesen az élőhely, a talajadottságok mind befolyásoló tényezők lesznek a növénytelepítés lehetőségeire nézve, de sok dísznövény nagy segítség lehet a tervezéskor.

Magyarországon számos védett és veszélyeztett faj található. Így például a nagypöttyös hangyaboglárka, mely kedvenc tápnövénye a kakukkfű. A védett fajok közül a legismertebb a nappali pávaszem, mely például a csalánért rajong, mint tápnövény. Ahogy a természetes élőhelyek is egyre kisebbek, érezhetően megcsappant a pávaszem lepkék száma is természetes csalános területek híján.

Kerti elemek a lepkékért

A pillangóknak nem csak tápnövényre van szükségük a kertünkben, hanem rejtőzködésre alkalmas helyekre is és itatóra is. Főleg a nagy nyári kánikulában van erre szükségük. Így a lepkebarát kertet igyekezzünk úgy kialakítani, hogy egy kisebb kerti tó vagy pár madáritató is legyen az ágyásokban elhelyezve a lepkéink számára.

Szezonálisan más fajokra van szükség

Tavasszal a baltacím, a kaukázusi ikravirág, a tatárvirág, a kerti orgona vagy épp a kerti gyöngyvessző lehet méh- és lepkelegelő. Ugyanakkor nyáron átveszi ezt a címet az illatos nyáriorgona, a bugás lángvirág vagy akár a kislevelű hárs is. Ha balkonnövényekben gondolkodunk, akkor a petúniák és muskátlik is ugyanúgy vonzzák a pillangókat, de főleg a szenderek látogatását figyelhetjük meg rajtuk. Az őszi kertben a vándorlepkéknek érdemes tápnövényeket ültetni. A bogáncslepke gyakori vendég ősszel, számára a díszalmák, az orvosi zsálya, a büdöske, csodatölcsér és a kékszakáll is tökéletes virágzó.

Éjszaka aktív lepkékre is gondoljunk!

Hazánkban mindegy 200 éjjeli lepkefajt tartanak nyilván. ezek a fajok főleg éjjel aktívak. Az éjszaka táplálkozáshoz viszont a színeknek nincs akkora jelentőségük, inkább az illatos mivolt a fontosabb. Így az illatos lonc, a trombitafolyandár, az estike lesz a csalogató nektárcsemege. Az esti pávaszem például a tölcsérvirágúakból is könnyen ki tudja szívogatni a nektárt.

A kert fekvése is számít

Amikor tervezzük a kertek, akkor már a legelején nézzük meg a kert fekvését. Ne essünk abba a hibába, hogy sehol ez árnyékot adó fa vagy a panoráma fontosabb, mint az élőlények igények. Ha a kertünk völgyben van, akkor használjuk ki azokat az előnyöket, melyeket egy völgymélyi tisztás adhat a párásabb levegőjével az ott lakóknak. Ugyanakkor egy napsütötte dombtetőn mindenképp ültessünk árnyékot adó fákat, hogy rajtunk kívül az állatoknak is legyen egy olyan pont, ahol elbújhatnak a szikrázó napsütés elől.

A virágokat mindig nagyobb foltokba telepítsük, mert a tömeghatás fogja a rovarokat is odacsalogatni. Vegyük figyelembe a növények méreteit is, a későbbi, fajtára jellemző habitusukat, hogy az összhatás harmonikus is legyen.

Vegyszerek egy lepkebarát kertben

Ha olyan haszonnövényeink vannak, melyeket a hernyók szeretnek, akkor a lepkebarát kert nem feltétlenül lesz minden időszakban kedvünkre. Sok bosszúságot is okozhat az, ha nincs összhangban a lepkebarát kert a termesztési céljainkkal. Igyekezzünk szelídebb szereket, akár szelektíveket alkalmazni a kertben. Kerüljük el az olyan lepkék által gyakran látogatott növényeket, melyek lepermetezésével kárt okozhatunk a pillangókban is. Ugyanígy fontos megjegyezni, hogy a pillangók által kedvelt növények nagyja a méhek által is igen kedvelt pollengyűjtő hely, így vegyszerhasználatnál nem csak a lepkékre, de a méhekre is ugyanúgy vigyázni kell. Vegyszerek tekintetében válasszuk a bio megoldásokat, hogy hosszútávon élvezhessük a lepkék által is látogatott kertünket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kiszáradt a levendula? Így menthetjük meg

2024. július 15. 08:10

A levendula napfénykedvelő növény, amely ráadásul igen magas óraszámban igényli a napsütést, mégis fennállhat a probléma a kiszáradásra.

Így tarthatjuk hosszantartóan üdén egynyári növényeinket

2024. július 12. 07:40

A rendszeres és alapos vízutánpótlás elengedhetetlen az egynyári növények esetében is.

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

2024. július 10. 13:10

Ahhoz azonban, hogy a sövények mindig a legjobb formájukat mutassák, rendszeres gondozásra és metszésre van szükségük.

Hogyan leheljünk új életet a kiégett gyepünkbe?

2024. július 9. 13:10

Ha a fűszálak megbarnultak, akkor segítségre van szükségük. Ha más problémára gyanakszik, orvosolja a helyzetet, mielőtt továbblépne.

Melyik hortenziákat metszhetjük most?

2023. május 3. 05:36

Április-május a hortenziák metszési ideje, de nem minden hortenziát metszünk ugyanúgy és ugyanakkor. Nézzük sorra, mit érdemes tudni róluk!

Miért az ősz a legjobb időszak a fák ültetésére?

2022. szeptember 24. 07:34

Az ültetésre legalkalmasabb időszak – ami bizony, még a tavasznál is jobb – nem más, mint az ősz, legalábbis, a fák szempontjából.

Ezek a legkelendőbb vetőmagok tavasszal

2023. április 11. 12:46

Elindult a házi kerti vetőmag értékesítési szezon. A tasakos vetőmagfajtákból a becslések szerint az idei szezonban mintegy 20 milliót értékesítenek a forgalmazók, megközelítőleg 5 milliárd forint értékben.

Spárgatermesztési kisokos

2022. július 16. 08:24

A spárga évelő növény, így ha egyszer meghonosodik, a zsenge hajtásai évről évre visszatérnek, ráadásul szeldelt lombja mutatós dísznövény.