Házikert

Mi legyen a vágott fenyővel karácsony után?

Agrofórum Online

A vágott fenyő a legtöbbek szemében csak hulladék, kidobásra kerül, és majd egyszer összegyűjtik a közterületekről. Házikertben is többnyire a komposztdomb mellé kerül, mert rá nem tesszük, de kerülgetjük hetekig, hónapokig. Hozok pár gondolatot, hogy mit tehetünk a vágott fenyővel ünnepek után!

A vágott fenyő, bár sokak szemében hulladék az ünnepek után, azért mégiscsak szerves anyag, amely többféle módon felhasználható.

Egy tavalyi cikkben már összegyűjtöttem néhány általános felhasználási tippet. Most továbbgondoltam a dolgot: kreatív kerti elemekhez, talajtakaráshoz, talajsavanyításhoz és akár még rovarhotelhez is alkalmazható. A jelenleg divatos új irányzatról, mint gasztronómiai érték, szintén szó lehet a hasznosítása során.

Kreatív kerti elemként is felhasználhatjuk

Mint faanyag készíthetünk belőle sokféle kerti elemet. Miután a tűlevelek lepotyogtak róla, onnantól faanyagként felhasználható. A gallyakat lehet ráfűzhető napelemes lámpa állványaként használni, beáshatjuk a talajba növényfuttatóként is akár, de ledarálva ágdarálóval kiváló mulcsanyag lesz a díszkertben.

Rovarhotelnek jók a vastagabb törzsek

A vastagabb törzsekből korongokat is vághatunk és fúróval kis járatokat tehetünk bele, amibe majd a rovarok télire beköltözhetnek. Rovarhotel alapanyagként a vékonyabb gallyak is jók lesznek, mert összekötegelve egy-egy fakkba betéve szintén jó búvóhelyet adhatnak.

Mivel a fenyőknek magas a gyantatartalma, így egy tartós építmény elemei lesznek.

A vágott fenyő olyan szerves anyag, ami többféle módon felhasználható az ünnepek után (fotó: Pixabay)

Őrült gasztronómiai ötlet vagy tényleg gourmet-ság?

Az utóbbi napokban kapott nagy hírverést az, hogy buzdítják az embereket a tűlevélből való chutney-k, keverékek készítésére. Ez nagy aggodalmat válthat ki szerintem a toxikológusokban, hiszen étkezésre kizárólag vegyszermentes és teljesen tiszta alapanyagokat használhatnánk csak fel, de ez egy vágott fenyőnél messzemenőkig nem garantált.

A fenyőrügyszirup vagy fenyőrügylekvár már ősidők óta értékes népgyógyászati kincs, viszont abból az alapanyagból, amit az erdőben, frissen, tiszta helyről gyűjtenek be és dolgoznak fel. Kiváló immunerősítők és hurutoldók készíthetők belőle, ha megfelelően van feldolgozva. De ez a fenyőrügy nem egyenlő a vágott fenyő már száradó tűleveleivel!

Alapesetben, ha tiszta fenyőtűvel van dolgunk, akkor fanyar, gyantás ízvilágú alapanyagként a szakácsok használják már egy ideje, de csak mint plusz fűszer vagy mint plusz íz. Ha már mindenképp a fenyővel kacérkodunk étkezési oldalon, akkor inkább a fenyőmaggal dolgozzunk, mint különlegesség.

A még szép gallyakat használjuk dekorálásra!

Ha még szépnek, életerősnek tűnik a fenyő, akkor a gallyakat feldarabolva felhasználhatjuk dekorációk készítésére is. A nagyon üres virágágyásokba is lefektethetjük, mint örökzöldeket, és tavaszig az is plusz védelem lesz az ágyásban lakó növényeknek. Ugyanígy koszorúba, asztaldíszbe, kopogtatóba is alkalmasak lehetnek a még el nem száradt hajtások, így bátran lehetünk kreatívak a zero waste jegyében.

Szobanövények meghökkentő levelekkel

2025. január 19. 14:10

Ezek a növények jellegzetes levélformákat és olyan textúrákat hoznak létre, amelyek egészen egyedülállók.

Mitől nőnek kalaposgombák az udvar gyepén?

2025. január 19. 05:40

A kertünk gyepén megjelenő, egyedülálló vagy csoportosan növő kalaposgombákról érdemes tudni, hogy jót vagy rosszat jeleznek, mit kezdhetünk velük, és ha el kell őket távolítanunk, azt hogyan tegyük.

Így tervezzük meg okosan a kerti világítást!

2025. január 18. 14:10

Az éjszakai fények túlzott használata zavarhatja a helyi élővilágot, energiát pazarolhat, és fényszennyezést okozhat.

Madarak helyes etetése: egész évben szabad gondoskodni róluk?

2025. január 18. 08:10

Az etetés támogatói szerint a madarak rengeteg energiát használnak el testhőmérsékletük (kb. 40 °C) fenntartásához.

A luxemburgi világbajnokságon szerepel a magyar nemzeti szakács és cukrász válogatott

2018. november 27. 03:37

Öt napon keresztül folyamatosan mutatkoznak be a nemzeti és nemzeti junior válogatottak, akik speciális, erre az alkalomra létrehozott üvegfalú versenykonyhákban készítik el 6 óra alatt a nemzetüket is megjelenítő 3 fogásos fine dining menüsorukat, még pedig 110 főre.

Márton-napi libalakoma

2018. október 25. 12:35

Márton-napi libalakomával várják a vendégeket a móri Öreg Prés Fogadóban 2018. november 9 - 2018. november 25. között.

Léteznek ehető gyomnövények is, ne bántsuk őket!

2024. július 27. 16:10

Felsorakoztatunk egy csokornyi gyomnövényt, amelyekből egészséges, ízletes és roppant különleges finomságokat készíthetünk.

Csíz sajtműhely: sajtkészítés mesteri szinten

2021. november 27. 07:36

Kun Anita sajtmesterrel a Csíz sajtműhely tulajdonosával a termékeikről, minőségbeli követelményekről, a nemzetközi versenyekről, sőt még az "ellopott" sajtról is beszélgettünk.