Évekig eláll a dió, ha így tároljuk be: valódi tippek a sikeres diótárolásért, hogy se az egereket ne vonzzuk oda, se más probléma ne lehessen téli tárolás közben.
Idén szerencsés évünk volt szemlátomást dió fronton, tavaly még nem mertünk volna mérget venni rá, hogy jó diótermés lesz ebben az évben. Így viszont biztos, hogy kincset ér a dió, főleg, ha házikerti szinten elkerült minket a dióburok-fúrólégy, vagy netán vegyszermentes megoldásokat találtunk a dió védelmére.
Feltörve vagy héjastól tároljuk?
Gyakori kérdések listáján szerepel ez a kérdés: hogyan jobb a diót tárolni? Feltörve érintetlenül vagy megtörve, szinte konyhakészen?
A válasz egyik oldala, hogy feltörés nélkül a tárolás ideje jóval egyszerűbb és hosszabb, mint feltört állapotban. Ennek egyik lépése az, hogy a diótermés felületét meg kell szárítani kiterítve és utána szárazon bezsákolni (raschell-zsákokba, hogy szellőzzön). Így száraz és hűvös helyen tárolható.
Onnantól viszont, hogy feltörjük, a dióbél jobban ki van téve a környezeti hatásoknak, és az avasodás is hamarabb elkezdődik.
A megtört, pucolt dióval viszont egyszerűbb bánni, amikor már a felhasználási időt nézzük: csak előkapjuk a zacskóból és kész is.
Tárolási tippek pucolt dióbélhez
A dióbél tárolására két fő irány van, mely hatékony és jó megoldásnak számít. Az egyik a befőttesüvegben való tárolás, másik a mélyhűtőben való fagyasztás.
A pucolt dió igazi ingyen csemegének számít a kártevőknek, így ha már megtörtük, akkor jól lezárható üvegben kell tárolni, mert így sem a rovarkártevők, sem az egerek és más rágcsálók nem tudnak hozzáférni. (Igazából mivel nem is érzik az üvegen keresztül az illatát, így a lakást sem fogják bevenni a rágcsáló, hívatlan vendégek.)
A befőttesüveges verzió esetén fontos tudni, hogy alaposan ki kell takarítani az üveget és ki is kell szárítani, hogy a levegő páratartalmán kívül ne zárjunk be plusz nedvességet, mert az a dió romlásához vezet majd.
Ugyanígy a diót is szárítani kell egy jó két hónapig az üvegezés előtt, száraz, jól szellőző helyen, hogy a lehető legkevesebb nedvességet zárjuk bele az üvegbe.
A mélyhűtős módszer ennél egyszerűbb, mert a pucolt diót elegendő csak műlyhűtős nejlonzsákokba tenni és lezárva lefagyasztani a zsákokat. Érdemes itt fektetve szétteríteni a zsákon belül a diót, hogy nagy mennyiség ne tudjon összefagyni, mert majd felhasználáskor ez nehezíteni fogja a dolgunkat. Az is opció lehet, hogy nagy tálcán szétterítve először lefagyasztjuk a diót, majd utólag tesszük a nejlonba, mert így nem ragadnak össze a szemek.
Az avasodás szempontjából a mélyhűtős megoldás a legjobb.
Meddig áll el így a dió?
A pucolatlan, héjas dió akár 2 évig is tárolható romlás és avasodás nélkül, ha jó tárolóhelyet találtunk neki (száraz és hűvös helyen, napfénytől védve). A pucolt dió üvegben inkább 1 évig jó, mélyhűtve kicsit hosszabb ideig lesz minőségvesztés nélkül használható.
A darált dió is főleg mélyhűtőben tárolható, mert minél jobban feldolgozott egy olajos mag, annál jobban figyelni kell az avasodására. Ez igaz a mogyoróra, mandulára is, de még a mákra is.
Kiemelt kép: Pexels