Házikert
Házikert

Így teleltesd át a paprikát és a paradicsomot, hogy télen is teremhessen!

Így teleltesd át a paprikát és a paradicsomot, hogy télen is teremhessen!

Agrofórum Online

Amikor sok szép paprika és paradicsom tövünk van a kiskertben, akkor fáj a szívünk otthagyni, hogy lefagyjon és a sok zöld termés ne érjen be. De mi lenne, ha átteleltetnénk?

A legtöbb palántáról nevelt kerti növény átteleltethető. Amikor eljön az ősz és elkezdődnek az első fagyok, akkor nagy földlabdával emeljük ki a veteményesből a töveket és nagy dézsába tegyük át. Lehetőség szerint ne sértsük meg a gyökereket, hanem amennyire csak lehet óvatosan, egyben, földdel együtt kell kiásni a növényeket.

A chiliseknél régóta bevált dolog az átteleltetés

Mivel a chili egy alapvetően drága növény, így sok chilis áttelelteti a töveit. Ezt fűtött melegházakban lehet főleg megtenni, és minden esetben visszavágják a töveket.

A paprika és chilipaprika eredeti élőhelyén ráadásul nem is egynyári, mint a mi éghajlatunkon, így a fásodó szárú töveket viszonylag könnyen át lehet teleltetni. Persze mint minden teleltetés: helyigényes, így akkor vágjunk ebbe bele, ha van is helyünk teleltetni.

A paprika és a paradicsom is beérhet még a lakásban

A paprika és a paradicsom is beérik a lakásban

Ez is talán a hobbista szint, amikor a paprikát és paradicsomot bemenekítjük a konyhába és a töveken beérleljük még a bogyókat. Ezt azért párezer tőnél már nehéz lenne, a jelenlegi energiaárak mellett meg egész télen fűteni egy fóliaházat végképp nem érné meg, de lehetséges és működő dolog, hogy a kivett paradicsomtövekről még szedhessünk paradicsomot akár januárban is.

A fűszernövényeket is átteleltethetjük

Ha nem is mindegyik alkalmas rá, de a lágyszárú fűszernövényekből, például a korianderből, lestyánból és bazsalikomból is lehet kiszedni, cserépbe áttenni és a lakásban még pár hétig, akár hónapig megtartani.

Kell tápanyagozni a télre behozott zöldségeket, fűszereket?

Alapvetően a legtöbb hobbikertész manapság már kerüli a műtrágyákat, de szerves készítményeket bátran használnak.

Ha a kerti körülmények között hozzászokott a paprika és a paradicsom, hogy kapott plusz tápanyagokat, akkor célszerű továbbra is használni, hiszen ha megvonjuk a növénytől, akkor hiánybetegségek léphetnek fel. Jó esetben mivel egész télen az a célunk, hogy még terméshozásra buzdítsuk a kiskertből behozott zöldségeket, így célszerű fenntartani a szobai körülményekhez illeszkedő öntözési mennyiséget és a tápanyagozást is.

Mivel a megvilágítottság is kevesebb, mint szabadföldön, így akár plusz világítást is beállíthatunk ezeknek a növényeknek. Ehhez speciális ledlámpák kaphatók (Cob-LED), melyek abban a színtartományban világítanak, melyre a növényeknek szükségük van.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így tarthatjuk hosszantartóan üdén egynyári növényeinket

2024. július 12. 07:40

A rendszeres és alapos vízutánpótlás elengedhetetlen az egynyári növények esetében is.

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

2024. július 10. 13:10

Ahhoz azonban, hogy a sövények mindig a legjobb formájukat mutassák, rendszeres gondozásra és metszésre van szükségük.

Hogyan leheljünk új életet a kiégett gyepünkbe?

2024. július 9. 13:10

Ha a fűszálak megbarnultak, akkor segítségre van szükségük. Ha más problémára gyanakszik, orvosolja a helyzetet, mielőtt továbblépne.

Kerti teendők júliusban – nem csak az öntözés feladat!

2024. július 9. 10:10

Íme, néhány tipp és trükk, hogyan tartsa meg teljes szépségében a kertet, még a legnagyobb melegben is.

Rekordmeleg várható idén, és nem létezik „csodanövény”, az öntözés az egyetlen megoldás

2024. május 14. 16:10

A 2025-ös és 2026-os év nyarán megismétlődik majd a 2022-ből már ismert méretű és fokú aszály.

Betiltják a kiskerti eper- és burgonyatermesztést? Drasztikus lépésen gondolkodik Németország

2023. július 19. 10:10

A vízigényes eper- és burgonyatermesztés részleges korlátozásának tervéről röppentek fel híresztelések Alsó-Szászországban. Valóban pazarolják a vizet a háztáji termesztők?

Mire kell figyelni, hogy a japán juhar levelei szép vörösek legyenek?

2023. augusztus 31. 04:36

Érdeklődöm, hogy a kertbe telepített párakapu jó megoldás-e a juhar páraigényének fedezésére? Ha nem, akkor mit tanácsol? Illetve a vörös lombszín mikor érhető el? Mire kell figyelni, hogy a juharfám levelei egészségesek és szép vörös színűek legyenek?

Kertápolási tippek: álomkert 7 lépésben

2021. március 11. 09:35

A STIHL kertápolási szakértői szerint az abszolút kezdő hobbikertészek számára sem okoz majd a kerttervezés hatalmas kihívást akkor, ha az általuk javasolt hét lépés alapján haladnak a tökéletes végeredmény felé.