Házikert
Házikert

Ismerje meg a kékszakállt!

Ismerje meg a kékszakállt!

Agrofórum Online

A kékszakáll (Caryopteris) nemcsak szemet gyönyörködtető, de különösen könnyen gondozható növény is egyben. Tavasszal nem igényel mást, csak egy kis metszést.

A talaj és az időjárás függvényében a kékszakállnak időnként vízre és műtrágyára is szüksége van, de ezen kívül igen szerény igényű növénynek számít. A betegségek és kártevők sem jelentenek számára problémát.

A következőkben összefoglaljuk, hogy mire érdemes odafigyelnie a kékszakáll nevelése során.

A kékszakáll gondozása

Ahhoz, hogy minden évben a kékszakáll virágaiban gyönyörködtessünk, fontos, hogy a cserjét minden évben visszavágjuk. A metszést a legjobb tavasszal, március vége körül elvégezni. A kékszakáll csak azokon a hajtásokon hoz virágot, amelyek ugyanabban az évben is növekedtek. Tehát egyéves hajtásai vannak. A metszés által a kékszakáll új hajtásokat indít, sok egyéves hajtást képezve, amelyeken meseszép kék virágok jelennek meg. Használjon éles metszőollót, hogy elkerülje az ágak összenyomódását. A kékszakáll visszavágásakor kerülje a fagyos és esős napokat is. Az összes hajtást körülbelül 20 centiméteresre érdemes visszavágnia.

Jó tudni: Minél később vágja vissza, annál később virágzik a kékszakáll. Tehát a virágzás ideje a visszavágástól függ. Ha túl későn vágja vissza, előfordulhat, hogy egyáltalán nem fog virágozni, mert a virágfejek kialakulásához időre van szükség.

A virágzás ideje alatt eltávolíthatja az elhervadt virágokat. Ebben az esetben megvan a lehetőség az újbóli virágzásra. Az ősz közeledtével a hervadt virágokat is levághatja. Így nem képződnek termések, és a kékszakáll energiát tud tartalékolni a télre és a tavaszra. Ha szükséges, ilyen későn még metszhet is, hiszen utána is kivirágzik a növény.

A kékszakáll trágyázása

Bár a kékszakáll viszonylag alacsony tápanyag-ellátottsággal is megbirkózik, mégis trágyázni kell, mégpedig a metszés után és még az új hajtások megjelenése előtt. Így a növény elegendő energiához jut ahhoz, hogy sok virágot képezzen. Különösen a cserepes növényeknek van szükségük ilyenkor egy kezdő trágyázásra. A kékszakáll esetében a legjobb, ha rózsatrágyát használ. Ez egy lassan oldódó műtrágya, amelyben a tápanyagok három hónap alatt fokozatosan válnak elérhetővé a talajban. Egyszerűen a talajra kell szórni, enyhén be kell dolgozni és meg kell öntözni.

Megfelelő locsolás

A kékszakáll vízigénye is meglehetősen alacsony. A pangó vizet egyáltalán nem tűri, ezért jobb ha kevesebbet öntöz, mint ha túl sokat locsolna. Amikor látja, hogy a talaj felszíne néhány centiméter mélységig megszáradt, akkor öntözze meg újra a növényt. Ügyeljen azonban arra, hogy a cserepes növények általában gyakrabban igényelnek vizet, mint az ágyásnövények.

Ha a Kékszakáll nem virágzik: okok és intézkedések

A kékszakáll nem virágzik, és nem tudja, mi lehet az oka? Gyakran a metszés az, mert:

  • Későn vágta vissza a cserjét. A metszéssel a virágzás is kitolódik. Ha késő tavasszal vagy kora nyáron vágta vissza a növényt, a Kékszakállnak előbb újra kell hajtania, így a virágok későn vagy egyáltalán nem fognak megjelenni. A metszést tehát semmiképpen ne nyáron végezze el, hanem minden esetben csak tavasszal.
  • Nem vágta vissza. Ha több éve nem vágta vissza a kékszakáll ágait, akkor Önnek tulajdonképpen egy öreg cserjéje van, ami nem hoz virágokat. Vágja vissza a cserjét tavasszal 20 cm-re, és meglátja, nyáron ismét virágokat fog hozni!
  • Rossz termesztési körülményeket biztosított a növény számára. Ha a kékszakáll túl nedves vagy túl árnyékos helyen van, az szintén okozhatja a virágzás elmaradását. Ezért mindenképpen keressen olyan termőhelyet a növénynek, amely megfelel az igényeinek.

A kékszakáll gyakori betegségei és kártevői

A növényt csak ritkán támadják meg kórokozók és kártevők. A túlzott locsolás pangó vizet okoz, ami gyökérrothadáshoz vezethet. Egyébként a kékszakáll, mint sok más árvacsalánféle, olyan illóolajokat tartalmaz, amelyek távol tarthatják tőle a kártevőket.

A kékszakállt gyakran ültetik a kertekbe együtt a rózsával, mivel tökéletesen kiegészítik egymást, különösen színük tekintetében.

Forrás: https://plantura.garden/uk/flowers-perennials/caryopteris/caryopteris-plant-care

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így gondozzuk rózsakertünket a nyáron

2024. július 21. 08:10

A hőség, az erős napsütés és az esetleges vízhiány mind olyan tényezők, amelyek megterhelik a bokrok legszebb ékességét is, a virágot.

Mit ültessünk júliusban a zöldséges és fűszernövényes kertekbe?

2024. július 19. 13:10

Minden attól függ, hogy megtaláljuk-e a megfelelő fajtákat, amelyek még az első fagyok előtt képesek kifejlődni és termést adni az adott területen.

Így tartsd életben a kertet a legnagyobb hőségben

2024. július 19. 08:40

Bardóczi Sándor főtájépítész tanácsai az aszályban is túlélni képes kertről és a víztakarékos, mégis hatékony öntözésről.

Gyakori problémák a rózsák leveleivel

2024. július 19. 07:40

Ezek a rózsák levelein leggyakrabban előforduló betegségek tünetei, és tanácsokat adunk arra nézve, miként kell kezelni ezeket, hogy rózsái egészségesek maradjanak.

Egrestermesztés egyszerűen

2022. május 27. 05:34

Az egres különleges gyümölcs, amely isteni finom turmixolva, préselve, tejszínnel keverve gyümölcslevesbe vagy salátába keverve. A termesztése igen egyszerű, ráadásul egyetlen bokor akár 15 éven át bogyós gyümölcsök tömkelegével ajándékoz meg minket.

Hogyan neveljünk fűzfát?

2023. február 13. 12:27

A fűz vagy fűzfa (Salix) a fűzfafélék (Salicaceae) család névadó nemzetségének tagja. Ez a Föld északi féltekéjén honos növény a Kárpát-medencében is megtalálható. Kiváló kertben nevelhető fa, amely kevés gondozást igényel, mégis mesés látványt nyújt. Az alábbiakból megtudhat mindent, amit a fűzfa neveléséről tudni érdemes.

Hogyan vágjunk bele a tetőtéri kertészkedésbe 7 lépésben?

2023. január 7. 09:33

A tetőkert kialakításához türelemre, kemény munkára és jól megválasztott növényekre van szükség. Ismerje meg a tetőkertészettel kapcsolatos tudnivalókat, beleértve a legmegfelelőbb növénytípusokat, valamint a különböző előnyöket és hátrányokat.

Ezek a legkelendőbb vetőmagok tavasszal

2023. április 11. 12:46

Elindult a házi kerti vetőmag értékesítési szezon. A tasakos vetőmagfajtákból a becslések szerint az idei szezonban mintegy 20 milliót értékesítenek a forgalmazók, megközelítőleg 5 milliárd forint értékben.