Házikert

Kövér porcsin: az ehető gyomnövény

Agrofórum Online

A kövér porcsin vagy porcsinka, porcsin keserűfű mind ugyanaz a növény a köznyelvben és igen megosztó növény. Van, aki szereti, salátába is teszi, van aki növényi ázalékoknak alapjaként használja, mások irtják mindennel, amivel csak tudják. De valójában mit kell tudni a porcsinkáról?

Kövér porcsin

kövér porcsin (Portulaca oleracea) a porcsinfélék családjába tartozó növényfaj. Ázsiában őshonos, de a meleg, mérsékelt éghajlaton mindenhol előfordulhat.

A legjellegzetesebb a hazai gyümölcsösök talajfelszínén találkozni vele nagy tömegben és az olyan kertekben, veteményesekben, ahol a talajfelszínt teljesen gyommentesen próbálják tartani.

Képes gyökérzetével megfogni a talajt és vaskos, húsos leveleivel összegyűjti a nedvességet, igazi pozsgás hajtásrendszert nevel. Pozsgás mivoltának köszönhetően a legaridabb talajokon is megtelepszik.

Bár a kertészeti kultúrákban gyomnövénynek tartják, mégis számos jótékony hatása ismert.

Mit mond a népgyógyászat a kövér porcsin esetében?

A régi korokban a gyógynövénykönyvek gyakran emlegették, elsősorban a szív- és érrendszeri bántalmak ellen. Egyes feljegyzések szerint az öregedés lassítására is alkalmazták.

Mivel megelőzésre volt hivatott, így érdemes utánajárni, milyen hatóanyagokból és vitaminokból áll valójában.

Ez a növény az omega-3 zsírsavakban a leggazdagabb. Ez azért is érdekes nekünk, mert ezen zsírsavak egyébként a halolajban fordulnak elő. Viszont a halolajok esetében mindig kérdés volt a nehézfémek jelenléte, mely a porcsinka esetében nincs. Innen származik gyulladásgátló és véralvadást tulajdonsága is.

Magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutationtartalmának köszönhetően antioxidáns és immunerősítő hatást fejt ki. A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat.

Ásványi sókat is tartalmaz, mint például a kalcium, kálium, magnézium, foszfor. Mézgája lágyító hatású, frissítő, sebgyógyító, víz- és féreghajtó. A régi leírások alapján elrágva erősíti a foggyökereket és megszünteti a fogínyvérzést.

Ha még nem győztem meg mindenkit arról, hogy a kövér porcsin valójában nem megfelelő helyen van a gyomok között, akkor további érvem, hogy kiváló növényi ázalékok, erjesztett levek készülhetnek belőle.

Növényi levek a kertben

A köztudatban leginkább a csalán van és még pár másik gyomnövény, mint az erjeszthető levek alapanyagai, de a porcsin keserűfű gazdag huminsavban is, amit növényi ázalékkal tudunk kinyerni belőle. Egy nagy hordót tömjünk meg porcsinkával, majd öntsünk bele vizet és fedjük le. Hagyjuk állni pár napig, néha kevergessük meg, gyakorlatilag ugyanúgy, mint a csalánlé esetében. Amikor már nem habzik és kezd kellemetlen szaga lenni, szűrjük le és tápanyagként juttasuk a növényeinkre. A makro- és mikroelemek kiáznak belőle, a huminsav is elérhető és felvehető formában lesz a növényeink számára.

Mikor és hogyan ültessük az amarilliszt?

2025. november 10. 11:10

Az amarillisz télen is virágba borítja otthonunkat – ha tudjuk, mikor és hogyan kell ültetni. Mutatjuk a titkát!

Talajismeret: amit a kókuszrostról tudni érdemes

2025. november 10. 05:40

A fenntartható kertművelés egyik kulcsfontosságú elemeként tekintenek a kókuszrostra, hiszen számos előnye van a hagyományos földkeverékekkel szemben.

Novemberi kertgondozás: amit a profik sem hagynak ki

2025. november 9. 14:10

Novemberben sem áll meg az élet a kertben – most dől el, mennyire lesz termékeny a jövő év. Mutatjuk, mit érdemes még elvégezni a fagy előtt.

A kert „feketelistája” – fák, amiket jobb kerülni

2025. november 8. 11:10

Vannak fák, amik többet ártanak a kertben, mint használnak – mutatjuk, melyeket érdemes elkerülni jó messzire!

Kukacvirág: 18 váratlan tény róla

2024. április 28. 14:10

A Portulaca grandiflora, leggyakoribb magyar nevén kukacvirág igénytelen növény, mégis a kertek éke. Cikkünkből most alaposan megismerheti.