4℃ 2℃
december 13. Luca, Otília, Lúcia, Éda, Tilia
Házikert

Leégett a bőrünk kertészkedés közben? Van természetes megoldás!

Agrofórum Online

Ha már nyár és kerti munka, akkor a kellemetlen része is aktuális: amikor leég a bőrünk a napon. De nem kell megijedni, rengeteg hasznos megoldás van, ami ráadásul nem feltétlen a gyógyszertárból érkezik.

Népi praktikák a tejfeltől a pálinkáig

A hideg tejföl jól hűti az égett bőrt, még nagyanyáink is ezt használták. A hideg tejföl, ahogy rákerül a meleg bőrfelületre, elkezd hőt elvonni belőle és ettől a fájdalom is hamar csökken. Ugyanígy a pálinkával is, mert az alkohol párolgásával hűl a bőrfelület. A megfigyelések alapján még csak nem is hámlik le később az égett felület, de ezt ki kell próbálni, mert saját tapasztalatom ebben nekem nincs. A pálinkát mi másra használjuk…

Ápoló olajokkal a gyógyuló bőrért

Az égett bőr nagyon érzékeny és fáj is rendesen. Egyrészt a hűtésről kell gondoskodni, másfelől a hámosodás és a bőr táplálása a feladat. Rengeteg jó olajat lehet találni manapság már erre, mint például az értékes édesmandula-olaj vagy a sárgabarackmag-olaj.

Másik érdekesség, hogy egyre több természetgyógyász ismerős használja a bio kendermagolajat erre a célra és a jojobaolajat is, amivel szintén sok jó tapasztalat van már.

A bázisolajoknál is az a fontos, mint minden kozmetikumnál, gyógynövénykészítménynél, hogy ellenőrzött helyről, jó minőségűt kell vásárolni, 100%-ban tiszta alapanyagból készültet, mert mégiscsak gyógyászati dologról van szó.

Házliag is készíthetünk naptejet magunknak

Szerencsére sok lehetőség van akár házilag is naptejet készíteni, és rengeteg jó recept is létezik hozzá, de én most a saját kedvencünket ismertetem inkább, mert ezt évek óta készítjük és teljesen jól működik a nyári időszakban. Természetesen itt is igaz: az egyéni érzékenységekre oda kell figyelni.

A házi naptej összetevői:

  • 50 gramm sheavaj,
  • 50 gramm méhviasz,
  • 50 gramm kókuszolaj,
  • 50 gramm kakaóvaj,
  • 100 gramm olívaolaj,
  • 50 gramm nem nanoszemcsés cink-oxid,
  • pár csepp E-vitamin,
  • tetszés szerint 5-10 csepp illóolaj, például levendula.

Az összetevőket alacsony hőfokon olvasszuk meg és keverjük össze, majd tégelybe töltsük!

Fagy nélkül nincs tavasz, legalábbis nekik: a hidegcsírázók nagy titka

2025. december 13. 14:10

Vannak magok, amelyek csak akkor ébrednek fel, ha hetekig fagyban pihennek. Így használjuk ki a tél erejét a biztos tavaszi csírázáshoz!

Lejtős kertek és a zivatarok: így oldjuk meg a vízelvezetést!

2025. december 13. 05:40

A lejtős kert önmagában még nem jelent vízelvezetési problémát, de a zivatarok gyakorisága és intenzitása indokolttá teszi a tudatos tervezést.

Mikulásvirág helyett bombabiztos téli társak: ezekkel nem lőhetünk mellé!

2025. december 12. 11:10

Ha a mikulásvirág nálunk minden évben tönkremegy, itt az idő olyan növényeket választani, amelyek tényleg bírják a lakásunk téli klímáját.

Sport és kert - Hogyan alakítsunk ki kertet sportos családhoz?

2025. december 12. 05:40

A sportos családnak kialakított kert nem csupán mozgástér: egy multifunkciós környezet, ahol mindenki megtalálja a számára fontos helyet.

Megoldást jelenthetnek az új szőlőfajták

2024. november 27. 12:50

A szőlőfajták szempontjából is rendelkezésre állnak olyan fajták, amelyek kiválóan adaptálhatók a változó környezeti feltételekhez, melyeket a klímaváltozás hoz, és hozni fog.

A korszerű borászatoknál elengedhetetlen a gépi szüret - (Bock, Koch és Garamvári Szőlőbirtok)

2022. november 11. 13:24

Három borvidék... három borászat... egybevágó vélemények. A 2022-es őszi szüret idején három neves pincészetet és szőlőbirtokot kerestünk fel, hogy megtudjuk, miért dönt egyre több borász a betakarítás gépesítése mellett.

A magyar kultúra és gasztronómia remekeivel ismerkednek Brüsszelben

2019. június 30. 10:10

A belvárosi Cinquantenaire parkban immár harmadik alkalommal megrendezett HUNGAstRY, kultúra és gasztronómia fesztiválon játékos és zenés gyerekprogramokkal, kézműves-foglalkozással, borkóstolóval és gasztrobemutatóval is várják az érdeklődőket.

Wine Australia: népszerűsíteni kell a borászati ágazatot

2020. április 12. 09:38

A munkaerőhiány miatt nagyon fontos feladat, hogy a fiatalok előtt ne csak fogyasztói szempontokból népszerűsítsék az ágazatot.