10℃ 6℃
december 6. Miklós, Csinszka, Gyopár, Gyopárka
Házikert

Leégett a bőrünk kertészkedés közben? Van természetes megoldás!

Agrofórum Online

Ha már nyár és kerti munka, akkor a kellemetlen része is aktuális: amikor leég a bőrünk a napon. De nem kell megijedni, rengeteg hasznos megoldás van, ami ráadásul nem feltétlen a gyógyszertárból érkezik.

Népi praktikák a tejfeltől a pálinkáig

A hideg tejföl jól hűti az égett bőrt, még nagyanyáink is ezt használták. A hideg tejföl, ahogy rákerül a meleg bőrfelületre, elkezd hőt elvonni belőle és ettől a fájdalom is hamar csökken. Ugyanígy a pálinkával is, mert az alkohol párolgásával hűl a bőrfelület. A megfigyelések alapján még csak nem is hámlik le később az égett felület, de ezt ki kell próbálni, mert saját tapasztalatom ebben nekem nincs. A pálinkát mi másra használjuk…

Ápoló olajokkal a gyógyuló bőrért

Az égett bőr nagyon érzékeny és fáj is rendesen. Egyrészt a hűtésről kell gondoskodni, másfelől a hámosodás és a bőr táplálása a feladat. Rengeteg jó olajat lehet találni manapság már erre, mint például az értékes édesmandula-olaj vagy a sárgabarackmag-olaj.

Másik érdekesség, hogy egyre több természetgyógyász ismerős használja a bio kendermagolajat erre a célra és a jojobaolajat is, amivel szintén sok jó tapasztalat van már.

A bázisolajoknál is az a fontos, mint minden kozmetikumnál, gyógynövénykészítménynél, hogy ellenőrzött helyről, jó minőségűt kell vásárolni, 100%-ban tiszta alapanyagból készültet, mert mégiscsak gyógyászati dologról van szó.

Házliag is készíthetünk naptejet magunknak

Szerencsére sok lehetőség van akár házilag is naptejet készíteni, és rengeteg jó recept is létezik hozzá, de én most a saját kedvencünket ismertetem inkább, mert ezt évek óta készítjük és teljesen jól működik a nyári időszakban. Természetesen itt is igaz: az egyéni érzékenységekre oda kell figyelni.

A házi naptej összetevői:

  • 50 gramm sheavaj,
  • 50 gramm méhviasz,
  • 50 gramm kókuszolaj,
  • 50 gramm kakaóvaj,
  • 100 gramm olívaolaj,
  • 50 gramm nem nanoszemcsés cink-oxid,
  • pár csepp E-vitamin,
  • tetszés szerint 5-10 csepp illóolaj, például levendula.

Az összetevőket alacsony hőfokon olvasszuk meg és keverjük össze, majd tégelybe töltsük!

Megmenthető a hervadó karácsonyi kaktusz? Igen!

2025. december 6. 11:10

A karácsonyi kaktusz hervadása sokszor visszafordítható. Csak értenünk kell, mit üzen a növény.

Segít a Nébih Maradék nélkül adagkalkulátora – tervezzük meg tudatosan az ünnepi menüt!

2025. december 6. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül program és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége adagkalkulátorral segíti a karácsonyi menütervezést.

Pénzfa, ami minden lakásba kell – tényleg!

2025. december 5. 14:10

Nemcsak díszít, de ajándéknak is kiváló. A pénzlevelű Pilea a legegyszerűbb, legvidámabb szobanövény, amit nevelhet!

Mit ültessünk decemberben? – Télen sem áll meg az élet a kertben!

2025. december 5. 05:40

Bár sokan azt gondolják, hogy télen a kertben nincs teendő, decemberben igenis akadnak ültetési lehetőségek.

Bemutatkoznak a hazai pincészetek legjobbjai a pécsi Adventi Borszalonon

2022. november 7. 14:07

Magyar és külföldi pincészetek legjobb boraikkal, helyi termelők kézműves termékeikkel mutatkoznak be a pécsi vásárcsarnokban zajló 4. Adventi Borszalonon december 4-én, bronzvasárnap.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

A borászoknak szembe kell nézni a klímaváltozással

2021. március 30. 09:22

Exkluzív szakértői beszélgetést tartott a Mathias Corvinus Collegium és a Klímapolitikai Intézet az éghajlatváltozás magyar mezőgazdaságra, szőlőtermesztésre és borkultúrára gyakorolt hatásáról. A Klímapolitikai Intézet igazgatója, Litkei Máté által vezetett fórumon a meghívott vendégek egyetértettek abban, hogy Magyarország az éghajlatváltozás szempontjából a sérülékenyebb országok közé tartozik, és ennek jelei az agráriumban, illetve a borászati ágazatban is egyértelműen láthatók, a szakma azonban készül a kihívásokra.

Bordeaux-ban volt már szüret: jég tarolta le az ültetvényeket

2018. június 25. 14:57

Több ezer hektáron tarolta le a szőlőt a Bordeaux-régióban a jégverés.