Házikert

Leégett a bőrünk kertészkedés közben? Van természetes megoldás!

Agrofórum Online

Ha már nyár és kerti munka, akkor a kellemetlen része is aktuális: amikor leég a bőrünk a napon. De nem kell megijedni, rengeteg hasznos megoldás van, ami ráadásul nem feltétlen a gyógyszertárból érkezik.

Népi praktikák a tejfeltől a pálinkáig

A hideg tejföl jól hűti az égett bőrt, még nagyanyáink is ezt használták. A hideg tejföl, ahogy rákerül a meleg bőrfelületre, elkezd hőt elvonni belőle és ettől a fájdalom is hamar csökken. Ugyanígy a pálinkával is, mert az alkohol párolgásával hűl a bőrfelület. A megfigyelések alapján még csak nem is hámlik le később az égett felület, de ezt ki kell próbálni, mert saját tapasztalatom ebben nekem nincs. A pálinkát mi másra használjuk…

Ápoló olajokkal a gyógyuló bőrért

Az égett bőr nagyon érzékeny és fáj is rendesen. Egyrészt a hűtésről kell gondoskodni, másfelől a hámosodás és a bőr táplálása a feladat. Rengeteg jó olajat lehet találni manapság már erre, mint például az értékes édesmandula-olaj vagy a sárgabarackmag-olaj.

Másik érdekesség, hogy egyre több természetgyógyász ismerős használja a bio kendermagolajat erre a célra és a jojobaolajat is, amivel szintén sok jó tapasztalat van már.

A bázisolajoknál is az a fontos, mint minden kozmetikumnál, gyógynövénykészítménynél, hogy ellenőrzött helyről, jó minőségűt kell vásárolni, 100%-ban tiszta alapanyagból készültet, mert mégiscsak gyógyászati dologról van szó.

Házliag is készíthetünk naptejet magunknak

Szerencsére sok lehetőség van akár házilag is naptejet készíteni, és rengeteg jó recept is létezik hozzá, de én most a saját kedvencünket ismertetem inkább, mert ezt évek óta készítjük és teljesen jól működik a nyári időszakban. Természetesen itt is igaz: az egyéni érzékenységekre oda kell figyelni.

A házi naptej összetevői:

  • 50 gramm sheavaj,
  • 50 gramm méhviasz,
  • 50 gramm kókuszolaj,
  • 50 gramm kakaóvaj,
  • 100 gramm olívaolaj,
  • 50 gramm nem nanoszemcsés cink-oxid,
  • pár csepp E-vitamin,
  • tetszés szerint 5-10 csepp illóolaj, például levendula.

Az összetevőket alacsony hőfokon olvasszuk meg és keverjük össze, majd tégelybe töltsük!

Karácsonyfa – régi hagyományok, új szokások

2025. december 22. 05:40

A karácsony legelterjedtebb jelképe a feldíszített fenyőfa, amely ebben a formájában egy újabb keletű szokás a téli keresztény ünnepkörben.

A mulcsnak is lehet negatív hatása, kerüljük el a buktatókat

2025. december 21. 11:10

A mulcshasználat számos előnnyel jár, de érdemes a mulcsozásra használt anyag kiválaszásakor több szempontot figyelembe venni.

Karácsonyfa ápolása vágott és földlabdás formában – így marad friss, tartós és egészséges az ünnepek alatt

2025. december 21. 05:40

A gondosan kezelt fenyő hosszú ideig az ünnepek dísze maradhat – sőt, ha földlabdás változatot választ, akár évtizedekig is élhet a kertben.

Legfontosabb élelmiszercímkék és jelentésük

2025. december 20. 05:40

A termékcímkén megkülönböztető jelzések, bizonyos esetekben lényeges számadatok szerepelnek, amelyek együttesen csak arra a terméktípusra jellemző tulajdonságokat jelölnek.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

559 nevezés a XVIII. Országos Syngenta Borversenyen

2019. március 7. 07:58

Minden eddiginél több, összesen 559 nevezés érkezett a XVIII. Országos Syngenta Borversenyre. A siófoki díjátadón a legjobbaknak járó SynVino-díjakat ebben az évben a Bárdos és Fia Pincészet, a Béres Szőlőbirtok, a Koch Csaba Vin Art Pincészet és a badacsonyi NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kapta.

Tudjunk meg többet a rozéról!

2020. június 10. 16:19

Abban talán mindenki egyetért, hogy a forró nyári esték elviselhetőbbek egy jól behűtött friss, gyümölcsös jellegű, élénk savakkal rendelkező rozébor társaságában. Bár rengetegen kedvelik, hogy miként készül, arról kevés információval rendelkezünk.

Borászati gyöngyszemek a Mediterráneum keleti medencéjéből

2019. március 19. 03:38

Izgalmas virtuális utazás élményét kínálja Dr. Séllyei Gábor, aki írásában történelmi és borászati szempontból páratlan vidékek – Ciprus, Libanon, Izrael – kínálta borkülönlegességeket mutat be.