Házikert

Májusi virágzó cserjék a díszkertben

Agrofórum Online

Májusban egyre több kerti díszcserje kezdi el virágzását, amivel bearanyozzák mindennapjainkat. A májusban nyíló díszcserjék egy része ráadásul ehető virágként is jelen van, ami még jobban emeli kertészeti értéküket.

Boglárkacserje – Kerria japonica

Még a levelek sehol nincsenek ezen a zöldhajtású cserjén, már az élénksárga bojtokhoz hasonlító virágok elkezdenek nyílni rajta nagy tömegben. Szinte az aranyeső utáni első virágzó cserjék közé tartozik.

Dísznövényként szolitercserje, önmagában is megállja a helyét térelemként. Terjedő tövű, így ásóval könnyen szétosztható tőosztással is. Nagy helyigénye miatt olyan kertekbe ajánlott telepíteni, ahol érvényesülni tud mind formája, mint a rengeteg tavaszi virága. Kék és lila íriszek mellett ráadásul a színkontraszt még izgalmasabbá teszi ezt a cserjét.

Bodzavirágok a friss szörpért is

A májusi időszak a bodzavirágzás ideje is, amikor százszám nyílnak a nagy tányérok a nemes bodza hajtásain. A bodza esetében egy nagyon nehéz dolog van a növényvédelmi oldalon: esős tavaszon, de még egy általános tavaszi időjárás esetén is, sajnos a levéltetvek nem kímélik a bodzát, viszont virágzási időszakban a permetezése nem feltétlen megoldható.

Virágzik a bodza

Japán díszbirsek pár fajtája – Chenomeles sp.

A japán díszbirsek pár fajtája szintén májusban nyílik. Egyes korai fajták ugyan áprilisban elnyílnak már, de a ‘Pleniflora’ teltvirágú bordó fajta ebben az időszakban kezdi csak bontani virágait.

A díszbirsek virága gyógyteák alapanyagaként szolgálhat (ha nem vegyszeres helyről gyűjtik), de későbbi termését is majd be lehet főzni más gyümölcsökkel összefőzve.

Dúsvirágú díszalmák – Malus halliana

Április közepétől egészen május közepéig nyílnak a díszalmafák virágai is. Sokszor a virágzás egybeesik a cseresznyevirágzással, így az olyan kertekben, ahol mindkét faj megtalálható, igazi habos virágpompa lesz a kert.

Ezernyi virága a díszalmafáknak vonzzák a beporzó rovarokat, így nem csak botanikai értelemben kincsek, de a rovarvilág szempontjából is fontos fák.

Keleti gyöngyvessző – Spirea x vanhuttei

A fehér virágú díszcserjék listájába tartozik a keleti gyöngyvessző is. Hatalmas virágtengert képes kinevelni egy-egy cserje, így érdekes látvány egy cserjesorban és egy évelőágyásban is.

Mivel igen jó a tűrőképessége ennek a cserjének, így városi kertekbe, közparkokba is gyakran ültetik.

Túl sok a levél, kevés a füge? – így alakítsa a koronát nyáron!

2025. július 13. 13:10

A túlburjánzó fügelomb nyáron a termést is visszavetheti – mutatjuk, hogyan érdemes alakítani a koronát a jobb hozamért.

Nyári metszés – a júliusi kert karbantartása

2025. július 13. 08:10

A nyári metszés nemcsak esztétikai kérdés – segíti a növények egészségét, terméshozamát és ellenálló képességét is a forróságban.

Sövénynyírás, ahogy a profik csinálják

2025. július 10. 08:10

Szeretné, hogy sövénye rendezett és egészséges maradjon? Megmutatjuk az ideális időpontot, technikát és eszközöket is!

Leander ápolása júliusban – tippek a bőséges virágzáshoz

2025. július 9. 08:10

A leander júliusban virágzik a legszebben – de ehhez vízre, tápanyagra és figyelmes gondozásra is szüksége van.

A hársfákat is ellepte a poloska?

2019. március 12. 10:10

F. Mária kérdése: Hársfánk törzsén sűrűn egymás mellett számtalan poloskákhoz hasonlító bogár nyüzsög. Mivel védekezhetek ellenük?

Fügét a lakásba! - Kedvenc fikuszaink

2022. október 15. 07:36

Hogyan lettek trópusi növényként a fikuszok közkedvelt szobanövények, akár még száraz levegőjű panellakásokban is?

Seprűzanót: Minden, amit tudni érdemes

2021. december 23. 04:36

A seprűzanót vagy seprőzanót hazai karrierje egy amerikai mesével kezdődött, majd a különleges téli dekorációt igénylők bejárati ajtajánál folytatódott. Mit kell tudnunk a növényről? Hogyan gondozzuk, hogy év közben a kertünket díszítse?

Vérsóska: dísznövény vagy ehető finomság?

2025. április 10. 05:40

A vérsóska egy különleges, díszes és ehető évelő növény, a nevét feltűnő, vörös erezetű leveleiről kapta, amelyek nemcsak esztétikai, hanem gasztronómiai szempontból is értékesek.