Házikert
Házikert

Miért barnul be a könnyezőpálma levele?

Miért barnul be a könnyezőpálma levele?

Agrofórum Online

Sokak kedvence a hatalmasra növő, szépséges Monstera deliciosa, hiszen „bezöldíti” a lakás bármely pontját, méghozzá olyan dúsan, mintha egy lombos fát állítanánk a helyére.

Az egyik leghálásabb szobanövény, amit jelenleg megvásárolhatunk, ráadásul az ára sem megfizethetetlen.

A könnyezőpálma szépséges, ahogy egyre több és több „felpöndörödött” új levéllel örvendeztet meg minket, amelyek szépen kinyílnak és lyukacsos, szív alakú formájukkal betöltik a teret. Igen ám, de mint minden növénynek, a könnyezőpálmának is megvan a maga Achilles-sarka…

Ez pedig nem más, mint az indokolatlannak tűnő levélbarnulás, ami a leggondosabban tartott növényt is „elkaphatja”. De mi okozza ezt a barnulást?

A legvalószínűbb ok a túlöntözés

Ha a levelek gyorsan barnulni kezdenek, vagy barna foltok jelennek meg rajtuk, valószínű, hogy a növény több vizet kap, mint amennyire szüksége lenne. Ez gyökérrothadást okozhat, amely paradox módon elsőként a levelek barnulásán mutatkozik meg.

Ilyenkor annyit tehetünk, hogy gyorsan új cserépbe, friss, optimálisan nedves virágföldbe ültetjük át a növényt és levágjuk a megbarnult részeket.

Öntözéskor ügyelni kell arra, hogy a talaj felső 3-4 cm-es rétege száraz maradjon. Hogy megelőzzük a jövőben a túlöntözést, érdemes a növényt a zuhanyzóban vagy a mosogatóba állítva öntözni, és az öntözés után 15 percig ott hagyni, hogy kicsorogjon a talajából a felesleges víz. 

Alulöntözés is okozhatja a barnulást

Ez esetben a növény azt jelzi, több vízre van szüksége. Ilyenkor azonban nem a teljes levelek, inkább a levélszélek barnulnak és a növény teljes talaja száraz. Az optimális locsolás heti 1 alkalom, nem több, ezt érdemes betartani, hogy a könnyezőpálmánk mindig egészséges maradjon.

Könnyezőpálma

Túl sok napfény

Ez a probléma az ablakban tartott növényeken fordul elő, illetve akkor, ha a tavasztól-őszig tartó időszakban kiköltöztetjük a könnyezőpálmánkat a kertbe. Itt, hacsak nem egy árnyas fa alá tesszük, könnyen megperzselődhetnek a levelei a közvetlen (erős) napfénytől.

Érdemes fal mellé, cserjék vagy árnyas fa alá tenni, ahol elegendő fényt kap, de biztosan nem ég meg a növény, és a nyár végére meseszép állapotban fog zöldellni. Ha nincs kertünk, árnyékolóval védhetjük a növényt, illetve hátrébb kell helyezni a forró, napsütötte ablakoktól.

Nem megfelelő páratartalom

Bizony, ez is okozhat barnulást, hiszen ez a növény egy trópusi őserdőben érezné magát igazán jól, nem a mi kontinentális éghajlatunkon. Ha úgy gondoljuk, túl száraz otthon a levegő, beszerezhetünk egy párásítót, de kézi spray-vel is lespriccelhetjük a növényt néhány naponta, amíg látjuk, hogy a levelei újra harsogóan zöldek és egészségesek lesznek.

A leveleket érdemes néha banánhéjjal áttörölni – a szakértők szerint így jobban felveszik a levegőben lévő párát és kevésbé tömődnek el porral. Egy-egy hideg zuhany is jót tesz a növénynek, de utána mindig hagyjuk legalább 15 percig a földön, hogy kicsorogjon belőle a felesleges víz.

Mint minden növény, a Monstera is figyelmet és gondozást igényel, ám ha ismerjük az „üzeneteit”, rájövünk, mi az, ami jólesik neki és a javát szolgálja, és mi az, amire vigyáznunk kell.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Korai nyár, majd ismét hidegfront? Így készítsük fel kertünket a stabil felmelegedésre

2024. április 19. 11:10

A változékony időjárás lehetőséget teremt számunkra a kert gondozására és előkészítésére is a következő melegebb időszakra.

14 érdekesség a nefelejcsről

2024. április 19. 10:10

A nefelejcs a maga ártatlan, kék, apró szirmaival a rusztikus kertek kötelező virága. De tudta-e, hogy e bájos kis virág mérgező, vagy azt, hogy lehet akár rózsaszín vagy fehér is?

A talajminőséget és termékenységet javító talajművelési technikák

2024. április 18. 15:10

A megfelelő talajművelési technikák alkalmazása kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a talaj optimális állapotban legyen a növények számára, és hosszú távon fenntartható legyen a termelés.

12 érdekesség a lilaakácról

2024. április 17. 10:10

Bár minden része rendkívül mérgező és ezért nem javallott kisgyermekes vagy kisállatos családokba (vagy csak kellő körültekintés mellett), kétségkívül ez az egyik legimpozánsabb, legillatosabb és legstrapabíróbb kúszócserje.

Lehetséges, hogy a bent teleltetett leanderen takácsatkák vannak?

2022. december 26. 04:38

Lehetséges, hogy a hűvösben bent teleltetett leanderemen takácsatkák vannak? Kérem segítségüket ezzel kapcsolatban!

Károsak a szobanövényekre a virágföldön látható fehér élőlények?

2023. december 18. 04:37

Egyik szobai virágom földjén apró, 1-2 mm nagyságú, fehéres színű rovarokat látok nagy számban. Közülük némelyik mintha pattogna, öntözéskor nagyon aktívak. Mik ezek a lények, károsak a növényre?

Hogyan használjuk a komposztot a kertben tavasszal?

2023. április 3. 05:38

Az a tapasztalatom, hogy sokan nem tudják a komposztot igazán jól használni. Nézzük sorra, mire is jó a komposzt, és hogyan célszerű alkalmazni!

A viaszvirág és a waxvirág titkai

2023. január 31. 05:37

Viaszvirág vagy waxvirág? Melyik melyik? Mi a kettő között a különbség, és melyik mire való? Lássuk a válaszokat ezekre a kérdésekre!