Házikert
Házikert

Mit ültessünk el a gyerekekkel a kertben?

Mit ültessünk el a gyerekekkel a kertben?

Agrofórum Online

Avagy a 12 legjobb növény kisebb és nagyobb gyerekek számára.

A gyerekek által legszívesebben ültetett növények közé azok tartoznak, amelyek különleges formákkal és színekkel, szokatlan textúrákkal, kellemes illatokkal és más érdekességekkel stimulálják az érzékeket. Akár színpompás, ehető növényeket is ültethetünk a kicsikkel, amelyeket a gyerekek a vegetációs időszak végén betakaríthatnak és a szüleikkel együtt elkészíthetnek a konyhában.

Az alábbi növények könnyen termeszthetők, nem érzékenyek az optimálistól eltérő körülményekre, és (az egyéni allergiától eltekintve) nincsenek olyan tulajdonságaik, amelyek az emberekre vagy háziállatokra nézve károsak lennének.

Íme a 12 legnépszerűbb gyermekbarát növény, amelyet érdemes a kicsikkel együtt termeszteni.

Tipp: A gyermekbarát-projekt érdekében, a faiskolában nevelt, könnyűszerrel megvásárolható palánták helyett fontolja meg a növények magról való elvetését. A magvetéssel és csíráztatás nyomon követésével ugyanis a gyerekek megismerhetik a növény teljes életciklusát, amire a palánta megvásárlásával nem lenne esélyük.

1. Rózsaszín gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina)

A gyerekek örömmel simíthatják végig a népnyelvben nyuszifülnek is nevezett növény puha, ezüstös, bolyhos leveleit. Ez az évelő növény gyenge talajban is jól fejlődik, szárazságtűrő és roppant egyszerűen termeszthető. Csak arra ügyeljen, hogy megmutassa a gyerekeknek, hogyan kell a növényt a tövénél öntözni, mivel a lombozat feletti öntözés rothadást és gombás betegségeket okozhat.

Virágainak színe: lilás-rózsaszín
Fényigénye: napfénykedvelő
Talajigénye: a jó vízelvezetésű, savanyú talajt kedveli
Érett mérete: 30-45 cm magas, legfeljebb 30 cm széles
Egész évben ültethető

2. Illatos ibolya (Viola odorata)

Számos ibolyafaj közül választhatunk, amelyek mindegyike jellegzetes tulajdonságokkal és sokféle árnyalatban pompázó virágszínekkel rendelkezik, így a gyerekek biztosan találnak olyat, ami tetszik nekik. Többnyire egynyári növényként termesztik őket. A növények ugyanakkor szívesen vetik el magvaikat és könnyen elszaporodnak a kertben. Az ibolya virágai ehetőek, üdítőitalként, teaként, desszert ízesítőként és köretként is el lehet készíteni őket, de kandírozva is nagyon ízletesek és mutatósak. Ha eltávolítjuk az elnyílt virágokat, meghosszabbíthatjuk a virágzási időszakot.

Virágainak színe: lila, kék, fehér
Fényigénye: az árnyékot, félárnyékot kedveli (különösen a fák árnyékát)
Talajigénye: A tápanyagban gazdag, nedves talajt kedveli
Érett mérete: 3-10 cm magas

3. Kerti holdviola / Júdástallér (Lunaria annua)

A Júdástallér kétéves növény, a második évben növeszt csak virágokat hozó magszárat. Termése kerekded, lapos, a növényen télen is megtalálható becőtermés, melynek ezüstszínű válaszfala a magvak kihullása után is megmarad és úgy néz ki, mint egy ezüstpénz. A gyerekek megcsodálhatják ezeknek az ezüsttallér-szerű hüvelyeknek az alakját és színét, amelyek inkább dísznek tűnnek, mint növényi részeknek. Csak arra ügyeljünk, hogy a hüvelyeket még azelőtt távolítsuk el, mielőtt magot szórnának, ha nem akarjuk, hogy a növény elterjedjen a kertben.

Virágainak színe: Lila, rózsaszín
Fényigénye: a félárnyékot kedveli, de a napot is elviseli
Talajigénye: A vályogos, nedves, de jó vízelvezetésű, savanyú vagy semleges talajt kedveli
Érett mérete: 50–100 cm magasra nő meg

4. Fürtös fáklyaliliom (Kniphofia uvaria)

A fürtös fáklyaliliom virágai élénk színekben és merész formákban pompáznak – ezért biztos, hogy megragadják a gyerekek fantáziáját. Nevüket a magas, keskeny virágaikról kapták, amelyek tüzes vörös, narancssárga és sárga színekben pompáznak. Egyes fajták egyszínűek, míg mások kétszínűek. A virágzási időszak meghosszabbítása érdekében az elnyílt virágokat le kell vágni.

Virágainak színe: piros, narancssárga, sárga
Fényigénye: napfénykedvelő növény
Talajigénye: a jó vízelvezetésű, semleges talajt kedveli
Érett mérete: 120-150 cm magas és 30-90 cm széles lehet

5. Bíbor kürtvirág (Sarracenia purpurea)

Ha van egy kisebb tava a kertjében, a bíbor kürtvirág remek választás lehet arra, hogy a gyermekeivel együtt termessze. Ennek az évelő növénynek mind a virágai, mind a hosszú fedéllel ellátott tölcsérre emlékeztető leveleiből álló lombozata vizuálisan lenyűgöző látványt nyújt, ráadásul a növény rovarevő, így nem igényel különösebb tápoldatozást. Összességében ez egy igen látványos, kevés gondozást igénylő növény; csak arra kell ügyelni, hogy a talaja sose száradjon ki.

Virágainak színe: lila
Fényigénye: részleges vagy közvetett napfény (cserépben nevelve: árnyékos ablakpárkány)
Talajigénye: a vályogos, nedves, savanyú tőzeges, mocsaras területeket kedveli
Érett mérete: 20-30 cm magas és 30-60 cm széles lehet
Szobában, cserépben is nevelhető

6. Fürtös gyöngyike (Muscari armeniacum)

A fürtös gyöngyike száraz gyepekben, sziklás helyeken, de díszkertekben is termesztett, tavasszal virágzó hagymás növény. Ahogy közismert neve is sugallja, a növény virágai úgy néznek ki, mint az apró kékszemű szőlőfürtök – legalábbis gyermek-szemmel. A virágok kellemes illatot árasztanak és nagyon szép látványt nyújtanak. A hagymák elültetése ősszel gyors és egyszerű, a gyerekek pedig tavasszal izgatottan várhatják, hogy  munkájuk gyümölcsei előbújjanak a földből. Csak arra ügyeljünk, hogy ne öntözzük túl a növényeket, mert az gyors rothadáshoz vezethet.

Virágainak színe: sötétkék, kékeslila

Fényigénye: teljes és részleges napfény

Talajigénye: a vályogos, nedves, de jó vízelvezetésű, savanyú vagy semleges talajt kedveli

Érett mérete: 15-20 cm magas és 7-15 cm széles

Fotó: Gribek Tímea

7. Kerti mályvarózsa (Alcea rosea)

A kerti mályvarózsa mutatós virágai által keltett semmihez sem fogható vizuális látvány biztosan lenyűgözi a gyerekeket. A növény akár 2 méter magasra is megnőhet (ezért érdemes kerítés vagy fal mellé ültetni), ami egész biztosan túlszárnyalja az összes kisgyermek magasságát – ezt pedig mindannyian imádni fogják. A mályvarózsa könnyen termeszthető magról, bár a virágokra egy évet kell várni. A magokat a fagyveszély elmúltával vessük el, és tartsuk a talajt egyenletesen nedves, de nem túlöntözött állapotban, amíg a magok kikelnek. Virágszirmait szárítva gyógynövényként is használják.

Virágainak színe: fehér, rózsaszín, piros, sárga, lila

Fényigénye: a teljes napfényt kedveli

Talajigénye: a nedves, de jó vízelvezetésű, a savanyútól a lúgosig terjedő kémhatású, mélyen megmunkált talajt kedveli

Érett mérete: akár 210 cm magas is lehet

8. Illatos nyári orgona (Buddleja davidii)

Gyorsan növő, színpompás virágokat hozó cserje, amely hamar elterpeszkedik a kert üres sarkában. Magához vonzza a beporzókat, ami a gyermekek számára újabb megfigyelési szempont lehet. A szépséges lila bugavirágok vonzzák a méheket, pillangókat, és heteken át szemet gyönyörködtető látványt nyújt. Az elszáradt virágait nem kell levágni (csak tavasszal kell a bokrot megmetszeni), de győződjön meg arról, hogy a növény elegendő napfényt kap, hogy virágzási potenciálját maximalizálja.

Virágainak színe: lila, rózsaszín és ezek árnyalatai

Fényigénye: a teljes napfényben érzi jól magát

Talajigénye: a jól átnedvesített, savas vagy semleges talajt kedveli

Érett mérete: egy szezon alatt 1,5-2 métert is nőhet

9. Nebáncsvirág (Impatiens capensis)

A nebáncsvirág termőlevelei már egyetlen érintéstől is hirtelen felcsavarodnak és a magjaikat szétlövik – erről kapta a növény különleges nevét. Ez az egynyári növény tavasszal virágzik, majd úgynevezett „magkapszulákat” termel, amelyek a legkisebb érintésre felpattannak és a magjaikat szerteszét lövik, ami a gyerekeknek izgalmas élményt és örömet okozhat. Ha azonban nem szeretné, hogy a növény elszaporodjon a kertjében, mindenképpen távolítsa el a kapszulákat (óvatosan), mielőtt azok kipukkadnának.

Virágainak színe: sárga, narancssárga

Fényigénye: közepes fényigényű növény, ám a tűző napot nem kedveli

Talajigénye: a vályogos, homokos, agyagos, közepes nedvességtartalmú, savanyú vagy semleges talajt kedveli

Érett mérete: 90-120 cm magas és széles

10. Házi kövirózsa (Sempervivum tectorum)

Alacsony növésű, látványos küllemű, szőnyegként elterülő évelő pozsgás növény, amely meglehetősen kevés törődést igényel. Régen úgy tartották, megvéd a villámcsapástól, ezért előszeretettel ültették házak tetejére, a növény pedig jól meg is kapaszkodott a cserepeken. Nagyon jól viseli a hőséget, de nagy a napfényigénye. A gyerekek szívesen foglalkoznak majd a szaporításával, hiszen cserépbe és balkonládákba is ültethető, és sokat gyönyörködhetnek a kövirózsák egyedi látványában, hiszen minden egyes példány más és más küllemet ölt. A növény nem igényel különösebb gondozást.

Virágainak színe: rózsaszín, piros-lila

Fényigénye: napfényben érzi jól magát

Talajigénye: a homokos, jó vízelvezetésű, savas vagy lúgos talajban érzi jól magát, de a sziklás, köves talajban is megél

Érett mérete: 5-15 cm magasak és szélesek lehetnek

11. Körömvirág (Tagetes spp.)

A körömvirág egynyári növény, amelyet a gyerekek könnyen termeszthetnek magról. Szívós és egész biztosan virágba borul még akkor is, ha nem ideális termesztési körülmények között fejlődik. A körömvirág sokféle formában és színben kapható, így a gyerekek kiválaszthatják a nekik tetsző fajokat, ráadásul gyorsan nő, és már néhány hónappal a magok elültetése után virágozni kezd. A folyamatos virágzás érdekében vágja le az elvirított virágokat.

Virágainak színe: sárga, narancssárga, fehér, piros, arany, bicolor

Fényigénye: napfénykedvelő növény

Talajigénye: a nedves, de jó vízelvezetésű, a savas és a semleges közötti talajt kedveli

Érett mérete: 30-40 cm magas

12. Fülesternye / Mézvirág (Lobularia maritima)

A mézvirág magról könnyen csíráztatható egynyári növény, ráadásul nem igényel különösebb gondozást. Konténeres termesztésre is kiválóan alkalmas. Mivel beltérben is elültethető, a gyermekek bármikor nekiláthatnak a magok csíráztatásának. A virágok édes, mézes illatot árasztanak, jól mutatnak cserepekben, a teraszon, vagy balkonládában az ablakpárkányon. Csak arra ügyeljen, hogy ne öntözze túl a növényeket, és a talajuk jó vízelvezetésű legyen.

Virágainak színe: fehér, rózsaszín, lila

Fényigénye: a teljes napfényt és a szórt fényt kedveli

Talajigénye: a nedves, de jó vízelvezetésű, savanyú vagy semleges talajt kedveli

Érett mérete: 5-20 cm magas

A cikket fordította: Ordódy Eszter

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Áprilisi növényvédelmi teendők a kertekben

2024. április 22. 05:40

Az idei év meteorológiai meglepetései miatt meglehetősen sok kártevő és kórokozó a vártnál erőteljesebben, illetve a megszokottnál korábban jelent meg. Lássuk, milyen növényvédelmi teendőink lehetnek áprilisban!

Korai nyár, majd ismét hidegfront? Így készítsük fel kertünket a stabil felmelegedésre

2024. április 19. 11:10

A változékony időjárás lehetőséget teremt számunkra a kert gondozására és előkészítésére is a következő melegebb időszakra.

14 érdekesség a nefelejcsről

2024. április 19. 10:10

A nefelejcs a maga ártatlan, kék, apró szirmaival a rusztikus kertek kötelező virága. De tudta-e, hogy e bájos kis virág mérgező, vagy azt, hogy lehet akár rózsaszín vagy fehér is?

A talajminőséget és termékenységet javító talajművelési technikák

2024. április 18. 15:10

A megfelelő talajművelési technikák alkalmazása kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a talaj optimális állapotban legyen a növények számára, és hosszú távon fenntartható legyen a termelés.

A magaságyások feltöltése – költséghatékonyan!

2023. február 3. 14:23

Az egyik leggyakoribb kérdés, amit egy új kertésze feltehet, hogy hogyan töltsünk fel egy új magaságyást úgy, hogy közben még pénzt is spóroljunk.

Hogyan termesszünk édesburgonyát?

2022. július 15. 11:30

Már néhány édesburgonya palánta is bőséges termést hozhat az egész családnak.

Hogyan neveljünk fűzfát?

2023. február 13. 12:27

A fűz vagy fűzfa (Salix) a fűzfafélék (Salicaceae) család névadó nemzetségének tagja. Ez a Föld északi féltekéjén honos növény a Kárpát-medencében is megtalálható. Kiváló kertben nevelhető fa, amely kevés gondozást igényel, mégis mesés látványt nyújt. Az alábbiakból megtudhat mindent, amit a fűzfa neveléséről tudni érdemes.

Vetőmagok tárolása a hosszú távú magtakarékosság jegyében

2022. augusztus 26. 06:32

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a tudnivalókat, amelyeket érdemes szem előtt tartania, ha azt akarja, hogy sokáig elálljanak a vetőmagjai.