Házikert

Mitől keserű az uborka?

Agrofórum Online

Sokan panaszkodnak arra, hogy “savanyú a szőlő”, amikor megkóstolják az uborkájukat, mert az rendesen keserű. Vajon mi okozza, hogy az uborka keserű lesz? Ennek jártunk utána!

Évről évre eltérő mértékben, de a gyakori kérdések listáján az élen jár az a kérdés, hogy mitől keserű az uborka? Fajta kérdés lenne? A vízellátáshoz van köze, vagy a mostanában általános aszályhoz? Vagy mindhez egyszerre?

Fajtakérdés a keserű ízű uborka

Kereskedelemben és termelői kiszerelésekben is lassan elmondható, hogy a vetőmagos cégek kínálatában túlsúlyban van a keseredés mentesnek hirdetett uborka. Így jó esetben már egy stabilabb alapról indulunk a palántanevelésnél is, ha minőségi vetőmagot vásárolunk. Sajnos kutatási adatokat nem találtam arra vonatkozóan, hogy vajon a visszaszedett vetőmag háztáji szinten mennyire fog keseredésre hajlamos termést hozni, de az biztos, hogy a magas minőségű, fémzárolt uborkáknál, ha megígérik, hogy minőségi lesz az uborka, akkor nagy csalódás nem érhet minket. Főleg, ha biztosítjuk a forgalmazó által előírt fajtára jellemző körülményeket is.

Ingadozó vízellátás és a rossz uborkaminőség

Az uborka és a legtöbb kabakos nagyon érzékeny az ingadozó vízmennyiségre, így nemcsak a terméshús belső szétrepedését okozza az ingadozó vízellátottság, de akár a keseredéshez is vezet. Van ahol persze ez a tulajdonság jól jön, mert a balzsamkörte esetében így lehet fokozni a keserűanyagok termelődését, de ott magát a “gyümölcsöt” is pont a keserűségéért fogyasztjuk.

Az uborka keserű ízéért egy kukurbitacin nevű anyag a felelős (fotó: Pexels)

A kukurbitacin – a keserűség oka

Az uborka, mint Cucumis sativus a Cucurbitaceae család tagja, már a nevéből is sejthető, hogy utal valamire. A kukurbitacin nevű anyagra. Az uborka keserű ízéért a kukurbitacin (C13) a felelős. Szeretjük vagy sem a géntechnológiát, egy érdekes dolog van itt a háttérben keseredés-mentességet illetően.

Hogyan lesz akkor keseredésmentes az uborka, ha “gyárilag benne van”?

A géneket, amely lehetővé teszi a kukurbitacinok termelődését, valamint a kukurbitacinok bioszintézisének útját kínai és amerikai kutatók fedezték fel. Az új tudományos eredmények lehetővé teszik nemcsak a keserűanyagok termelődésének kiküszöbölését, hanem a keserűanyagok előállítását is. (Y. Shang et al. Biosynthesis, regulation, and domestication of bitterness in cucumber. Science, 2014; 346 (6213): 1084 DOI:10.1126/science.1259215).

A keserű íz azért természetes az uborkában (is), mert így védekezik a növény a termését lelegelő állatok ellen. Nem mellesleg az emberi szervezetnek is szüksége van a keserűanyagokra, mert a májtisztítás egyik alapeleme a keserűanyagok fogyasztása (pl. fejes saláta, spenót, grapefruit stb.).

Az uborka nem bírja a stresszt

Mintha csak magunkról emberekről lenne szó, az uborka sem bírja a stresszt. Konyhanyelven megfogalmazva az uborka esetében a keserűanyagok termelődését minden külső stressz fokozni tudja. Legyen az időjárás változása, a hőingás, a vízmennyiség-ingadozása, a nem megfelelő napsütéses órák száma.

Ugyanígy keseredni képes az uborka akkor is, ha elhanyagoljuk az ápolási munkát és a már talajon futó hajtásrendszereket hirtelen felkötözzük! Így akár azt is lehetne mondani, hogy az uborka kényes zöldség, de ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott körülményekre, akkor viszont egy nagyon jó termésmennyiséget adó zöldségről van szó.

Kiemelt kép: Pexels

A legjobb bangiták, amiket érdemes minden kertbe ültetni

2025. május 19. 05:40

Ha megbízható, mégis látványos növényt keres, amely kevés gondozással is jól fejlődik, a bangiták között biztosan talál megfelelő fajtát.

Ne tévessze össze: így különbözik az indiai szamóca!

2025. május 18. 11:10

Első pillantásra földi epernek tűnik, valójában azonban egy dísznövény, amely gyakran összezavarja a kertbarátokat. Az indai szamóca Ázsiából származó, terjedő tövű évelő növény.

Felkopaszodott a jukka? Mit tehetünk vele?

2025. május 18. 05:40

Előfordulhat, hogy a jukka alulról felkopaszodik: levelei elsárgulnak, lehullanak. Nem kell azonnal megválni tőle - megfelelő beavatkozással megfiatalítható.

Lóhere: bosszantó gyom vagy zöld szövetséges?

2025. május 17. 13:10

Ha lóherét lát felbukkanni a kertjében, az nem feltétlenül rossz jel – sőt, bizonyos szempontból egyenesen ajándék a talajnak.

A világ élvonalában a magyar vetőmag ágazat

2018. november 7. 09:29

A magyar vetőmag-előállítás magas szinten, nagy hatásfokkal, innovatívan működik, ezt az előnyt meg kell őrizni a következő negyedszázadra is, hangzott el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács 25 éves jubileumi konferenciáján.

Feszes technológiával kimagasló hozamok - a szélsőségek ellenére is (Videóval!)

2019. június 24. 07:24

A KITE Zrt. a nyár végi és az őszi vetésű kultúrákban nagy termést garantáló korszerű talajművelési és vetési technológiákat dolgozott ki az elmúlt években, és ehhez az agrotechnikához a legjobban illeszkedő hibrideket ajánlja.

30 százalékkal drágult a kukorica-vetőmag

2023. december 17. 15:10

Kukoricát 28 327 hektáron szaporítottak 2022-ben, ami 10 százalékos területcsökkenést mutatott az előző időszakhoz mérten.

Változás a vetőmagtörvényben

2018. június 28. 06:16

A növényfajták állami elismeréséről szóló rendelet módosításának célja a növényfajták állami elismeréséhez szükséges fajtavizsgálatokat végző szervre vonatkozó eljárási szabályok kialakítása.