Házikert

Keserű uborka: Mitől az?

Agrofórum Online

Sokan panaszkodnak arra, hogy “savanyú a szőlő”, amikor megkóstolják az uborkájukat, mert az rendesen keserű. Vajon mi okozza, hogy az uborka keserű lesz? Ennek jártunk utána!

Évről évre eltérő mértékben, de a gyakori kérdések listáján az élen jár az a kérdés, hogy mitől keserű az uborka? Fajta kérdés lenne? A vízellátáshoz van köze, vagy a mostanában általános aszályhoz? Vagy mindhez egyszerre?

Fajtakérdés a keserű ízű uborka

Kereskedelemben és termelői kiszerelésekben is lassan elmondható, hogy a vetőmagos cégek kínálatában túlsúlyban van a keseredés mentesnek hirdetett uborka. Így jó esetben már egy stabilabb alapról indulunk a palántanevelésnél is, ha minőségi vetőmagot vásárolunk. Sajnos kutatási adatokat nem találtam arra vonatkozóan, hogy vajon a visszaszedett vetőmag háztáji szinten mennyire fog keseredésre hajlamos termést hozni, de az biztos, hogy a magas minőségű, fémzárolt uborkáknál, ha megígérik, hogy minőségi lesz az uborka, akkor nagy csalódás nem érhet minket. Főleg, ha biztosítjuk a forgalmazó által előírt fajtára jellemző körülményeket is.

Ingadozó vízellátás és a rossz uborkaminőség

Az uborka és a legtöbb kabakos nagyon érzékeny az ingadozó vízmennyiségre, így nemcsak a terméshús belső szétrepedését okozza az ingadozó vízellátottság, de akár a keseredéshez is vezet. Van ahol persze ez a tulajdonság jól jön, mert a balzsamkörte esetében így lehet fokozni a keserűanyagok termelődését, de ott magát a “gyümölcsöt” is pont a keserűségéért fogyasztjuk.

keserű uborka
Az uborka keserű ízéért egy kukurbitacin nevű anyag a felelős (fotó: Pexels)

A kukurbitacin – a keserűség oka

Az uborka, mint Cucumis sativus a Cucurbitaceae család tagja, már a nevéből is sejthető, hogy utal valamire. A kukurbitacin nevű anyagra. A keserű uborka ízéért a kukurbitacin (C13) a felelős. Szeretjük vagy sem a géntechnológiát, egy érdekes dolog van itt a háttérben keseredés-mentességet illetően.

Hogyan lesz akkor keseredésmentes az uborka, ha “gyárilag benne van”?

A géneket, amely lehetővé teszi a kukurbitacinok termelődését, valamint a kukurbitacinok bioszintézisének útját kínai és amerikai kutatók fedezték fel. Az új tudományos eredmények lehetővé teszik nemcsak a keserűanyagok termelődésének kiküszöbölését, hanem a keserűanyagok előállítását is. (Y. Shang et al. Biosynthesis, regulation, and domestication of bitterness in cucumber. Science, 2014; 346 (6213): 1084 DOI:10.1126/science.1259215).

A keserű íz azért természetes az uborkában (is), mert így védekezik a növény a termését lelegelő állatok ellen. Nem mellesleg az emberi szervezetnek is szüksége van a keserűanyagokra, mert a májtisztítás egyik alapeleme a keserűanyagok fogyasztása (pl. fejes saláta, spenót, grapefruit stb.).

Az uborka nem bírja a stresszt

Mintha csak magunkról emberekről lenne szó, az uborka sem bírja a stresszt. Konyhanyelven megfogalmazva az uborka esetében a keserűanyagok termelődését minden külső stressz fokozni tudja. Legyen az időjárás változása, a hőingás, a vízmennyiség-ingadozása, a nem megfelelő napsütéses órák száma.

Ugyanígy keseredni képes az uborka akkor is, ha elhanyagoljuk az ápolási munkát és a már talajon futó hajtásrendszereket hirtelen felkötözzük! Így akár azt is lehetne mondani, hogy az uborka kényes zöldség, de ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott körülményekre, akkor viszont egy nagyon jó termésmennyiséget adó zöldségről van szó.

Kiemelt kép: Pexels

Szobanövények: téli növényvédelem a lakásban

2025. december 7. 05:40

A szobanövények téli növényvédelme főként a megelőzésről, a párásításról, a helyes öntözésről és az időben elkapott kártevőkről szól.

Megmenthető a hervadó karácsonyi kaktusz? Igen!

2025. december 6. 11:10

A karácsonyi kaktusz hervadása sokszor visszafordítható. Csak értenünk kell, mit üzen a növény.

Segít a Nébih Maradék nélkül adagkalkulátora – tervezzük meg tudatosan az ünnepi menüt!

2025. december 6. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül program és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége adagkalkulátorral segíti a karácsonyi menütervezést.

Pénzfa, ami minden lakásba kell – tényleg!

2025. december 5. 14:10

Nemcsak díszít, de ajándéknak is kiváló. A pénzlevelű Pilea a legegyszerűbb, legvidámabb szobanövény, amit nevelhet!

Nyitnikék – vetőmag-, szaporítóanyag-börze és -vásár

2024. január 16. 10:05

Az idei programra is nagy szeretettel várják a szervezők és a Budapesti Kertbarátok a kertet, növényeket szerető fővárosi és Pest megyei lakosokat!

Nem lehet homokra építeni… - Beszámoló a VSZT küldöttközgyűléséről

2019. június 1. 09:02

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács április 23-án tartotta küldöttgyűlését Budaörsön, amely Dr. Nagy István agrárminiszter nyitóelőadásával kezdődött.

SAATEN-UNION-kukoricák: stabil alap az instabil környezetben

2022. október 28. 05:47

Nehéz időszak áll mögöttünk, és több mint valószínű, hogy még messze van a fellélegzés.

Vetőmagadománnyal segíti az anyaország a kárpátaljai magyar gazdákat

2023. március 30. 12:38

Magyarországi gazdák és agrárcégek vetőmagadománya is segíti a kárpátaljai magyar gazdákat a tavaszi vetési munkák során. Az 500 zsáknyi adományt március 28-án adták át Beregszászon.