Növénytermesztés
Növénytermesztés

Változás a vetőmagtörvényben

Változás a vetőmagtörvényben

NAK

A növényfajták állami elismeréséről szóló rendelet módosításának célja a növényfajták állami elismeréséhez szükséges fajtavizsgálatokat végző szervre vonatkozó eljárási szabályok kialakítása.

A vetőmagtörvény (a növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 2003. évi LII. törvény) 2018. január 1-től új eljárási szabályokat tartalmaz a fajták állami elismerésével kapcsolatos növénytermesztési hatósági feladatok tekintetében. A növényfajták állami elismeréséről szóló 40/2004. (IV.7.) FVM rendelet módosításának célja a növényfajták állami elismeréséhez szükséges fajtavizsgálatokat végző szervre (NÉBIH) vonatkozó eljárási szabályok kialakítása, továbbá a növénytermesztési hatóság – a fajta állami elismerésére vonatkozó – döntésének alapjául szolgáló, a fajtára vonatkozó értékelés eljárási szabályainak meghatározása. A módosítás tartalmazza továbbá az Európai Unióban időközben szakterületre vonatkozó végrehajtási rendeleti szintű szabályokat, valamint egyéb szükséges szakmai módosításokat.

A módosítás pontosítja az állami elismerés, valamint a fajtaoltalom céljából történő fajtavizsgálatokra történő bejelentés adattartalmát, a fajtakísérletek megkezdésére vonatkozó szabályokat. Meghatározza a növénytermesztési hatóság döntésének alapjául szolgáló, a növényfajta állami elismerhetőségére vonatkozó értékelés kialakításának a rendjét, a fajtavizsgálatokat végző szerv (NÉBIH) és a fajtaminősítő bizottság szerepét a fajta értékelésére irányuló eljárásban.

A vetőmagtörvényben foglaltakra figyelemmel meghatározásra kerül a fajta állami elismerése meghosszabbításának, valamint annak megújításának a fajtavizsgálati feltételei. Ezek az eddigi gyakorlatnak is részei voltak, azonban a rendeleti részletszabályok nem határozták meg.

Majdnem nyolcmillió tonna az idei kukoricatermés

2019. november 14. 13:36

A betakarítás sikeres elvégzése mellett a gazdák az őszi vetésekkel is ütemesen haladtak idén. Az 1 millió hektáros őszi búza vetésterületének készültsége jelenleg 97%-os, a többi őszi vetésű gabonáé gyakorlatilag befejeződött.

A november a precíziós növénytermesztés hónapja az AXIÁL-nál

2019. november 13. 15:47

Novemberben több precíziós növénytermesztéssel foglalkozó esemény megrendezésére került sor az AXIÁL Kft.-nél.

A tárolóknak csak a fele alkalmas a gabona szabványos raktározására

2019. november 8. 05:47

A tapasztalatok alapján az év eleji készletek ellenőrzésekor a mennyiségek több mint felénél található valamilyen minőségi probléma.

Több mint kilenc tonna a kukorica hektáronkénti termésátlaga Tolnában

2019. november 7. 11:03

A Tolna megyei eredmények elsősorban annak köszönhetőek, hogy kedvezőbb volt a csapadék térségi eloszlása, így kevésbé sújtotta az aszály a megye kukoricatábláit.

Saaten-Union-hibridbúzák terméstanúsítása a Magyar Kukorica Klub mérései alapján, 2014-2018 (FRISS EREDMÉNYEK+VIDEÓK!)

2018. augusztus 22. 11:04

A Magyar Kukorica Klub 2014 és 2018 júliusában öt-öt, 2015 és 2016 júliusában hat-hat, 2017 júliusában pedig hét helyszínen végzett terméstanúsítást a SAATEN-UNION Hungária Kft. megbízásából.

A Talentis Agro Csoport számít a fiatal agrárszakemberekre

2019. május 10. 04:37

A Talentis Agro Vállalatcsoport minden meghatározó szántóföldi növénykultúra termesztésében jelen van, kiemelt célként tekintenek a precíziós gazdálkodás kínálta lehetőségekre.

Őszi árpa. A csúcsok csúcsai

2019. július 27. 07:17

A SAATEN-UNION hagyományosan erős ősziárpa-portfóliója mind a kétsoros, mind a többsoros szegmensben rendszeresen bővül.

Repce vetőmagpiaci áttekintés a 2019 őszi vetés előtt

2019. június 15. 16:58

A Kleffmann és Partner Kft. is szeretne tiszta vizet önteni abba a bizonyos pohárba.