Növénytermesztés
Növénytermesztés

Változás a vetőmagtörvényben

Változás a vetőmagtörvényben

NAK

A növényfajták állami elismeréséről szóló rendelet módosításának célja a növényfajták állami elismeréséhez szükséges fajtavizsgálatokat végző szervre vonatkozó eljárási szabályok kialakítása.

A vetőmagtörvény (a növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 2003. évi LII. törvény) 2018. január 1-től új eljárási szabályokat tartalmaz a fajták állami elismerésével kapcsolatos növénytermesztési hatósági feladatok tekintetében. A növényfajták állami elismeréséről szóló 40/2004. (IV.7.) FVM rendelet módosításának célja a növényfajták állami elismeréséhez szükséges fajtavizsgálatokat végző szervre (NÉBIH) vonatkozó eljárási szabályok kialakítása, továbbá a növénytermesztési hatóság – a fajta állami elismerésére vonatkozó – döntésének alapjául szolgáló, a fajtára vonatkozó értékelés eljárási szabályainak meghatározása. A módosítás tartalmazza továbbá az Európai Unióban időközben szakterületre vonatkozó végrehajtási rendeleti szintű szabályokat, valamint egyéb szükséges szakmai módosításokat.

A módosítás pontosítja az állami elismerés, valamint a fajtaoltalom céljából történő fajtavizsgálatokra történő bejelentés adattartalmát, a fajtakísérletek megkezdésére vonatkozó szabályokat. Meghatározza a növénytermesztési hatóság döntésének alapjául szolgáló, a növényfajta állami elismerhetőségére vonatkozó értékelés kialakításának a rendjét, a fajtavizsgálatokat végző szerv (NÉBIH) és a fajtaminősítő bizottság szerepét a fajta értékelésére irányuló eljárásban.

A vetőmagtörvényben foglaltakra figyelemmel meghatározásra kerül a fajta állami elismerése meghosszabbításának, valamint annak megújításának a fajtavizsgálati feltételei. Ezek az eddigi gyakorlatnak is részei voltak, azonban a rendeleti részletszabályok nem határozták meg.

A hat tonnát is meghaladja az őszi búza termésátlaga Tolna megyében

2019. július 19. 08:03

Az idei termésátlag országos összehasonlításban Tolna megyében a legjobb, az aszályos ősz és tél után a májusi csapadék segítette a kalászosok fejlődését.

Vertikális farmok lehetnek az emberiség megmentői

2019. július 17. 08:36

A növényeket termőtalaj nélküli, úgynevezett hidropóniás rendszerek segítségével termesztik, a napfényt pedig ledes világítótestek szimulálják, már-már tökéletesen.

Lencsetermesztés: új őszi fajtákkal, kiszámítható piaci viszonyok nélkül

2019. július 16. 08:08

A hazai növénytermesztési szerkezetben – elsősorban nagyfokú ökológiai érzékenységük miatt – a magfehérje pillangósok termesztése háttérbe szorult, az értékesítés biztonsága is alacsony.

A repce és az árpa gyengébb, a búza megfelelő minőségű

2019. július 15. 08:47

Az étkezési búzák fehérje- és sikértartalma megfelelő, sütőipari értékcsoport szerint jellemzően a B1 és B2-es besorolásúak, teljesítve ezzel a hazai malomipar követelményeit. Az első tételek alapján nincs ok aggodalomra, de ünneplésre sem. Minőség szempontjából jó-közepes évre számíthat a szántóföldi ágazat.

HIBRIDBÚZA. FÓKUSZBAN AZ ALAPOZÓ MŰVELETEK ÉS A VETÉS, HISZEN „KI MINT VET, ÚGY ARAT”. (VETÉSTECHNOLÓGIA+VIDEÓK!)

2018. augusztus 29. 06:10

Szántóföldi növényeink hozamának – kiemelten a hibridkalászosok termőképességének – maximális kihasználása érdekében nagy jelentőségük van az őszi, a terméskilátásokat megalapozó munkáknak. Tapasztalataink szerint a hibridbúza-állományok fejlődése szempontjából pedig különösen felértékelődnek ebben az időszakban a vetéssel kapcsolatos munkálatok, továbbá „a precízen és pontosan” elvégzett előkészítő, ún. alapozó műveletek.

Syngenta a világ élvonalában a kalászos vetőmagban is

2018. július 31. 14:14

A Syngenta elsősorban növényvédelmi termékeiről és napraforgó genetikájáról ismert. Azonban azt kevesen tudják, hogy az elmúlt néhány év során a kalászos genetikában is a világ egyik vezető vállalatává lépett elő.

A legfontosabb tudnivalók a Bayer-Monsanto felvásárlásról

2018. június 7. 07:30

A tervek szerint június 7-én lezárul a Monsanto felvásárlása, a vállalat neve Bayer marad. Az összeolvadás révén kétszeresére nő a mezőgazdasági üzletág.

SAATEN-UNION őszibúza-fajták. Minőség és mennyiség zseniális kombinációban.

2018. július 27. 14:21

A szélsőségesen változó időjárási és piaci körülmények olyan búzafajtákat igényelnek, amelyek nagyobb termőképesség, jobb stressztűrés és magasabb szintű betegség-ellenállóság mellett tudják biztosítani az élelmiszer- és a takarmánycélú alapanyagot.