Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Előzzük meg hatékonyan a gombafertőzéseket!

Előzzük meg hatékonyan a gombafertőzéseket!

Bayer Crop Science

A napraforgó, a szója és a kukorica állományok védelmére folyamatos figyelmet kell fordítanunk, hiszen komoly kárt tehetnek bennük a kórokozók. A károsítás mértéke évjáratonként eltérő, de ha kedvezőek a fertőzés számára a körülmények, a befektetett munka és ráfordítás odaveszhet.

Az integrált védelem minden eszközét ajánlott bevetni a termés megóvásáért. Ezek közül a hatékony kémiai védelemre mindhárom kultúra esetén jó választás a Propulse. A készítmény hatóanyagai közül a fluopiram sejtlégzésgátló, felszívódó hatóanyag.

Kijuttatás után a hatóanyag egy része a növény felületén marad, egy része pedig behatol a növénybe és ott transzlaminárisan és akropetálisan áramlik szét. Ennek köszönhetően a levélfonákot is védi. A fluopiram hatása a gombák életműködésének csaknem minden fázisát érinti, a kezelt állományban a gomba nem képes behatolni a növényi szövetekbe.

A Propulse másik hatóanyaga, a protiokonazol szterol-bioszintézisgátló szisztemikus triazol fungicid. A protiokonazol is a levélfelszínről szívódik fel folyamatosan a levél belsejébe, ahol gyorsan és egyenletesen terjed szét.

Gátolja a gombák ergoszterol-bioszintézisét, az appresszóriumok, hausztóriumok képződését, a micéliumok növekedését, és a spóraképződést. A gombák ellen hosszú preventív hatásával tűnik ki, de kuratív és eradikatív hatása is jó.

Napraforgóban a szer felhasználása 0,8-1,0 l/ha dózisban ajánlott. A virágzat és a tányér szürkepenész és a fehérpenész elleni védelmére virágzáskor megelőző jelleggel javasolt felhasználni. A kisebb dózis kijuttatása alacsony fertőzési nyomás esetén nyújt megfelelő védelmet. Magasabb fertőzési nyomás esetén, valamint a szürkepenészes tányérrothadás elleni védekezésre a Propulse a magasabb, 1 l/ha dózisban használható.

Szójában fehérpenészes szárrothadás, valamint diaportés hüvely- és szárfoltosság, más néven szójarák elleni védekezésre a betegség kialakulásához kedvező körülmények között, megelőző jelleggel javasolt a Propulse felhasználása.

Dózisát a betegség és a fertőzési nyomás függvényében javasolt megválasztani. Szója védelmére az első virágbimbók megjelenésétől 0,8-1 l/ha dózisban alkalmazható.  Ha a fertőzésveszély indokolja, az első kezelés után 14 nappal újabb Propulse kezelés végezhető.

Kukoricában a gombabetegségek elleni védekezést előrejelzésre alapozva, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor célszerű elkezdeni. A fertőzésre hajlamosító időjárás esetén két kezelés indokolt. A Propulse alkalmazása szármegnyúlás idején elsősorban helmintospóriumos levélfoltosságot és száradást okozó gombák (Helminthosporium turcicum; Helminthosporium carbonum) ellen nyújt védelmet.

Ezt a kezelést legalább 300 l/ha permetlé mennyiséggel végezzük. Címerhányás – virágzás időszakában alkalmazva a Propulse a lombozatot és a csövet támadó betegségek ellen hatékony. Szemfoltbetegség elleni védekezésre a szármegnyúlás idején elvégzett kezelés ajánlott. Dózisa kukoricában 0,8-1,0 l/ha.

A Propulse gombaölő hatásán túl kedvezően befolyásolja a kultúrnövények élettani folyamatait is. Hatóanyagai javítják a növény stresszhatásokkal szembeni tűrőképességét és fokozzák a fotoszintetikus aktivitást.

A kórokozók számára általában kedvezőtlen, száraz időjárási körülmények is stresszt jelentenek a növényeknek. Ha azután a szárazságban legyengült, védelmet nem kapott állományban következik be egy fertőzés, a növények érzékenyebbek lesznek a betegségekre. A Propulse-zal kezelt állományok, a készítmény gombaölő és élettani hatásainak köszönhetően, ezeknek a kedvezőtlen hatásoknak sem lesznek kitéve.

A Propulse felhasználása:

KultúraKárosítóA kezelések évenkénti maximális számaDózis (l/ha)
Napraforgófehérpenész, szürkepenész, diaporte, fóma és alternáriás eredetű levél-, szár- és tányérbetegségek20,8-1,0
Kukoricahelmintospóriumos (Setosphaeria sp., Cochliobolus sp.) levélfoltosság és száradás, kabatiellás szemfoltosság20,8-1,0
Szójafehérpenész, diaportés betegség20,8-1,0

Bayer Crop Science

További információ: agro.bayer.co.hu

Figyelem: terjed a napraforgó fehérpenészes szártőkorhadása

2024. június 10. 10:10

A szártövön enyhén elbarnuló zóna figyelhető meg, amelyen fehér, a szárra merőleges vonalak jelenléte is időnként észlelhető. Ezek a fehérpenészes szártőkorhadás tünetei.

Termésnövelés környezetbarát módon

2024. június 7. 16:40

A Bacillus simplex baktériumok képesek szimbiózisban együtt élni a növényekkel, így javítva azok aszállyal és hőséggel szembeni stressztűrő képességét.

A lepényfa-gubacsszúnyog, 2. rész

2024. június 4. 11:10

Az írás jelen, második részében ismertetjük a gubacsok szerkezetét, belső alaktanát leíró új megfigyeléseinket.

Időszerű a napraforgó fungicides védelme

2024. június 3. 07:10

A napraforgó igencsak „beteges” növény, és sok betegség súlyos mértékű, akár az állomány létét is veszélyeztető fertőzéseket is előidézhet.

Gombaölő szeres védekezés kalászosokban

2023. május 19. 08:34

Tazer Kombi csomagunk kétféle hatóanyaga erős védelmet biztosít, a zöldítő hatás pedig a „ráadás”.

Hiperspektrális képalkotás: új módszer a gombafertőzések kimutatására

2021. január 22. 04:36

A gombaeredetű fertőzésekből fakadó minőségromlás számos termény esetén komoly gazdasági problémát jelent, így a hiperspektrális képfeldolgozás ilyen célú felhasználása rövid időn belül közvetlen hasznot hozhat az agráriumban.

Új, rothadást okozó gombafajt azonosítottak New York-ban

2020. augusztus 5. 08:50

New York-i almáskertekben végzett vizsgálatok után új gombakórokozót azonosítottak a Cornell Egyetem növénypatológusai. A betegség rothadásos megbetegedést okoz az almában. A kutatók egy másik gombafajra is rábukkantak vizsgálatuk során.

A sok csapadék károsította a szabadföldi szamócatermést

2019. június 1. 08:46

A fagyok és az aszály idén nem okozott érdemi kárt a szamócaültetvényekben, ugyanakkor az eső és a gombafertőzés miatt a mintegy 400 hektáros szabadföldi terület 20-30 százaléka is kieshet.