Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Lépjen szintet a kalászvédelemben!

Lépjen szintet a kalászvédelemben!

Bayer Crop Science

A kalászfuzáriózis az egyik legismertebb és legjelentősebb betegsége kalászos növényeinknek és jelentősége egyre nő az elmúlt években, különösen az őszi búzában.

A fuzárium-fertőzés kórokozói elsősorban a Fusarium graminearum, Fusarium culmorum, vagy a Fusarium avenaceum. A fertőzés beindulásához több tényező együttes fennállása elengedhetetlen: fogékony gazdanövény, fertőzőképes kórokozó és természetesen a megfelelő időjárási feltételek.

A Fusarium fajok által megbetegített kalászok kifehérednek, majd a felületükön rózsaszínű elszíneződés jelenik meg. A tünetek előrehaladtával a búzaszemek összezsugorodnak, töppedtek lesznek.

A kórokozók számára a nedves, mérsékelten meleg, szeles időjárás nagy mértékben kedvez, de a konídiumok csírázásához már 1-2 órán át tartó párás idő is elegendő, így a fertőzést akár a reggeli harmat is beindíthatja, ezért aszályos időjárás esetén se becsüljük alá a betegség jelentőségét.

A búza fogékonysága a kalászolás kezdetétől a viaszérésig fennáll, azonban fertőzés által okozott toxinfelhalmozódás kockázata a virágzás idején a legnagyobb. A megfelelő időzítésre nagyon szűk időablak, mindössze néhány nap áll rendelkezésre, ezért javasoljuk, hogy a védekezést a virágzás első egyharmadában kezdjük meg.

MILYEN TERMÉKET VÁLASSZUNK KALÁSZVÉDELEMRE?

Intenzív technológiákban, vetőmag-termesztésben és kifejezetten erős fuzárium-fertőzési veszély (érzékeny, szálkás fajta, durum búza, kukorica elővetemény, szántás nélküli művelés, párás mikroklíma stb.) esetén fuzárium specifikus készítményeket kell alkalmaznunk.

A rendelkezésre álló hatóanyagok közül a DMI csoportba tartozók között találunk ilyeneket, ezek közül is protiokonazol az egyik legjobb kalászfuzáriózis elleni hatóanyag.

A Bayer ajánlata intenzív technológiában az új generációs kalászvédelem-specialista, az Input. Kiváló teljesítményének köszönhetően Európa-szerte vezető sztenderd készítmény a kalászfuzáriózis ellen.

Az Inputban található magas protiokonazol tartalom hatékony a Magyarországon előforduló Fusarium fajok ellen, a mellette található spiroxamin pedig amellett, hogy hatékonyan lép fel a későn megjelenő levélbetegségekkel szemben, szinergista módon segíti a protiokonazol gyors felszívódását a növénybe, így biztosítva a hosszú hatástartamot.

Az Inputtal biztonságosan alacsony szinten tartható a búza DON toxin szintje, még igen erős fertőzési nyomás esetén is. Preventív és kuratív tulajdonságainak köszönhetően rugalmas kijuttatást tesz lehetővé. Kalászvédelemben mindig az engedélyezett legmagasabb dózist alkalmazzuk, ami az Input esetében 1,25 l/ha.

Mesterséges fuzárium-fertőzési kísérleteinkben az Input második évben szerepel kimagasló teljesítménnyel. Alkalmazásával lényegesen csökkenthető a DON toxin tartalom, és kedvező hozameredmények biztosíthatók, így egészséges, fertőzésmentes állományokkal biztonságban várhatjuk a betakarítás időszakát.

Mesterséges fuzárium-fertőzési kísérlet DON toxin eredményei 2022-ben és 2023-ban (Artplanta)

Próbálja ki az Inputot kalászvédelemben, hogy biztonságban tudja búzaterményét! A részletekért keresse a Bayer területileg illetékes kollégáit!

Bayer Crop Science

A tavaszi árpa még veszélyben van

2024. június 17. 14:40

Hasonlóan az őszi árpához, ez a kultúra is rengeteg kórokozó étlapján szerepel meglehetősen előkelő helyen.

Előzzük meg hatékonyan a gombafertőzéseket!

2024. június 10. 17:10

A napraforgó, a szója és a kukorica állományok védelmére folyamatos figyelmet kell fordítanunk, hiszen komoly kárt tehetnek bennük a kórokozók.

Figyelem: terjed a napraforgó fehérpenészes szártőkorhadása

2024. június 10. 10:10

A szártövön enyhén elbarnuló zóna figyelhető meg, amelyen fehér, a szárra merőleges vonalak jelenléte is időnként észlelhető. Ezek a fehérpenészes szártőkorhadás tünetei.

Termésnövelés környezetbarát módon

2024. június 7. 16:40

A Bacillus simplex baktériumok képesek szimbiózisban együtt élni a növényekkel, így javítva azok aszállyal és hőséggel szembeni stressztűrő képességét.

Megjelentek az első amerikai kukoricabogár imágók

2019. július 2. 08:36

Kukoricában a kukoricamoly fertőzés a területek 100%-át érinti, egyre több a gyapottok-bagolylepke a csapdák fogási anyagában és megjelentek az első kukoricabogár imágók is.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye

2024. június 4. 14:40

Megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye, hiszen a „dunsztos” környezet kiválóan alkalmas a kórokozó inkubációjára.

Tömeges a sárgarozsda jelenléte - Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. május 29. 05:40

A sárgarozsda a búza és az árpa lombozatán is tömegesen jelen van, de a melegebb időszak most a vörösrozsda előretörésének kedvez.

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között

2024. február 19. 10:10

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.