Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Készüljön a tavaszi védelemre megújult repcevédelmi technológiával!

Készüljön a tavaszi védelemre megújult repcevédelmi technológiával!

Bayer Crop Science

Az időjárás, a repce fejlődése és a károsítók megjelenése még hozhat olyan helyzetet, amelyben csak akkor van esély a repce hatékony védelmére, ha a védekezés eszközeit idejében és megfelelően előkészítették. A jól tervezett növényvédelmi technológiával megteremthető a termesztés jövedelmezőségének alapja. A Bayer megújult repcevédelmi technológiájával felkészülhet a tavaszi védelemre.

Kórokozók elleni védelem, növekedésszabályozás

A repce virágzat kialakulása már kora tavasszal elkezdődik. Ebben az időszakban nem csak a jelentős kórokozók elleni, hatékony védelemre van szükség. Fontos a növekedés megfelelő szabályozása is. Ezért célszerű olyan készítményt választani, amely gombaölő és regulátor hatással is rendelkezik.

A Folicur Solo régóta bevált készítmény a repce védelmében. Tavasszal a repce szárba indulásától a virágzás kezdetéig alkalmazható 0,75 – 1,0 l/ha dózisban.

A Tilmor a tebukonazol mellett protiokonazol hatóanyagot is tartalmaz, a kettős feladatot magas szinten látja el: fóma, cilindrospórium, fehérpenész és alternária elleni hatékony védelem mellett erős regulátorhatással is rendelkezik. Javítja a növények stressztűrő képességét is.  Alkalmazását tavasszal, a repce szárba indulásának kezdetére ajánlott időzíteni 1,2 l/ha dózisban.

A betegségek elleni védelmen túl, mindkét készítmény csökkenti a növénymagasságot, növeli a szárszilárdságot, csökkenti a megdőlést, serkenti az oldalhajtások képződését, így egyenletes állományt eredményez és hozzájárul az egyöntetűbb virágzáshoz is.

Rovarkártevők elleni védelem

Sárgalapos, vagy sárgatálas megfigyelésre alapozva a rovarkártevők elleni kezelések jól időzíthetők. A tavaszi időjárástól függően a rovarkártevők korán megjelenthetnek a repcetáblákon. A repceszár-ormányos és a nagy repceormányos február végétől nagyjából egyszerre kezd betelepedni a repcetáblákra. A kezelés akkor lesz hatékony, ha a tömeges betelepedés után, de még tojásrakás előtt történik, hiszen a szárban lévő lárvák ellen már nincs megfelelő védekezési lehetőség.

Ormányos a repcében (forrás: Bayer Crop Science)

Az idő melegedésével a repce fénybogár is megjelenik és már a zöldbimbós repcét is károsítja. A repce fénybogár elleni védekezés időzítését sárgatálas rövid előrejelzésre, illetve tővizsgálati módszerre kell alapozni. Használjunk tartamhatást is biztosító rovarölő szert, hogy a bogár érési táplálkozását, illetve a tojásrakását megakadályozzuk!

A deltametrin hatóanyagú Decis Mega speciális formulációjának köszönhetően más piretroidoknál hatékonyabb rovarölő szer. Gyors kezdeti hatás, a kezelt felületen egyenletesebb eloszlás és jobb esőállóság jellemzi. Repcében egy őszi- és három tavaszi kezelésre használható. A Decis termékcsalád újabb tagja a Decis Forte is elérhető a magyar termelők számára. Repce tavaszi kártevői ellen virágzás végéig felhasználható, az EC formuláció és a magasabb (100 g/l) hatóanyag tartalom miatti alacsony dózis akár speciális kijuttatási technológiát is lehetővé tesz.

Újdonság a Bayer Sivanto Energy rovarölő szere, a deltametrin és a flupiradifuron gyári kombinációja. Optimális hatóanyag-összetételű, gyorsabb felszívódást, szállítódást és hatáskifejtést támogató speciális segédanyagokat tartalmazó, könnyen adagolható és felhasználható kontakt és felszívódó hatású készítmény. Alkalmazása repceszár-ormányos és nagy repceormányos elleni védelemre javasolt, 0,75 l/ha dózisban. Felhasználása repce mellet kalászosok, kukorica és szőlő védelmére is engedélyezett.

A Sivanto Energy, a Decis Mega és a Decis Forte már alacsony hőmérsékleten is megbízható védelmet nyújt a repce kora tavaszi kártevői ellen.

Új megoldás technológiai ajánlatunkban a Roslix. Ez a folyékony formulációjú acetamiprid hatóanyagú, felszívódó készítmény a virágzáskori kártevők – mint a repcefénybogár és a repcebecő-ormányos – ellen 0,25 l/ha dózisban hatékony.

Kedvező repcevédelmi ajánlatért keresse a Bayer területi képviselőit! >>

Bayer Crop Science

Szüret utáni lombvédelem

2024. július 16. 15:10

A nyári forróság visszafogta a levélnedvességet és a mérsékeltebb hőmérsékletet igénylő gombák terjedését, pl. a varasodásét. Úgy tűnik, hogy a lisztharmat kevésbé sínylette meg a kánikulát, hasonlóan a molyokhoz és főleg a „mindent kibíró” poloskákhoz.

A napraforgó „nyári” betegségei

2024. július 15. 09:10

Nem mindegy, melyik betegség jelent meg, mivel jó néhány ellen nem a meglehetősen költséges állománypermetezés a helyes védekezési megoldás.

Gubacsot okozó atkák a körtén, I. rész

2024. július 12. 09:40

A Gubacsatkák családjából 3 nemzetség fajai fordulnak elő a körtéken, de gubacsokat okozó fajokat csak a Epitrimerus, és az Eriophyes nemekben találunk.

Tarlók, árvakelések hatása a növényvédelemre

2024. július 9. 08:40

Az árvakelések részben hasznosak a talajaink védelme szempontjából, ugyanakkor hordoznak növényvédelmi kockázatokat is.

A globális ellátási gondok miatt tovább drágult a búza

2020. október 17. 08:13

Az amerikai búza határidős ára pénteken közel hat éves csúcsra emelkedett, mivel a világ legfontosabb termőterületein a száraz időjárás miatt növekedtek az ellátási aggályok.

Két hetes csúcson is járt a búza ára

2021. június 23. 06:37

Nem volt határozott iránya a kereskedésnek az agrárpiacokon kedden. Sem a tengerentúlon, sem Európában nem rajzolódott ki egy egyértelmű trend.

Megjelent: A nagy hozamok a mélyben gyökereznek

2018. augusztus 22. 11:22

Ingyenesen letölthető, gyakorlatias szakkönyv a RAPOOL kiadásában, amelynek fókuszában a repce ideális gyökérrendszerének kialakítása áll.

Hogy a lehetőségekből megoldás váljék

2022. június 23. 17:39

Az egekbe szökött repce terményárak ismeretében a termesztés intenzifikálása és a termésátlagok növelése egyértelmű cél.