Címke: Repce

repce

A repce (Brassica napus) a keresztesvirágúak (Cruciferae) családjába tartozó, értékes ipari növény; a magjából olajat nyernek. A mediterrán térségből származó káposztarepcének őszi és tavaszi változata is van, Magyarországon az őszi változatot termesztik. Hazánkban az utóbbi években vetésterülete meghaladta a 200 ezer hektárt, termésátlaga 1,5-2,0 t/ha között alakult (KSH). A legkedvezőbb vetésidő számára – magyarországi körülmények között – augusztus 25 – szeptember 10. Betakarítása általában június második felében, teljes érésben történik, amikor a becőkben a magok csillogó fekete színűek. Az őszi káposztarepce magja 40-50% olajat tartalmaz. Főbb kórokozói, kártevői: repcemozaik vírus, levélgöndörödés vírus, olajrepce virágelzöldülés, repceperonoszpóra, repce-becőrontó, fehérpenészes rothadás, gyökérgolyva, repcedarázs, repcebolha, repcefénybogár, repceszárormányos, repcebecő-ormányos, repcebecő-gubacsszúnyog. Termesztési technológiájáról, vetőmag-előállításáról, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportálon.

Kapcsolódó címkék

szójaMagyar Szója EgyesületSzója RoadshowSzójamag Kft.szójarozsdaDuna Szója SzövetségEurópai Szója Nyilatkozatgénmódosított szójaszójadaraszója áraszójadara áraszójakonferenciaNemzetközi Duna-Szója KongresszusszójababMagyar Szója és Fehérjenövény EgyesületIowai Szójatermesztési EgyesületMagyar Szója Nonprofit Kft.szójapiacszójaimportszójatermesztésszójafajtákszójaoltásGabonakutató Nonprofit Kft.gabonagabonaszárításGabonatermesztők Országos Szövetségekalászos gabonagabona vetőgépgabonaexportNemzetközi Gabonatanácsgabonaárgabonafeldolgozásgabonatárológabonalisztharmatgabonafutrinkaelevenszülő gabona levéltetűmagtári gabonazsuzsokgabonaágazatgabonaszondagabonapoloskaMagyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és Kereskedők SzövetségeGabonaszövetségGabona Controlgabona tárolásgabonakártevőmezei gabonamolygabona lisztharmatMagyar Gabonafeldolgozókgabonatőzsdegabonapiacgabona áragabonaszipolygabonaárakgabonafélékgabonasilóGabonavető gépőszi kalászos gabonagabona levéltetűgabonaféleKalászos Gabona FórumGabonatarlógabona szellőztetőgabona levéltetvekgabonafélék áragabonatermésőszi gabonafélékGabonanemesítésbiogabonagabonalevéltetvekZöld gabona-levéltetűgabonaátvételgabona-minősítésgabonapoloskákgabona vörösrozsdagabonakereskedőgabonakereskedelemhibridbúzabúzaőszi búzaőszi durumbúzadurumbúzabúzatermesztésmalmi búzabúzaszentelésőszi búza fehéredésjáróbúzabúza hibridbúza áratavaszi búzabúzaártakarmánybúzatönkölybúzaElső Magyar Durumbúza Termelési Rendszerbúzavirágbúzanemesítésbúza kőüszögbúza porüszögBúzaminőségtarackbúzaBúzafórumbúzaexportdurum búzabúza vetésterületebúzakeményítő üzembúzafeldolgozóBúzakalász Kft.XXIII. Búza- és repcetermesztési tanácskozásőszibúzaorosz búza-levéltetűXXVI. Búzatanácskozásbúzatermelésbúzapiachibridárpaőszi árpaárpaveresnyakú árpabogárárpacsigatavaszi árpasörárpaKárpátaljatakarmányárparovarparazita fonálféregárpa áraárpa porüszögárpa levélcsíkoltságárpa fedettüszögKárpát-medenceKárpát-medencei falugazdász programtakarmány árpaÁrpávalérőÁrpád-Agrár Zrt.csemegekukoricakukoricasilókukoricaMagyar Kukorica Klubkukorica termésversenyMagyar Kukoricaklub Egyesületkukoricamolyamerikai kukoricabogárkukorica adaptertakarmánykukoricakukoricabarkópattogató kukoricakukoricazsuzsokkukorica lisztbogárkukoricábankukoricazöldségkukoricabogárkukoricaárhibridkukoricakukoricazsizsikpattogatni való kukoricakukorica árakukoricamalomkukoricahibridkukoricaadapterkukoricatermesztésKukoricafórumDekalb kukorica hibridÁrukukoricaVetőmag kukoricafagyasztott csemegekukoricakukoricanemesítéskukoricamoly lepkeburgonyaBurgonyakutatási Központburgonyabogársajt burgonyaédesburgonyavetőburgonyaburgonya baktériumos gyűrűs rothadásaburgonyavésztarlóburgonyaOrszágos Burgonyaszövetség és Terméktanácsburgonya levélsodróOrszágos Burgonya Szövetség és Terméktanácsburgonyatermesztésburgonya fuzáriumos gumórothadásburgonyatermésVallon Burgonya-termelők EgyesületeÚjburgonyaFoszlós héjú burgonyaBurgonyamolyKorai burgonyaburgonyafajta
Agrárhírek / Terményárak

A búza alapos drágulással zárta a hetet

2024. április 20.

Alapvetően emelkedtek az árak a tengerentúli és az európai terménypiacokon, de a repce mindkét kereskedés esetében kivételt jelentett.

PR cikk / PR cikk

Kezdődik a repcebecő-ormányos károsítása

2024. április 15.

A repcebecő-ormányos a repcét károsító Ceutorhynchus fajok közül utolsóként vonul fel az állományokban.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Hogyan segítenek hozzá a mikrobiológiai készítmények a jobb terméseredményekhez?

2024. április 7.

Az utóbbi években egyre növekvő biológiai termékek piaca olyan természetes forrásból származó megoldást jelent a gazdálkodók számára, amelyekkel hatékony és fenntartható módon tudnak hozzájárulni a növények fejlődéséhez és a jobb terméseredmény eléréshez.

PR cikk / PR cikk

A virágzat védelmével a termésveszteség ellen

2024. április 4.

A repce virágzásától a jelentős terméskiesést előidézni képes kórokozók és kártevők elleni védelem időszaka kezdődik. A szártőkorhadást, fehérszárúságot okozó Sclerotinia sclerotiorum jelenti az egyik legnagyobb veszélyt.

PR cikk / PR cikk

Most igazán veszélyesek a fénybogarak

2024. március 26.

A repce már zöldbimbós, illetve helyenként sárgabimbós állapotban van. A bimbók belsejében a portokok java részben már kifejlődtek, így az éhes fénybogarak találhatnak bennük számukra kedvező táplálékot.

Agrárhírek / Terményárak

Két hónapos csúcsra ugrott a szójabab ára

2024. március 22.

Alapvetően emelkedtek az árak terménypiacokon, a főbb kurzusok közül egyedül az európai repce ára mérséklődött. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce olcsóbb lett.

Agrárhírek / Agrárgazdaság

A repce ára is összeomlás előtt áll?

2024. március 21.

Kisebb repcetermés várható az Európai Unióban idén, Ukrajna viszont készen fog állni az exportra. Az olcsó terményük keményen letörheti az árakat.

PR cikk / PR cikk

Sokasodnak a repcekártevők, készüljünk fel a védekezésre!

2024. március 14.

Kontakt és felszívódó rovarölő hatóanyagok kombinációját ajánlja a Nufarm a hatékony védekezésre.

PR cikk / PR cikk

Amit a fénybogarakról tudni érdemes

2024. március 11.

A repce fénybogarai általában már igen korán, a repce szárát támadó ormányosbogarakkal csaknem egy időben előjönnek telelőhelyeikről és a színcsapdákkal már ekkor foghatók.