Talajélet
Fizetett tartalom

A kukoricatarló Cell-es kezelésével sokat nyerhet és sokat spórolhat!

AGRO.bio Hungary Kft.

A kukorica betakarítása után még nagy érték marad a tarlón, hiszen a szár- és gyökérmaradványok legalább 100 kg nitrogént, 40 kg foszfort és 120 kg káliumot tartalmaznak hektáronként.

Ez műtrágya értéken számolva is tekintélyes összeg és a nem kis különbség pedig az, hogy a lebomló növénymaradványokból sokkal jobban fel tudja venni a következő kultúra a tápanyagot, mint ha ugyanekkora mennyiséget műtrágya formájában juttattunk volna ki. Azok egy része ugyanis lekötődik, lemosódik, vagy a nitrogén esetében visszakerül a légtérbe. A 3 makroelem mellett a tarlómaradványban lévő mikroelemek is nagy szerepet kapnak, hiszen a következő kultúrának bizonyosan szüksége lesz a kukorica növénymaradványaiban lévő mezo- és mikroelemekre is. Ennek azért is van nagy jelentősége, mert a szántóföldeken a szervestrágya-kijuttatás nagymértékben csökkent, és a mikroelem-utánpótlás műtrágyákkal nem minden esetben megoldott.

A talajba forgatott kukoricamaradványok idővel természetesen lebomlanak. Nagy jelentősége van viszont az időtényezőnek. Nem mindegy ugyanis, hogy a növénymaradványokban lévő tápanyagok már a következő kultúra számára felvehetők, vagy csak évek múltán válnak azzá.

Mit nyerhet a kukoricatarló Cell-es kezelésével:

Cell-ben lévő cellulózbontó mikroorganizmusok rövid idő alatt lebontják a növénymaradványokat, ezáltal a bennük lévő tápanyag már a következő kultúra számára felvehetővé válik. Ez nem kevesebb, mint 100 kg/ha nitrogén, 40 kg/ha foszfor és 120 kg/ha kálium. Emellett az elbomlott kukorica kimondottan jó hatással van a talajszerkezetre, különösen olyan területeken, ahol régóta nem került sor szerves trágya kijuttatására.

Mit spórolhat a kukoricatarló Cell-es kezelésével:

Műtrágyát

Ami a mérleg egyik serpenyőjében a nyereség, az a másikban egyúttal spórolás is, hiszen a fent említett tápanyagmennyiséget le lehet vonni a kijuttatásra javasolt műtrágyaadagokból, vagyis aki Cell-lel kezeli a kukoricatarlót, az jelentős összeget spórolhat a következő kultúrának szánt műtrágyaköltségen.

Növényvédő szert

A kukoricán számos kórokozó gomba szaporodik, amelyek a talajba kerülve áttelelnek és kedvezőtlenül hatnak a következő kultúrára. A Cell kezelés gyorsan felszámolja ezeknek a kórokozóknak az életterét és a hasznos mikroorganizmusok nagymértékben csökkentik a káros – toxint termelő – gombák túlélését, szaporodását. Egy szóval a Cell kezelés hatására a legtöbb esetben jóval kisebb fertőzési nyomással kell szembenézni a következő veteménynek. Ezáltal egészségesebb növényeket kapunk és a növényvédelmi költségeken is lehet spórolni, a kultúrától, az érzékenységétől és az időjárástól függően.

Gázolajat

Közismert dolog, hogy a talajba forgatott és még el nem bomlott kukoricaszár nagyon jelentősen megnöveli a talajmunkák során a felhasznált üzemanyag mennyiségét. Ennek az az oka, hogy a kukoricaszár alsó részében a cellulóz között lignin is van, ez a lignocellulóz, amely nehezen bomló és igen kemény anyag. Ahogy halad a talajmunkagép eleme a talajban és találkozik egy ilyen kemény szárdarabbal, az igen nehezen törik, vagy fordul el és nagy ellenállást fejt ki, ami miatt az erőgépnek sok felesleges energiát kell kifejteni. A Cell kezelés hatására már tavaszra ezek a szármaradványok morzsalékos állapotba kerülnek és alig nehezítik a talajmunkát. Sok éven keresztül folytatott vizsgálatok szerint a Cell kezelés az adott talajtípustól és a munkagéptől függően, akár 25-30%-kal csökkentheti az üzemanyag-felhasználást.

Végezetül: A Cell használata is 2 pontot jelent az AÖP programban. Ez szintén jelentős támogatás.

Az AGRO.bio Hungary Kft. szaktanácsadói mindenkor készséggel állnak rendelkezésre.

Hogyan kapcsolódik a növényi maradványok szakszerű lebontása a humuszképződéshez?

A humuszképződés nem csupán a talaj termőképessége szempontjából kulcsfontosságú, hanem a klímaváltozás hatásainak mérséklésében is fontos szerepet játszik.

7 növény, amelyek új életet lehelnek a talajba

2025. június 29. 11:10

A kert talajának állapota kulcs a sikerhez. Ezek a növények szépek és észrevétlenül javítják a talaj szerkezetét és termőképességét is.

Egészséges talaj, növény, és klíma: nagyobb teljesítőképesség + videó

2025. május 20. 16:10

A rendezvényen, melyet tavasszal rendezett meg a Profeed, valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, a talaj, talajegészség, tápanyag-utánpótlás, vízmegtartás és növényegészség kerültek górcső alá.

Talajélet: összefüggések a talajélet-javítás mentén

2025. május 4. 05:40

A talajélet a talajban élő mikroorganizmusok - baktériumok, gombák, egysejtűek, fonálférgek -, valamint makroorganizmusok, például földigiliszták, rovarok tevékenységét foglalja magában.

Kukorica gyomirtás trendjei és a legelterjedtebb hatóanyagok Magyarországon (2010-2019)

2020. április 17. 11:05

Hazánkban az egyik legértékesebb szántóföldi kultúra növényvédő szer költéspotenciál alapján a kukorica. Cikkünkben áttekintjük, hogy az elmúlt egy évtizedben hogyan változott meg a kukorica gyomirtási technológiája.

"A rossz évek a legjobb tanító évek azoknak, akik tudnak gondolkodni és a tanulságokat hasznukra tudják fordítani" - (Tessedik Sámuel)

2021. november 29. 15:18

A stressz az összes élő szervezetre, a legparányibbtól a legösszetettebb struktúrával bírókra is hatással van és természetesen indirekt vagy közvetlen módon kölcsönhatás tapasztalható közöttük.

DEKALB Kukorica – a szezon tapasztalatai, új hibridek

2020. november 25. 13:04

A DEKALB kukorica portfólióban idén négy, a 2021-es vetőmag szezonban pedig kettő új hibrid bevezetésére kerül sor. Egy új hibrid piacra vezetését több éves nemesítői és fejlesztői tesztelés előzi meg, különböző termésszinteken és termesztési technológián az ország számos pontján. Ennek legfőbb célja, hogy piacra kerülésig minél részletesebben megismerjük az új hibrid karakterisztikáját, csőflexibilitását, aszálytűrő képességét, általános agronómiai tulajdonságait a tökéletes pozícionálás érdekében.

Koronavírus: bevételeik elvesztésétől tartanak a gazdálkodók

2020. március 17. 08:47

Legkomolyabb veszélyben azok a termelők vannak, akik közvetlenül a fogyasztói értékesítésekre támaszkodnak.