Tápanyag-utánpótlás
Fizetett tartalom

Talajoltás jelentősége az őszi kalászosok vetése előtt

Az intenzív növénytermesztésben a talajt ért stresszhatások miatt egyre inkább elszegényedik a talajélet, a mikrobák száma és fajdiverzitása is csökken. Ennek eredményeként elindulhat a talajromlás.

Keserű tapasztalatok a növénytermesztésben

A növénytermesztést számos tényező sújtja. Viszonylag alacsonyak a terményárak és magasak az input költségek. A klímaváltozás káros hatásai közül a csapadékszegény hónapok, az aszály megviseli a növénykultúrákat.

A még pár hete ígéretes kukorica, napraforgó várhatóan alacsony terméshozamot eredményez majd a szárazság miatt. Sok gazda tapasztalja, hogy ha optimális is a csapadékeloszlás hiába adagolja egyre nagyobb mennyiségben a drága műtrágyát, valahogyan mégsem látszik a hatása.

Ennek oka többnyire az, hogy nem jó a talaj tápanyagszolgáltató képessége, nem megfelelő a talajélet. Ugyanis az intenzív növénytermesztésben a talajt ért stresszhatások miatt egyre inkább elszegényedik a talajélet, a mikrobák száma és a fajdiverzitás is csökken. Ennek eredményeként elindul a talajromlás.

Mi lehet a megoldás a talajok romlásának megállítására, a talajélet serkentésére?

A megoldásnak mindig több eleme van, melyek hatnak is egymásra. A legfontosabb mindenekelőtt, hogy ismerjük meg jól a termőtalajunkat, hogy milyen típusú, milyen tulajdonsággal rendelkezik.

A megoldás komplex, része lehet a megfelelő talajművelési mód, talajtakarás, kevés bolygatás, a jó vetésforgó, a változatos növényfajok, mikrobiológiai készítmények alkalmazása, biostimulátorok használata, a szakszerű tápanyagutánpótlás, műtrágyázás, az okszerű növényvédő szer használat, a szármaradványok kezelése és visszadolgozása a talajba és még sorolhatnánk.

Miért fontos kiemelni a talajbaktériumokkal való célirányos talajoltást és a szármaradványok tarlóbontó készítménnyel való kezelését és beforgatását? Azért, mert a talajéletet ezzel serkentjük és ez alapját képezi a probléma megoldásának.

Miért hasznos a talajoltás mikrobiológiai készítményekkel?

A vetés előtti talajoltással többek között a tápanyag-utánpótlást támogatjuk (1. sz. kép). A talajoltó készítményekben ugyanis olyan törzsek vannak, amelyek képesek nitrogént kötni, a káliumot és a foszfort pedig felvehetővé tenni a növények számára, de biztosítanak egyéb tápelemeket is pl. vasat, cinket, illetve vitaminokat is.

1. sz. kép: Őszi búza vetése előtti baktériumos talajoltás
1. sz. kép: Őszi búza vetése előtti baktériumos talajoltás

A talajszerkezetet pedig az exopoliszacharidot termelő baktériumokkal javíthatjuk. A poliszacharid segíti a morzsalékos talaj kialakulását. A megfelelő szerkezetű talaj jobb víz- és hőháztartással rendelkezik, így a növények képesek kivédeni az aszály okozta stresszt káros hatásait.

A talaj- és növényegészség védelmét talajoltó mikrobiológiai készítményekben található sziderofort termelő baktériumtörzsek biztosítják. A sziderofor képes a vasiont megkötni és a növénynek átadni. A vasionok hiányában azonban a patogén gombák elterjedése gátolt

A növények fejlődését, növekedését a baktériumok által termelt növényi hormonszerű anyagok támogatják (2. sz. kép).

2. sz. kép: A talajoltó baktériummal kezelt (bal oldalon) és kezeletlen (jobb oldalon) őszi búza fejlődése, növekedése közötti különbség
2. sz. kép: A talajoltó baktériummal kezelt (bal oldalon) és kezeletlen (jobb oldalon) őszi búza fejlődése, növekedése közötti különbség

Mivel bizonyítható a baktériumos talajoltás hatékonysága?

7 éve folyik talajoltó baktériumkészítményekkel tartamvizsgálat Pécsett ellenőrzött körülmények között. Minden évben a talajoltott területek termésátlaga magasabb volt a különböző növénykultúrákban a kezeletlen területeknél.

Számos mikrobiológiai készítményt használó gazda tapasztalta, hogy könnyebben művelhető a talaj, kevesebb gázolaj fogy a kezelt területeken. A növények jobban tűrik a stresszt és kiegyenlítettebbek a termésátlagok.

Összefoglalóan, ha alkalmazzuk a mikrobiológiai készítményeket az őszi vetésű növénykultúráknál is, a következő eredményekkel számolhatunk:

  • gazdaságosabb termelés (műtrágya megtakarítás),
  • jobb talajszerkezet, könnyebb művelhetőség,
  • magasabb termésátlag, jobb minőség,
  • nagyobb stressztűrés (hő- és szárazságstressz),
  • egészségesebb növényállomány, kiegyenlített termésátlag,
  • AÖP támogatásban 2 pont (talajoltó baktériumkészítmények, vagy tarlóbontó mikrobiológiai termékek alkalmazása).

Magyar Mikrobiológiai Társaság Alapítványa

Pétisó, a nitrogén-utánpótlás világbajnoka

2025. október 31. 19:10

A Pétisó 1932 óta a magyar gazdák megbízható nitrogénforrása: nem savanyítja a talajt, sőt kalciummal és magnéziummal is gazdagítja.

A jó indulás fél siker – mi történik a kalászosokban ősszel?

2025. október 22. 15:10

Az őszi kalászosok sikerének háromnegyede már ősszel eldől – a gyökérfejlődés és a bokrosodás most határozza meg a jövő évi hozamot.

A szerves anyagok lebontását elősegítő mikrobiális talajélet

2025. szeptember 29. 09:10

A szerves anyagok lebontása nélkül nincs talajtermékenység – de mi minden befolyásolja a folyamatot?

Keserűsó: a rózsák titkos fegyvere

2025. szeptember 27. 08:10

A keserűsó segít a rózsák egészségében és virágzásában – természetes megoldás a dús és színes virágokért.

Egyenletes talajfelszín lazítás után?!

2020. augusztus 25. 05:47

Az egyes szerszámok hatását és a lazítás követelmény rendszerét összevetve felmerül a kérdés vajon a kis szögek milyen lazítóhatásra képesek, milyen mértékben tudják a talaj pórustérfogatát növelni?

Mitől lett foltos és kókadt az Aloe vera?

2023. április 9. 04:38

Aloe vera növényem egyik vastag szárán barnás foltok vannak, illetve annak ellenére, hogy folyamatosan hoz új hajtásokat és leveleket is, nagyon kókadt. A probléma a megküldött képeken látható. Hogyan gyógyítható? Egyáltalán mi a betegsége?

Elporlad a jövő – hogyan pusztítjuk el tudatosan a magyar termőföldeket, és mit tehetnénk helyette?

2025. június 24. 13:10

A talajok tönkremenetele nem a klíma hibája. A válasz a regeneratív gazdálkodás – de ki meri végre kimondani?

Fontos a termőföld termőképességének megtartása

2018. október 31. 07:46

Nem véletlen az, hogy Nyugat-Európában 30-40 százalékkal magasabb termésátlagot tudnak elérni egyes termelők, és ez nemcsak az alkalmazott műtrágya mennyiségén múlik, hanem a talaj termőképességének megőrzésén.