Betegség okozza a meggyfa friss hajtásán a levelek elváltozását?

Betegség okozza a meggyfa friss hajtásán a levelek elváltozását?

Agrofórum Online

Meggyfám egy friss hajtásának a levelein látható elváltozásokat betegség, vagy esetleg más probléma okozza?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Amennyiben ez az egy hajtásvég érintett csak sárgulással és a barnuló folttal annak nincsen nagy jelentősége. A tüneteket valószínűleg valamilyen abiotikus stressz, környezeti tényező okozta, nem pedig kártevők vagy kórokozók. Amit viszont látni a fán, az az, hogy az összes levél a színi oldala felé kanalasodik. Túl erős napsütésben a túlzott párologtatás ellen a fák egy része így védekezik. A fák befordult leveleikkel a vízhiányt jelzik, ezért érdemes lenne legalább átmeneti öntözéséről gondoskodni. A meggy egyébként egy közepes vízigényű gyümölcsfajunk, évente 600 mm szükséges számára, mellyel eredményesen termeszthető.

Felnagyítva a képet néhány levélen már láthatók a blumeriellás levélfoltosságot okozó kórokozó kezdeti tünetei. A levélen a tünetek először a színi oldalon apró, 1-3 mm átmérőjű kerek vagy szegletes, lilás foltok formájában jelennek meg. Idővel a fonáki oldalon a kórokozó sárgásfehér képletei is láthatók. A levélfoltok később összeolvadnak, a levéllemez sárgul, majd pedig lehull, mely által súlyos esetben a fák teljes lombhullása, idő előtti felkopaszodása is megtörténhet. A kórokozó a lehullott lombban telel át, melyből következő évi fertőzését indítja el.

Elváltozások a meggyfa levelein (Fotó: a kérdező felvétele)

A leveleken láthatók még egy két ponton a levéllikasztó, vagyis sztigminás betegség okozta tünetek is. Kezdetben e kórokozó jelenlétét a pár mm nagyságú, lilás-piros színezetű foltok jelzik a levélen, melynek közepe idővel kiesik, de barnás színezetű szegélyét ekkor is megtartja. E kórokozóra, akárcsak a blumeriellára egyaránt jellemző, hogy a lehullott lombban képes áttelelni, ezáltal nagy jelentősége van az ellenük való védekezésben, a lomb összegyűjtésének, talajba dolgozásának, mely által a következő évi fertőzési nyomás csökkenthető.

A tavaszi fertőzések ellen a kémiai lombvédelmet már a monilíniával egy menetben szükséges lehet elkezdeni pl. pendimetalin és fenhexamid hatóanyagú gombaölő szerekkel. Nagyon fontos, hogy nemcsak az érést megelőző időszakban, hanem utána is szükséges megóvni fáink lombjának egészségét, hiszen az idő előtti lombveszteség a következő évi termésmennyiséget és -minőséget kockáztatja. 

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Mitől lesz féloldalas növekedésű a krizantém virága?

2022. november 14. 04:36

Segítségüket kérem a krizantémnál tapasztalt furcsa jelenséggel kapcsolatban! Mitől lesz féloldalas növekedésű a krizantém virága?

Milyen kórokozók károsíthatják a szeder levelét?

2019. június 20. 13:01

R. Balázs kérdése: Milyen kórokozók okozhatnak gondot a szeder levelén?

Miért kell eltávolítani metszéskor a gyümölcsmúmiákat?

2020. február 17. 14:21

L. Zsuzsanna kérdése: Cseresznyefámon számos aszalódott, csomóban összeragadt termés maradt, nem hullottak le. Csak az elmúlt 2 évben figyeltem meg, korábban nem voltak. Ezek is gyümölcsmúmiák?

Miért szaporodott el hazánkban a betyárkóró, mit lehet tenni ellene?

2019. július 25. 05:36

Gy. Adrienn kérdése: Az elmúlt időszakban nagymértékben elszaporodott a betyárkóró az ültetvényeinkben. Miért tört előre ennyire ez a gyomnövény? Mit tehetünk ellene?